Budapesti Közlekedési Központ (BKK)

2015.01.30 18:23

Vadonatúj trolibuszok érkeznek Budapestre 2015-ben

Sikerrel zárult a fővárosi trolibusz-beszerzési tender, amelyet a Solaris–Škoda konzorcium nyert. A szerződés eredményeképpen 14 darab szóló és a 10 darab csuklós új, alacsonypadlós, nyáron légkondicionált, télen fűtött utasterű trolibusz érkezik a fővárosba 2015 nyarán, melyek 4 km-t felsővezeték nélkül, önjáró üzemmódban is meg tudnak tenni. Ezzel párhuzamosan elkezdődik a legöregebb, 25 éves, elavult, kényelmetlen járművek selejtezése. A beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja, a magyar kormány és a Fővárosi Önkormányzat finanszírozza. A szállítási szerződést Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója, Tomasz Woźniak a SOLARIS Bus & Coach S.A. kereskedelmi vezetője és Karel Majer a SKODA ELECTRIC a.s. igazgatóság tagja írta alá 2014. november 14-én dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes jelenlétében Budapesten.

A járműbeszerzésnek köszönhetően véget ér a retrókorszak, megkezdődik a legöregebb, 25 éves, elavult, kényelmetlen járművek selejtezése – jelentette ki Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a szállítási szerződés ünnepélyes aláírásakor. Hozzátette: az új

Solaris-Škoda trolik, amelyek közül 14 darab szóló, míg 10 darab csuklós lesz, igazi minőségi utazási élményt fognak jelenteni az utazóközönségnek. A BKK által megrendelt új, alacsonypadlós, nyáron légkondicionált, télen fűtött utasterű trolibuszok ráadásul 4 kilométert felsővezeték nélkül, önjáró üzemmódban is meg tudnak tenni. Emlékeztetett rá, hogy új csuklós trolit már 18-20 éve nem vásárolt Budapest.

Budapest már most is élen jár az elektromobilitás, az elektromos közlekedés terén, tekintve a meglévő metró-, villamos- és HÉV-hálózatot. Emellett Európa, sőt a világ egyik leghosszabb trolibuszhálózata működik a magyar fővárosban, ez a szerződés megalapozza a trolibusz-közlekedés jövőjét – hívta fel figyelmet Vitézy Dávid a BKK vezérigazgatója a szerződés aláírásakor. Kitért rá, hogy a napokban megérkeztek Budapestre az első hibrid, dízel-elektromos meghajtású buszflotta első járművei is, illetve uniós források igénybevételével teljesen elektromos meghajtású buszok beszerzését is tervezik, melyek majd a Budai Várban közlekednek

Az összesen 18 milliárd forint (62,4 millió euró) összértékű közbeszerzés 108 új trolibusz vásárlására ad lehetőséget, amelyből jövőre nettó 4 milliárd forintért 24 darab trolibusz érkezik a fővárosba, és a szükséges források rendelkezésre állásakor további 84 trolibuszt szerezhetünk be a későbbiekben az opció lehívásával. Az első új járművek 2015 júniusában érkeznek, és a belvárosi, illetve zuglói trolivonalakon állnak majd forgalomba.

A szerződéskötés egy hosszadalmas közbeszerzési folyamat eredményeként vált lehetővé: három tenderkiírást követően az utolsó alapján lehetett az eljárást eredményesen lezárni. Az első kiírás 2013. június 15-én jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában, de a 2013. szeptember 2-ai ajánlattételi határidőre csak két érvénytelen pályázat érkezett.   A második eljárást elindító felhívás 2013. december 4-én jelent meg, és az ajánlattételi határidő végéig, azaz 2014. február 28-án 10 óráig két ajánlat érkezett. Értékelésükkor mindkét ajánlattevőtől kértek jogi és műszaki hiánypótlást, de csak a Solaris Bus&Coach s.a. nyújtotta be mindkettőt, az Ikarus–Trozla konzorcium egyik alkalommal sem küldte el a kért információkat. Ugyanakkor jogorvoslati kérelem miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság 2014. április 7-én meghozott határozatával

megsemmisítette az ajánlati felhívást. A döntést a BKK nem fogadta el, és a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezdeményezte a határozat bírósági felülvizsgálatát. A bíróság 2014. szeptember 17-én hozott rendelkezésében helyt adott a BKK kereseti kérelmében foglaltaknak, de ez az ítélet a Škoda Electric és a Közbeszerzési Döntőbizottság fellebbezése miatt nem jogerős.  Az európai uniós támogatás felhasználhatósága érdekében ezzel párhuzamosan elindították a harmadik eljárást. Ennek eredményeként a Solaris–Škoda konzorcium szállíthatja a járműveket.  A Miniszterelnökség szabályossági tanúsítványa rendelkezésre áll, a Közbeszerzési Döntőbizottságnál indult jogorvoslati eljárás is elmarasztaló döntés nélkül zárult, így a szerződés aláírható. A korábbi, jelentős késedelmet okozó, a KDB által megsemmisített tender kapcsán a bíróság a BKK-nak adott igazat, tehát a szerződéskötés csúszása a bíróság szerint is a KDB hibája.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az M3-as metró helyett Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között a január 31-ei hétvégén metrópótló busz jár

Folytatódik az M3-as metró vonalán elkezdődött síncsereprogram, ezért január 31-én (szombaton) és február 1-jén (vasárnap) metrópótló autóbusz közlekedik Kőbánya-Kispest M és a Nagyvárad tér M között, míg a metrószerelvények rövidített útvonalon, Újpest-Központ és a Nagyvárad tér között viszik az utasokat. Az utolsó M3-as metróhoz biztosítjuk a megszokott csatlakozó felszíni járatokat, esetenként plusz buszindulásokkal. 2014-ben, valamint 2015-ben szakaszosan mintegy 42 ezer méternyi elhasználódott sínszálat cserélt, illetve cserél ki a BKV, ezért várhatóan június végéig – a március 14–15-ei hétvégétől és a május 1–2–3-ai hosszú hétvégétől eltekintve – minden szombaton és vasárnap autóbusszal pótoljuk az M3-as metró egyes vonalszakaszait; az emiatt változó közlekedésről folyamatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket. A síncserének köszönhetően megszűnnek a leromlott pályaállapot okozta sebességkorlátozások, ezáltal rövidebb lesz az utazással töltött idő, valamint csökkennek a pályafenntartásra fordított költségek. A síncserével az M3-as metró biztonságos közlekedését kívánjuk biztosítani a teljes infrastruktúra-felújítás megkezdéséig.

m30127

Közlekedés az M3-as metró vonalán a január 31–február 1-jei hétvégén
2015. január 31-én (szombaton) és február 1-jén (vasárnap) az M3-as metró rövidített útvonalon, Újpest-Központ és a Nagyvárad tér között közlekedik. A kimaradó megállóhelyek a Nagyvárad tér M és Kőbánya-Kispest M között közlekedő M3-as jelzésű pótlóbusszal érhetők el

Az M3-as jelzésű metrópóltó busz a Nagyvárad tér M végállomástól Kőbánya-Kispest M felé a Kőbánya-Kispest–Déli bejáró út–Vak Bottyán utca–Lehel utca–Üllői út–Könyves Kálmán körút–Albert Flórián út–Vágóhíd utca–Üllői út–Nagyvárad tér útvonalon halad az alábbi megállóhelyek érintésével:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Menetrendi változások 2015 januárjától a közösségi közlekedésben

2015 nyarára felújítják a békásmegyeri Madzsar József utca déli, a Batthyány utca és a Juhász Gyula utca közötti igen rossz állapotú útpályáját a Fővárosi Önkormányzat megrendelésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) előkészítésében és lebonyolításában. A munka február 16-án (hétfőn) kezdődik, és várhatóan április második feléig a Batthyány utca és a Pünkösdfürdő utcai csomópont közötti részt építik át az útszakasz teljes lezárásával. Ezután a csomóponttól északra lévő útszakasz pályaszerkezete újul meg félpályás lezárással és a városközpont felé történő egyirányúsításával. Az útfelújítás miatt ideiglenesen változik az erre közlekedő buszjáratok – a 134-es és a 960-as – útvonala. A Madzsar József utca déli része mintegy 185 millió forintból újul meg a Colas Út Zrt. kivitelezésében.

 

Február 16-ától (hétfőtől) március közepéig az útfelújítással párhuzamosan csatornaépítést is végeznek a Batthyány utcában. A február 21–22-ei, majd a február 28–március 1-jei hétvégén a Szent István utca kereszteződésénél a városhatár irányú útpályán egy forgalmi sávot lezárnak. Az autósok ezen a két hétvégén két forgalmi sávon 40 kilométer/órás sebességkorlátozással haladhatnak a Batthyány utca ezen szakaszán.

Ugyanebben az időben, február 16-ától megkezdődik az útépítés is a Madzsar József utca Batthyány utca és Pünkösdfürdő utca közötti részén, ezért:

 

  • Először lezárják a Batthyány utca és a benzinkút behajtója közötti útszakaszt. A Szent István utcát, illetve a díszfaiskola parkolóját gépkocsival a benzinkúti behajtón keresztül az Ipartelep utca–Árpád utca–Rövid utca kerülő útvonalon lehet megközelíteni. Ebben az időszakban a 134-es busz módosított útvonalon, a Batthyány utcán közlekedik, és a Pünkösdfürdő utcán bekanyarodva éri el a Madzsar József utca további szakaszát. A tömegközlekedési járatok tereléséről hamarosan bővebb tájékoztatást is adunk.
  • Később a benzinkúti behajtó és a gyorsétterem behajtója között folytatódik a csatorna- és az útépítés. Ekkor a Szent István utca és a díszfaiskola parkolója újra megközelíthető, ugyanakkor a rajtuk átmenő forgalomra nem lesz lehetőség. A Pünkösdfürdő utca felől az Ipartelep utca elérhető marad, további szakasza azonban zsákutca, csak az itt lévő két ingatlant lehet majd megközelíteni. A 134-es busz továbbra is terelve közlekedik.
  • Ezután az Ipartelep utca is zsákutcává válik.

Várhatóan április 18-án és 19-én (szombaton és vasárnap) a Pünkösdfürdő utcai csomópont újul meg. A csomópont forgalmát a munkavégzés ideje alatt is fenntartják, azonban a jelzőlámpa működését jelzőőrök segítik. Az Ipartelep utca ekkor is lezárva marad.

Előreláthatóan április 20-ától (hétfőtől) az útépítés befejezéséig – várhatóan május 31-éig – a Pünkösdfürdő utcai csomóponttól északra eső, a Juhász Gyula utcáig tartó útszakasz felújítása zajlik majd félpályás lezárással, az autóforgalom városközpont felé tartó egyirányúsításával. A Batthány utca felőli oldal építésekor a 960-as busz nem érinti majd a Pünkösdfürdő utca megállóhelyet.

Később, a Madzsar József utca Pünkösdfürdő utcai kereszteződése után a jobb oldali útpálya építése alatt a Kabar utcai parkoló zsákutca lesz. Az építkezés utolsó ütemében a Juhász Gyula utca és a már korábban felújított szakasz közötti rövid, mindössze 30 méteres útszakaszt újítják fel, ekkor jelzőőrök biztosítják majd a Madzsar József utca kétirányú forgalmát. Ezenkívül minden korábbi forgalomkorlátozást, terelést feloldanak, az arra közlekedő buszjáratok is az eredeti útvonalukon járnak.

2014-ben a Madzsar József utca északi oldalát újították fel

2014. februártól júniusig a békásmegyeri Madzsar József utca Juhász Gyula utca és Hadrianus utca közötti, északi részét újította fel a BKK Zrt. a Fővárosi Önkormányzat megrendelésére. Az átépült útvonalszakaszon új közlekedési rendet alakítottak ki, amely tehermentesítette a Batthány utca–Pünkösdfürdő utcai csomópont túlterhelt balra kanyarodó sávját, valamint lehetővé tette a 204-es busz közlekedésének átalakítását: a Békásmegyer és Káposztásmegyer közötti, átszállás nélküli közösségi közlekedési összeköttetést. A Madzsar József utca északi szakaszának felújításáról bővebben tavaly nyári közleményünkben írtunk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Lezajlott a Rákóczi híd próbaterhelése

Terveink szerint az 1-es villamos januári átadással bővülő vonalszakaszához és a további meghosszabbításhoz alkalmazkodva alakítjuk át nemcsak az 1-es villamos, de a kapcsolódó 1A járat közlekedését és a Kelenföld vasútállomás M végállomáshoz való eljutási lehetőségeket is.  A BKK a jogszabályi előírások szerint ma társadalmi egyeztetésre bocsátotta a javasolt menetrendi struktúrát.

A BKK terve a Ferencváros és a Kelenföld vasútállomás M közötti közlekedési lehetőségek átalakítására

Villamosközlekedés: sűrűbb, kényelmesebb közlekedés hosszabb vonalon

 

A jelenleg az 1-es villamos betétjárataként közlekedő 1A villamosjárat indulási időpontjait beépítjük az 1-es villamos menetrendjébe. Az 1-es villamos közlekedését ugyanakkor nemcsak hétköznap, de hétvégén is sűrítjük, hogy így a hét minden napján gyorsabb, kényelmesebb utazást biztosítsunk a teljes körgyűrűn. Az 1-es villamos hétköznap reggel 3, napközben 6, délután 3-4, késő este pedig 10 percenként jár majd. Hétvégén a villamosok napközben 7-8, hajnalban és késő este 10 percenként követik majd egymást.

További komfortnövelésként várhatóan 2015. első felétől, amint a műszaki lehetőségek adottak lesznek, hétvégén alacsonypadlós közlekedést is biztosítunk a vonalon: a nagykörúton közlekedő Combino villamosok egy részét átcsoportosítjuk az 1-es vonalra, amelyre lehetőséget nyújt az, hogy a 4-es és a 6-os villamos vonalán ezeken a napokon nincs szükség a teljes flottára. Ezáltal hétvégén nagyjából minden második 1-es villamos alacsonypadlós lesz. A vonal közelmúltbeli felújítása során úgy építettük át a megállóhelyi peronokat, hogy az alacsonypadlós villamosok forgalomba állításával akadálymentes közlekedést biztosíthassunk a vonal teljes egészén. Az alacsonypadlós közlekedést a várhatóan 2015 második felében forgalomba álló új budapesti CAF villamosok forgalomba állásával terjeszthetjük majd ki a hétköznapokra is.

Az 1-es villamos a Bécsi út/Vörösvári úttól a Közvágóhíd H jelenlegi végállomásáig a megszokott megállóhelyein áll meg, új, meghosszabbított útvonalán pedig az alábbi megállókban lehet felszállni a villamosra:

  • Infopark,
  • Budafoki út/Dombóvári út,
  • Hauszmann Alajos utca/Szerémi út,
  • Hengermalom út/Szerémi út,
  • Etele út/Fehérvári út.

Buszközlekedés: sűrűbb villamos és sűrűbb busz váltja a 103-ast

 

A 103-as busz szerepét a jövőben átveszi az 1-es villamos küszöbön álló, a Hengermalom úttól a Kelenföld vasútállomásig történő további meghosszabbítása. Ezért a járat megszűnik, az általa jelenleg nyújtott szolgáltatást pedig januártól az alábbiak szerint alakítjuk át:

  • A Népliget M és az Etele út/Fehérvári út között a meghosszabbított vonalú 1-es villamos viszi majd az utasokat.
  • Az Etele út/Fehérvári út ideiglenes villamos-végállomástól a Kelenföld vasútállomás M csomópontig 1-es jelzéssel villamospótló autóbuszt indítunk a 103-as buszhoz képest jelentősen megnövelt járatsűrűséggel: minden egyes érkező villamoshoz egy buszindulás kapcsolódik majd. Az új, 1-es jelzésű busz a Hengermalom út és Kelenföld vasútállomás M végállomásai között minden, a jelenlegi 103-as busz által kiszolgált megállóhelyeken áll meg. Az új járat már számjelzésében is mutatja: az 1-es villamos rövidesen folytathatja útját az Etele úton a Kelenföldi pályaudvarhoz.

A Budapesti Közlekedési Központ javaslatát társadalmi egyeztetésre bocsátjuk, az érintettek javaslatait december 14-éig honlapunkon, a www.bkk.hu/te/1 címen várjuk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Díjat nyert a BKK és a BKK Közút fejlesztése

December 1-jétől, hétfőtől – a menetrend pontosabb betartása érdekében – egészen tavaszig a megszokottnál több villamos közlekedik a 4-es és a 6-os villamosvonalon, ezért ebben az időszakban hétköznapokon a Combinókon kívül a vonalon korábban közlekedő magaspadlós Ganz csuklós villamosokkal is találkozhatnak utasaink.

A 4-es és a 6-os villamos a megszokottnál sűrűbben közlekedik:

 

  • december 6-án, 13-án és 20-án, szombaton napközben 7-8 helyett mindkét járat 5-6 percenként,
  • december 7-én, 14-én és 21-én, vasárnap napközben 7-10 helyett mindkét járat 5-6 percenként,
  • december 22-én és 23-án az iskolaszüneti menetrendhez képest csúcsidőben,

ezáltal a hétvégi napokon napközben 2-3 perces járatsűrűséget biztosítunk a nagykörúti villamosvonalakon.

14-es villamos

A december 6–7-ei, 13–14-ei és 20–21-ei hétvégéken a 14-es villamos vonalán a megszokott 2 helyett nagyobb befogadóképességű, 3 kocsis szerelvények közlekednek.

50-es villamos

4-es villamos

A december 6–7-ei, 13–14-ei és 20–21-ei hétvégéken a 14-es villamos vonalán a megszokott 2 helyett nagyobb befogadóképességű, 3 kocsis szerelvények közlekednek.

50-es villamos

Az 50-es villamos a megszokottnál sűrűbben közlekedik:

  • december 6-án és 20-án, szombaton délután 7-8 helyett 6 percenként,
  • december 7-én, 14-én és 21-én, vasárnap napközben 7-8 helyett 6 percenként.

61-es villamos

 

Az 61-es villamos a megszokottnál sűrűbben közlekedik:

  • december 6-án és 20-án, szombaton délután 7-8 helyett 6 percenként,
  • december 7-én, 14-én és 21-én, vasárnap napközben 7-8 helyett 6 percenként.

85-ös autóbusz

December 7-én, 14-én és 21-én, vasárnap a 85-ös busz a megszokottnál sűrűbben,

  • délelőtt 10 helyett 8-9 percenként,
  • délután 8-9 helyett 7-8 percenként közlekedik.

135-ös autóbusz

December 6–7-én (szombaton és vasárnap), 14-én (vasárnap) és 20–21-én (szombaton és vasárnap) a 135-ös busz a megszokottnál sűrűbben, 60 helyett 30 percenként közlekedik.

158-as autóbusz

December 6–7-én (szombaton és vasárnap), 14-én (vasárnap) és 20–21-én (szombaton és vasárnap) a 158-as busz kibővített üzemidővel, 7:00 és 20:00 között közlekedik, 30 percenként.

162-es és 162A autóbusz

December 6–7-én (szombaton és vasárnap), 14-én (vasárnap) és 20–21-én (szombaton és vasárnap) a 162-es busz 30 helyett 15 percenként közlekedik, ezért ezeken a napokon a 162A busz közlekedése nem indokolt, az nem jár.

182-es és 184-es autóbusz

Az 182-es és a 184-es busz a megszokottnál sűrűbben közlekedik:

  • december 6-án és 20-án, szombaton napközben 10-12 helyett 7-8 percenként,
  • december 7-én, 14-én és 21-én, vasárnap napközben 15 helyett 10 percenként.

194-es autóbusz

December 6–7-én (szombaton és vasárnap), 14-én (vasárnap) és 20–21-én (szombaton és vasárnap) a 194-es busz a megszokottnál sűrűbben, 10 helyett 7-8 percenként közlekedik.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hétfőtől egy hónapig csatornázás miatt lezárják a budafoki Pannónia utcát az Ibrik utca és a Mező utca között

Március 15-étől vasárnaponként a közösségi közlekedési járatok nem érintik a zárva tartó áruházakat

Díjszabási tudnivalók

 

A villamospótlás miatti kényszerű átszállás a 19-es, a 41-es villamos és a 17-es villamospótló busz között, valamint a 86-os buszra a Szent Gellért tér M és a Kolosy tér megállóhely között nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az egyszeres átszállójegy – használatakor nem kell új jegyet kezelni, hanem a már érvényesített jeggyel lehet továbbutazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a nyomdai kivitelű, tömbbe fűzve forgalmazott gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egydarabos álló átszállójegyet ilyen esetben nem kell újrakezelni, mivel a másik végén is olyan számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már érvényesítettek, vagy a későbbi átszálláskor kezelnek.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Március 16-án lezárják a Várfok utcai alagutat, ezért megváltoznak a javasolt gyalogos útvonalak a Széll Kálmán téren

szell marcius 16- 218 x 164

2015. március 16-án (hétfőn) a Várfok utcai töltés átépítése miatt több hónapra lezárják a Széll Kálmán téri villamosalagutat. Ezáltal a 18-as, az 59-es és a 61-es villamos ideiglenes végállomásától a teret a Vérmező utca felől új ideiglenes lépcsőkön keresztül lehet megközelíteni, míg átszálláskor a 61-es villamos másik ágához gyalogosan a Krisztina körúton lehet eljutni. Ezenfelül – várhatóan március 21-éig – a Széll Kálmán tér közlekedési rendje nem változik. A tér felújításának munkái 2015. január 12-én kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) honlapján, a www.bkk.hu/szellkalmanter oldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Március 16-án (hétfőn) elkezdődik a Várfok utcai töltés átépítése, ezért több hónapra lezárják a Széll Kálmán térre vezető villamosalagutat. Az alagút lezárása miatt nem lehet majd azon keresztül gyalogosan megközelíteni a teret, a metróállomást, illetve a Margit körutat. Az ajánlott gyalogos útvonalak az alábbiak szerint módosulnak:

  • A 18-as, az 59-es és a 61-es villamos ideiglenes Széll Kálmán téri végállomásától a térre, a metróállomáshoz, illetve a Margit körút felé a villamos végállomástól a Vérmező útra felvezető lépcsőn, majd tovább a Vérmező úton, innen pedig a térre levezető lépcsőn vezet az út.
  • A 61-es villamos két ága – azaz a Széll Kálmán téri és a Káplár utcai végállomások – között gyalogosan a leggyorsabban a Krisztina körúton, a Széll Kálmán téren lévő munkaterület kikerülésével lehet eljutni, ugyanakkor továbbra is ajánljuk a meghosszabbított 91-es és 102-es autóbusz használatát:
    • A 91-es autóbusz útvonalát meghosszabbítottuk, ezért a Nyugati pályaudvar M és a Királyhágó tér között közlekedik a Széll Kálmán tér M érintésével.
    • A 102-es autóbusz útvonalát szintén meghosszabbítottuk: a járat a Szendrő utca és a Zugligeti Libegő között közlekedik a Széll Kálmán tér M érintésével.

A 4-es és a 6-os villamos közlekedése a korábbi közlésünktől eltérően nem március 14-étől, csak várhatóan március 21-étől változik. A nagykörúti villamos közlekedési rendjéről hamarosan részletes tájékoztatást adunk.

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015. január 12-én kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be.  A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével pedig egyúttal – a munkák összehangolásának köszönhetően – a városrész közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) honlapján, a www.bkk.hu/szellkalmanter oldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Budapest, 2015. március 13.

Budapesti Közlekedési Központ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Több fővárosi út és P+R parkoló is megújul 2015-ben Budapesten

A X. kerületben a Jászberényi úton (a Jászberényi út – Gitár utca, a Jászberényi út – Téglavető utca, valamint a Jászberényi út – Tárna utca csomópontjaiban)

Az útfelület nagymértékű leromlása miatt vált szükségessé a csomópontok felújítása. A burkolat az útkereszteződésekben és azok környékén  erősen repedezett, néhol nyomvályús, ezért itt a teljes pályaszerkezetet kicserélik.

 

A X. kerületben a Kőrösi Csoma Sándor úton (Vaspálya utca – Mádi utca közötti szakaszon)

Mintegy 1200 méteren megújul a Kőrösi Csoma Sándor út  Vaspálya utca és Mádi utca közötti szakaszának aszfaltburkolata. A meglévő kiemelt szegélyt az adott részen előre gyártott beton szegélyelemekre cserélik, valamint az ezen az útszakaszon található buszmegállók útburkolata is megújul. A Kőrösi Csoma Sándor út és a Liget tér alatt húzódó gyalogos-aluljáró szigetelését is elvégzik, csatlakozva a 3-as villamos projektjében végzett szigetelési munkákhoz.

A XII. kerületben a Stromfeld Aurél út – Németvölgyi út – Pagony utca kereszteződésének körforgalommá alakítása

A jelenleg ötágú jelzőlámpás kereszteződést egy forgalmi sávos körforgalmú csomóponttá építik át, melyet a jelzőlámpák elbontásával és a szükséges közműkiváltásokkal kezdenek el. A körforgalom járművel nem járható felületének sugara 7 méter lesz közepén öntözőberendezéssel ellátott zöldfelülettel, az ott található dísznövények pedig egyedi megvilágítást kapnak. A járművek által járható gyűrűt nagykockakővel burkolják 3,5 méter szélességben, mellette a körpálya aszfaltburkolata 4 méter széles lesz. A körforgalomba belépő és abból kilépő járműveket csomóponti terelőszigetek választják majd el. Az átalakítással egy időben megújulnak a kapubeállók és a járdák, amelyek a zöldövezeti lakókörnyezetbe illő térkő burkolatot kapnak.

 

A XII. kerületben a Hóvirág út – Rácz Aladár úton (Márton Áron tér – Hó utca közötti szakaszon)

A Hóvirág út Márton Áron tér és Hó utca közötti szakasza mintegy 800 méter hosszban újul meg. Ahol lehetséges az út szélesítése, ott várhatóan fél méterrel tágasabb lesz az úttest.

A repedezett és megsüllyedt részeken a teljes pályaszerkezetet átépítik, a többi új, kétrétegű aszfaltburkolatot kap.

Az útszakasz hét buszmegállója bazaltbeton burkolatot kap, és a szegélyeket mindenütt átépítik: a hiányzó, illetve sérült szegélyköveket pótolják. A kereszteződésekben – az akadálymentes közlekedés érdekében – a kiemelt szegélyt alacsonyabbra süllyesztik. A Rácz Aladár út–Sasadi út–Törökbálinti út kereszteződésében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, valamint a buszmegállóknál a busz első ajtaja előtt – a vakok és gyengén látók közlekedésének segítésére – taktilis jelzőköveket építenek be.

Az orvosi rendelő előtti buszmegállónál is középső járdaszigetes kijelölt gyalogátkelőhely létesül, melynek megfelelő megvilágításáról új kandeláber telepítésével gondoskodnak, hogy a gyalogosok nagyobb biztonságban legyenek.

A felújítás idején az autóbuszok közlekedése változatlan marad, a járműforgalom zavartalanságát is mindvégig biztosítják. Azonban a buszmegállók új burkolatának megépítése idején helyenként időszakos útszűkületre kell számítani: az épülő buszmegálló mellett egy sávon, váltakozva haladhat a majd a forgalom.

A XII. kerületben a Goldmark Károly utca (Határőr út – Tóth Lőrinc utca közötti szakaszon)

A Goldmark Károly utca  Határőr út és Tóth Lőrinc utca közötti szakasza 400 méteren újul meg. Az ott lévő buszmegálló is átépül: a csatlakozó 15 méteres peron a szintbe emelésen kívül új szegélyt is kap.

A Csemegi utca csatlakozásánál a meglévő útpályát hatméteres szélességűre építik, és a szegélyeket is kijavítják. A bal oldalon lévő garázssor rossz állapotú szegélyét nagykockakőre cserélik, a behajtóit is elbontják és új aszfaltburkolattal látják el.

A XII. kerületben a Határőr utca (Goldmark Károly utca – Ráth György utca közötti szakaszon)

A Határőr utca Goldmark Károly utca és  Ráth György utca közötti szakasza 300 méteren újul meg.

A Határőr út és a Ráth György utca kereszteződésében aszfaltburkolatú, kiemelt szegélyes gyalogos védőszigetet építenek. A kereszteződéstől a Ráth György úton a Déli pályaudvar irányába a bal oldali parkoló döntött szegélyét nagykockakőre cserélik az aszfaltburkolatú parkoló szintbe hozásával.

A Csaba utca csatlakozásánál a gyalogosforgalom biztonsága érdekében parkolásgátló szigeteket építenek. A Goldmark Károly utca és a Határőr út csomópontját a meglévő szegélyek elhúzásával szűkebbre építik, és a kétoldali parkolást záróvonalakkal szabályozzák. A felújítás során a kapubeállóknál meglévő szegélyeket nagykockakőre cserélik.

A XII. kerületben a Tóth Lőrinc utca (Goldmark Károly utca – Istenhegyi út közötti szakaszon)

A Tóth Lőrinc utca  Goldmark Károly utca és az Istenhegyi út közötti szakasza 200 méteren újul meg. A kapubeállóknál a meglévő szegélyeket nagykockakőre cserélik. Az utcában lévő buszmegállót erősített aszfaltburkolattal látják el.

A XIV. kerületben a Fischer István utca (Fogarasi út – Zsálya utca közötti szakaszon)

Az utca ezen a szakaszon mintegy 70 méteren új aszfaltréteget kap, valamint megújul a trolibuszmegálló is. Az utca páratlan oldalán átépül a járda. A Fogarasi út és a Fischer István utca csomópontjában található jelzőlámpás gyalogos-átkelőhelyeken a gyengén látók közlekedésének segítése érdekében – az általuk távirányítóval működtethető – jelzőlámpa-hangosítást építenek ki, mely nagymértékben segíti az úttesten történő biztonságos átkelésüket.

A XIV. kerületben a Zsálya utca (Csertő utca – Fischer István utca közötti szakaszon)

 

Az utca ezen a szakaszon több mint 300 méter hosszban és  6 méter szélességben új útburkolatot kap. Felújítják a járdát a Csertő utca és az Újváros park között mindkét oldalon, az Újváros park és a Fischer István utca között a páros oldalon, valamint a kapubeállókat. Megújul továbbá a trolibuszmegálló: erősített aszfalt pályaszerkezetet kap.

A XVII. kerületben a Csabagyöngye utca  (Zrínyi utca – Lemberg utca közötti szakaszon)

Ezen a szakaszon a Csabagyöngye utca mintegy 800 méteren újul meg. A Tanár utca és a Zrínyi utca között 400 méteren csapadékvíz-elvezető csatorna épül, a buszmegállók bazaltbeton burkolatot, az utca kiemelt betonszegélyt, a járdák pedig öntött aszfalt felületet kapnak. A távközlési aknákat és szekrényeket átépítik és szintbe helyezik, valamint a zöldfelületek füvesítését is elvégzik.

Az építés idejére a Csabagyöngye utcát teljes szélességében lezárják (először a Lamberg utca és a Bojt utca között, majd a Bojt utca és a Zrínyi utca között).

 

A  XVII. kerületben a Keresztúri út  (Hajdúcsárda utca – Pesti út közötti szakaszon)

A Keresztúri út egyik legrosszabb állapotban lévő, repedezett és megsüllyedt, 100 méternyi szakasza, valamint a vízelvezetési rendszer és az út pályaszerkezete is megújul, illetve egy 60 méter hosszúságú szakaszon elvégzik a teljes pályaszerkezet-cserét. A teljes szakaszon az út mindkét oldalán átépítik a szegélyeket, ahol a csapadékvíz elvezetése négy új, oldalbeömlős víznyelővel valósul meg. A Keresztúri út és a Hajdúcsárda utca, valamint a Keresztúri út és a Pesti út kereszteződésénél lévő gyalogátkelőknél a járdaívekbe – a vakok és gyengén látók közlekedésének segítésére – taktilis jelzőköveket építenek be. A Keresztúri út és a Pesti út sarkán lévő gyalogátkelőhely megfelelő megvilágításáról új kandeláber telepítésével gondoskodnak.  A gyalogosok biztonságosabb közlekedésének  érdekében 70 méternyi biztonsági védőkorlátot telepítenek az útszakasz bal oldalán.

Az építés idején az autóbuszok közlekedése változatlan marad, a járműközlekedésben időszakonként egy-egy sáv lezárására kell számítani.

 

A XVII. kerületben a Pesti út és Zrínyi út csomópontja

 

A felújítással a csomópontban lévő szegélyeket és a teljes útpályaszerkezetet elbontják és átépítik. A kereszteződés gyalogátkelőhelyeinél megújulnak a járdaburkolatok is, amelyeket – a vakok és gyengén látók közlekedésének segítése érdekében – taktilis jelzésekkel látnak el. A csomópontban megújul a közvilágítás, a gyalogátkelőhelyek közelében három kandelábert helyeznek el.

 

A XVII. kerületben a Rákoskert sugárút (Bodonyi utca – Sáránd utca közötti szakaszon)

A felújítás idején mintegy 300 méteren újul meg  a  Rákoskert sugárút  Bodonyi utca és Sáránd utca közötti szakasza, ahol  szegélyt építenek, és a buszmegálló is erősített aszfaltburkolatot kap.

 

A XXI.kerületben a Kossuth Lajos utca és a hévvégállomás P+R parkolói

A Kossuth Lajos utcában 11 000 négyzetméternyi új útburkolat, mintegy ezer méter kiemelt szegély épül, két helyszínen kijelölt gyalogos-átkelőhely létesül és megújulnak az utca buszmegállói. Ezeken kívül az utca mentén haladó kerékpárút mellett húsz helyszínen több mint hatvan kerékpártámaszt építenek a felújítást követően. Az utca felújításával egy időben átépítik és bővítik a csepeli hévvégállomás melletti P+R és B+R parkolót, ennek köszönhetően nő a parkolóhelyek száma, valamint fedett kerékpártárolókat is kialakítanak.

A munkálatok idején változik a 35-ös, a 36-os, a 148-as, a 151-es, a 179-es, a 948-as, a 979-es és a 979A autóbusz közlekedése; erről részletesen az alábbi oldalon olvashatnak: https://www.bkk.hu/kossuth/

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a lehetőségekhez mérten az útfelújítások idején is folyamatos legyen a forgalom az érintett kerületekben. Az esetleges kellemetlenségekért kérjük az arra közlekedők és az ott lakók türelmét, egyúttal köszönjük megértésüket.

A tervezett pontosabb munkakezdési időpontokról és a felújítási munkákkal járó forgalomkorlátozásokról közleményeinkben rendszeresen tájékoztatunk. Ezenkívül a közösségi közlekedési változásokról folyamatosan frissülő naprakész információk találhatók a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen, mobiltelefonról pedig a BKK Info alkalmazáson keresztül érhető el a Budapesti Közlekedési Központ szolgáltatása. A járatfigyelő funkcióra feliratkozva a felhasználó által tetszőlegesen kiválasztott járattal vagy járatokkal kapcsolatos valamennyi információt azonnal eljuttatjuk e-mailben is. Így indulás előtt tájékozódni lehet a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lezárult az M3-as metró egyes állomásainak rekonstrukciójára kiírt tervpályázat

M3-allomas_kicsi
 

Újabb mérföldkőhöz érkezett Budapest legforgalmasabb metróvonalának rekonstrukciója: eredményesen zárult az M3-as metró egyes állomásainak felújítási tervpályázata. A pályázat célja az volt, hogy a naponta mintegy 500 ezer utas által használt vonal felszíni épületei úgy újulhassanak meg, hogy azok megfeleljenek a mai kor esztétikai és funkcionális követelményeinek.

A nyílt és titkos eljárást a FŐMTERV Zrt.–UVATERV Zrt. Konzorcium indította 2014. november 19-én, a pályaterveket 2015. január 20-áig lehetett benyújtani. A megadott határidőre 4 pályamű érkezett, mindegyikük eleget tett az előírt szabályossági követelményeknek, ezért kivétel nélkül érvényesek és elbírálhatók voltak. Az építészeti koncepcióknak tartalmazniuk kellett az M3-as metró egyes állomásainak rekonstrukciós terveit, a vonal esetleges északi meghosszabbításához az új felszíni állomások típusépületét, valamint a meglévő lépcsők lefedését. A pályázatok elbírálásakor az értékelés az alábbi szempontok szerint történt:

  • az M3-as metróállomások rekonstrukciójának építészeti minősége (funkcionalitás, városképi illeszkedés, gyalogosközlekedési útvonalak összhangja)
  • megvalósíthatósági szempontok (műszaki adottságok, építési technológia)
  • gazdasági szempontok (költségtakarékosság, időtálló megoldások, üzemeltetési költségek)
  • környezettudatossági szempontok
  • a tervek áttekinthetősége, érthetősége

A bírálóbizottság előnyként értékelte az állomások közötti egységes formanyelvre való törekvést, amely az építészeti összhangon túl a berendezési tárgyak és az utastájékoztatás lényeges elemeire is kiterjedt. Prioritást kaptak azok a pályamunkák is, amelyeknél a meglévő felszín feletti épületek mérete – tekintettel az amúgy is sűrű beépítésre –  jelentősen nem növekedett.

A nyertes pályázat

A fenti szempontok figyelembevételével a bírálóbizottság értékelése alapján az Építész Stúdió Kft. pályaműve az, amelyik főbb elhatározásaiban, részletmegoldásaiban magas színvonalon teljesítette az elvárásokat, és megfelelő kiinduló alapot jelenthet a továbbtervezéshez.

A nyertes pályázó az Arany János utcai és a Pöttyös utcai állomás terveivel bebizonyította, hogy a meglévő épületek átalakíthatók úgy, hogy funkcionálisan és építészetileg is korszerűvé váljanak, sőt a meglévő épület továbbgondolásával a Klinikák állomáson is nagyvonalú építészeti megoldást javasolt. Magas színvonalú javaslatot készített a IV. kerületi Óceánárok utcai leendő állomás megépítésére is, amely az M3-as metró vonalának északi meghosszabbításával az új felszíni megállóhelyek típusépülete lesz. A leendő állomás stílusában a természetes fény és a légies kialakítás dominál.

Ezek alapján a bírálóbizottság a nyertes tervezőt a pályázatot követő hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásban ajánlattételi felhívásra javasolja. Az így kiválasztott tervező feladata lesz az M3-as metróvonal egyes állomásai felújításának engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítése, valamint az engedélyezés lefolytatása. Erre várhatóan 2015 végén, 2016 elején kerülhet sor.

Óceánárok utcai leendő állomás látványterve

Az M3-as metró Arany János utca állomásának látványterve és jelenlegi állapota

Az M3-as metró Klinikák állomásának látványterve és jelenlegi állapota

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Töretlen a BKK FUTÁR mobilalkalmazás sikere

futar_app_kicsi_hir

Fél év alatt több mint egymilliószor használták a BKK FUTÁR applikációt, azaz a Budapesti Közlekedési Központ okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett, a valós idejű útvonaltervezést és a térképes jármű-megjelenítést lehetővé tévő ingyenes mobilalkalmazását. A szolgáltatás 150 ezer letöltés és 300 ezer útvonal megtervezése után is nagyon népszerű a közösségi közlekedést igénybe vevők között.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) 2014 őszén indította el az okostelefonokra és táblagépekre kifejlesztett BKK FUTÁR Utazástervező alkalmazását, amely valós idejű útvonaltervezést és térképes járműkövetést tesz lehetővé. Az ingyenes alkalmazás iOS, Andorid és Windows Phone operációs rendszerű telefonokon, illetve táblagépeken is elérhető.

Túl az egymilliomodik használaton

Az indulás óta eltelt nagyjából hat hónap alatt több mint 150 ezren töltötték le, és használják a BKK FUTÁR alkalmazást utazástervezéshez, közülük mintegy 77 ezren androidos, 49 ezren iOS rendszerű mobileszközt, és mintegy 29 ezren Windows Phone operációs rendszerű telefont használnak. Ügyfeleink több mint egymillió alkalommal nyitották meg telefonjukkal az utazástervezőt (androidos telefonon 520 ezerszer, iOS rendszerű készüléken 251 ezerszer, Windows Phone telefonon pedig 328 ezerszer), és átlagosan öt percig használták az alkalmazást. Az applikáció elindítása óta 300 ezer útvonalat terveztek meg az utazástervező okostelefonra optimalizált verziójával. A legnépszerűbb funkció egyértelműen a megállóból induló járatok listázása – 2015-ben eddig összesen már 5,8 millió megállóhelyi induláslistát kértek le. Leginkább keresett járataink az M3-as metró, a 14-es villamos, illetve az 5-ös, a 9-es és a 105-ös autóbusz, a legnépszerűbb megállók pedig a Keleti pályaudvar M, a Ferenciek tere M és az Astoria M.

Az ősszel átadott új útvonaltervezőt teljes mértékben integráltuk a forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerünkbe, a FUTÁR-ba, webes verziója pedig a BKK Zrt. honlapján érhető el: futar.bkk.hu. Az alkalmazás elérhetővé tételével lényegében az összes felszíni tömegközlekedési járművet informatikai hálózatba kapcsoltuk. Az így beérkező információkról a közterületi kijelzőkön, az interneten, mobilapplikáción és sok más csatornán tudjuk tájékoztatni ügyfeleinket.

A BKK FUTÁR fejlesztőcsapata minden, az alkalmazás használatakor fellépő problémáról hibariportot kap, melyeket megvizsgálva folyamatosan frissíti az applikációt. Kérjük felhasználóinkat, hogy az applikációban vagy az alkalmazásboltban továbbra is bátran jelezzék felmerülő igényeiket, problémáikat a BKK FUTÁR-ral kapcsolatban.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tájékoztatás a BKK Zrt. midibusz-beszerzési eljárásairól

bkklogó

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) kiemelt célkitűzése a fővárosi autóbuszflotta megújítása. Ennek jegyében három eljárást is kezdeményezett dízel és elektromos midibuszok beszerzésére és üzemeltetésére. Az elmúlt napokban sajnos a sajtóban több olyan hír jelent meg, amelyekben összekeveredtek a különböző tenderek, téves információkat közölve a BKK Zrt. általi midibuszbeszerzésről.

Bár egymással összefügg, a három midibuszbeszerzés mégis egymástól teljesen függetlenül zajlik:

1)      A BKK Zrt. nyílt közbeszerzési eljárást írt ki 25, valamint opcionálisan további 10 dízel midibusz vállalkozó által történő beszerzésére és üzemeltetésére. Az eljárásban egy érvényes ajánlattevő vett részt, az Orangeways Hungária Kft., az eredményhirdetés megvolt, de még nem történt meg a szerződéskötés.

 

2)      Az I. Kerületi Önkormányzattal együttműködésben a BKK Zrt. sikeres közbeszerzési eljárást folytatott 16 dízel midibusz beszerzésére, melynek nyertese a török Karsan Otomotiv lett a megajánlott ATAK típusú midibuszával. A buszok a Budai Várban és vonzáskörzetében futnának, részben akár új útvonalakon is. Az eljárás szállítói szerződését a nyertes ajánlattevővel a kiíró aláírta, amely azonban csak az uniós forrást biztosító Támogatási Szerződés megkötésével lép hatályba. A beszerzéshez szükséges kormánytámogatás megszületett.

3)      Sikeresen zárult a Budapesti Közlekedési Központ és az I. Kerületi Önkormányzat egy másik közösen folytatott közbeszerzése, amelyet a Siemens-Rampini Budapest Konzorcium nyert. A 7 + 14 darabos elektromos midibuszra a vállalkozási szerződést megkötöttük. A szerződések hatályba lépésének és a szállítás megkezdésének feltétele a jelenlegi jogszabályok értelmében, hogy a projektek EU-s forrásból történő támogatását kormányzati döntés erősítse meg. Ám ez a döntés egyelőre nem született meg.

A beszerzéseknek köszönhetően a jelenleg drágán és gyenge megbízhatósággal üzemelő midibuszflotta megújulhat: vadonatúj, környezetkímélő, gazdaságosan fenntartható járművek állhatnak forgalomba Budapest útjain.

Budapest, 2015. március 2.
Budapesti Közlekedési Központ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Javuló metrókapcsolatok: Budafok buszhálózata március 15-étől nagymértékben változik

 

Az 58-as busz március 15-étől hétköznap a csúcsidőszakban 30, napközben 20, késő este 30 percenként, hétvégén pedig szintén félóránként jár majd; a Kelenföld vasútállomás M és a Lőcsei utca megállóhely közötti szakaszán azonban a 258-as busszal is utazhatnak.

A 141-es busz a jövőben a többi budafoki buszjárattal megegyezően a Kelenföld vasútállomás M őrmezői oldaláról indul. Ezáltal a kelenföldi szakaszon a járat menetideje is csökken. Ugyanakkor vasárnaponként – a 250-es buszhoz hasonlóan – a bevásárlóközpont zárva tartása miatt a 141-es busz nem érinti a Savoya Parkot: Kelenföld vasútállomástól csak a Savoyai Jenő térig közlekedik.

Március 15-étől nagymértékben átalakul a 251-es busz közlekedése is: mivel a Szabina út és a Memento Park között a járat kihasználtsága alacsony, ezen a szakaszon csak a 150-es busszal lehet majd utazni. A 251-es járat a jövőben csak hétköznap, a délutáni csúcsidőben közlekedik. Útvonala hosszabb lesz: a Szabina úttól a 150-essel megegyező útvonalon a Kelenföld vasútállomás M végállomás őrmezői oldaláig jár majd, a Városház tértől pedig a Savoya Parkig közlekedik tovább. A 251-es busz a jövőben csak hétköznap, a délutáni csúcsban, 60 percenként jár, egyéb időszakokban három további új járatunk – a 241-es, a 241A és 251A autóbusz – közlekedik a 251-es útvonalának egy-egy szakaszán:

  • A hétköznap reggeli csúcsidőben a 251A járat viszi az utasokat a Városház tér–Lomnici utca–Kelenföld vasútállomás M útvonalon, 20-25 percenként.
  • Hétköznap napközben a 241-es és a 241A járatok közlekednek, előbbi a Savoya Park–Városház tér–Lomnici utca, utóbbi a Városház tér–Lomnici utca között 60-60 percenként, a közös szakaszon 30 perces követéssel.
  • Hétköznap a délutáni csúcsidőben a 251-es és a 251A busz jár, egyenként 60, közös szakaszukon együttesen 30 percenként.
    • Hétköznap és szombaton este 20 és 22 óra között csak a 241A busz közlekedik a Városház tér és a Lomnici utca között 60 percenként.
    • Szombaton 7 és 19 óra között a 241-es járat közlekedik a Savoya Park–Városház tér–Lomnici utca között 60 percenként, míg szombaton 19 és 22 óra, valamint vasárnap 8 és 22 óra között a 241A járat viszi az utasokat a Városház tér és a Lomnici utca között 60 percenként.

 

A 241-es és a 251-es buszcsalád járatai tehát az alábbi útvonalakat járják be:

  • A Savoya Park és a Városház tér között a 241-es és a 251-es busz közlekedik. Ezen a szakaszon hétköznap 9 és 20 óra, szombaton 7 és 19 óra között 60 percenként közlekedik autóbusz.
  • A Városház tér és a Lomnici utca között mind a négy járat, a 241-es, a 241A, a 251-es és a 251A autóbusz is közlekedik. Ezen a szakaszon hétköznap 5 és 22, szombaton 7 és 22, vasárnap 8 és 22 óra között jár autóbusz; hétköznap 6 és 8 óra között 20-25, 9 és 20 óra között 30, egyéb időszakokban 60 percenként. A 241A és a 251A busz csak a Városház tértől közlekedik.
  • A Lomnici utca és Kelenföld vasútállomás M között a 251-es és a 251A járat közlekedik. Ezen a szakaszon csak csúcsidőszakban, hétköznapokon reggel 6-tól 9-ig 20-25, illetve 14 és 19 óra között 30 percenként közlekedik autóbusz. A 241-es és a 241A busz végállomása a Lomnici utca.

Bízunk abban, hogy a fejlesztések utasaink, illetve az arra közlekedők megelégedésére szolgálnak.

 

Budapest, 2015. március 12.

Budapesti Közlekedési Központ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Megújul a csepeli Kossuth Lajos utca és a hévvégállomás P+R parkolói

Kossuth L utca kiskép
2015. március 7-étől (szombattól) a Budapesti Közlekedési Központ mint a  Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezője elkezdi a csepeli Kossuth Lajos utca felújítását. Ezzel 11 ezer négyzetméternyi új útburkolat, mintegy ezer méter kiemelt szegély épül, két helyszínen kijelölt gyalogos-átkelőhely létesül, megújulnak az utca buszmegállói. Ezeken kívül az utca mentén haladó kerékpárút mellett közel húsz helyszínen több mint hatvan kerékpártámaszt építenek a felújítást követően. A munkálatok első ütemében (március 7-étől várhatóan április 27-éig) a Corvin út és a Szent Imre tér közötti szakaszon elkezdődik az utca felújítása. Ennek idejére változik a 35-ös, a 36-os, a 148-as, a 151-es, a 179-es, a 948-as, a 979-es és a 979A autóbusz közlekedése. A teljes felújítás mintegy 260 millió forintból valósul meg várhatóan 2015 május végéig. A Kossuth Lajos utca felújításán kívül március 3-án (kedden) elkezdődik a csepeli hévvégállomás melletti P+R és B+R parkoló átépítése és bővítése, amelynek köszönhetően nő a parkolóhelyek száma, valamint új, fedett kerékpártárolókat is kialakítanak.


A Kossuth Lajos utca bizonyos szakaszain az útburkolat, a szegélyek, a járdák és a gyalogátkelőhelyek állapota mára olyannyira elöregedett és elhasználódott, hogy szükségessé vált a javításuk.
A felújítás az aszfaltozáson kívül más fejlesztéseket is tartalmaz: ezerméternyi kiemelt szegély épül, két helyszínen új kijelölt gyalogos-átkelőhely létesül, a parkolóhelyek és az utca hét buszmegállója megújul, valamint az új kerékpáros átvezetések kialakításának köszönhetően összekötik a már meglévő Kossuth Lajos utcai kerékpárút szakaszait. Az utca mentén közel húsz helyszínen több mint hatvan kerékpártámaszt alakítanak ki a felújítást követően, egyszerre gondolva a gyalogosokra, a kerékpárosokra, a busszal utazókra és természetesen az autóval közlekedőkre is.

A felújítás két ütemben történik. Az első ütemben (március 7-étől várhatóan április 27-éig) a Kossuth Lajos utca Corvin út–Ady Endre út–Szent Imre tér közötti része újul meg. A Corvin út és az Ady Endre út közötti szakaszon az útburkolaton kívül a szegélyek melletti térkő és az aszfaltburkolatú járdák is megújulnak. Az út mellett található gyalog- és kerékpárutak is új burkolatot kapnak, valamint a kerékpárút Kossuth Lajos utcán történő átvezetéseinél, a kerékpárosok számára kihelyezett jelzőlámpák előtt a kerékpárosok biztonságos átkelésére szolgáló csőkorlátokat helyeznek ki. A gyalogosok és a kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében a Kossuth Lajos utca és az Ady Endre utca kereszteződésének északi oldalán kibővítik a járdát, amelyet taktilis jelzésekkel látnak el.

Az Ady Endre út és a Vermes Miklós utca között a Kossuth Lajos utcán átvezető gyalogátkelőnél az út két oldalát és a középszigetet taktilis jelzésekkel látják el, valamint az átkelő középszigeténél a gyalogosok átkelésére szolgáló sáv mellett megépítik a kerékpárosok átvezetésére szolgáló sávot is. Az útszakasz bizonyos részeit új aszfaltréteggel látják el, valamint a Kossuth Lajos utca és a Vermes Miklós utca csomópontjában a teljes pályaszerkezetet csérélik, illetve a megfelelő és biztonságos gyalogosközlekedés érdekében kiszélesítik a járdát. A Vermes Miklós úti kereszteződés után található két buszmegálló peronja teljes szélességében megújul, továbbá a buszmegálló kiemelt szegélyeit is alacsonyabbra süllyesztik.

A Kossuth Lajos utca és a Károli Gáspár utca kereszteződése előtt, a Szenti Imre téri autóbusz-végállomásnál található láncos korlátot elbontják, helyére csőkorlátot tesznek, valamint – a gyalogosok biztonságos közlekedése és a megfelelő forgalombiztonság érdekében – az ellenkező oldalon szintén csőkorlátot, a kereszteződésben lévő gyalogátkelőnél pedig taktilis vezetősávokat építenek ki.

Az utolsó, második ütemben (várhatóan április 15-étől előreláthatóan május 31-éig) a Kossuth Lajos utca Szent Imre tér és az Erdősor utca közötti szakasza újul meg: a Karácsony Sándor utca és a Csepeli Szakorvosi Rendelő között a meglévő ferde parkolókat teljesen átépítik, és a Karácsony Sándor utcától délre, a gyorsétterem előtt új középszigetes kijelölt gyalogos-átkelőhelyet létesítenek. További új gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a Kossuth Lajos utca–Széchenyi István utca kereszteződésének Széchenyi utcai ágán, valamint  a buszok kanyarodásának segítésére átépül a kanyarodó sáv, amely hozzájárul a csomópont forgalombiztonságának a növeléséhez. A Kossuth Lajos utca–Szent István út kereszteződésének déli ágán a gyalogos-átkelőhelyen új középsziget létesül.

A régi posta épülete mögötti gyalogátkelő gyalogos- és kerékpáros átvezetésénél taktilis vezetősávokat építenek.  A Völgy utca és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében a már meglévő északi járdát kiszélesítik. Az Erdősor utca és a  Kossuth Lajos utca kereszteződésének keleti részén a leromlott állapotú szegélyt kétsoros kiemelt szegélyre cserélik. A Kossuth Lajos utca végén, az Erdősor utca torkolatánál – a járművek kanyarodásának segítése érdekében – a középső elválasztó szigetet is átépítik.

Megújulnak a csepeli hévvégállomás parkolói is

2015. március 3-ától várhatóan június végéig tart a csepeli hévvégállomás melletti P+R és B+R parkoló átépítése és bővítése, és a már meglévő parkoló területe szilárd burkolatot kap. Az építéssel egy időben új közvilágítási hálózat létesül, valamint 2 helyszínen 20-20 férőhelyes fedett kerékpártárolót helyeznek ki.

A Kossuth Lajos utca és a Baross utca melletti parkoló is a P+R parkoló része lesz, melyek között a felújítással kétirányú kapcsolat épül . Ezen a szakaszon 66 férőhelyes parkolóhely létesül, melyek között helyet kap egy családi parkolóhely is. A Baross utca felőli oldalon 41 férőhelyes parkoló létesül, melyek között a mozgáskorlátozottak és a családosok részére is alakítanak ki parkolóhelyet.


A Víztorony felőli oldalon további 4 férőhelyes párhuzamos parkolót alakítanak ki. A hév felé történő biztonságos gyalogosközlekedés érdekében a Baross utca keleti oldalán a meglévő kiemelt szegély mellett két méter széles járdát alakítanak ki a legközelebbi útcsatlakozásig.

A víztorony körüli területen egy mindkét irányban körüljárható és egy abból nyíló, kétirányú úton megközelíthető merőleges parkoló kap helyet. A Baross utcában lehetőség nyílik a párhuzamos parkolók kialakítására, melynek köszönhetően összesen 35 férőhelyes normál, egy mozgáskorlátozott és egy családi parkoló kap helyet, így egy 37 férőhelyes új P+R parkoló épül.

Változások a közösségi közlekedésben

A felújítás első ütemében (2015. március 7-étől várhatóan április 27-éig) a Kossuth Lajos utcát egyirányúsítják a Corvin út  és a Szent Imre tér (Vermes Miklós utca) között a Közvágóhíd (Corvin út) irányába, ezért számos járatunk közlekedése változik.

Változás a 35-ös, a 36-os, a 148-as, a 151-es és a 948-as autóbusz közlekedésében

A Csepel irányába közlekedő 35-ös, 36-os, 148-as, 151-es, 948-as autóbusz az Ady Endre utcában a Táncsics Mihály utcáig menetrend szerinti útvonalon, majd a Táncsics Mihály utca–Károli Gáspár utca–Kossuth Lajos utca terelt útvonal után ismét a menetrend szerinti útvonalán közlekedik, ezért nem érinti a Csepel, Kossuth Lajos utca és a Szent Imre tér megállót. Az autóbuszokra a Táncsics Mihály utcában (a Csete Balázs utca kereszteződése után) kihelyezett Ady Endre utca ideiglenes megállóban, valamint a Kossuth Lajos utcában, a 71-es busz húsz méterrel előrébb helyezett megállójában lehet felszállni.

A Pesterzsébet felé közlekedő 35-ös, 36-os, 148-as és 151-es, autóbusz a II. Rákóczi Ferenc úton a Vermes Miklós utcáig menetrend szerinti útvonalon – majd tovább egyenesen II. Rákóczi Ferenc út –Ady Endre út terelt útvonal után ismét a menetrend szerinti útvonalán közlekedik, ezért nem érinti az Ady Endre út (Kossuth Lajos utca) megállót. Az autóbuszokra az Ady Endre úton, a Kossuth Lajos utca kereszteződése után kihelyezett ideiglenes megállóban lehet felszállni. A Pesterzsébet felé közlekedő 948-as autóbusz menetrend szerinti útvonalon közlekedik.

Változás a 179-es autóbusz közlekedésében

A Csepel, Szent Imre tér irányába közlekedő 179-es autóbusz a Weiss Manfréd úton a Teller Ede útig menetrend szerinti útvonalon, majd a Teller Ede út–Károli Gáspár utca–II. Rákóczi Ferenc utca terelt útvonal után ismét a menetrend szerinti útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Corvin csomópont, a Csepel, Kossuth Lajos utca és a Szent Imre tér megállót.

Az autóbuszra az alábbi ideiglenes megállókban lehet felszállni:

·         Corvin csomópont: ideiglenes megállóhely a Teller Ede úton a Petróleum utca kereszteződése előtt,

·         Ady Endre út: ideiglenes megállóhely a Teller Ede úton a Budafoki út kereszteződése előtt,

·         Vermes Miklós utca: ideiglenes megállóhely a Teller Ede úton a Vermes Miklós utca kereszteződése előtt.

A Közvágóhíd felé közlekedő 179-es autóbusz menetrend szerinti útvonalon közlekedik.

 

Változás a 979-es és a 979A autóbusz közlekedésében

 

A Csepel irányába közlekedő 979-es és 979A autóbusz a Corvin úton a Kossuth Lajos utcáig menetrend szerinti útvonalon, majd tovább egyenesen a Corvin úton, jobbra a Védgát utca–Ady Endre út–Táncsics Mihály utca–Károli Gáspár utca–Kossuth Lajos utca terelt útvonal után ismét a menetrend szerinti útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Csepel, Kossuth Lajos utca és a Szent Imre tér megállót.

Az autóbuszokra az alábbi ideiglenes megállókban lehet felszállni:

·         Védgát utca: ideiglenes megállóhely a Corvin úton a Védgát utca kereszteződése előtt,,

·         Ady Endre út: ideiglenes megállóhely a Táncsics Mihály utcában a Csete Balázs utca kereszteződése után,

·         Kossuth Lajos utca: a 71-es autóbusz megállóhelye a Károli Gáspár utcában.

A Közvágóhíd felé közlekedő 979-es és 979A autóbusz menetrend szerinti útvonalon közlekedik.

Változások a közúti közlekedésben

A felújítás idején – a Csepeli Önkormányzat kérésére – több ütemben északi irányban egyirányúsítják  a Kossuth Lajos utcát. A felújítás első ütemében (2015. március 7-étől várhatóan április 27-éig) a Kossuth Lajos utcát egyirányúsítják a Corvin út  és a Szent Imre tér (Vermes Miklós utca) között a Közvágóhíd (Corvin út) irányába.

A  forgalomkorlátozások elkerülése érdekében az alábbi terelőutakat javasoljuk:

·         Az északi irányba egyirányúsított Kossuth Lajos utca közvetlen, Csepelen belüli elkerülését alapvetően a Teller Ede út–Posztógyár utca útvonal (csepeli gerincút) biztosítja, amelyet a Weiss Manfréd út–Corvin út–Kossuth Lajos utca csomópontból lehet megközelíteni, de a Pesterzsébet felől érkezők a Táncsics Mihály utca–Károli Gáspár utca útvonalon is el tudják kerülni a lezárást.

Kérjük az autósokat, hogy a munkavégzés ideje alatt az említett területen – az ideiglenes forgalmi rend és az új autóbusz-közlekedés miatt – fokozott figyelemmel közlekedjenek!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Március 3-ától ismét megáll az M2-es metró a Széll Kálmán téren: visszaáll a tér legutóbbi forgalmi rendje

szell 150303
2015. március 3-ától (keddtől) újra megáll az M2-es metró a Széll Kálmán téren, visszaáll tehát a tér és környékének február 27-e (péntek) előtti közlekedési rendje. Elkezdődött az állomásépület bontása és átépítése, ezért az épületet mostantól a Vérmező út felé nyíló ideiglenes bejáraton keresztül lehet megközelíteni, míg bent egy „csarnokon belüli csarnokban”, azaz egy ideiglenes védőépítményen át érhető el a mozgólépcső, majd a metró. A Széll Kálmán tér forgalmi rendje március 14-én (szombaton) változik majd újra: ezen a napon a 4-es és a 6-os villamos dél-budai végállomásától csak a Blaha Lujza tér M megállóhelyig jár majd, a Széll Kálmán tér M és a Blaha Lujza tér M között villamospótló busz viszi az utasokat. Változik majd a tér közúti közlekedése és a gyalogosútvonalak is. A 4-es és a 6-os villamos közlekedése március 15-étől (vasárnaptól) újra változik: előreláthatóan május közepéig a villamosok a dél-budai végállomásuktól az Oktogonig közlekednek, a Széll Kálmán tér M és a Király utca között pótlóbuszokkal lehet utazni. A március 14-én, illetve a 15-étől érvényes forgalmi rendről hamarosan részletesebb tájékoztatást adunk. A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015. január 12-én kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) honlapján, a www.bkk.hu/szellkalmanter oldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és a vonatkozó közlekedési változásokkal kapcsolatos aktuális információk.

2015. március 3-ától (keddtől) ismét megáll az M2-es metró a Széll Kálmán téren, mivel február 27-e és március 2-a között négy napig a metróállomás későbbi zavartalan utasforgalmát biztosító ideiglenes védőtető és -fal építése miatt megállás nélkül áthaladt a megállóhelyen. Keddtől a metróállomást az épület Vérmező út felé nyíló oldalán kialakított ideiglenes bejáraton keresztül lehet megközelíteni vagy elhagyni, bent pedig az utascsarnokon belül épült védőépítményen keresztül vezet az út a mozgólépcsőhöz, majd a metróhoz. Ezenfelül visszaáll a tér és környékének február 27-e, a négynapos metróüzemszünet előtti közlekedési rendje. Ezt megismerhetik a BKK Zrt. folyamatosan frissülő, a Széll Kálmán tér felújításáról aktuális információkat közlő  www.bkk.hu/szellkalmanter weboldalán.


A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015. január 12-én kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be.  A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre. Buda közlekedése pedig – a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével összehangolt munkáknak köszönhetően – megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és fővárosi forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd.

Budapest, 2015. március 2.
Budapesti Közlekedési Központ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jogerős: megfelelően járt el a BKK a villamosbeszerzés során

CAF villamos_kicsi

A Fővárosi Törvényszék másodfokú és jogerős ítéletében kimondta: nem történt jogsértés a Budapesti Közlekedési Központ villamosbeszerzési tendert lezáró első döntésében amelyben a CAF ajánlatát hirdette ki nyertesként, a Ganz-Škoda ajánlatát pedig érvénytelennek nyilvánította.

A Fővárosi Törvényszék 2015. március 17-én másodfokú és jogerős ítéletében jogszerűnek fogadta el a Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) alacsonypadlós villamosok beszerzéséről szóló közbeszerzési eljárását.  A Törvényszék szerint a BKK Zrt. az első eljárást lezáró döntésében a Ganz-Škoda ajánlatának mindhárom érvénytelenségi okát megalapozottan és jogszerűen állapította meg. A BKK Zrt. által kiírt közbeszerzési eljárás és az annak eredményeként meghozott döntés tehát megfelel a közbeszerzési törvényeknek.

Az eljárás összefoglalója

A Budapesti Közlekedési Központ 2013 február 15-én indított közbeszerzési eljárást alacsonypadlós villamosok beszerzésére. A tenderre négy értékelhető ajánlat érkezett: a Ganz-Skoda (alvállalkozóként az anyacég cseh Skoda csoport tagjai), a spanyol CAF, a német Siemens és a svájci Stadler vállalatoktól. A BKK Igazgatóságának egyhangúlag meghozott döntésében a Ganz-Skoda ajánlatát – a további részletes vizsgálatok és hiánypótlási lehetőségeket követően is – érvénytelenné nyilvánította és a spanyol CAF-ot hirdette ki az eljárás nyerteseként.

A BKK Zrt. közbeszerzési eljárásban 2013 augusztusban meghozott első döntése ellen a Ganz-Skoda – ajánlatának érvénytelenné nyilvánítása miatt – jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KDB). A KDB megsemmisítette a BKK Zrt. döntését, és további hiánypótlást írt elő, így a BKK Zrt. nem zárhatta le a villamos járműbeszerzést az eredetileg tervezett ütemezés szerint, és nem köthette meg idejében a szállítási szerződést az eljárás nyerteseként kiválasztott spanyol szállítóval.

2014. október 15-én viszont a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság felülbírálta a KDB határozatát, és elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a BKK Zrt. közbeszerzési eljárást lezáró döntése nem volt jogsértő, amikor három okból is érvénytelenné nyilvánította a Ganz-Škoda ajánlatát és megalapozottan hirdette ki az eljárás nyertesének a spanyol CAF céget. A Fővárosi Törvényszék 2015. március 17-én megerősítette korábbi döntését és másodfokú, jogerős ítéletében is a BKK Zrt.-nek adott igazat.

A szerződés megkötésére az eddig folyamatban lévő perek ellenére azért kerülhetett sor, mert a BKK Zrt. – eleget téve a KDB határozatában foglaltaknak – az ajánlatok ismételt vizsgálatát követően meghozta a második eljárást lezáró döntését, ahol szintén a spanyol CAF-ot hirdette ki nyertesnek. Ezt a Skoda ismételten megtámadta a KDB előtt, a KDB ezúttal azonban már teljes mértékben egyetértett az ajánlatkérői döntéssel és a Skoda jogorvoslati kérelmét érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A BKK Zrt. a 2014. március 5-én a KDB második határozatában foglaltak alapján – a Skoda kérelmének elutasítását követően – jogszerűen aláírhatta a szerződést a nyertes (CAF) ajánlattevővel.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elkezdődött az utasforgalmi próbaüzem az 1-es villamos új szakaszán

Névtelen218x164

A budapestiek ma délben birtokba vehették az 1-es villamos meghosszabbított újbudai szakaszát is. A villamosvonal déli részén megépült 3,2 kilométer hosszú új pálya a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon éri el az ideiglenes végállomást, amely a Fehérvári út és a Hengermalom út kereszteződésében épült. A projekt részeként még tavaly novemberben befejeződött az 1-es és a 3-as villamosvonal felújítása. A projektzáró sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester elmondta, hogy a főváros régi adósságát törlesztette a most elkészült beruházásokkal. Hangsúlyozta, hogy a közlekedésfejlesztés nem áll le, ugyanis az újabb projektekre is elérhetővé váltak az európai uniós pénzügyi források. A megújult vonalakon hamarosan alacsonypadlós vadonatúj CAF villamosok járnak majd.

 

Befejeződött az 1-es és a 3-as villamosvonal felújítása

Tarlós István a rendezvényen utalt arra, hogy az 1-es villamos újbudai meghosszabbítása a Rákóczi híd 1995-ös átadása óta folyamatosan napirenden szerepelt. Kiemelte, hogy az új vonalszakaszon nemcsak lifteket, de aluljárókat is sikerült építeni az Infopark és a Budafoki út megállóban. Akárcsak az 1-es, a 3-as villamosvonal infrastruktúrája is megújult, csökkent a környezeti terhelés, nőtt az utazási sebesség, ezenkívül mostantól babakocsival és kerekes székkel is könnyen megközelíthetők ezek a járatok – húzta alá a főpolgármester. Tarlós István hozzátette, hogy a megmaradt forrásokból egyes csomópontokban további, szakmailag indokolt kiegészítő munkákat is el lehet végezni az eredeti terveken felül, ám ezek a közösségi közlekedést igénybe vevőket már semmilyen módon sem zavarják.

A főpolgármester részletesen ismertette a 2020-ig várható újabb fejlesztéseket, köztük az 1-es villamos további meghosszabbítását az Etele térig, amellyel közvetlen átszállási kapcsolat jön létre az M4-es metróval és a vasúttal. Szavai szerint további 10 milliárd forintból megvalósulhat a Kelenföld vasútállomás mellett az M1-es M7-es közúti csomópont, illetve a körülbelül 1000 férőhelyes P+R parkoló. A Fővárosi Önkormányzat a közeljövőben több mint 45 milliárd forintot fordíthat villamospálya-építésre. Ebből az összegből mintegy 26 milliárd jut a Keleti pályaudvar M és Újpalota között közlekedő villamos kialakítására, 14 milliárd forintból pedig meghosszabbítják a külső Bécsi úti villamosvonalat, egészen az esztergomi vasútvonalig. Ezek a fejlesztések az európai uniós koncepciókkal összhangban javítják majd az elővárosi közlekedési kapcsolatokat, illetve egyértelműen az akadálymentes, környezetbarát, kényelmes és gyors utazást szolgálják – tette hozzá Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

 


Az 1-es villamosvonal felújításáról és meghosszabbításáról

Az 1-es villamos régi vonalát 2013 szeptembere és 2014 novembere között a BKK Zrt. teljesen újjáépíttette. Mintegy 16.000 méter villamospályát újítottak fel, illetve cseréltek ki, 26 új vágánykapcsolatot (azaz villamos-visszafordítási lehetőséget) és a hozzájuk kapcsolódó jelző- és váltóállító berendezést, 24 megállóhelyet alakítottak át és akadálymentesítettek. Megújították a vonal áramellátási rendszerét a felsővezeték-rendszer és a kábelhálózat rekonstrukciójával. 20.500 méter felsővezetéket cseréltek le, több mint 200 új felsővezeték-tartó oszlopot állítottak fel, 39.000 méter áramellátási kábelt fektettek le, valamint felújítottak 4 áramátalakító állomást. Mindezen kívül felkészítették a vonalat a jövőre érkező új CAF villamosok fogadására, amelyek közül a 12 hosszú, 56 méteres szerelvény az 1-es villamos vonalán jár majd.

Budapesten először a Bécsi úton fűvel borított villamospályát építettek a vágány 370 méteres szakaszán, amelynek eredményeként a villamosok közlekedése halkabbá vált, illetve a környék arculata is megújult. A teljes villamosvonal mentén új zöldterületeket hoztak létre: több mint 100 fát és 10 ezer apró cserjét ültettek. 24 megállóhelyet akadálymentesítettek 2 új gyalogos-átkelőhely, 5 új gyalogosrámpa és 6 lift építésével. Ezenkívül 1 új mozgólépcsőt építettek, további kettőt pedig kicseréltek. A vonal 4 helyszínén a peron teljes hosszát lefedő tetőt, a többi megállóhelyen pedig összesen 18 méter hosszú peronlefedést építettek, 25-öt. A megállóhelyeken megújultak a hangosítóberendezések, az utasvárók, a peronlefedések, a padok, a támaszkodók, a hulladékgyűjtők és az utastájékoztató berendezések. A megállóhelyi burkolatok homokszínűek, de a peronokon vidámabb színek is megjelennek: az utastájékoztatók kék, illetve lila színűek, az ülőkék pedig narancssárgák

Térben az eddigieknél jobban elválasztották a villamospályát a közúti közlekedésnek helyet adó útpályától, lényegesen növelve ezzel mind a villamosok, mind az autósok közlekedésbiztonságát. A megújult vonalszakaszokon megszűntek a korábbi sebességkorlátozások, gyorsabb lett a villamos haladási sebessége, azaz csökkent az utazással töltött idő.

A vonal újbudai meghosszabbítása a Rákóczi híd 1995-ös átadása óta napirenden van. A fejlesztés 2004-ben került az európai uniós finanszírozással megvalósítható projektek közé, az előkészítés azonban később elakadt. A BKK Zrt. 2010-es megalakulásával új lendületet kapott a projekt, ezért az még ebben a finanszírozási ciklusban megvalósulhatott. A villamosvonal déli szakaszán megépült 3,2 kilométer hosszúságú új pálya a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon éri el az ideiglenes végállomást, amelyet a Fehérvári út és a Hengermalom út kereszteződésében alakítottak ki.

A térség közösségi közlekedését még jobban segítené, ha a vonal egészen az Etele térig érne, és közvetlen átszállási kapcsolat jöhetne létre az 1-es villamos és az M4-es metró, valamint Kelenföld vasútállomás között. Ennek tervezése európai uniós forrásból folyamatban van. A megvalósíthatósági tanulmány alapján az 1-es villamosvonal meghosszabbítása Kelenföld vasútállomásig a megtérülő projektek közé tartozik. A fejlesztés eredményeként Észak- és Dél-Buda között létrejöhet egy akadálymentes, korszerű és kényelmes járművekkel ellátott, kör irányú villamosvonal, amely érinti a nagy forgalmú távolsági autóbusz-pályaudvarokat és több vasútállomást.

Közlekedés az 1-es villamos meghosszabbított vonalán

2015. március 20-án (pénteken) déltől az 1-es villamos a meghosszabbított vonalon, a Bécsi út/Vörösvári út és az Etele út/Fehérvári út között közlekedik. A jelenleg az 1-es villamos betétjárataként közlekedő 1A villamos indulási időpontjait beépítik az 1-es villamos menetrendjébe. Az 1-es villamos közlekedését ugyanakkor nemcsak hétköznap, de hétvégén is sűrítik, hogy a hét minden napján gyorsabb, kényelmesebb utazást biztosítsanak a teljes körgyűrűn. Az 1-es villamos hétköznap reggel 3, napközben 6, délután 3-4, késő este pedig 10 percenként jár. Hétvégén a villamosok napközben 7-8, hajnalban és késő este 10 percenként követik egymást.

Az 1-es villamos a Bécsi út/Vörösvári úttól a Közvágóhíd H-ig a megszokott megállóhelyein áll meg, új meghosszabbított útvonalán pedig az alábbi megállókban lehet rá felszállni:

  • Infopark,
  • Budafoki út/Dombóvári út,
  • Hauszmann Alajos utca/Szerémi út,
  • Hengermalom út/Szerémi út,
  • Etele út/Fehérvári út.

Ahogy fentebb írtuk, jelenleg is folyamatban van az 1-es villamos vonalának további, Kelenföld vasútállomás M végállomásig történő meghosszabbításának tervezése. A környék autóbusz-hálózata párhuzamosan az 1-es villamos új szakaszon történő elindulásával, valamint a középtávú és a távlati tervekkel összhangban már most átalakul. Március 21-étől (szombattól) a 103-as busz a Kelenföld vasútállomás M és a Hengermalom út között közlekedik. Az 1-es villamos és a 103-as busz közötti átszálláskor a jövőben nem szükséges új jegyet kezelnie azoknak az utasoknak, akik vonaljeggyel, gyűjtőjeggyel vagy egyszeres átszállójeggyel utaznak. (Átszálláskor a már kezelt vonaljegyet, gyűjtőjegyet, a két jegyszelvényből álló átszállójegyet azonban a jegy másik, még kezeletlen végén ismét érvényesíteni kell, hogy az ellenőrzéskor az átszállás visszakövethető legyen. A mindkét végén számkockával ellátott, egyszelvényes átszállójegyet nem kell újrakezelni.) A 103-as busz Hengermalom út irányú Etele út/Fehérvári út megállóját ugyanakkor a Fehérvári úti kereszteződés másik oldalára, a Hengermalom útra helyezik át, hogy az átszállás az 1-es villamosra kevesebb gyaloglással járjon.

A 3-as villamosvonal felújításáról

2014. november végén indult meg a 3-as villamos felújított vonalán, a Mexikói út és a Gubacsi út között a közlekedés. A Budapesti Közlekedési Központ által megvalósított beruházás eredményeként megszűntek a korábbi sebességkorlátozások, csökkent a menetidő, ezenkívül korszerű hangosítóberendezésekkel ellátott, modern utastájékoztató eszközökkel felszerelt megállókban várakozhatnak az ügyfelek a következő járatra. 2015 őszén a tervek szerint ezen a vonalon állnak forgalomba az első új, rövid típusú CAF villamosok.

A felújítás jelentősen kimutatható a villamosok menetidejében: a pálya teljes hosszán, mindkét irányban 6-6 perccel csökkent a menetidő a megelőző állapothoz képest.

A 3-as villamos vonala 2013 novembere óta folyamatosan, több ütemben újult meg. A pályafelújítás az Örs vezér tere M és a Mázsa tér között kezdődött; ezen a kőbányai szakaszon 2014 nyaráig tartott a vágányok, illetve a megállóhelyek átépítése. Az Örs vezér tere M és az Élessarok között új, zúzott köves pálya épült a Fehér úton. A Kőrösi Csoma Sándor út teljes hosszában szintén vadonatúj villamospálya készült az elavult, rossz állapotú, lassújelekkel teli, rendszeresen felpúposodó nagypaneles vágány helyett. Füves vágányszakaszt is létrehoztak 1820 vágányméteren, melynek köszönhetően a villamosok csendesebben haladnak, környezetük szebb lett, és ez megújította Kőbánya belvárosának teljes arculatát. Az Élessarok érintett közúti rámpáját, útátjáróit is felújították, a Mádi utca és a Kőrösi Csoma út csomópontjában új, jelzőlámpás gyalogátkelőhelyet alakítottak ki a villamosmegálló gyors és biztonságos megközelítése érdekében.

A vonalrekonstrukciót 2014 júniusában a Mázsa tér és az Ecseri út között, majd a Nagy Lajos király útján az Örs vezér tere M és a Bosnyák tér között folytatták. A Nagy Lajos király útján az Örs vezér tere M és a Bosnyák tér közötti pályaszakaszon átépítették és akadálymentesítették a megállóhelyi peronokat, új utastájékoztató berendezéseket telepítettek. A Kerékgyártó utcai, a Telepes utcai, a Szugló utcai, a Jeszenák János utcai, a Tihamér utcai, a Fogarasi úti és a Füredi úti útátjárók környezetében a csatlakozó út- és járdaburkolatokat, terelőszigeteket, rámpákat átépítették, hogy az akadálymentesített peronokat igénybe vehessék az utasok. Korszerűsítették a pályaszakasz áramellátási rendszerét, a felsővezeték-tartó oszlopok nagy részét kicserélték, valamint a Nagy Lajos király útja–Thököly úton új vontatási földkábelt is lefektettek. Ezeken túl a Bosnyák téren az üzemen kívüli vágányok keresztezéseit elbontották, a kocsiszínhez kapcsolódó vágányt pedig átépítették. A Bihari úton a korábbi egyvágányú pálya helyett kétvágányú pályát építettek, ezzel megszűnt Budapest utolsó, a villamosforgalmat lassító egyvágányos szűkülete.

2014. október 31-étől a Határ és a Nagykőrösi úton az Üllői út és a Gubacsi út között folytatták a munkát. A vonalszakasz megállóhelyein – Gubacsi út végállomás, továbbá Ősz utca, Jókai Mór utca, Mártírok útja és Nagykőrösi út – átépítették és akadálymentesítették a peronokat. A megállók környezetében pályakarbantartást, vágányszabályozást, felsőágyazat-pótlást és -profilozást végeztek. A Nagykőrösi úti kereszteződésnél új villamosvágányt és útkeresztezést építettek, továbbá korszerűsítették a felsővezeték-hálózatot az Ecseri út és a Gubacsi út közötti szakaszon.

Öt korszerű áramátalakító állomás, 18 kilométernyi új felsővezeték-hálózat és 110 kilométernyi új áramellátó vezetékrendszer segíti a villamosközlekedést. Az energiaellátás korszerűsítésének köszönhetően növekszik az energiahatékonyság, a felújított hálózat pedig lehetővé teszi a fékező villamosok energiájának visszatáplálását az elektromos rendszerbe.

A vonalon minden megállóhelyet akadálymenetesítettek: a peronokat 26 centiméter magasra emelték a sínkorona szintjéhez képest. Ez nem csupán a mozgásukban korlátozottak számára teszi egyszerűbbé a megállókban a le- és felszállást, hanem a babakocsis-kisgyermekes szülők, valamint az idősek közlekedését is nagymértékben megkönnyíti. A peronok kényelmes, biztonságos megközelítését és használatát új gyalogátkelőkkel, az összes megállóhely meghosszabbításával, valamint három – a Laky Adolf utca, a Szent László tér és a Kőbánya alsó vasútállomás – megállóban a megállóhely teljes átépítésével biztosítják.

A megállóhelyeken megújultak a hangosítóberendezések, az utasvárók, a peronlefedések, a padok, a támaszkodók, a hulladékgyűjtők és az utastájékoztató berendezések. A Mexikói úti végállomáson, az Örs vezér tere zuglói oldalán, a Szent László téren és a Kőbánya alsó vasútállomásnál korszerű perontetőket, a többi megállóhelyen modern utasvárókat létesítenek.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK Zrt. kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása része az „1-es és 3-as villamosvonalak továbbfejlesztése I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként” című projektnek, amelyet az Európai Unió Kohéziós Alapja az Új Széchenyi Terv alapján támogat. A projekt 93,92% európai uniós támogatás felhasználásával összesen 44.442.766.724 forint értékű. Az 1-es villamosvonal kivitelezési költsége mintegy nettó 28,86 milliárd forint, a 3-as villamosvonalé pedig mintegy nettó 11,53 milliárd forint.

Az 1-es villamos beruházás Bécsi út és Kerepesi út közötti szakaszának kivitelezője a BKK Zrt. megbízásából a Városi Vasútépítő Konzorcium, amelynek tagja a Colas Alterra Zrt. és az A-HÍD Építő Zrt. A déli szakaszáé pedig az S VILLAMOS KONZORCIUM, amelynek tagja és egyben a konzorcium vezetője az A-HÍD Építő Zrt. és a Colas Alterra Zrt.

A 3-as villamos felújításának kivitelezője az A-Híd Építő Zrt. Az 1-es 3-as villamosvonal felújításának mérnök szervezete Budapest_1-3_Villamos Konzorcium (konzorciumvezető: ECO-TEC Műszaki-Gazdasági Tanácsadó Kft., konzorciumtag: Transinvest-Budapest Mérnöki, Konzultánsi, Kereskedelmi és Ügynöki Kft.).

 

Teljesen elkészült a Rákóczi híd új köz- és díszvilágítása

A Fővárosi Önkormányzat által biztosított forrásból megvalósuló Rákóczi híd köz- és díszvilágítási rekonstrukció beruházója, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. hivatalosan átvette üzemeltetésre az elkészült Rákóczi híd új köz- és díszvilágítását. A sikeres közvilágítási próbaüzem után beállították a díszvilágítási elemeket is, amelyek mostantól normál üzemben működnek. A reflektorok – a korábbiakhoz megtévesztésig hasonló látványt nyújtva – a pilonokat (a híd tartószerkezetét) világítják meg a fővárosi díszvilágítás üzemidejében (a téli időszámítás idején éjfélig, nyáron éjjel 1 óráig).

A híd látványképe a korábbi, különleges városképi látványúéval szinte teljesen megegyezik. Jelentős különbség, hogy a hídpálya megvilágítása a korábban szinte a balesetveszélyes, a szabványos érték 10%-át jelentő szintről a szabványos 35 luxra emelkedett. Azonkívül, hogy a hídon az új megvilágítással biztonságossá vált a közlekedés, sikerült megőrizni a korábbi látványt is. Ugyanakkor a híd világításának beépített teljesítménye majdnem a felére csökkent. A műszaki átadási dokumentáció szerint a hídon 5 tartóoszlop tetején összesen 60 Philips Indal LUMA2, egyenként 100 LED-es világítótest biztosítja az út láthatóságát. A díszvilágítást 20 darab 150 W WE-EF fémhalogén fényvető adja, amelyek a tartószerkezetet világítják meg. A műszaki átadási dokumentáció végleges adatai alapján a két világítási berendezés együttes teljesítménye mindössze 15,5 kW, amely feleannyi, mint az eredeti megoldásé volt. A LED-es világítótestek várható élettartama 100.000 óra, egy közvilágítási világítótest átlagos teljesítménye 199,5 W. A műszaki átadáskor egyértelművé vált, hogy a berendezés energiafogyasztása a tervezettnél is kedvezőbb, a korábbinak csaknem a fele. A híd új világítóberendezésének éves villamosenergia-felhasználása mindössze 57 ezer kWh (a régi berendezésé 134 ezer kWh volt).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Megnyitott a BKK Széll Kálmán téri ideiglenes jegypénztára

2015. február 18., szerda

Ma délutántól a Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) Széll Kálmán téri jegy- és bérletpénztára új helyszínre, a metrókijárattal szembe, egy ideiglenes konténerépületbe költözött. A tér felújítása, továbbá a metróépület átépítésének előkészítése miatt az ideiglenes pénztár megnyitásával egy időben a metró épületében lévő értékesítési pont bezárt. Várhatóan őszig, az új Széll Kálmán téri ügyfélközpont megnyitásáig a megszokott nyitvatartási idő szerint, hétfőtől vasárnapig 5 és 23 óra között az ideiglenes konténerépületben kialakított 2 pénztárablaknál várják a jegy-, bérletvásárlókat. Emellett továbbra is a nap 24 órájában rendelkezésre áll négy automata a téren, amelyből a legtöbb jegy- és bérlettípus megvásárolható.

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015. január 12-én elkezdődtek, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre. Buda közlekedése pedig – a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével összehangolt munkáknak köszönhetően – megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és fővárosi forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, olykor kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, ezért a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése is több alkalommal változik majd. A bkk.hu/szellkalmanter oldalon mindig elérhetők az átépítéssel és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Világháborús gránátot találtak a Széll Kálmán téren

2015. február 24., kedd

Február 24-én, kedden reggel világháborús gránátot találtak a Széll Kálmán téren, a Várfok utcai villamosvágányok közelében, a tér felújítási munkálatai során. A rendőrség és a tűzszerészek megkezdték a szükséges intézkedéseket. A robbanószerkezet hatástalanítása és elszállítása idejére – várhatóan kora délutánig – a gyalogosforgalmat a Várfok utcai rézsű tövéhez terelik el. A metróbejáratot innen lehet elérni.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a robbanószerkezet hatástalanítása idején is a lehetőségekhez mérten zavartalan legyen a forgalom. Az esetleges lezárások okozta kellemetlenségek miatt az erre közlekedők megértését és türelmét kérjük! Köszönjük.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vasárnap a dél-budai villamosok karbantartás miatt rövidített útvonalon járnak, illetve nem közlekednek

A BKK tovább fejleszti a FUTÁR-t

FUTAR az 1-es villamos vonalan_kicsi

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) az átadást követően is fejleszti a FUTÁR-t: újabb közterületi kijelzőkkel bővült a főváros tavaly sikeresen bevezetett Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere. Az 1-es és a 3-as villamos megújult vonalán újabb 17 helyszínen kaphatnak ügyfeleink percre pontos információt arról, hogy mikor indul tovább a villamos az adott megállóhelyről.

Tarlós István főpolgármester 2014. október 1-jén adta át a BKK Zrt. beruházásában az új Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszert (FUTÁR), amely európai uniós támogatással valósult meg. Ezzel Budapesten egy olyan integrált közösségi közlekedési rendszer épült ki, amelyik valós idejű, percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt teljes mértékben kiváltva a főváros felszíni tömegközlekedésének korábbi korszerűtlen, egymással össze nem illő utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszereit. A projekt leglátványosabb elemei azok a megállóhelyi, csomóponti utastájékoztató berendezések, amelyekből városszerte 263 darabot telepítettek a rendszer 2014. őszi átadásáig.

A FUTÁR fejlesztése viszont a tavalyi átadás után sem állt le, további 17 új helyszínre telepítettek közterületi kijelzőket. Az új berendezések az alábbi helyszíneken kezdték meg működésüket.

Az 1-es villamos vonalán

 

  • a Vágány utca / Róbert Károly körút
  • az Erzsébet királyné útja, aluljáró
  • a Zugló vasútállomás
  • a Kőbányai út / Könyves Kálmán körút
  • a Közvágóhíd H,
  • a Budafoki út / Dombóvári út megállóban,
  • az Etele út /Fehérvári út végállomáson.

A 3-as villamos vonalán

 

  • az Erzsébet királyné útja, aluljáró
  • a Nagy Lajos király útja / Czobor utca (Gubacsi út felé, az Erzsébet királyné útján)
  • a Nagy Lajos király útja / Czobor utca (a Gubacsi út felé)
  • a Nagy Lajos király útja / Czobor utca (a Mexikói út felé)
  • a Bosnyák tér
  • az Élessarok
  • az Ónódi utca
  • a Nagykőrösi út / Határ út (a Gubacsi út felé)
  • és a Nagykőrösi út / Határ út (a Mexikói út felé) megállóban.

A 18-as, a 41-es, a 47-es és a 48-as villamos vonalán

  • az Etele út / Fehérvári út megállóban.

Az új kijelzők széles körű tájékoztatást tesznek lehetővé, segítségükkel az ügyfelek valós idejű információkat kapnak, azaz percre pontosan láthatják, hogy mikor indulnak az adott megállóból az egyes járatok. Ez megkönnyíti és kiszámíthatóbbá teszi az utazás tervezését. Forgalmi zavaroktól mentes időszakban alapvetően a járművek számjelzése, útiránya (végállomásának neve) és az indulásig hátralévő idő percre pontos jelzése látható, de a későbbiekben egyéb információkat (például a jármű alacsonypadlós jellegét) is jeleznek. A várható forgalmi változásokról és a forgalmi zavarokról futó szöveges és hangos tájékoztatás is megjelenik a berendezéseken.

A FUTÁR-ral az évtized egyik legjelentősebb közlekedésfejlesztési beruházása valósult meg 2014 őszére Budapesten. A projekt összköltsége 6,7 milliárd forint volt, létrehozására a BKK Zrt. és a BKV mintegy 4 milliárd forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből, az Európai Unió fejlesztési forrásaiból. Az átadás óta eltelt hónapok tapasztalata, az ügyfelek visszajelzése pozitív. A fővárosiak hamar megszokták és megszerették az új rendszert: utazáskor hasznos segítség számukra a kijelzőkön megjelenő pontos indulási információ, és sokan veszik igénybe az online felületeken elérhető utazástervező alkalmazást is, amely a futar.bkk.hu oldalon érhető el. A rendszerrel tehát a BKK Zrt. elérte kitűzött célját: az ügyfél-tájékoztatás pontosabb, a forgalomirányítás összehangoltabb, a közlekedés pedig tervezhetőbb lett.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A 68-as, a 85-ös, a 98-as, a 151-es, a 202E, a 909-es és a 968-as autóbusz terelve jár éjszakánként Sibrik Miklós úti felüljáró átépítése miatt

bkk_attention_2

Folytatódik a Sibrik Miklós úti felüljáró átépítése, ami szükségessé teszi annak lezárását. Emiatt 2015. március 25-étől (szerda) március 28-áig (szombat) 21 óra és hajnali 4 óra között a 68-as, a 85-ös, a 98-as, a 151-es, a 202E, a 909-es és a 968-as autóbusz módosított útvonalon közlekedik. A március 28-áról (szombat) 29-ére (vasárnap) virradóra zajló munkák miatt szombaton este már 20 órától lezárják a felüljárót. Az ezen az éjjelen történő munkák függvényében további két éjszakával meghosszabbodhat a lezárás. 

68-as autóbusz

A lezárás idején a 68-as autóbusz az Akadémiaújtelep, 525. tér felé a Simonyi Zsigmond utcában a Bartók Béla utcáig a menetrend szerinti, majd a Simonyi Zsigmond utca–Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út–Sibrik Miklós út terelt útvonalon közlekedik. A Kőbánya-Kispest M és a Felüljáró (Gyömrői út) megálló kimarad.

A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:

  • Kőbánya-Kispest M: a 909-es, a 968-as éjszakai autóbusz Kispest, Kossuth tér irányú megállóhelyén;
  • A korábbi forgalmi rendtől eltérően az autóbuszok nem érintik Kőbánya-Kispest, fordulót, a terminál területére közvetlenül nem térnek be. Az autóbuszok a Vak Bottyán utcán létesített megállóhelyen állnak meg.
  • Kőér utcai uszoda: a 99-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén.

A lezárás alatt a 68-as autóbusz Kispest, Vas Gereben utca felé a Sibrik Miklós úton a Gyömrői útig a menetrend szerinti, majd a Gyömrői út–Kőér utca–Vak Bottyán utca–Szabó Ervin utca terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró megálló kimarad.

A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:

  • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Diósgyőri utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utca: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utcai uszoda: ideiglenes megállóhelyen a Vak Bottyán utcában.

151-es autóbusz

A lezárás idején a 151-es autóbusz Kőbánya alsó vasútállomás felé a Simonyi Zsigmond utcában a Bartók Béla utcáig a menetrend szerinti, majd a Simonyi Zsigmond utca–Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út–Kada utca–Gergely utca–Kőér utca–Vaspálya utca terelt útvonalon közlekedik. A Kőbánya-Kispest M, a Felüljáró (Gyömrői út), Sibrik Miklós út; a Vasgyár utca, a Diósgyőri utca, a Gyógyszergyár és a Kőér utca megálló kimarad.

A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:

  • Kőbánya-Kispest M: a 909-es és a 968-as éjszakai autóbusz Kispest, Kossuth tér irányú megállóhelyén;
  • A korábbi forgalmi rendtől eltérően az autóbuszok nem érintik Kőbánya-Kispest, fordulót, a terminál területére közvetlenül nem térnek be. Az autóbuszok a Vak Bottyán utcán létesített megállóhelyen állnak meg.
  • Kőér utcai uszoda: a 99-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Kada utca: a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gergely utca: a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szlávy utca: a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utca: a 217-es autóbusz megállóhelyén.

A lezárás alatt a 151-es autóbusz Csepel, Határ utca felé a Vaspálya utcán a Kőér utcáig a menetrend szerinti, majd a Kőér utca–Vak Bottyán utca–Szabó Ervin utca terelt útvonalon közlekedik. A Kőér utca, a Gyógyszertár, a Diósgyőri utca, a Vasgyár utca, a Sibrik Miklós út és a Felüljáró megálló kimarad. A Vak Bottyán utcában a Kőér utcai uszoda ideiglenes megállóban áll meg.

85-ös autóbusz

A lezárás idején 85-ös autóbusz az Örs vezér tere M+H felé a Kőbánya-Kispest M–Déli bejáró út–Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út–Sibrik Miklós út terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró (Gyömrői út) megálló kimarad.

A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:

  • Kőér utcai uszoda: a 99-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén.

A lezárás alatt 85-ös autóbusz Kőbánya-Kispest M felé a Sibrik Miklós úton a Gyömrői útig a menetrend szerinti, majd a Gyömrői út–Kőér utca–Vak Bottyán utca–Déli bejáró út–Kőbánya-Kispest M terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró megálló kimarad.

A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:

  • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utcai uszoda: ideiglenes megállóhelyen a Vak Bottyán utcában.

98-as autóbusz

A lezárás idején a 98-as autóbusz Rákoscsaba felé a Kőbánya-Kispest M–Déli bejáró út–Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út–Csévéző utca terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró (Gyömrői út) megálló kimarad.

A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:

  • Kőér utcai uszoda: a 99-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén.

A lezárás alatt a 98-as autóbusz Kőbánya-Kispest M felé a Gyömrői úton a Sibrik Miklós útig a menetrend szerinti, majd a Gyömrői út–Kőér utca–Vak Bottyán utca–Déli bejáró út–Kőbánya-Kispest M terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró megálló kimarad.

A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:

  • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utcai uszoda: ideiglenes megállóhely a Vak Bottyán utcában.

909-es, 914-es és 968-as autóbusz

A lezárás ideje alatt a 909-es és a 968-as autóbusz a Deák Ferenc tér M, illetve a Cinkotai autóbuszgarázs felé a Simonyi Zsigmond utcában a Bartók Béla utcáig a menetrend szerint, majd a Simonyi Zsigmond utca–Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út–Sibrik Miklós út terelt útvonalon közlekedik. A Kőbánya-Kispest M és a Felüljáró (Gyömrői út) megálló kimarad.

A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:

 

  • Kőbánya-Kispest M: a 909 és a 968-as éjszakai autóbusz Kispest, Kossuth tér irányú megállóhelyén;
    A korábbi forgalmi rendtől eltérően az autóbuszok nem érintik Kőbánya-Kispest, fordulót, a terminál területére közvetlenül nem térnek be. Az autóbuszok a Vak Bottyán utcán létesített megállóhelyen állnak meg.
  • Kőér utcai uszoda: a 99-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
  • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén.

A lezárás idején a 909-es és a 968-as autóbusz Kispest, Kossuth tér felé a Sibrik Miklós úton a Gyömrői útig a menetrend szerinti, majd a Gyömrői út–Kőér utca–Üllői út–Kispest, Kossuth tér terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró és a Kőbánya-Kispest M megálló kimarad.

 

A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:

 

  • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén,
  • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kőér utcai uszoda: ideiglenes megállóhelyen a Vak Bottyán utcában;
  • Határ út M: a 914-es, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Corvin körút: a 914-es, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Lehel utca: a 914-es, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén.

A 909-es éjszakai autóbusz a terelés idején – a hosszabb útvonal miatt – késve érkezik Kispest, Kossuth tér végállomásra, míg onnan az eredeti menetrendi indulásaihoz képest két perccel később indul. A hosszabb kerülő útvonal miatt a Deák Ferenc tér M felé, a Gergely utca (Sibrik Miklós út) megállóhelytől 8-10 perccel később közlekedik. Az átszállások biztosítása érdekében a 914-es éjszakai autóbusz hajnal 3:30 után Kispest, Kossuth térnél a Dél-pesti autóbuszgarázs felé bevárja a terelés miatt később érkező 909-es éjszakai autóbuszt.

202E autóbusz

A lezárás alatt a 202E autóbusz Rákoskeresztúr felé a Kőbánya-Kispest M–Keleti bejáró út–Ferihegyi repülőtérre vezető út–Gyömrői út–Felsőcsatári út–Kozma utca terelt útvonalon közlekedik. A Bányató megálló kimarad.

A lezárás idején a 202E autóbusz Kőbánya-Kispest M felé a Kozma utcában a Sírkert útig a menetrend szerint, majd a Kozma utca–Felsőcsatári út–Gyömrői út–Ferihegyi repülőtérre vezető út–Kispesti lehajtó–Lehel utca–szervizút–Kőbánya-Kispest M terelt útvonalon közlekedik. A busz ideiglenesen a 98E, a 193E, a 200E, a 282E és 284E autóbusz Kőbánya-Kispest P+R megállóhelyén áll meg.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járataikról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen. Ügyfeleink a járatfigyelő funkcióra feliratkozva az általuk leggyakrabban használt vagy tetszőlegesen kiválasztott járatról/járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a https://futar.bkk.hu címen, vagy letölthető alkalmazás segítségével, mely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiegészítő információk a Nagykörúton folyó munkákhoz

Széll Ka kiskép

A Széll Kálmán tér felújításával összehangolt munkák kezdődtek Budapesten a 4-es és a 6-os villamos vonalán. Azzal, hogy a kényelmetlenségekkel járó építkezéseket egy időben végezzük, nemcsak az Európai Unió által meghatározott határidőket tudjuk tartani, de az egymáshoz közel eső területeket sem kell három különböző időpontban lezárni, ezzel pedig jelentős időt és pénzt takarítunk meg a budapestieknek. Mind a budai fonódó villamoshálózat kiépítése, mind a Széll Kálmán tér felújítása jelentős fejlesztés a budapesti közösségi közlekedésben. A nagykörúti villamosvonal felújítására ezen a szakaszon utoljára másfél évtizede került sor, a Margit hídon pedig a hőtágulás miatti mozgásokat kiegyenlítő szerkezeti elemeket cseréli ki garanciálisan a híd felújításának korábbi kivitelezője; mindkét karbantartási munka halaszthatatlan. A kényelmetlenségekkel járó útlezárások miatt kérjük a fővárosiak türelmét, valamint a segítségüket abban, hogy a megváltozott forgalmi helyzetnek megfelelően figyelmesen vezetnek, illetve közlekednek. A BKK a kommunikációs felületein a továbbiakban is minden friss  forgalmi információt megad a közlekedőknek.

Az építési munkák miatt a 4-es és a 6-os villamosok március 21-étől várhatóan két hónapon át rövidített útvonalon, a dél-budai végállomások és az Oktogon M megálló között járnak. Az Oktogon M és a Széll Kálmán tér M között autóbuszokkal pótolják a villamost. Az érintett szakaszon szándékosan végezzük el egymással párhozamosan a szükséges munkálatokat, kihasználva a már meglévő lezárásokat. Összességében a felújítások így okozzák a legkisebb kényelmetlenséget. Amennyiben egymás után, több részletben végeznénk el – az önmagukban is jelentős – részmunkákat, úgy a forgalomkorlátozások jóval több ideig tennék nehezebbé a közlekedést, s okoznának ezzel kellemetlenséget a főváros lakosságának.

A Széll Kálmán tér felújítása és a budai fonódó projekt közös műszaki tartalma a tér villamosvágányainak átépítését és a Széna téren az új elágazó váltók beépítését teszi lehetővé ugyanabban az időpontban. Jelenleg az alábbi munkaelemeket végzik:

A budai fonódó villamoshálózat kiépítése

A fonódó villamoshálózat Széll Kálmán téri ágának építése a nagykörúti vágányzárral új ütemébe lépett, melynek során

  • teljesen átépül a villamosvágány a Mechwart liget környezetében,
  • átépül a Margit körút¬–Csalogány utca (Széna tér) csomópontja,
  • ezzel párhuzamosan a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. is rekonstrukciós munkát végez,
  • továbbá a felsorolt munkák mellett a teljes munkaterületen folyamatosan zajlanak olyan beavatkozások is, amely elvégzéséhez mindenképp a villamosközelkedés leállítása lenne szükséges.

A Széll Kálmán tér felújítása

A Széll Kálmán téren az alábbi munkák kezdődtek meg a nagykörúti vágányzárral egyidejűleg:

  • a metróépület földszinti (nem teherhordó) szerkezeteinek, a pince vasbeton szerkezetének bontása,
  • a 4-es és a 6-os villamos vágányának építése a Széna tér és Dékán utca közötti szakaszon,
  • a nagykörúti villamos-végállomás perontetejének építése,
  • csatornaépítés a 4-es és a 6-os villamos vágányai alatt, illetve a Szilágyi Erzsébet fasorban,
  • emellett vízvezetéket építenek a metró épülete mellett, valamint a 4-es és a 6-os villamos vágányai alatt.

A Margit híd budai hídfőjénél, a Margit körútnak a hídfő és a Török utca közötti szakaszán beépítik az új váltókat és a kiágazó vonalszakaszokat a villamos pályába. Átépül a 4-es és a 6-os villamos megállóhelye is. A munka során ezen a szakaszon korszerűbb vágány épül, így biztosítva a kétirányú autóbusz-közlekedés lehetőségét a Nagykörút ezen szakaszán. Ebben az építési fázisban a Nagykörutat érintő közműkiváltások is megtörténnek, illetve elkezdődik a Frankel Leó utcába kanyarodó vágány kiépítése. Elkészítik a fonódóhoz szükséges kitérőket és a vágánykeresztezést is.

A Margit hídon csak nagyon csekély munkát végeznek, hiszen nemrég újították fel teljes körűen a hídat. A hídon átvezető villamospályán néhány síndilatációs elemet cserélnek, amelyet a kivitelező saját költségén, garanciálisan végez el az egyébként is szükséges vágányzár alatt. Ezzel elkerülhető, hogy a későbbiekben további hétvégi napokon legyen forgalomkorlátozás. A munka idején, hétköznapokon pótlóbuszokkal lehet utazni.

Megújul a villamospálya a Szent István körúton és a Teréz körúton, a Tátra utcától az Aradi utcáig terjedő szakaszon is. A Tátra utca–Nyugati tér közötti szakasz 1997-ben, a Nyugati tér Rákóczi út közötti szakasz 1994-ben épült. A Combino villamosok 2006-os forgalomba állításakor a megállóhelyi peronok és az áramellátási rendszert építették át, a pálya felújítására akkor még nem volt szükség. Mivel viszont a vonal kiemelten nagy terhelést kap, azért mára már felújításra szorul.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Menetrendi változások a közösségi közlekedésben 2015 áprilisától

157-es Telebusz (kiskép)

2015 áprilisától több járatunk menetrendje is változik az összehangoltabb közlekedés és az átszállási kapcsolatok kényelmesebbé tétele érdekében. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) új megállóhelyet létesít a 157-es Telebusz vonalán a Zerind vezér úton, a Muflon utca kereszteződésénél. Hosszabb ideig tart a sűrű járatkövetést biztosító csúcsidőszak a budafoki autóbuszok menetrendjében. A BKK egyértelműsíti a 66-os buszvonalon közlekedő járatok számjelzését. Az utazási szokásokhoz igazodik az újpesti Görgey Artúr utca felújítása miatt közlekedő pótlóbuszok, valamint a 277-es busz menetrendje.

Muflon utca: új megállóhely a 157-es Telebusz vonalán

 

A II. kerületi Önkormányzat kezdeményezésére, a környék lakóinak igényeit kielégítve 2015. április 1-jétől (szerdától) a BKK új megállóhelyet létesít a 157-es Telebusz vonalán a Zerind vezér úton, a Muflon utca kereszteződésénél. Az új Muflon utca megállópár a járat igényalapú vonalszakaszán lesz, azaz a busz csak akkor érinti, ha az utazási szándékot előzetesen telefonon a 06 1 3-BKK-BKK (06 1 3-255-255) számon, vagy az utazás során a járművezetőnél jelezték. A 157-es vonalon tavaly tavasszal lépett életbe a Telebusz-rendszer, amelyről a BKK bővebben közleményében írt.

Az új megállóhely bevezetésével a Budapest-bérlet Budaliget, Géza fejedelem útja helyett az új Muflon utca megállóhelyig érvényes, a környéki bérletek vagy a környéki helyközi vonaljegyek pedig ettől a megállóhelytől a végállomásig használhatóak.

Budafoki buszvonalak: hosszabb csúcsidő

A Budafok új buszhálózatának március 15-i bevezetése óta eltelt két hét tapasztalatai alapján a BKK korrekciókat végzett az érintett járatok menetrendjében, ezáltal 2015. április 1-jétől (szerdától)

  • a Kelenföld vasútállomás M és a Savoya Park között közlekedő 250-es busz reggeli csúcsidejét meghosszabbítja, így körülbelül 6 óra és 7:30 között biztosítja a 10 percenkénti járatsűrűséget.
  • a Kelenföld vasútállomás M és a Jégmadár utca között közlekedő 58-as, az Újbuda-központ M és Budatétény vasútállomás (Campona) között közlekedő 150-es, a Jégmadár utca és a Savoya Park közötti 158-as és az Újbuda-központ M és Kelenvölgy közötti 252-es buszvonalon mind a reggeli, mind a délutáni csúcsidőt meghosszabbítja. A felsorolt járatokon 8 és 9, valamint 18 és 19 óra között is csúcsidei gyakorisággal követik majd egymást a buszok.
  • a 241-es, a 241A, a 251-es és a 251A jelzésű járatok menetrendjét a délutáni időszakban a BKK a 150-es, a 250-es és a 258-as busz menetrendjéhez hangolja.
  • a 251-es és a 251A jelzésű busz a nap többi időszakában is a 150-essel hangoltan indul.
  • a 250-es buszvonalon a Regényes utcától a Savoya Park felé 4:40-kor is indul autóbusz. A Regényes utcától Kelenföld vasútállomás felé 6 óra és 8:30 között 10 percenként indulnak a buszok.

A buszjáratok új menetrendje elérhető a BKK weboldalán.

 

Egyértelműsítik a 66-os buszvonal járatszám-jelzését

 

2015. április 1-jétől (szerdától) a BKK egyértelműsíti a 66-os buszvonalon közlekedő járatok számjelzését:

  • A Soroksár, központi raktárak végállomásig közlekedő buszok 66-os,
  • a Soroksár, BILK végállomásig közlekedők pedig 66B jelzésűek lesznek.

A járatszám egyértelműsítésével az arra közlekedők könnyebben tájékozódhatnak a buszok végállomásáról.

277-es busz: az utazási szokásokhoz igazodik a menetrend

2015. április 1-jétől (szerdától) a jellemző utazási szokások alapján megváltozik az Örs vezér tere M+H és a Bosnyák tér között közlekedő 277-es busz menetrendje: a BKK a csúcsidei, sűrűbb járatkövetést körülbelül 6:30-tól biztosítja. A délutáni csúcsidőszak a jelenlegi 15 óra helyett 16-17 órára tolódik a vonalon.

A buszjárat új menetrendje elérhető a BKK weboldalán.

12-es, 14-es és 14E pótlóbusz: menetrendi korrekciók

 

2015. április 2-ától (csütörtöktől) a jellemző utazási szokásokhoz igazodik az újpesti Görgey Artúr utca felújítása miatt közlekedő pótlóbuszok követési ideje is. Hajnalban és késő este hangolva indul Újpest-Központ M végállomástól a 14-es és a 14E villamospótló autóbusz, ezáltal minden metróhoz lesz csatlakozó, Káposztásmegyer irányú járat. Késő este a BKK a Görgey Artúr utca térségébe is minden metróhoz biztosít eljutást, felválta a 14-es pótlóbusszal és az Újpesti rendelőintézetig közlekedő 14-es villamossal.

A buszjáratok új menetrendje elérhető a BKK weboldalán.

Megszűnik a Budafoki út 215. autóbusz-megállóhely

2015. április 1-jétől (szerdától) a 33-as és a 233-as busz Budafoki út 215. nevű megállójának a környékén megszűnt létesítmények miatt minimálisra csökkent utasforgalma miatt megszűnik. A buszjáratok legközelebbi megállóhelye Budatétény, illetve Nagytétény irányában a Kondorosi út, amely mintegy 300 méterre (körülbelül 4 perc gyalogútnyira), Újpalota felé pedig a Galvani utca, amely hozzávetőlegesen 400 méterre (körülbelül 5 perc gyalogútnyira) található a megszűnő megállóhelytől.

Budapest, 2015. március 31.

Budapesti Közlekedési Központ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Sibrik Miklós úti felüljáró újjáépítése miatt április 2-án és 8-án módosított útvonalon járnak az arra közlekedő buszjáratok

sibrik 218 x 164

Április 4-én az M3-as metró Határ úti állomásán másik szerelvényre kell átszállni – Csütörtöktől jövő szerdáig újjáépítése miatt több alkalommal lezárják a forgalom elől a Sibrik Miklós úti felüljárót, ezért módosul arra közlekedő járatok – a 68-as, a 85-ös, a 98-as, a 151-es, a 202E, a 909-es és a 968-as autóbusz – útvonala. Április 2-án (csütörtökön) és 8-án (szerdán) 21 órától hajnali 4 óráig Kőbánya felől érkezve a Gyömrői út–Kőér utca–Üllői út, Kispest felől pedig a Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út útvonalon lehet elkerülni a vasúti vágányok, a reptéri gyorsforgalmi út és az M3-as metró felett átívelő felüljárót. Április 4-én 0:00 órától másnap hajnali 4:00 óráig a Ferihegyi repülőtérre vezető utat zárják le a Kőbánya-Kispest M metróvégállomás környékén. A városhatár irányú közúti forgalmat a Lehel utca–Vak Bottyán utca–Sibrik Miklós úti felüljáró utáni felhajtó útvonalra terelik. A városközpont felé tartókat pedig a Gyula utca előtti benzinkútnál található felhajtóra. Ahogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) korábban már közölte, szombaton az M3-as metróval utazóknak a Határ úton mindkét irányból érkezve másik szerelvényre kell átszállniuk. A Sibrik Miklós úti felüljáró felújításának idején – várhatóan 2015. október végéig – továbbra is lehet számítani éjszakai, hétvégi útzárakra. A hídrekonstrukciót a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a BKK koordinálja.

M3-as metró

 

Április 4-én (szombaton) az M3-as metró teljes vonalon közlekedik ugyan, de körülbelül reggel 6 óra és 22:30 között a Határ úton mindkét irányból érkezőknek másik metrószerelvényre kell átszállniuk:

  • ehhez az Újpest-Központ felől érkezőknek a metróról leszállva az Újpest irányába közlekedő metró peronjához kell átsétálniuk,
  • míg a Kőbánya-Kispest felől érkezőknek a metróról leszállva a peron másik oldalán lévő vonatra kell felszállniuk.

68-as autóbusz

Április 2-án (csütörtökön) és 8-án (szerdán) 21 órától az utolsó járat indulásáig a 68-as autóbusz

  • az Akadémia-újtelep, 525. tér felé a Simonyi Zsigmond utcában a Bartók Béla utcáig a menetrend szerinti, majd a Simonyi Zsigmond utca–Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út–Sibrik Miklós út terelt útvonalon közlekedik. A Kőbánya-Kispest M és a Felüljáró (Gyömrői út) megálló kimarad. A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:
    • Kőbánya-Kispest M: a 909-es, a 968-as éjszakai autóbusz Kispest, Kossuth tér irányú megállóhelyén. A korábbi forgalmi rendtől eltérően az autóbuszok nem érintik Kőbánya-Kispest, fordulót, a terminál területére közvetlenül nem térnek be;
    • Kőér utcai uszoda: a 99-es autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
    • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén.
  • Kispest, Vas Gereben utca felé a Sibrik Miklós úton a Gyömrői útig a menetrend szerinti, majd a Gyömrői út–Kőér utca–Vak Bottyán utca–Szabó Ervin utca terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró megálló kimarad. A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:
    • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Diósgyőri utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utca: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utcai uszoda: ideiglenes megállóhelyen a Vak Bottyán utcában.

85-ös autóbusz

Április 2-án (csütörtökön) és 8-án (szerdán) 21 órától az utolsó járat indulásáig a 85-ös autóbusz

  • az Örs vezér tere M+H felé a Kőbánya-Kispest M–Déli bejáró út–Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út–Sibrik Miklós út terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró (Gyömrői út) megálló kimarad. A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:
    • Kőér utcai uszoda: a 99-es autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
    • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén.
  • Kőbánya-Kispest M felé a Sibrik Miklós úton a Gyömrői útig a menetrend szerinti, majd a Gyömrői út–Kőér utca–Vak Bottyán utca–Déli bejáró út–Kőbánya-Kispest M terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró megálló kimarad. A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:
    • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utcai uszoda: ideiglenes megállóhelyen a Vak Bottyán utcában.

98-as autóbusz

Április 2-án (csütörtökön) és 8-án (szerdán) 21 órától az utolsó járat indulásáig a 98-as autóbusz

  • Rákoscsaba felé a Kőbánya-Kispest M–Déli bejáró út–Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út–Csévéző utca terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró (Gyömrői út) megálló kimarad. A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:
    • Kőér utcai uszoda: a 99-es autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
    • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén.
  • Kőbánya-Kispest M felé a Gyömrői úton a Sibrik Miklós útig a menetrend szerinti, majd a Gyömrői út–Kőér utca–Vak Bottyán utca–Déli bejáró út–Kőbánya-Kispest M terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró megálló kimarad. A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:
    • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utcai uszoda: ideiglenes megállóhely a Vak Bottyán utcában.

151-es autóbusz

Április 2-án (csütörtökön) és 8-án (szerdán) 21 órától az utolsó járat indulásáig a 151-es autóbusz

  • Kőbánya alsó vasútállomás felé a Simonyi Zsigmond utcában a Bartók Béla utcáig a menetrend szerinti, majd a Simonyi Zsigmond utca–Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út–Kada utca–Gergely utca–Kőér utca–Vaspálya utca terelt útvonalon közlekedik. A Kőbánya-Kispest M, a Felüljáró (Gyömrői út), a Sibrik Miklós út; a Vasgyár utca, a Diósgyőri utca, a Gyógyszergyár és a Kőér utca megálló kimarad. A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:
    • Kőbánya-Kispest M: a 909-es és a 968-as éjszakai autóbusz Kispest, Kossuth tér irányú megállóhelyén. A korábbi forgalmi rendtől eltérően az autóbuszok nem érintik Kőbánya-Kispest fordulót, a terminál területére közvetlenül nem térnek be;
    • Kőér utcai uszoda: a 99-es autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
    • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Kada utca: a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Gergely utca: a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Szlávy utca: a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utca: a 217-es autóbusz megállóhelyén.
  • Csepel, Határ utca felé a Vaspálya utcán a Kőér utcáig a menetrend szerinti, majd a Kőér utca–Vak Bottyán utca–Szabó Ervin utca terelt útvonalon közlekedik. A Kőér utca, a Gyógyszertár, a Diósgyőri utca, a Vasgyár utca, a Sibrik Miklós út és a Felüljáró megálló kimarad. A Vak Bottyán utcában a Kőér utcai uszoda ideiglenes megállóban áll meg

202E autóbusz

Április 2-án (csütörtökön) és 8-án (szerdán) 21 órától az utolsó járat indulásáig a 202E autóbusz

  • Rákoskeresztúr felé a Kőbánya-Kispest M–Keleti bejáró út–Ferihegyi repülőtérre vezető út–Gyömrői út–Felsőcsatári út–Kozma utca terelt útvonalon közlekedik. A Bányató megálló kimarad.
  • Kőbánya-Kispest M felé a Kozma utcában a Sírkert útig a menetrend szerint, majd a Kozma utca–Felsőcsatári út–Gyömrői út–Ferihegyi repülőtérre vezető út–Kispesti lehajtó–Lehel utca–szervizút–Kőbánya-Kispest M terelt útvonalon közlekedik. A busz ideiglenesen a 98E, a 193E, a 200E, a 282E és 284E autóbusz Kőbánya-Kispest P+R megállóhelyén áll meg.

909-es, 914-es és 968-as autóbusz

A lezárás miatt április 2-áról 3-ára (csütörtökről péntekre), majd 8-áról 9-ére (szerdáról csütörtökre) virradóra egész éjszaka a 909-es és a 968-as busz

  • a Deák Ferenc tér M, illetve a Cinkotai autóbuszgarázs felé a Simonyi Zsigmond utcában a Bartók Béla utcáig a menetrend szerint, majd a Simonyi Zsigmond utca–Vak Bottyán utca–Kőér utca–Gyömrői út–Sibrik Miklós út terelt útvonalon közlekedik. A Kőbánya-Kispest M és a Felüljáró (Gyömrői út) megálló kimarad. A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:
    • Kőbánya-Kispest M: a 909 és a 968-as éjszakai autóbusz Kispest, Kossuth tér irányú megállóhelyén. A korábbi forgalmi rendtől eltérően az autóbuszok nem érintik Kőbánya-Kispest fordulót, a terminál területére közvetlenül nem térnek be;
    • Kőér utcai uszoda: a 99-es autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
    • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén;
    • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén.
  • Kispest, Kossuth tér felé a Sibrik Miklós úton a Gyömrői útig a menetrend szerinti, majd a Gyömrői út–Kőér utca–Üllői út–Kispest, Kossuth tér terelt útvonalon közlekedik. A Felüljáró és a Kőbánya-Kispest M megálló kimarad. A busz az alábbi ideiglenes megállókban áll meg:
    • Sibrik Miklós út: a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Vasgyár utca: a 151-es és a 217-es autóbusz megállóhelyén,
    • Diósgyőri utca: a 117-es, a 151-es, a 217-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Gyógyszergyár: a 117-es, a 151-es és a 217E autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utca: a 117-es és a 151-es autóbusz megállóhelyén;
    • Kőér utcai uszoda: ideiglenes megállóhelyen a Vak Bottyán utcában;
    • Határ út M: a 914-es, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
    • Corvin körút: a 914-es, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
    • Lehel utca: a 914-es, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén.
A 909-es éjszakai járat hosszabb útvonalon jár, emiatt késve érkezik Kispest, Kossuth tér végállomásra, míg onnan az eredeti menetrendi indulásaihoz képest két perccel később indul vissza a Deák Ferenc tér M felé. A hosszabb kerülő útvonal miatt a Gergely utca (Sibrik Miklós út)
megállóhelytől 8-10 perccel később indul. Az átszállási lehetőségek biztosítása érdekében a 914-es éjszakai autóbusz hajnal 3:30 után Kispest, Kossuth térnél a Dél-pesti autóbuszgarázs felé bevárja a terelés miatt később érkező 909-es éjszakai autóbuszt.

A Sibrik Miklós úti felüljáró újjáépítéséről

Teljesen megújul a Kőbánya-Kispestnél a vasúti vágányok, a reptéri gyorsforgalmi út és az M3-as metró felett átívelő Sibrik Miklós úti felüljáró. A 2014 áprilisa óta zajló és várhatóan 2016. első feléig tartó munka eredménye, hogy kicserélik az átkelő szerkezetét, valamint új útpályát építenek, a gyalogosjárdán pedig részben kerékpársávot, részben közös használatú gyalogos-kerékpáros felületet hoznak létre. A felújítás alatt a közúti forgalom mindkét irányban 1-1 sávon haladhat a felüljárón. A Sibrik Miklós úti felüljáró felújítása idején továbbra is éjszakai, hétvégi útzárakra lehet számítani. A rekonstrukciót a Fővárosi Önkormányzat közútkezelőjéként a Budapesti Közlekedési Központ végzi.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járataikról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen. Ügyfeleink a járatfigyelő funkcióra feliratkozva az általuk leggyakrabban használt vagy tetszőlegesen kiválasztott járatról/járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a futar.bkk.hu címen, vagy letölthető alkalmazás segítségével, mely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

Budapest, 2015. április 1.

Budapesti Közlekedési Központ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Változások a közösségi közlekedésben a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején

husvet_SAJTO_218x162

Az alap- és középfokú közoktatási intézményekben április 2-ától (csütörtöktől) 7-éig (keddig) tart a tavaszi szünet. Április 5-én és 6-án pedig a húsvétot ünnepeljük. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) kéri az utasokat, hogy ezeken a napokon indulás előtt tájékozódjanak, melyik napra érvényes menetrend szerint járnak a közösségi közlekedési járatok.

Április 2-ától (csütörtöktől) 7-éig (keddig) tart a tavaszi szünet, április 5-én és 6-án pedig húsvét lesz. Ezeken a napokon speciális, a tanítási szünetek alatti, illetve ünnepnapi menetrend lesz érvényben az alábbiak szerint:

  • Április 2-án (csütörtökön) és 3-án (pénteken) a tanítási szünetek alatt érvényes munkanapi menetrendet (azaz a kék-fehér csíkos oszlopot) kell nézni.
  • Április 4-én (szombaton) a szombati (rózsaszín-fehér csíkos) menetrend szerint közlekednek a BKK járatai.
  • Április 5-én (húsvétvasárnap) és 6-án (húsvéthétfőn) a vasárnapi és ünnepnapi (lila-fehér csíkos) menetrend lesz érvényben. Azok az éjszakai buszok, amelyek péntekről szombatra, illetve szombatról vasárnapra virradóra érvényes menetrenddel is rendelkeznek, április 5-éről 6-ára (vasárnapról hétfőre) virradóra is ugyenezen, gyakoribb indulást biztosító menetrend szerint közlekednek.
  • Április 7-én (kedden) ismét a tanítási szünetek idején érvényes munkanapi menetrendet (azaz a kék-fehér csíkos oszlopot) kell nézni.

A BKK kéri az utasokat, hogy a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején indulás előtt tájékozódjanak arról, hogy aznap melyik napra érvényes menetrend szerint járnak a közösségi közlekedési járatok.

Utazzon közösségi közlekedéssel a Budai Várba

Április 5-én (húsvétvasárnap) és 6-án (húsvéthétfőn) tartják a Húsvéti Sokadalom rendezvényt. Az esemény helyszínét, a Budai Várat tömegközlekedéssel legkönnyebben és a leggyorsabban a belvárosból induló rendkívüli járattal, a 216-os busszal, ezenkívül a 16-os, valamint a szokásosnál másfél órával tovább, 20:40-ig közlekedő 116-os busszal, illetve a Budavári Siklóval lehet megközelíteni.

A 216-os busz mindkét nap 8:45 és 20:40 között közlekedik a Deák Ferenc tér M és a Dísz tér között, az alábbi megállóhelyek érintésével:

  • Deák Ferenc tér M: a 16-os autóbusz végállomása,
  • Hild tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Széchenyi István tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Clark Ádám tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Donáti utca: a 16-os autóbusz megállója,
  • Dísz tér végállomás: ideiglenes megálló a Palota úton,
  • Palota út, gyorslift: a 16-os autóbusz megállója,
  • Dózsa György tér: a 16-os autóbusz megállója,
  • Clark Ádám tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Széchenyi István tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • József Nádor tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Deák Ferenc tér M: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Deák Ferenc tér M: a 16-os autóbusz végállomása.

Budapest, 2015. március 31.

Budapesti Közlekedési Központ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nosztalgiázzon áprilisban is a BKK-val!

DSC_2525

2015 áprilisában is számos nosztalgiajárattal várjuk az érdeklődő közlekedésbarátokat és a nosztalgiázni vágyókat. A BKK és a BKV közkedvelt nosztalgiavillamosai, -autóbuszai és -trolibuszai április két hétvégéjén, valamint a húsvéti ünnepeken is szállítják a régmúlt szerelmeseit.

Április első hétvégéjén, szombaton az 1912-es gyártású favázas nosztalgiavillamos, a Móricz Zsigmond körtér M és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között szállítja utasait. Ez a villamostípus – a legendás Ezres – 1984-ig közlekedett a fővárosban, az 1950-es években jelentősen modernizált acélvázas kivitelben. A járművet 1992-ben az eredeti, favázas felépítményre építették vissza. Érdekessége, hogy kontrollerkarját a hagyományos kocsikéval szemben az óramutató járásával ellentétes irányban kell forgatni.

C

Április 18-án (szombaton) ismét utazhatnak Budapest határain túlra is nosztalgiajárattal a régmúlt szerelmesei. Ezen a napon az Ikarus 180 nosztalgia-autóbusz a Deák Ferenc tér M és Szentendre H között szállítja utasait.

Nosztalgiázás húsvétvasárnap

BCST

Húsvétvasárnap a 492-es pályaszámú „Bengáli” csuklós villamos a Széll Kálmán tér M és a Deák Ferenc tér M között szállítja az utasokat, míg a ZiU–9B trolibusz a 70-es, a 74-es és a 78-as troli vonalán, a Csáktornya park és a Kossuth Lajos tér M (Kozma Ferenc utca) között várja az érdeklődőket.

Ezen a vasárnapon Budapest határain túlra is indul nosztalgiajáratunk. Az Ikarus 180 nosztalgia-autóbusz a Deák Ferenc tér M és Szentendre H között szállítja a nosztalgiázókat.

Nosztalgiázás húsvéthétfőn

EJ

Húsvéthétfőn három nosztalgiavillamos közül választhatnak a kikapcsolódni vágyók. A 1074-es pályaszámú favázas nosztalgiavillamos a Móricz Zsigmond körtér M és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között, a 436-es favázas villamos és a 611-es favázas villamos pedig a Közvágóhíd H és a Jászai Mari tér között közlekedik.

Nosztalgiajáratainkon különleges díjszabás szerint kell jegyet váltani

A nosztalgiajáratokon – a tavalyi változatlan árakon váltható – nosztalgiajeggyel lehet utazni (vagyis a helyi és a helyközi járatokon a felnőttek 500-500 forintért, a 6–14 éves gyerekek pedig 300-300 forintért vásárolhatnak jegyet). Az egyszeri utazásra jogosító jegyeken kívül nosztalgia-napijegyeket és éves nosztalgiabérleteket is vehetnek. Ezekkel az adott napon, illetve egész évben korlátlan számban utazhatnak nosztalgiajáratainkon, de csak Budapest közigazgatási határán belül. Budapest közigazgatási határán kívülre a nosztalgiajegy mellé helyközi nosztalgia-vonaljegyet kell váltani. A nosztalgia-napijegy ára felnőtteknek 2000 forint, gyerekeknek 1200 forint, az éves nosztalgiabérlet 15.000 forintba kerül. A közforgalmú utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Kormányrendelet értelmében a nosztalgiajáratokat is díjfizetés nélkül vehetik igénybe azok, akik egyébként is díjmentes utazásra jogosultak.

Nosztalgiajáratainkról, valamint azok díjszabásáról bővebb információ az alábbi linken található: https://www.bkk.hu/nosztalgia/.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

Budapest, 2015. március 31.

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az M3-as metró egyes szakaszain pótlóbusz és ingavonat jár az áprilisi hétvégéken

m3 potlas 218x1642015. áprilisi hétvégéin ismét változik az M3-as metró közlekedése. Folytatódik a síncsereprogram, emiatt nem járnak a szerelvények az április 11-12-ei hétvégén a Lehel tér és Újpest-Központ; az április 18-19-ei hétvégén az Árpád híd és a Lehel tér; az április 25-26-ai hétvégén pedig az Árpád híd és a Deák Ferenc tér között. Ezeken a hétvégéken metrópótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Sibrik Miklós úti felüljáró újjáépítéséhez szükséges bontási és szállítási munkák miatti forgalomkorlátozás idején pedig április 4-én (szombat) és a 11-12-ei hétvégén kora reggeltől késő estig a Határ út állomáson mindkét irányból érkezőknek másik szerelvényre kell átszállniuk. 2014-ben, valamint 2015-ben szakaszosan mintegy 42 ezer méter elhasználódott sínszálat cserélt, illetve cserél ki a BKV. Várhatóan június végéig – az árpilis 4–5–6-ai (húsvéti), a május 1–2–3-ai és a május 23–24–25-ei (pünkösdi) hosszú hétvégétől eltekintve – minden szombaton és vasárnap autóbusszal pótoljuk az M3-as metrót az egyes szakaszokon. Az emiatt változó közlekedésről folyamatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket. A síncserével az M3-as metró biztonságos közlekedését kívánjuk elérni a teljes infrastruktúra-felújítás megkezdéséig. Addig is megszűnnek a leromlott pályaállapot okozta sebességkorlátozások, rövidebb lesz az utazással töltött idő, valamint csökkennek a pályafenntartás költségei.
  • 2015. április 4-én (szombaton) a szerelvények hajnaltól késő estig Újpest-Központ és a Határ út között közlekednek, a Határ út és Kőbánya-Kispest között ingavonatok szállítják az utasokat, azaz a Határ út állomáson mindkét irányból érkezőknek másik szerelvényre kell átszállniuk.
  • 2015. április 11-én (szombaton) és 12-én (vasárnap) a szerelvények hajnaltól késő estig a Határ út és a Lehel tér állomás között közlekednek, a Határ út és Kőbánya-Kispest között ingavonat szállítja az utasokat. A Nyugati pályaudvar M és Újpest-Központ M között metrópótló buszok szállítják az utasokat, a 14E villamospótló busz pedig meghosszabbított útvonalon jár.
  • A metrószerelvények megosztva közlekednek április 18-án (szombaton) és 19-én (vasárnap) Újpest-Központ és az Árpád híd, valamint a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között. A Nyugati pályaudvar M és az Árpád híd M között pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • Szintén megosztva járnak a metrók 2015. április 25-én (szombaton) és 26-án (vasárnap) Újpest-Központ és az Árpád híd, valamint a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között. A Deák Ferenc tér M és az Árpád híd M között pótlóbuszokkal lehet utazni. Ezeken a hétvégeken is biztosítjuk az utolsó M3-as metróhoz a megszokott csatlakozó felszíni járatokat, esetenként pluszjáratokkal.

Közlekedés az M3-as metró vonalán április 4-én

2015. április 4-én (szombaton) az első járat indulásától az 5:52-es, valamint a 22:37-es Kőbánya-Kispest végállomási indulástól az utolsó járat indulásáig az M3-as metró a teljes vonalon közlekedik.

A szerelvények

  • 5:55-től a 22:24-es Kőbánya-Kispest végállomási indulásig megosztva közlekednek, részben Újpest-Központ és a Határ út között, részben pedig a Határ út és Kőbánya-Kispest között, ahol ingavonat szállítja az utasokat Újpest-Központ irányú a vágányon;
  • Újpest-Központ végállomástól a Határ útig közlekedő első metrószerelvény 5:25-kor, az utolsó 21:55-kor indul.

Közlekedés az M3-as metró vonalán április 11-én és 12-én

2015. április 11-én (szombaton) és 12-én (vasárnap)

  • az első járat indulásától az 5:53-as Kőbánya-Kispest végállomási indulásig és a 22:37-es Kőbánya-Kispest végállomási indulástól az utolsó járat indulásáig a metrószerelvények megosztva közlekednek Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között;
  • 5:55 és 22:24 között a szerelvények csak a Határ út és a Lehel tér állomás között közlekednek, Kőbánya-Kispest és a Határ út állomás között az Újpest-Központ irányú vágányon ingavonat szállítja az utasokat.

A fenti időszakokban a metrószerelvények pótlására M3-as jelzésű pótlóbuszjáratot indítunk a Nyugati pályaudvar M és Újpest-Központ M között. A 14E villamospótló busz útvonalát meghosszabbítjuk, emiatt Újpest-Központ M helyett a Nyugati pályaudvar M és Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak között közlekedik. A pótlás idején a 9-es autóbusz a Deák Ferenc téren Kőbánya alsó vasútállomás felé a 909-es, a 979-es és a 979A autóbusz megállóhelyén áll meg.

M3-as pótlóbusz

 


Az M3-as pótlóbusz a Nyugati pályaudvar M felé az Újpest-Központ M–István út–Árpád út–Váci út–Róbert Károly körút–Róbert Károly körút–Váci út–Lehel tér–Ferdinánd híd–Podmaniczky utca–Teréz körút–Nyugati tér–Nyugati pályaudvar M útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

  • Újpest-Központ M (felszállóhely): a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Központ M: a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M: a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M (Váci út): a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gyöngyösi utca M: a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Forgách utca M: a 115-ös és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád híd M: a 115-ös busz végállomásán;
  • Árpád híd M: a Váci úti Volán-leszállóhelyen
  • Dózsa György út M: a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Lehel tér M: a 15-ös és a 115-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Nyugati pályaudvar M: a 9-es, a 914-es, a 914A, a 923-as, a 931-es, a 950-es és a 950A autóbusz Teréz körúti megállóhelyén;
  • Nyugati pályaudvar M (leszállóhely): a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A autóbusz Váci úti megállóhelyén.

Az M3-as pótlóbusz Újpest-Központ M felé a Nyugati pályaudvar M–Váci út–Róbert Károly körút–Váci út–Árpád út–István út–Újpest-központ M útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

 

  • Nyugati pályaudvar M (felszállóhely): A 26-os busz felszállóhelyén;
  • Lehel tér M: a Lehel téri kijelölt megállóhelyen;
  • Váci út (Dózsa György út M): a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád híd M: a 901-es és a 918-as autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád híd M: a 32-es autóbusz végállomásán;
  • Forgách utca M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Gyöngyösi utca M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M (Váci út): a pótlóbuszok Váci úti megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M: a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A és a 950-es autóbusz Árpád úti megállóhelyén;
  • Újpest-Központ M (leszállóhely): a 12-es és a 14-es villamospótló busz, valamint a
    30-as, a 30A, a 230-as, a 270-es és a 914-es autóbusz megállóhelyén.

14E villamospótló busz

A 14E villamospótló busz a Nyugati pályaudvar M felé a Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak–Külső Szilágyi út–Szilágyi utca–Árpád út–Váci út–Róbert Károly körút–Váci út–Lehel tér–Ferdinánd híd–Podmaniczky utca–Teréz körút–Nyugati tér–Nyugati pályaudvar M útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

 

  • Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak (felszállóhely): a 914-es autóbusz végállomásán;
  • Székpatak utca: a 30-as, a 122-es és a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Káposztásmegyer, Megyeri út: a 30-as, a 122-es és a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Bőrfestő utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Bőröndös utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Járműtelep utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Óceán-árok utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Atlétikai stadion: a 14-es pótlóbusz újonnan létesítendő megállóhelyén;
  • Rákospalota-Újpest vasútállomás: a 96-os autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád Kórház: a 12-es és a 14-es villamospótló busz, valamint a 25-ös, a 96-os, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 204-es, a 270-es, a 950-es, a 996-os és a 996A autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád üzletház: a 12 és a 14 pótlóbusz, valamint a 25-ös, a 96-os, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 204-es, a 270-es, a 950-es, a 996-os és a 996A autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Központ M: a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M: a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os és a 950-es autóbusz Árpád úti megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M (Váci út): a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gyöngyösi utca M: a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Forgách utca M: a 115-ös és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád híd M: a 115-ös autóbusz végállomásán;
  • Árpád híd M: a Váci úti Volán-leszállóhelyen;
  • Dózsa György út M: a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Lehel tér M: a 15-ös és a 115-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Nyugati pályaudvar M: a 9-es, a 914-es, a 914A, a 923-as, a 931-es, a 950-es és a 950A autóbusz Teréz körúti megállóhelyén;
  • Nyugati pályaudvar M (leszállóhely): a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A autóbusz Váci úti megállóhelyén.

A 14E villamospótló busz Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak felé a Nyugati pályaudvar M–Váci út–Róbert Károly körút–Váci út–Árpád út–Szilágyi utca–Külső Szilágyi út–Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

 

  • Nyugati pályaudvar M (felszállóhely): a 26-os busz felszállóhelyén;
  • Lehel tér M: a Lehel téri kijelölt megállóhelyen;
  • Váci út (Dózsa György út M): a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád híd M: a 901-es és a 918-as autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád híd M: a 32-es autóbusz végállomásán;
  • Forgách utca M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Gyöngyösi utca M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M (Váci út): az M3-as metrópótló busz Váci úti megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M: a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A és a 950-es autóbusz Árpád úti megállóhelyén;
  • Újpest-Központ M: a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád üzletház: a 12-es és a 14-es villamospótló busz, valamint a 25-ös, a 96-os, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 204-es, a 270-es, a 950-es, a 996-os és 996A autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád Kórház: a 12-es és a 14-es villamospótló busz, valamint a 25-ös, a 96-os, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 204-es, a 270-es, a 950-es, a 996-os és a 996A autóbusz megállóhelyén;
  • Rákospalota-Újpest vasútállomás: a 96-os autóbusz megállóhelyén;
  • Atlétikai stadion: a 14-es villamospótló busz újonnan létesítendő megállóhelyén;
  • Óceán-árok utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Galopp utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Járműtelep utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Bőröndös utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Bőrfestő utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Megyeri út: a 126-os és a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Székpatak utca: a 126-os és a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak (leszállóhely): a 914-es autóbusz végállomásán.

További változások a felszíni járatok közlekedésében

 

  • 1-es villamos: a 23:28-kor az Etele út/Fehérvári úttól induló járat a teljes vonalon a Bécsi út/Vörösvári útig közlekedik;
  • 14-es villamos: a Lehel tér M végállomástól a 23:57-kor induló utolsó szerelvény az Újpesti rendelőintézetig közlekedik;
  • 42-es villamos: az utolsó szerelvény a Határ út M végállomástól 23:45 helyett 23:55-kor indul;
  • 52-es villamos: utolsó szerelvény a Határ út M végállomástól 23:56 helyett 0:06-kor indul;
  • 30-as autóbusz: Újpest-Központ M megállótól Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak felé 0:14-kor is indul busz;
  • 34-es busz: az utolsó járat Árpád híd M végállomástól 23:58 helyett 0:06-kor indul;
  • 66-os autóbusz: az utolsó járat Határ út M végállomásról 0:06-kor indul;
  • 85-ös autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomástól a Sibrik Miklós útig 0:09-kor indul;
  • 98-as autóbusz: Kőbánya-Kispest M végállomástól a Városközpont (Ferihegyi út) megállóig 0:08-kor is indul busz;
  • 99-es autóbusz: a Határ út M megállótól Pesterzsébet, Mátyás király térig 0:05-kor is indul busz;
  • 106-os busz: az utolsó járat az Árpád hídtól 23:56-kor indul;
  • 123A autóbusz: a Határ út M végállomástól 0:06-kor is indul busz;
  • 136E autóbusz: Kőbánya-Kispest M megállóból a Vörösmarty Mihály utcáig 0:09-kor is indul busz;
  • 181-es autóbusz: az utolsó járat a Távíró utcától 23:55-kor, az Aszódi utcától pedig 23:56-kor indul;
  • 182-es autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:08-kor indul;
  • 194-es autóbusz: az utolsó járat a Határ út M végállomásról 0:05-kor indul;
  • 196A autóbusz: Újpest-Városkapu M végállomásról 23:51-kor és 0:12-kor is indul busz;
  • 200E autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:10-kor indul;
  • 202E autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:08-kor indul;
  • 204-es autóbusz: az utolsó járat Rákospalota, Kossuth utca felé Újpest-Központ M megállóhelyen várakozik, és 0:14-kor indul tovább;
  • 220-as autóbusz: az utolsó járat Újpest-Központ M végállomásról 0:02 helyett 0:14-kor indul;
  • 294E autóbusz: az utolsó járat a Határ út M végállomásról 0:06-kor indul.

Közlekedés az M3-as metró vonalán április 18-án és 19-én

2015. április 18-án (szombaton) és 19-én (vasárnap) a metrószerelvények megosztva közlekednek Újpest-Központ és az Árpád híd, valamint a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között. A Nyugati pályaudvar M és az Árpád híd M között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A pótlás idején a 9-es autóbusz a Deák Ferenc téren Kőbánya alsó vasútállomás felé a 909-es, a 979-es és a 979A autóbusz megállóhelyén áll meg.

M3-as pótlóbusz

Az M3-as pótlóbusz az Árpád híd M felé a Nyugati pályaudvar–Váci út–Róbert Károly körút–Árpád híd M útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

  • Nyugati pályaudvar M (felszállóhely): a 26-os autóbusz felszállóhelyén;
  • Lehel tér M: a Váci úton a piac mellett közvetlenül a Lehel tér torkolat után létesítendő ideiglenes megállóhelyen;
  • Váci út (Dózsa György út M): a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád híd M (leszállóhely): a 901-es és a 918-as autóbusz megállóhelyén.

Az M3-as pótlóbusz a Nyugati pályaudvar M felé az Árpád híd M–Váci út–Lehel tér–Ferdinánd híd–Podmaniczky utca–Teréz körút–Nyugati tér–Nyugati pályaudvar M útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

  • Árpád híd M (felszállóhely): a Váci úti Volán-leszállóhelyen;
  • Dózsa György út M: a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Lehel tér M: a 15-ös és a 115-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Nyugati pályaudvar M: a 9-es, a 914-es, a 914A, a 923-as, a 931-es, a 950-es és a 950A autóbusz Teréz körúti megállóhelyén;
  • Nyugati pályaudvar M (leszállóhely): a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A autóbusz Váci úti megállóhelyén.

További változások a felszíni járatok közlekedésében

Az utolsó M3-as metróhoz kapcsolódó felszíni járataink menetrendje az átszállás biztosítása érdekében az alábbiak szerint módosul:

 

  • 1-es villamos: a 23:28-kor az Etele út/Fehérvári úttól induló busz a teljes vonalon a Bécsi út/Vörösvári útig közlekedik;
  • 14-es villamos: a Lehel tér M végállomástól a 23:57-kor induló utolsó szerelvény az Újpesti rendelőintézetig közlekedik;
  • 42-es villamos: az utolsó szerelvény a Határ út M végállomástól 23:45 helyett 23:55-kor indul;
  • 52-es villamos: az utolsó szerelvény a Határ út M végállomástól 23:56 helyett 0:06-kor indul;
  • 14E villamospótló busz: Újpest-Központ M végállomástól Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak felé 0:12-kor indul;
  • 30-as autóbusz: Újpest-Központ M megállótól Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak felé 0:14-kor indul;
  • 34-es busz: az utolsó járat az Árpád híd M végállomástól 23:58 helyett 0:06-kor indul;
  • 66-os autóbusz: az utolsó járat a Határ út M végállomásról 0:06-kor indul;
  • 85-ös autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomástól a Sibrik Miklós útig 0:09-kor indul;
  • 98-as autóbusz: Kőbánya-Kispest M végállomástól a Városközpont (Ferihegyi út) megállóig 0:08-kor indul;
  • 99-es autóbusz: a Határ út M megállótól Pesterzsébet, Mátyás király térig 0:05-kor indul;
  • 106-os busz: az utolsó járat az Árpád hídtól 23:56-kor indul;
  • 123A autóbusz: a Határ út M végállomástól 0:06-kor indul;
  • 136E autóbusz: Kőbánya-Kispest M megállóból a Vörösmarty Mihály utcáig 0:09-kor indul;
  • 181-es autóbusz: az utolsó járat a Távíró utcától 23:55-kor, az Aszódi utcától pedig 23:56-kor indul;
  • 182-es autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:08-kor indul;
  • 194-es autóbusz: az utolsó járat a Határ út M végállomásról 0:05-kor indul;
  • 196A autóbusz: Újpest-Városkapu M végállomásról 23:51-kor és 0:12-kor indul;
  • 200E autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:10-kor indul;
  • 202E autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:08-kor indul;
  • 204-es autóbusz: az utolsó járat Rákospalota, Kossuth utca felé Újpest-Központ M megállóhelyen várakozik, és 0:14-kor indul tovább;
  • 220-as autóbusz: az utolsó járat Újpest-Központ M végállomásról 0:02 helyett 0:14-kor indul;
  • 294E autóbusz: az utolsó járat a Határ út M végállomásról 0:06-kor indul.

Közlekedés az M3-as metró vonalán április 25-én és 26-án

2015. április 25-én (szombaton) és 26-án (vasárnap) a metrószerelvények megosztva közlekednek Újpest-Központ és az Árpád híd, valamint a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között. A Deák Ferenc tér M és az Árpád híd M között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A pótlás idején a 9-es autóbusz a Deák Ferenc téren Kőbánya alsó vasútállomás felé a 909-es, a 979-es és a 979A autóbusz megállóhelyén áll meg.

M3-as pótlóbusz

Az M3-as pótlóbusz az Árpád híd M felé a Deák Ferenc tér M–Károly körút–Deák Ferenc tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Podmaniczky utca–Teréz körút–Nyugati tér–Váci út–Róbert Károly körút–Árpád híd M útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

 

  • Deák Ferenc tér M (felszállóhely): a 9-es, a 909-es, a 914-es, a 914A, a 916-os, a 931-es, a 950-es, a 950A, a 979-es, a 979A és a 990-es autóbusz megállóhelyén;
  • Arany János utca M: a 9-es, a 914-es, a 914A, a 931-es, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Nyugati pályaudvar M: a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Lehel tér M: a Lehel téri kijelölt megállóhelyen;
  • Váci út (Dózsa György út M): a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád híd M (leszállóhely): a 901-es és a 918-as autóbusz megállóhelyén.

Az M3-as pótlóbusz a Deák Ferenc tér M felé az Árpád híd M–Váci út–Nyugati tér–Teréz körút–Podmaniczky utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Deák Ferenc tér M útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

 

  • Árpád híd M (felszállóhely): a Váci úti Volán-leszállóhelyen;
  • Dózsa György út M: a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Lehel tér M: a 15-ös és a 115-ös autóbusz megállóhelyén;
    Nyugati pályaudvar M: a 9-es, a 914-es, a 914A, a 923-as, a 931-es, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Arany János utca M: a 9-es, a 914-es, a 914A, a 931-es, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Deák Ferenc tér M (leszállóhely): a 9-es, a 914-es, a 914A, a 916-os, a 931-es, a 950-es, a 950A és a 990-es autóbusz megállóhelyén.

A pótlás idején a 9-es autóbusz a Deák Ferenc téren Kőbánya alsó vasútállomás felé a 909-es, a 979-es és a 979A autóbusz megállóhelyén áll meg.

További változások a felszíni járatok közlekedésében

Az utolsó M3-as metróhoz kapcsolódó felszíni járataink menetrendje az átszállás biztosítása érdekében az alábbiak szerint módosul:

 

  • 1-es villamos: a 23:28-kor az Etele út/Fehérvári úttól induló járat a teljes vonalon a Bécsi út/Vörösvári útig közlekedik;
  • 14-es villamos: a Lehel tér M végállomástól a 23:57-kor induló utolsó szerelvény az Újpesti rendelőintézetig közlekedik;
  • 42-es villamos: az utolsó szerelvény a Határ út M végállomástól 23:45 helyett 23:55-kor indul;
  • 52-es villamos: utolsó szerelvény a Határ út M végállomástól 23:56 helyett 0:06-kor indul;
  • 72-es trolibusz: az utolsó járat az Arany János utca M végállomásról 23:49 helyett 23:54-kor indul;
  • 76-os trolibusz: az utolsó járat a Keleti pályaudvar M végállomásról 23:39 helyett 23:49-kor indul;
  • 14E villamospótló busz: Újpest-Központ M végállomástól Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak felé 0:12-kor indul;
  • 30-as autóbusz: Újpest-Központ M megállótól Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak felé 0:13-kor indul;
  • 34-es busz: az utolsó járat Árpád híd M végállomástól 23:58 helyett 0:06-kor indul;
  • 66-os autóbusz: az utolsó járat Határ út M végállomásról 0:06-kor indul;
  • 85-ös autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomástól a Sibrik Miklós útig 0:09-kor indul;
  • 91-es autóbusz: az utolsó járat a Nyugati pályaudvar M végállomástól 23:51 helyett 23:58-kor indul;
  • 98-as autóbusz: Kőbánya-Kispest M végállomástól a Városközpont (Ferihegyi út) megállóig 0:08-kor indul;
  • 99-es autóbusz: a Határ út M megállótól Pesterzsébet, Mátyás király térig 0:05-kor indul;
  • 105-ös busz: az utolsó járat az Apor Vilmos tér felé a Deák Ferenc tér M megállóhelyen várakozik és 23:58-kor indul tovább;
  • 123A autóbusz: a Határ út M végállomástól 0:06-kor indul;
  • 136E autóbusz: Kőbánya-Kispest M megállóból a Vörösmarty Mihály utcáig 0:09-kor indul;
  • 181-es autóbusz: az utolsó járat a Távíró utcától 23:55-kor, az Aszódi utcától pedig 23:56-kor indul;
  • 182-es autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:08-kor indul;
  • 194-es autóbusz: az utolsó járat a Határ út M végállomásról 0:05-kor indul;
  • 196A autóbusz: Újpest-Városkapu M végállomásról 23:51-kor és 0:12-kor indul;
  • 200E autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:10-kor indul;
  • 202E autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:08-kor indul;
  • 204-es autóbusz: az utolsó járat Rákospalota, Kossuth utca felé Újpest-Központ M megállóhelyen várakozik, és 0:14-kor indul tovább;
  • 220-as autóbusz: az utolsó járat Újpest-Központ M végállomásról 0:02 helyett 0:14-kor indul;
  • 294E autóbusz: az utolsó járat a Határ út M végállomásról 0:06-kor indul.

Díjszabási tudnivalók

A metrópótlás miatti kényszerű átszállás az M3-as metró és az M3-as metrópótló autóbuszok között nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és a gyűjtőjegyek, valamint az egyszeres átszállójegy – használatakor nem kell új jegyet kezelni, hanem a már érvényesített jeggyel lehet továbbutazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét érvényesíteni kell (a nyomdai kivitelű, tömbbe fűzve forgalmazott gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet ilyenkor nem kell újrakezelni, mivel a másik végén is olyan számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már érvényesítettek, vagy későbbi átszálláskor kezelnek. A speciális, a csak a metrókon érvényes szakaszjegy a metrópótló autóbuszokon is 30 percig érvényes.

A kétszeri átszállás, azaz a harmadik felszállás is szükségessé válhat. Ilyenkor a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket nem kell ismét érvényesíteni. A metrószakaszjegyet a metrópótló buszról a metróra vagy a metróról a metrópótló buszra történő átszálláskor a számkocka nélküli végén kell kezelni.

Mivel az április 11–12-ei pótlásban az M3-as pótlóbuszon kívül az ideiglenesen meghosszabbított útvonalú 14E villamospótló busz is részt vesz, ezért ezen a vonalon a pótlóbuszra közölt fenti előírás érvényes a Nyugati pályaudvar M és az Újpest-Központ M közötti szakaszon.

Az M3-as metróvonal és a metrókocsik felújításáról

A Fővárosi Közgyűlés augusztus 25-ei ülésén döntött arról, hogy kiírható az M3-as metró szerelvényeinek teljes körű felújításához szükséges tender. Ezzel a zavartalan forgalom biztosításához szükséges mintegy 40 vonat felújítása már 2015-ben elkezdődhet. Tarlós István főpolgármester elmondta: a vonal infrastruktúrájának – azaz az alagút, a biztonsági berendezések, az állomások és a pálya – teljes felújítása 2019-re készülhet el. A vágányok cseréje egyébként már másfél éve zajlik, és jövőre befejeződhet, a kritikus szakaszokon pedig 2016-tól megújulhat a teljes infrastruktúra, vagyis a biztonságos közlekedés hosszú távra is biztosítva lesz.

Ingavonatok a Sibrik Miklós úti felüljáró átépítése miatt

A Sibrik Miklós úti felüljáró 2014 áprilisában kezdődött rekonstrukciójához kapcsolódóan, a II. ütem építési munkálataival megkezdődik a városközpont felőli fél híd elhasználódott tartóelemeinek elbontása. A tartóelemek szállítási és beemelési műveleteinek megvalósításához több ütemben a Sibrik Miklós úti felüljárót teljesen le kell zárni 22:00 és hajnali 4 óra között. A munkák miatt 2015. április 4-én (szombat), április 11-én (szombat) és április 12-én (vasárnap) 5:55 és 22:24 között ingavonat közlekedik Kőbánya-Kispest és a Határ út között, azaz a Határ út állomáson mindkét irányból érkezőknek másik szerelvényre kell átszállniuk.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járataikról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen. Ügyfeleink a járatfigyelő funkcióra feliratkozva az általuk leggyakrabban használt vagy tetszőlegesen kiválasztott járatról/járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a https://futar.bkk.hu címen, vagy letölthető alkalmazás segítségével, mely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Húsvéti körmenet miatt a főváros több helyszínén kell korlátozásokra számítani

bkk_attention1

Április 4-én (szombaton) este és 5-én (vasárnap) délelőtt több fővárosi helyszínen is húsvéti körmenetet tartanak. Az I., a III., a XI. és a XIX. kerületben a felvonulók várhatóan csak néhány percre akadályozzák az érintett buszvonalak forgalmát, mindössze a XVIII. kerületi Petőfi utcában kell az érintett 182-es, 183-as, 184-es és 198-as busz terelésével számolni; ezek a járatok vasárnap délelőtt egy órán át nem érintik majd a Wlassics Gyula utca megállóhelyet.

Április 4-én, szombaton várhatóan 20 óra és 20:30 között húsvéti körmenetet tartanak az I. kerületi Batthyány téren, az autóbusz-végállomás területének érintésével. Ebben az időszakban a 11-es, a 39-es, a 160-as, a 260-as és a 260A autóbusz módosított útvonalon, a Fő utca–Halász utca–Bem rakpart felől közelíti meg a Batthyány tér M+H végállomást, és az Újbuda felé közlekedő 86-os busz megállójában lehet leszállni róluk. Felszállóhelyük a 11-es busz végállomási megállója lesz. A körmenet idején az Óbuda felé tartó 17-es és a 86-os buszok megvárják a felvonulók elhaladását.

Szintén április 4-én, előreláthatóan 19:30 és 20:30 között Kelenföldön, a Villányi út Fadrusz utca és Tas Vezér utca közötti részén is húsvéti körmenet lesz. Az arra közlekedő 27-es, 61-es, 88-as és 272-es buszok a Fadrusz utca kereszteződésénél megvárják a felvonulók elhaladását.

Ugyanezen a napon Kispesten, a Kós Károly téren is húsvéti körmenetet tartanak az esti órákban. A felvonulók várhatóan 21:45 és 22:15 között a Kós Károly teret járják körbe, ami a 99-es, a 148-as, a 194-es, és a 194B buszok közlekedésében okozhat 5-15 perces fennakadást.

Április 5-én, húsvétvasárnap délelőtt további két helyszínen lesz a közösségi közlekedés forgalmát is érintő húsvéti körmenet, egyik a XVIII. kerületi Petőfi utca. Az érintett 182-es, a 183-as, 184-es és 198-as busz 9:45 és 10:45 között mindkét irányban a Petőfi utca–Kossuth Lajos utca–Vasvári Pál utca–Bókay Árpád utca–Petőfi utca módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Wlassics Gyula utca megállóhelyet.

Óbudán 10:15 és 11 óra között a Szentendrei út és a Köles utca csomópontjánál tartanak húsvéti körmenetet. Az arra közlekedő 34-es, 106-os és 134-es busz forgalmában néhány perces korlátozás fordulhat elő.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járataikról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen. Ügyfeleink a járatfigyelő funkcióra feliratkozva az általuk leggyakrabban használt vagy tetszőlegesen kiválasztott járatról/járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a https://futar.bkk.hu címen, vagy letölthető alkalmazás segítségével, mely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kerülje el az ünnep utáni sorban állást, vásárolja meg jegyét és bérletét előre!

bkk_attention_2

A húsvéti ünnepet követő napokban esedékes havi bérletek megvásárlását nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. A bérletvásárlást egyszerűbbé és gyorsabbá teszik a BKK új, korszerű automatái amelyekből – akár a húsvéti hétvégén is – az ügyfelek által megadott időpontoktól érvényes bérletek is válthatók, sőt a berendezések számlát is nyomtatnak, ha szükséges. Mindegyik éjjel-nappal működő készüléknél bankkártyával is lehet fizetni, ezzel csökken a sorban állással töltött idő. A BKK-automaták pontos helyéről és használatáról a honlapon tájékozódhatnak. Húsvétkor ünnepi nyitva tartással várják a jegyeket és bérleteket vásárló, illetve a közlekedéssel kapcsolatos ügyeiket intéző ügyfeleket a  BKK ügyfélközpontjai, valamint jegy- és bérletpénztárai. Ezek helyéről a BKK honlapján az értékesítésipont-keresőben informálódhatnak.

Az értékesítésipont-keresőben akár helyszínre, akár nyitvatartási időre keresve megtalálható a legközelebbi ügyfélközpont, pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata. A havi Budapest-bérletek a BKK értékesítési pontjain kívül a MÁV-START Zrt. és a  VOLÁNBUSZ Zrt. kijelölt pénztáraiban is megvásárolhatók.

A korszerű jegy- és bérletkiadó automaták ma már nemcsak a belváros forgalmasabb csomópontjain – Keleti és Nyugati pályaudvar, Kelenföld vasútállomás M, Puskás Ferenc Stadion M, Újpest-Központ M, Blaha Lujza tér M, Deák Ferenc tér M, Örs vezér tere M –, hanem számos HÉV-állomáson és Budapest külvárosi, kertvárosi részein, továbbá Budaörsön, Dunaharasztiban, Gödöllőn, Nagykovácsiban, Ráckevén, Szentendrén, Pomázon, Szigetszentmiklóson, Tökölön, Törökbálinton és Gyálon is megtalálhatók. Ezért mindenki kényelmesen megveheti a termékeket akár a lakó-, akár a munkahelyéhez legközelebb lévő automatából.

A BKK-automatákból vásárolt termékekről egyszerűsített számla is igényelhető, amelyhez előzetes regisztráció szükséges a honlapon. A regisztrációt követően e-mailben visszaigazoló értesítést kap, melyben megtalálja a BKK-automatáknál történő vásárláskor használandó QR azonosító kódját és a szükséges további információkat. Az automaták használatáról kisfilm és interaktív bemutató felület az alábbi címen érhető el: https://www.bkk.hu/automata/
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Változás a BKK-automaták termékkínálatában

automata1_218x164

Fokozatosan megszűnik április  1-je és 7-e között a 90%-os kedvezményű környéki helyközi vonaljegyek BKK-automatákból történő vásárlási lehetősége. Ez a jegytípus továbbra is valamennyi jegy- és bérletpénztárban és BKK Ügyfélcentrumban megvásárolható, valamint – felár megfizetése nélkül – azokon a környéki autóbuszjáraton is, ahol ezzel a termékkel az utazás jogszerűen igénybe vehető. Ennek oka, hogy a kedvezményes jegyek igénybevételéhez szükséges adminisztráció csak ezeken az értékesítőhelyeken, valamint a járművezetőknél biztosított.

A változás ellenére az automaták termékkínálata továbbra is széles skálán mozog és szinte teljesen azonos az ügyfélközpontokéval és a pénztárakéval: a havi bérletek, a napijegyek akár az ügyfelek által egyénileg megadott érvényességi időtől megvásárolhatók, ahogy a negyedéves, a kedvezményes és teljes árú HÉV-bérletek is. A készülékek érmét, papírpénzt is elfogadnak és visszaadnak, ezenkívül hagyományos és érintésmentes bankkártyával is lehet gyorsan és kényelmesen fizetni. A BKK-automatákból vásárolt termékekről egyszerűsített számlát is igényelhetnek ügyfeleink, amelyhez honlapunkon előzetes regisztráció szükséges.

Az automaták pontos helyéről térképes keresőnkön tájékozódhat, használatukról pedig kisfilm és interaktív bemutató felület az alábbi címen érhető el: https://www.bkk.hu/automata
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Vasárnapi forgalmi változások Újpesten, a Szusza Ferenc Stadion környékén

bkk_foci_218x164

2015. április 5-én (vasárnap) Újpesten, a Szusza Ferenc Stadionban 18:30-tól rendezik az Újpest FC –Videoton FC labdarúgó-mérkőzést. A rendőrség a mérkőzés zavartalan lebonyolítása érdekében 16:00 és 21:30 között lezárja a Megyeri utat a Váci út és a Fóti út között, valamint az Irányi Dániel utcát a Megyeri út és a Baross utca között. A lezárások miatt módosul a 96-os, a 147-es és a 196-os busz közlekedése is.

96-os autóbusz

16 órától várhatóan 21:30-ig Újpest, Fóti út felé a Megyeri út–Fóti út–Fiumei út–Julianus barát utca–Váci út–Fóti út módosított útvonalon jár, ezért nem érinti a Megyeri út / Fóti út, a Szusza Ferenc Stadion, a Tungsram és a Béla utca megállót. A módosított útvonalon a járatra a 147-es busz

  • Megyeri út,
  • Fiumei út és
  • Megyer, Julianus barát utca megállójában lehet felszállni.

147-es autóbusz

16 órától várhatóan 21:30-ig Újpest-Központ M felé a Megyeri út–Fóti út–Baross utca módosított útvonalon jár, ezért nem érinti a Megyeri út / Fóti út, az Irányi Dániel utca és a Baross utca megállót. A módosított útvonalon a járatra a 30-as és a 30A busz

  • Megyeri út / Fóti út
  • Baross utca / Fóti út, valamint
  • Irányi Dániel utca / Baross utca megállóiban lehet felszállni.

196-os autóbusz

16 órától várhatóan 21:30-ig Újpalota, Szentmihályi út felé a Fóti út–Megyeri út–Megyer, Szondi utca–Megyeri út–Megyer, Szondi utca – Megyeri út–Fóti út– Váci út módosított útvonalon jár, ezért nem érinti az Megyeri út / Fóti út és a Szusza Ferenc Stadion megállót. A módosított útvonalon a járatra az alábbi megállókban lehet felszállni:

  • Megyeri út / Fóti út: a 30-as, 30A busz megállójában,
  • Megyeri temető: a 30-as, 30A busz megállójában,
  • Megyer, Szondi utca: a 30-as busz Keleti pályaudvar M irányú megállójában,
  • Megyeri temető: a 30-as, 30A busz megállójában,
  • Fóti út: a 104-es és a 204-es busz megállójában,
  • Béla utca: a 104-es és a 204-es busz megállójában,
  • Tungsram: a 104-es és a 204-es busz megállójában.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járataikról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen. Ügyfeleink a járatfigyelő funkcióra feliratkozva az általuk leggyakrabban használt vagy tetszőlegesen kiválasztott járatról/járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a https://futar.bkk.hu címen, vagy letölthető alkalmazás segítségével, mely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

Budapest, 2015. április 3.
Budapesti Közlekedési Központ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Változások a közösségi közlekedésben a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején

husvet_SAJTO_218x162

Az alap- és középfokú közoktatási intézményekben április 2-ától (csütörtöktől) 7-éig (keddig) tart a tavaszi szünet. Április 5-én és 6-án pedig a húsvétot ünnepeljük. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) kéri az utasokat, hogy ezeken a napokon indulás előtt tájékozódjanak, melyik napra érvényes menetrend szerint járnak a közösségi közlekedési járatok.

Április 2-ától (csütörtöktől) 7-éig (keddig) tart a tavaszi szünet, április 5-én és 6-án pedig húsvét lesz. Ezeken a napokon speciális, a tanítási szünetek alatti, illetve ünnepnapi menetrend lesz érvényben az alábbiak szerint:

  • Április 2-án (csütörtökön) és 3-án (pénteken) a tanítási szünetek alatt érvényes munkanapi menetrendet (azaz a kék-fehér csíkos oszlopot) kell nézni.
  • Április 4-én (szombaton) a szombati (rózsaszín-fehér csíkos) menetrend szerint közlekednek a BKK járatai.
  • Április 5-én (húsvétvasárnap) és 6-án (húsvéthétfőn) a vasárnapi és ünnepnapi (lila-fehér csíkos) menetrend lesz érvényben. Azok az éjszakai buszok, amelyek péntekről szombatra, illetve szombatról vasárnapra virradóra érvényes menetrenddel is rendelkeznek, április 5-éről 6-ára (vasárnapról hétfőre) virradóra is ugyenezen, gyakoribb indulást biztosító menetrend szerint közlekednek.
  • Április 7-én (kedden) ismét a tanítási szünetek idején érvényes munkanapi menetrendet (azaz a kék-fehér csíkos oszlopot) kell nézni.

A BKK kéri az utasokat, hogy a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején indulás előtt tájékozódjanak arról, hogy aznap melyik napra érvényes menetrend szerint járnak a közösségi közlekedési járatok.

Utazzon közösségi közlekedéssel a Budai Várba

Április 5-én (húsvétvasárnap) és 6-án (húsvéthétfőn) tartják a Húsvéti Sokadalom rendezvényt. Az esemény helyszínét, a Budai Várat tömegközlekedéssel legkönnyebben és a leggyorsabban a belvárosból induló rendkívüli járattal, a 216-os busszal, ezenkívül a 16-os, valamint a szokásosnál másfél órával tovább, 20:40-ig közlekedő 116-os busszal, illetve a Budavári Siklóval lehet megközelíteni.

A 216-os busz mindkét nap 8:45 és 20:40 között közlekedik a Deák Ferenc tér M és a Dísz tér között, az alábbi megállóhelyek érintésével:

  • Deák Ferenc tér M: a 16-os autóbusz végállomása,
  • Hild tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Széchenyi István tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Clark Ádám tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Donáti utca: a 16-os autóbusz megállója,
  • Dísz tér végállomás: ideiglenes megálló a Palota úton,
  • Palota út, gyorslift: a 16-os autóbusz megállója,
  • Dózsa György tér: a 16-os autóbusz megállója,
  • Clark Ádám tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Széchenyi István tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • József Nádor tér: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Deák Ferenc tér M: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállója,
  • Deák Ferenc tér M: a 16-os autóbusz végállomása.

Budapest, 2015. március 31.

Budapesti Közlekedési Központ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Húsvéti körmenet miatt a főváros több helyszínén kell korlátozásokra számítani

bkk_attention1

Április 4-én (szombaton) este és 5-én (vasárnap) délelőtt több fővárosi helyszínen is húsvéti körmenetet tartanak. Az I., a III., a XI. és a XIX. kerületben a felvonulók várhatóan csak néhány percre akadályozzák az érintett buszvonalak forgalmát, mindössze a XVIII. kerületi Petőfi utcában kell az érintett 182-es, 183-as, 184-es és 198-as busz terelésével számolni; ezek a járatok vasárnap délelőtt egy órán át nem érintik majd a Wlassics Gyula utca megállóhelyet.

Április 4-én, szombaton várhatóan 20 óra és 20:30 között húsvéti körmenetet tartanak az I. kerületi Batthyány téren, az autóbusz-végállomás területének érintésével. Ebben az időszakban a 11-es, a 39-es, a 160-as, a 260-as és a 260A autóbusz módosított útvonalon, a Fő utca–Halász utca–Bem rakpart felől közelíti meg a Batthyány tér M+H végállomást, és az Újbuda felé közlekedő 86-os busz megállójában lehet leszállni róluk. Felszállóhelyük a 11-es busz végállomási megállója lesz. A körmenet idején az Óbuda felé tartó 17-es és a 86-os buszok megvárják a felvonulók elhaladását.

Szintén április 4-én, előreláthatóan 19:30 és 20:30 között Kelenföldön, a Villányi út Fadrusz utca és Tas Vezér utca közötti részén is húsvéti körmenet lesz. Az arra közlekedő 27-es, 61-es, 88-as és 272-es buszok a Fadrusz utca kereszteződésénél megvárják a felvonulók elhaladását.

Ugyanezen a napon Kispesten, a Kós Károly téren is húsvéti körmenetet tartanak az esti órákban. A felvonulók várhatóan 21:45 és 22:15 között a Kós Károly teret járják körbe, ami a 99-es, a 148-as, a 194-es, és a 194B buszok közlekedésében okozhat 5-15 perces fennakadást.

Április 5-én, húsvétvasárnap délelőtt további két helyszínen lesz a közösségi közlekedés forgalmát is érintő húsvéti körmenet, egyik a XVIII. kerületi Petőfi utca. Az érintett 182-es, a 183-as, 184-es és 198-as busz 9:45 és 10:45 között mindkét irányban a Petőfi utca–Kossuth Lajos utca–Vasvári Pál utca–Bókay Árpád utca–Petőfi utca módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Wlassics Gyula utca megállóhelyet.

Óbudán 10:15 és 11 óra között a Szentendrei út és a Köles utca csomópontjánál tartanak húsvéti körmenetet. Az arra közlekedő 34-es, 106-os és 134-es busz forgalmában néhány perces korlátozás fordulhat elő.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járataikról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen. Ügyfeleink a járatfigyelő funkcióra feliratkozva az általuk leggyakrabban használt vagy tetszőlegesen kiválasztott járatról/járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a https://futar.bkk.hu címen, vagy letölthető alkalmazás segítségével, mely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A 41-es villamos helyett a Kamaraerdei Ifjúsági Park és a Budafoki elágazás között két hétvégén pótlóbuszok járnak

41-es villamos

2015. április 11-én (szombaton) és 12-én (vasárnap), valamint május 16-án (szombaton) és 17-én (vasárnap) a 41-es villamos nem közlekedik a Kamaraerdei Ifjúsági Park és a Budafoki elágazás között tápkábel pótlása miatt. A villamos helyett villamospótló buszok járnak a Kamaraerdei Ifjúsági Park és az Albertfalva utca között.

 

A 41-es villamos április 11-én (szombaton) és 12-én (vasárnap), valamint május 16-án (szombaton) és 17-én (vasárnap) a Budafoki kocsiszín és a Clark Ádám tér között közlekedik. A Clark Ádám tér és a Batthyány tér között a meghosszabbított útvonalon megnövelt üzemidővel közlekedő 17-es villamospótló busszal, illetve a 86-os autóbusszal lehet utazni. Az Albertfalva utca végállomáson és a Fonyód utca megállóhelynél a 41-es villamosról a 41-es pótlóbuszra, valamint a Budafoki kocsiszín végállomáson a 41-es pótlóbuszról a 41-es villamosra a csatlakozást a menetrend biztosítja.

A pótlás idejére a 87-es, a 187-es, a 287-es és a 287A autóbusz Kelenföld vasútállomás M, illetve Budaörsi lakótelep irányú Kamaraerdei Ifjúsági Park megállóhelyét előrébb helyezik, mivel az öbölben a 41-es pótlóbusz végállomása lesz.

 

A 41-es villamospótló busz közlekedése

 

A 41-es villamospótló busz az Albertfalva utca felé a Kamaraerdei út–Vasút utca–aluljáró–Repülőtéri út–Tóberek utca–Kánai út–Balatoni út–Egér út–Péterhegyi út–Horogszegi határsor–Ady Endre út–Anna utca–névtelen utca–Leányka utca–felüljáró–Fehérvári út–Építész utca útvonalon halad az alábbi megállóhelyek érintésével:

  • Kamaraerdei Ifjúsági Park: a 87-es, a 187-es, a 287-es és a 287A autóbusz megállóhelye,
  • Kamaraerdei út 11.: a 87-es, a 187-es,a 287-es és a 287A autóbusz megállóhelye,
  • Vasút utca: a 87-es, a 187-es, a 287-es és a 287A autóbusz megállóhelye,
  • Repülőgépes Szolgálat: a 87-es és a 187-es autóbusz megállóhelye,
  • Budaörsi repülőtér: a 187-es autóbusz megállóhelye,
  • Kőérberek: a 187-es autóbusz megállóhelye,
  • Tippan utca: a 187-es autóbusz megállóhelye,
  • Kánai út: a 187-es autóbusz megállóhelye,
  • Kelenvölgy-Péterhegy: a 150-es, a 250-es és a 258-as autóbusz megállóhelye,
  • Pék utca: a 941-es autóbusz megállóhelye,
  • Rózsavölgy felső: a 941-es autóbusz megállóhelye,
  • Rózsavölgy alsó: a 941-es autóbusz megállóhelye,
  • Vihar utca: az 58-as autóbusz megállóhelye,
  • Leányka utcai lakótelep: a kijelölt pótlóbusz-megállóhely a Leányka utcában a bekanyarodás után,
  • Budafok kocsiszín: a 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz megállóhelye,
  • Fonyód utca: a 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz megállóhelye,
  • Albertfalva utca: a 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz megállóhelye,
  • Albertfalva utca: közös le-és felszállóhely az Építész utcában, a Fehérvári útról való bekanyarodás után.

A 41-es villamospótló busz a Kamaraerdei Ifjúsági Park felé az Építész utca–Szerémi út–Vegyész utca–Fehérvári út–felüljáró–Leányka utca–névtelen utca–Anna utca–Ady Endre út–Horogszegi határsor–Péterhegyi út–Egér út–Balatoni út–Kánai út–Tóberek utca–Repülőtéri út–aluljáró–Vasút utca–Kamaraerdei út–Kamaraerdő, forduló–Kamaraerdei út útvonalon halad az alábbi megállóhelyek érintésével:

 

  • Albertfalva utca: közös le- és felszállóhely az Építész utcában a Fehérvári útról való bekanyarodás után,
  • Fonyód utca: a 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz megállóhelye,
  • Budafok kocsiszín: a 114-es, a 213-as és a 214-es autóbusz megállóhelye,
  • Leányka utcai lakótelep: a 33-as, a 114-es, a 133-as, a 141-es, a 158-as, a 213-as, a 214-es, a 233-as, a 250-es és a 258-as autóbusz megállóhelye,
  • Vihar utca: a kijelölt pótlóbusz-megállóhely a gyalogos-átkelőhely előtt,
  • Rózsavölgy alsó: a 941-es autóbusz megállóhelye,
  • Rózsavölgy felső: a 941-es autóbusz megállóhelye,
  • Pék utca: a 941-es autóbusz megállóhelye,
  • Kelenvölgy-Péterhegy: a 150-es, a 250-es és a 258-as autóbusz megállóhelye,
  • Kánai út: a 187-es autóbusz megállóhelye,
  • Tippan utca: a 187-es autóbusz megállóhelye,
  • Kőérberek: a 187-es autóbusz megállóhelye
  • Budaörsi repülőtér: a 187-es autóbusz megállóhelye,
  • Repülőgépes Szolgálat: a 87-es és a 187-es autóbusz megállóhelye,
  • Vasút utca: a 87-es, a 187-es, a 287-es és a 287A autóbusz megállóhelye,
  • Kamaraerdei út 11.: a 87-es, a 187-es, a 287-es és a 287A autóbusz megállóhelye
  • Kamaraerdei Ifjúsági Park: a 87-es, a 187-es, a 287-es és a 287A autóbusz megállóhelye,
  • Szociális Otthon: a 87-es, a 187-es, a 287-es és a 287A autóbusz megállóhelye,
  • Kamaraerdő: a 87-es és a 287-es autóbusz megállóhelye,
  • Szociális Otthon: a 87-es, a 187-es, a 287-es és a 287A autóbusz megállóhelye,
  • Kamaraerdei Ifjúsági Park: a 87-es, a 187-es, a 287-es és a 287A autóbusz megállóhelye

Díjszabási tudnivalók

 

A villamospótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. Az Üzletszabályzat V.1.1. pontjának „Jegykezeléssel kapcsolatos kiegészítő szabályok” fejezete értelmében a pótlóbuszokról a villamosra vagy a villamosról a pótlóbuszokra az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az egyszeres átszállójegy – használatkor nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. Az érvényesített vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet ilyenkor nem kell újra kezelni, mivel a másik végén is olyan számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak.

A 41-es villamospótló buszról a Clark Ádám téren túlra történő utazásnál, illetve vissza kétszeri átszálláskor (41-es pótlóbuszról először a Fehérvári úti 18-as, 41-es, 47-es villamosra, majd a 17-es pótlóbuszra vagy 86-os autóbuszra) egy harmadik felszállás is szükséges, ezért a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek, valamint a külön szelvényen kiadott átszállójegyek újabb kezelésére nincs mód, ezért további jegykezelés nem szükséges.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Reagálás a Blikk „Erre van pénz! Luxushotelben tanácskoztak a BKK vezetői” című cikkére

A Blikkben 2015.04.02-án „Erre van pénz! Luxushotelben tanácskoztak a BKK vezetői” címmel megjelent cikkre reagálva az alábbi tájékoztatást adjuk.

A BKK-ban 2015. január elején bekövetkezett vezérigazgatói átadás-átvétel során olyan fejlesztési igények mutatkoztak, amelyek strukturált kezelésére  Működési és Hatékonyság-fejlesztési Projekt indult a Vállalatnál. A Projekt egy három, markánsan elkülönülő részből álló program, amelynek célja a BKK hatékonyságának javítása, a szolgáltatási színvonalának fejlesztése. (HR-audit, Folyamat-audit és Vizualizáció.)

Ennek keretében kihelyezett projektértekezletre került sor 2015. április 1­­–2. között, külső helyszínen. Célja az addig lefolytatott vizsgálatok, felmérések eredményének feldolgozása volt. A munkamódszerét tekintve általános, hogy ilyen intenzív projektmunka és értékelés a napi munkakörnyezettől eltérő helyszínen valósuljon meg.

A program – többek között – a BKK munkavállalóitól beérkezett mintegy 210 oldalnyi (850 darab) fejlesztési javaslat feldolgozása, áttekintése volt, illetve a Működési és Hatékonyság-fejlesztési Projekt eddigi eredménytermékeinek értékelése, elemzése. A kétnapos program alatt a résztvevők az első napon 8:00-tól 0:30-ig (rövid étkezési szünettel) folyamatosan 16,5 órát, a második napon 8:00-tól 20:15-ig (rövid étkezési szünettel) folyamatos 12 órát dolgoztak, ami a két nap alatt 28,5 óra munkát jelentett.

 

Valótlan információt tartalmazott a cikk, amely arra utalt, hogy a BKK felső vezetése luxus-wellness hétvégén vett részt. A kihelyezett projektértekezlet résztvevői az említett cikkben felsorolt kényelmi szolgáltatásokat (például masszázs) nem vették igénybe. A projektértekezlet helyszíne fizikailag is elkülönült a hivatkozott cikkben bemutatott wellness létesítménytől.

A kétnapos program teljes költsége 17 főre kb. 370-380 ezer Ft+ÁFA volt, a program helyszínét (konferenciaterem) a szálloda díjmentesen bocsátotta a BKK rendelkezésére
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A H7-es HÉV helyett április 12-én napközben autóbuszok szállítják az utasokat a teljes vonalon

H7-es hév (kis kép)

2015. április 12-én (vasárnap) 8 órától 19 óráig a H7-es HÉV teljes vonalán autóbuszok járnak, mert a Rákóczi híd és a Kvassay híd között kicserélik a munkavezetéket a bal vágány felett. Valamennyi pótlóbuszon szállítható kerékpár.

A H7-es pótlóbusz Csepel H felé a Boráros tér H– Soroksári út–Kvassay Jenő út–Weiss Manfréd út–Corvin út–Teller Ede út–Vermes Miklós utca–Kiss János altábornagy utca–Károli Gáspár utca–Kossuth Lajos utca–Béla utca–II. Rákóczi Ferenc út–Csepel H útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

  • Boráros tér H: a 23E autóbusz végállomásán;
  • Millenniumi Kulturális Központ: a 23-as, az 54-es és az 55-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Közvágóhíd H: a 23-as, a 23E, az 54-es és az 55-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Szabadkikötő H: a 179-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szent Imre tér H: a 179-es autóbusz ideiglenes megállóhelyén;
  • Szent Imre tér: a 35-ös, a 36-os és a 179-es autóbusz ideiglenesen megszűnt megállóhelyén;
  • Karácsony Sándor utca: a 35-ös, a 36-os, a 148-as, a 151-es, a 152-es, és a 159-es autóbusz megállóhelyén;
  • Széchenyi István utca: a 35-ös, a 36-os, a 148-as, a 151-es, a 152-es és a 159-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szent István út: a 35-ös, a 36-os és a 159-es autóbusz megállóhelyén;
  • Völgy utca: a 159-es autóbusz megállóhelyén;
  • Csepel H: a 38-as, a 38A, a 138-as, a 238-as és a 278-as autóbusz megállóhelye utáni ideiglenes megállóhelyen.

A H7-es pótlóbusz a Boráros tér H felé a Csepel H–II. Rákóczi Ferenc út–Szent Imre tér–Vermes Miklós utca–Teller Ede út–Corvin út–Weiss Manfréd út–Kvassay Jenő út–Soroksári út–Boráros tér H útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

  • Csepel H: a 38-as, a 38A, a 138-as, a 238-as és a 278-as autóbusz megállóhelye utáni ideiglenes megállóhelyen;
  • Karácsony Sándor utca H: a 36-os, a 38-as, a 138-as, a 148-as, a 152-es és a 159-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szent Imre tér H: a 38-as, a 71-es, a 138-as, a 152-es és a 159-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szabadkikötő H: a 179-es autóbusz megállóhelyén;
  • Közvágóhíd H: a 23-as, a 23E, az 54-es, az 55-ös és a 179-es autóbusz megállóhelyén;
  • Millenniumi Kulturális Központ: a 23-as, az 54-es és az 55-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Boráros tér H: a 23-as és a 23E autóbusz leszállóhelyén.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járataikról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen. Ügyfeleink a járatfigyelő funkcióra feliratkozva az általuk leggyakrabban használt vagy tetszőlegesen kiválasztott járatról/járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a https://futar.bkk.hu címen, vagy letölthető alkalmazás segítségével, mely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ú

Szombaton és vasárnap a H8-as HÉV helyett pótlóbusz jár Kerepes és Gödöllő között

H8 Rákosfalva (kis kép)

2015. május 9-én (szombat) és 10-én (vasárnap) nem közlekedik a H8-as HÉV Kerepes és Gödöllő között pályafelújítás- és karbantartás miatt. A szerelvények az Örs vezér tere és Kerepes között rendkívüli menetrend szerint közlekednek, amelyek a BKK honlapján megtekinthetők. Kerepes H és Gödöllő H között H8-as jelzéssel pótlóbusz szállítja az utasokat szilasligeti és mogyoródi betéréssel, H8E jelzéssel pedig közvetlenül a 3-as főúton, H8SZ jelzéssel pedig Telebusz jár Mogyoród H és Szentjakab között.

2015. május 9-én (szombat) és 10-én (vasárnap) Kerepes H és Gödöllő H között H8-as jelzéssel HÉV-pótló autóbuszok közlekednek, melyek betérnek Szilasligetre és Mogyoródra is. A buszokon kerékpár szállítható.

A H8-as HÉV-pótló autóbusz Gödöllő H felé a Kerepes H–Szabadság útja–Mogyoródi út–Szilasliget, Sólyom utca–Béke utca–József Attila utca–Béke utca–Sólyom utca–Mogyoródi út–Szabadság útja– 3-as főút–Mogyoród, Gödöllői út–Mogyoród H–Gödöllői út–3-as főút–Gödöllő, Szabadság út–Táncsics Mihály utca–Kossuth Lajos utca–Dózsa György út–Szabadság tér–Szabadság út–Palotakert–Állomás út–Gödöllő H útvonalon halad.

A H8-as HÉV-pótló autóbusz az alábbi megállókban áll meg:

 

  • Kerepes H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasligeti elágazás: kijelölt pótló megállóhely a Mogyoródi úton a Szabadság út torkolata után a Mező utca előtt
  • Szilasliget, Posta: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Wesselényi utca: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Szondi utca: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Kemping: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Szondi utca: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Wesselényi utca: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Posta: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kerepes, Szabadság útja: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • EGIS-telep (Szentjakab H): a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Mogyoród H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • EGIS-telep (Szentjakab H): a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Erzsébet park H: a Táncsics Mihály úton a Kossuth Lajos utca torkolatát megelőzően;
  • Gödöllő, Szökőkút: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Szabadság tér H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Palotakert H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő H: az Állomás úton az Ady Endre sétány torkolatát követően a VOLÁN-megállóban.

A H8-as HÉV-pótló autóbusz Kerepes H felé a Gödöllő H–Állomás út–Palotakert–Szabadság út–Szabadság tér–Dózsa György út–Kossuth Lajos utca–Táncsics Mihály utca–Szabadság út–3-as főút–Mogyoród, Gödöllői út–Gödöllői út–Mogyoród H–Gödöllői út–3-as főút–Kerepes, Szabadság útja–Mogyoródi út–Szilasliget, Sólyom utca–Béke utca–József Attila utca–Béke utca–Sólyom utca–Mogyoródi út–Szabadság útja–Kerepes H útvonalon halad.

A H8-as HÉV-pótló autóbusz az alábbi megállókban áll meg:

  • Gödöllő H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Palotakert H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Szabadság tér H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Erzsébet park H: a Táncsics Mihály úton az Erzsébet királyné körút torkolatát megelőzően;
  • EGIS-telep (Szentjakab H): a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Mogyoród H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • EGIS-telep (Szentjakab H): a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasligeti elágazás: a Mogyoródi úton a Szabadság út torkolata után a Mező utca előtt;
  • Szilasliget, Posta: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Wesselényi utca: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Szondi utca: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Kemping: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Szondi utca: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Wesselényi utca: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasliget, Posta: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kerepes, Szabadság útja: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kerepes H: a 992-es autóbusz megállóhelyén.

 

 

H8E HÉV-pótló autóbusz

2015. május 9-én (szombat) és 10-én (vasárnap) Kerepes H és Gödöllő H között H8E jelzéssel HÉV-pótló autóbuszok is közlekednek, közvetlenül a 3-as főúton. A buszokon kerékpár szállítható.

A H8E HÉV-pótló autóbusz Gödöllő H felé a Kerepes H–Szabadság útja–3-as főút–Gödöllő, Szabadság út–Táncsics Mihály utca–Kossuth Lajos utca–Dózsa György út–Szabadság tér–Szabadság út–Palotakert–Állomás út–Gödöllő H útvonalon halad.

A H8E HÉV-pótló autóbusz az alábbi megállókban áll meg:

  • Kerepes H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szilasligeti elágazás. a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Erzsébet park H: a Táncsics Mihály úton a Kossuth Lajos utca torkolatát megelőzően;
  • Gödöllő, Szökőkút: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Szabadság tér H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Palotakert H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő H: az Állomás úton az Ady Endre sétány torkolatát követően a VOLÁN-megállóban

A H8E HÉV-pótló autóbusz Kerepes H felé Gödöllő H–Állomás út–Palotakert–Szabadság út–Szabadság tér–Dózsa György út–Kossuth Lajos utca–Táncsics Mihály utca–Szabadság út–3-as főút–Kerepes, Szabadság útja–Kerepes H útvonalon jár.

A H8E HÉV-pótló autóbusz az alábbi megállókban áll meg:

  • Gödöllő H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Palotakert H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Szabadság tér H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gödöllő, Erzsébet park H: a Táncsics Mihály úton az Erzsébet királyné körút torkolatát megelőzően;
  • Szilasligeti elágazás: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kerepes H: a 992-es autóbusz megállóhelyén.

H8SZ jelzésű HÉV-pótló Telebusz

2015. május 9-én (szombat) és 10-én (vasárnap) Mogyoród H és Szentjakab között H8SZ jelzéssel HÉV-pótló igényalapú pótlóbusz, úgynevezett Telebusz is közlekedik. A Telebusz   csatlakozást biztosít a Mogyoródra közlekedő H8-as pótlóbuszhoz. A pótlóbuszon kerékpárok szállítása nem megengedett.

A H8SZ HÉV-pótló Telebusz Szentjakab felé a Mogyoród H–Vasút utca–Gödöllői út–Szadai út–Jakabpusztai pihenő–Szentjakab útvonalon halad.

A H8SZ HÉV-pótló Telebusz az alábbi megállókban áll meg:

  • Mogyoród H: a 992-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szentjakab: ideiglenes megállóban Szentjakab parkfalu északi bejáratán belül a Szadai út felől.

A H8SZ HÉV-pótló Telebusz Mogyoród H felé Szentjakab–Jakabpusztai pihenő–Szadai út–Gödöllői út–Vasút utca– Mogyoród H útvonalon halad.

A H8SZ HÉV-pótló Telebusz az alábbi megállókban áll meg:

  • Szentjakab: ideiglenes megállóban Szentjakab parkfalu északi bejáratán belül a Szadai út felől;
  • Mogyoród H: a 992-es autóbusz megállóhelyén.

Az igényalapú közlekedés rendje

A H8SZ mikrobuszjárat csak akkor indul el, ha erre az utasok részéről igény jelentkezik. Az utazási szándékot a 06 1 3-BKK-BKK (06 1 3-255-255-ös) telefonszámon lehet jelezni, legkésőbb az indulási időpont előtt 30 perccel, azonban amennyiben regisztrált utasokkal még nem telt meg az autóbusz, a járművezetőnél jelentkezve előzetes utazásiigény-bejelentés nélkül igénybe lehet venni. A módszer előnye, hogy a busz kizárólag az utasok által ténylegesen igénybe vett útszakaszt járja csak be, nem kell üresen közlekednie, és sem zaj-, sem környezetszennyezéssel nem terheli a zöld-, lakóterületeket. A járatot a BKK normál díjszabásával lehet igénybe venni, azaz a HÉV-jegyek és bérletek használhatóak, az arra jogosultak részére pedig ingyenes az utazási lehetőség. A HÉV-menetjegy a buszvezetőnél is megvásárolható.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az M3-as metró helyett pótlóbusz jár az Árpád híd M és Újpest-Központ M között a májusi és a júniusi hétvégéken vágányfelújítás miatt

m3 potlas 218x164

Folytatódik az M3-as metró vonalán a síncsereprogram, ezért metrópótló autóbusz közlekedik az Árpád híd M és Újpest-Központ M között a 2015. május 9-10-ei, a május 16-17-ei, a május 30-31-ei, a június 6-7-ei, a június 13-14-ei, a 20-21-ei és a június 27-28-ai hétvégén. A metrószerelvények ezeken a hétvégéken rövidített útvonalon, Kőbánya-Kispest és az Árpád híd között járnak. Az utolsó M3-as metróhoz biztosítjuk a megszokott csatlakozó felszíni járatokat, esetenként plusz járatindulásokkal. A 14E villamospótló busz Káposztásmegyer, Mogyoródi-pataktól Újpest-Központ M helyett Árpád híd M végállomásig meghosszabbított útvonalon közlekedik. 2014-ben, valamint 2015-ben szakaszosan mintegy 42 ezer méter elhasználódott sínszálat cserélt, illetve cserél ki a BKV. Várhatóan június végéig – a május 1–2–3-ai és a május 23–24–25-ei (pünkösdi) hosszú hétvégétől eltekintve – minden szombaton és vasárnap autóbusszal pótoljuk az M3-as metrót az egyes szakaszokon. Az emiatt változó közlekedésről folyamatosan tájékoztatjuk ügyfeleinket. A síncserével az M3-as metró biztonságos közlekedését kívánjuk elérni a teljes infrastruktúra-felújítás megkezdéséig. Addig is megszűnnek a leromlott pályaállapot okozta sebességkorlátozások, rövidebb lesz az utazással töltött idő, valamint csökkennek a pályafenntartás költségei.

M3-as pótlóbusz

A 2015. májusi és júniusi hétvégéken az M3-as metró csak Kőbánya-Kispest és az Árpád híd között közlekedik. Az Árpád híd M és Újpest-Központ M között M3-as jelzéssel metrópóló buszok szállítják az utasokat.

Az M3-as metrópótló busz az Árpád híd M felé az Újpest-Központ M–István út–Árpád út–Váci út–Róbert Károly körút–Árpád híd M útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

  • Újpest-Központ M (felszállóhely): az István úton, a 30-as, a 30A és a 230-as autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Központ M: az Árpád úton, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M: az Árpád úton, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M (Váci út): a Váci úton, a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gyöngyösi utca M: a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Forgách utca M: a 115-ös és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád híd M: a Váci úton, a 115-ös autóbusz végállomásán;
  • Árpád híd M (leszállóhely): a Róbert Károly úton, a 901-es és a 918-as autóbusz megállóhelyén.

Az M3-as metrópótló Újpest-Központ M felé az Árpád híd–Váci út–Árpád út–István út–Újpest-Központ M útvonalon halad.

A pótlóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

  • Árpád híd M: a Váci úton, a 32-es autóbusz végállomásán;
  • Forgách utca M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Gyöngyösi utca M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M (Váci út): a Váci úton, a pótlóbuszok megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M: az Árpád úton, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Központ M (leszállóhely): az István úton, a 12-es és a 14-es villamospótló autóbusz, valamint a 30-as, a 30A, a 230-as, a 270-es és a 914-es autóbusz megállóhelyén.

További változások a felszíni járatok közlekedésében

Az utolsó M3-a

  • 14-es villamos: a Lehel tér M végállomástól a 23:57-kor induló utolsó szerelvény az Újpesti rendelőintézetig közlekedik;
  • 42-es villamos: az utolsó szerelvény a Határ út M végállomástól 23:45 helyett 23:55-kor indul;
  • 52-es villamos: az utolsó szerelvény a Határ út M végállomástól 23:56 helyett 0:06-kor indul;
  • az Árpád híd M végállomáson a módosult végállomási rendnek megfelelően;
  • 30-as autóbusz: Újpest-Központ M megállótól Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak felé 0:10-kor is indul busz;
  • 66-os autóbusz: az utolsó járat Határ út M végállomásról 0:06-kor indul;
  • 85-ös autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomástól a Sibrik Miklós útig 0:09-kor indul;
  • 98-as autóbusz: Kőbánya-Kispest M végállomástól a Városközpont (Ferihegyi út) megállóig 0:08-kor is indul busz; 99: a Határ út M megállótól Pesterzsébet, Mátyás király térig 0:05-kor is indul busz;
  • 123A autóbusz: a Határ út M végállomástól 0:06-kor is indul busz;
  • 136E autóbusz: Kőbánya-Kispest M megállóból a Vörösmarty Mihály utcáig 0:09-kor is indul busz;
  • 181-es autóbusz: az utolsó járat a Távíró utcától 23:55-kor, az Aszódi utcától pedig 23:56-kor indul;
  • 182-es autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:08-kor indul;
  • 194-es autóbusz: az utolsó járat a Határ út M végállomásról 0:05-kor indul;
  • 196-os autóbusz: az utolsó járat Újpest, Fóti úttól 23:55 helyett 0:00-kor indul;
  • 200E autóbusz: az utolsó járat Kőbánya-Kispest M végállomásról 0:10-kor indul;
  • 202E autóbusz: többlet menet Kőbánya-Kispesttől 0:08-kor
  • 220-as autóbusz: az utolsó járat Újpest-Központ M végállomásról 0:02 helyett 0:10-kor indul;
  • 294E autóbusz: az utolsó járat a Határ út M végállomásról 0:06-kor indul.


14E villamospótló busz

A 14E villamospótló busz a 2015. május 9-10-ei, a május 16-17-ei, a május 30-31-ei, a június 6-7-ei, a június 13-14-ei, a 20-21-ei és a június 27-28-ai hétvégén Káposztásmegyer, Mogyoródi-pataktól Újpest-Központ M helyett Árpád híd M végállomásig meghosszabbított útvonalon közlekedik. A pótlóbusz Újpest-Központnál az István úti megállóhelyét nem érinti, csak az Árpád úti megállóhelyén szállhatnak fel rá.

A 14E villamospótló busz az Árpád híd M felé a Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak–Homoktövis utca–Külső Szilágyi út–Szilágyi utca–Árpád út–Váci út–Róbert Károly körút–Árpád híd M meghosszabbított útvonalon halad.

Az autóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

 

  • Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak (felszállóhely): a 914-es autóbusz végállomásán;
  • Székpatak utca: a 30-as, a 122-es és a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Káposztásmegyer, Megyeri út: a 30-as, a 122-es és a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Bőrfestő utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Bőröndös utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Járműtelep utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Óceán-árok utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Atlétikai stadion: a 14-es pótlóbusz újonnan létesítendő megállóhelyén;
  • Rákospalota-Újpest vasútállomás: a 96-os autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád Kórház: a 12-es és a 14-es villamospótló busz, valamint a 25-ös, a 96-os, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 204-es, a 270-es, a 950-es, a 996-os és a 996A autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád üzletház: a 12 és a 14 pótlóbusz, valamint a 25-ös, a 96-os, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 204-es, a 270-es, a 950-es, a 996-os és a 996A autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Központ M: az Árpád úton, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M: az Árpád úton,  a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os és a 950-es autóbusz Árpád úti megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M (Váci út): a Váci úton, a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Gyöngyösi utca M: a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Forgách utca M: a 115-ös és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád híd M: a Váci úton, a 115-ös autóbusz végállomásán;
  • Árpád híd M (leszállóhely): a Róbert Károly úton, a 901-es és a 918-as autóbusz megállóhelyén.

A 14E villamospótló busz Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak felé Árpád híd M–Róbert Károly körút–Váci út–Árpád út–Szilágyi utca–Külső Szilágyi út–Homoktövis utca–Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak útvonalon halad.

Az autóbuszok az alábbi megállókban állnak meg:

  • Árpád híd M: a Váci úton, a 32-es autóbusz végállomásán;
  • Forgách utca M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Gyöngyösi utca M: a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M (Váci út): a Váci úton, az M3-as metrópótló busz Váci úti megállóhelyén;
  • Újpest-Városkapu M: az Árpád úton,  a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A és a 950-es autóbusz megállóhelyén;
  • Újpest-Központ M: az Árpád úton,  a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád üzletház: a 12-es és a 14-es villamospótló busz, valamint a 25-ös, a 96-os, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 204-es, a 270-es, a 950-es, a 996-os és 996A autóbusz megállóhelyén;
  • Árpád Kórház: a 12-es és a 14-es villamospótló busz, valamint a 25-ös, a 96-os, a 104-es, a 104A, a 204-es, a 196-os, a 196A, a 204-es, a 270-es, a 950-es, a 996-os és a 996A autóbusz megállóhelyén;
  • Rákospalota-Újpest vasútállomás: a 96-os autóbusz megállóhelyén;
  • Atlétikai stadion: a 14-es villamospótló busz újonnan létesítendő megállóhelyén;
  • Óceán-árok utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Galopp utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Járműtelep utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Bőröndös utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Bőrfestő utca: a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Megyeri út: a 126-os és a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Székpatak utca: a 126-os és a 914-es autóbusz megállóhelyén;
  • Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak (leszállóhely): a 914-es autóbusz végállomásán.

32-es, 115-ös és 120-as autóbusz

A metrópótlások ideje alatt változik a 32-es, a 115-ös és a 120-as autóbusz végállomási rendje az Árpád híd M végállomáson:

  • A 32-es autóbusz kb. 25 méterrel előrébb, a 120-as autóbusz le- és felszállóhelyén áll meg;
  • A 115-ös autóbusz a Váci út másik oldalán, a Boráros tér H irányú első megállóhely előtt kb. 20 méterrel áll meg;
  • A 120-as autóbusz kb. 70 méterrel előrébb, a 115-ös autóbusz megállóhelyén áll meg.

Díjszabási tudnivalók

 


A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótlóbuszról a metróra vagy a metróról a pótlóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a nyomdai kivitelű, tömbbe fűzve forgalmazott gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből).  A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet ilyen esetben nem kell újra kezelni, mivel a másik végén is olyan számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak.

A metrószakaszjegyekkel a pótlójáratokról valamely metróvonalra történő, vagy ellenkező irányú átszállásnál az alábbiakat kell figyelembe venni:

  • a metrón megkezdett utazások esetén a pótlójáratokra történő átszállásoknál a kezdő megállóhoz képest kell megállapítani a szakaszjegy érvényességét, azaz a 3 megálló távolságot a menetrendi, pótlás nélküli helyzethez képest kell vizsgálni;
  • a pótlójáratokon megkezdett utazásnál – mivel a felszállás helye nem állapítható meg – egy megállónyi pótlóbuszos utazást kell feltételezni, így a szakaszjegy az átszállástól, azaz valamely metróvonalon történt (másodszori) kezelés helyszínéhez képest számított legfeljebb 2 megállóig érvényes;
  • a metrószakaszjegyet a pótlójáratról a metróra vagy ellenkező irányú átszállásnál a számkocka nélküli végén kezelni kell.

Mivel a hétvégi pótlásokban az M3-as pótlóbusz mellett az ideiglenesen meghosszabbított 14E villamospótló autóbusz is részt vesz, ezért ezen a járaton a pótlóbuszra közölt fenti előírás érvényes az Árpád híd M és Újpest-Központ M megállóhely közötti szakaszon.

Az M3-as metróvonal és a metrókocsik felújításáról

A Fővárosi Közgyűlés augusztus 25-ei ülésén döntött arról, hogy kiírható az M3-as metró szerelvényeinek teljes körű felújításához szükséges tender. Ezzel a zavartalan forgalom biztosításához szükséges mintegy 40 vonat felújítása már 2015-ben elkezdődhet. Tarlós István főpolgármester elmondta: a vonal infrastruktúrájának – azaz az alagút, a biztonsági berendezések, az állomások és a pálya – teljes felújítása 2019-re készülhet el. A vágányok cseréje egyébként már másfél éve zajlik, és jövőre befejeződhet, a kritikus szakaszokon pedig 2016-tól megújulhat a teljes infrastruktúra, vagyis a biztonságos közlekedés hosszú távra is biztosítva lesz.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vasárnap a 28-as és 37A villamos rövidített útvonalon jár, a Kőbánya alsó vasútállomás és az Új köztemető között pótlóbuszok közlekednek

28-as villamos (kiskép)

2015. május 10-én (vasárnap) reggel 8 és 20 óra között a 28-as villamos a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és a Kápolna utca megálló között közlekedik pályafelújítás miatt. A villamosok helyett 28-as jelzéssel pótlóbuszok közlekednek a Kőbánya alsó vasútállomás és az Új köztemető megálló között. Ezen a napon az Új köztemető és az Izraelita temető között a 68-as autóbusszal és a csak ezen a napon ideiglenesen az Izraelita temetőnél mindkét irányban megálló 202E jelzésű autóbusszal lehet utazni. A 37A jelzésű villamos reggel 8 óra és 20 óra között szintén rövidített útvonalon, a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és az Élessarok között közlekedik.

28-as pótlóbusz

A villamosok helyett 28-as jelzéssel pótlóbuszok szállítják az utasokat a Kőbánya alsó vasútállomás és az Új köztemető megálló között.

A 28-as villamospótló busz az Új köztemető felé a Kőbánya alsó vasútállomás–Állomás utca–Korponai utca– Liget tér –Kőrösi Csoma Sándor út–Élessarok–Jászberényi út–Maglódi út–Sírkert út–Új köztemető útvonalon halad.

 

A pótlóbuszok az alábbi ideiglenes megállókban állnak meg:

  • Kőbánya alsó vasútállomás (felszállóhely): a végállomás területén;
  • Kőbánya alsó vasútállomás: a villamospótló autóbusz kijelölt megállóhelyén a Kőrösi Csoma Sándor úton;
  • Liget tér: a 9-es és a 909-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szent László tér: a 909-es autóbusz megállóhelyén;
  • Harmat utca: a 162-es, a 162A, a 262-es és a 909-es autóbusz megállóhelyén;
  • Élessarok: a 161-es, a 161A, a 162-es, a 162A, a 168E, a 262-es, a 909-es, a 956-os és a 990-es autóbusz megállóhelyén;
  • Sörgyár: a 161-es, a 161A, a 162-es, a 162A, a 262-es, a 909, a 956 és a 990-es autóbusz megállóhelyén;
  • Maglódi út: a villamospótló autóbusz kijelölt megállóhelyén;
  • Gitár utca: a 161-es, a 161A, a 162-es, a 162A és a 262 autóbusz ideiglenes megállóhelyén;
  • Kocka utca: a 85E autóbusz megállóhelyén;
  • Kada utca: a villamospótló autóbusz kijelölt megállóhelyén;
  • Bajcsy-Zsilinszky Kórház: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Venyige utca: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Sírkert út: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Új köztemető (leszállóhely): a 95-ös autóbusz megállóhelyén

A 28-as pótlóbusz a Kőbánya alsó vasútállomás felé az Új köztemető–Sírkert út–Maglódi út–Indóház utca–Jászberényi út–Élessarok–Kőrösi Csoma Sándor út–Liget tér–Korponai utca– Kőbánya alsó vasútállomás.

A buszok az alábbi ideiglenes megállókban állnak meg:

  • Új köztemető (felszállóhely): a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Sírkert út: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Venyige utca: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Bajcsy-Zsilinszky Kórház: a 95-ös és a 195-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Kada utca: a villamospótló autóbusz kijelölt megállóhelyén;
  • Kocka utca: a 85E autóbusz megállóhelyén;
  • Gitár utca: a villamospótló autóbusz kijelölt megállóhelyén;
  • Maglódi út: a 161-es, a 161A, a 162-es, a 162A, a 168E, a 262-es, a 909-es, a 956-os és a 990-es autóbusz megállóhelyén;
  • Sörgyár: a 161-es, a 161A, a 162-es, a 162A, a 168E, a 262-es, a 909-es, a 956-os és a 990-es autóbusz megállóhelyén;
  • Élessarok: a 3-as, a 28-as, a 62-es, a 62A villamos és a 85-ös autóbusz megállóhelyén;
  • Ónodi utca: a 162-es, a 162A, a 185-ös, a 262-es és a 909-es autóbusz megállóhelyén;
  • Szent László tér: a 162-es, a 162A, a 262-es és a 909-es autóbusz megállóhelyén;
  • Liget tér: a 9-es, a 162-es, a 162A, a 262-es és a 909-es autóbusz megállóhelyén;
  • Kőbánya alsó vasútállomás (leszállóhely): a 162-es, a 162A és a 262-es autóbusz leszállóhelyén.


202E autóbusz

2015. május 10-én (vasárnap) az Új köztemető és az Izraelita temető között a 68-as autóbusszal és a csak ezen a napon ideiglenesen az Izraelita temetőnél mindkét irányban megálló 202E jelzésű autóbusszal lehet utazni.

A buszok Kőbánya-Kispest M és a Kucorgó tér felé is a 68-as, a 195-ös és a 968-as autóbusz megállójában állnak meg.

37A villamos

2015. május 10-én (vasárnap) reggel 8 és 20 óra között a 37A villamos mindkét irányba rövidített útvonalon a Blaha Lujza tér M (Népszínház utca) és az Élessarok között közlekedik. A Sörgyár végállomást nem érinti.

Az Élessarok, a Kőbánya felső vasútállomás, a Halom utca és az Őrház megállóban a villamosok a Sörgyár irányú megállóban állnak meg.

Díjszabási tudnivalók

 

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótlóbuszról a villamosra vagy a villamosról a pótlóbuszra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet ilyen esetben nem kell újra kezelni, mivel a másik végén is olyan számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak.

Mivel a 28-as villamos az Új köztemető és az Izraelita temető közti szakaszát a pótló járat nem érinti, a 68-as és a 202E autóbusz is részt vesz a pótlásban. Ennek következtében

  • a fentiek a 28-as pótlóbusz és a 68-as vagy 202E autóbusz közötti átszállásnál is érvényesek azzal a megkötéssel, hogy a 68-as és 202E járatokon az Új köztemető és az Izraelita temető közti szakaszon kell alkalmazni;
  • egyes utazási igényeknél kétszeri átszállás, azaz harmadik felszállás is szükségessé válik, a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek, valamint a külön szelvényen kiadott átszállójegyek újabb kezelésére nincs mód, így további jegykezelés nem szükséges.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járataikról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen. Ügyfeleink a járatfigyelő funkcióra feliratkozva az általuk leggyakrabban használt vagy tetszőlegesen kiválasztott járatról/járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a https://futar.bkk.hu címen, vagy letölthető alkalmazás segítségével, mely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

dén huszonnégy iskolával működik együtt a BKK a STARS projektben

stars logo 218 x 164

A BKK Zrt. a 2014/15-ös tanévben huszonnégy iskolával működik együtt az Európai Unió által támogatott STARS projektben, amelynek keretében a diákokat, a tanárokat és a szülőket is a fenntartható közlekedési módok igénybevételére ösztönzik, így a közösségi közlekedés használatát, a gyaloglást, és a kerékpározást ajánlják az iskolába járáshoz. Az idei tanévben is számos nevelő, szemléletformáló program várja az általános- és középiskolásokat. Az általános iskolások többek között Bringa Börzén, fotó- és rajzpályázaton vehetnek részt, technikaórán megtanulhatják hogyan kell kerékpárt szerelni, és az iskola környékét is megismerhetik egy-egy közös sétán, vagy hangoskönyv segítségével ismerkedhetnek meg a közlekedési szabályokkal. A középiskolások Fiatal Utazónagykövetekként workshopokon vehetnek részt, ahol segítséget kapnak, hogyan hívják fel diáktársaik figyelmét a fenntartható közlekedési módok használatára. Májusban a négy hétig tartó Kerékpáros Kihíváson vehetnek részt a kerékpározás és gyaloglás mellett elkötelezett iskolák. A Kerékpáros Kihíváson a diákokból és tanárokból álló csapatok versenghetnek, melyik csapat választja többször a környezetbarát közlekedést az iskolába történő eljutáshoz.

A STARS projektről

 

A BKK Zrt. 2013 óta vesz részt az Európai Unió által támogatott STARS Europe projektben. A BKK elkötelezett a tudatos közlekedés elterjesztésében és annak oktatásában. A  cég megalakulása óta részt vesz az Európai Mobilitási Hét esemény szervezésében, ehhez a törekvéshez és a BKK mobilitás-fejlesztési stratégiájához illeszkedik a STARS projekt is, amely egy tudatos közlekedésre nevelő szemléletformáló program. A STARS elsődleges célja, hogy a diákokat, a tanárokat és a szülőket a fenntartható közlekedési módok használatára ösztönözze. STARS logoA projekt két, nemzetközileg sikeres kezdeményezés átültetésére összpontosít: az Akkreditációs program az általános iskolai közösségekre fókuszál, az „Iskolatársak bevonása” program pedig a középiskolás diákokat célozza meg. A projektben több mint száz európai (pl. olasz, spanyol, angol, skót, holland, belga, német, lengyel és magyar) iskola vesz részt. A 2013/14. tanévben 8 iskolával működtünk együtt, a 2014/15. tanévben pedig már 24 iskola vesz részt a programban. Az iskolák a tanév végén oklevelet, és arany, ezüst vagy bronz csillagot kapnak. A BKK Zrt. ezen kívül kerékpáros szervizcsomagot ajándékozott a 2013/2014. tanévben az eredményesen teljesítő iskolák számára.

Akkreditációs program az általános iskolákban

 

A STARS programban részt vevő általános iskolákat arra ösztönözzük, hogy olyan foglalkoztató órákat és tevékenységeket szervezzenek a diákoknak, melyek a közösségi közlekedést, gyaloglást, és kerékpározást ajánlják az iskolához és iskolától haza vezető utazásokhoz. Az iskolák tevékenységéhez szakmai segítséget nyújtunk, kapcsolatot teremtünk az iskolák és különböző szakmai programok között. Az iskolák idei programjai közül néhányat említve: Bringa Börze – a kinőtt kerékpárok adás-vétele; „Biciklivel Budapesten” fotópályázat; „Kedvenc közlekedési eszközöm” rajzpályázat; Bicikliszerelés technikaórán; Ismerd meg az iskola környékét! – séta és forgalmi rend ismertetése gyereknek. KRESZ pályaA diákok által legkedveltebb programok közé tartozik a KTI Közlekedéstudományi Intézet által biztosított Mobil KRESZ pálya és Láthatósági sátor, amelynek használata során a gyerekek játékos foglalkozás keretében sajátíthatják el a biztonságos közlekedéshez szükséges alapvető ismereteket.

A fiatalabb korosztály (óvodások és alsótagozatosok) számára a zenés-énekes „Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai” című hangoskönyv és a színes-matricás Tóbiás és Balambér foglalkoztatófüzet biztosítja az alapvető közlekedési szabályok játékos elsajátítását. A BKK szakmai partnere, a Premium Relations Kft. a projekt kezdetekor és a 2014-es szeptemberi Mini KRESZ-feszten és KRESZ-feszten jelentős értékben adott hangoskönyveket és foglalkoztatófüzeteket az iskolának. A Közlekedési Kígyó Játék során a diákok falra ragasztható matricákat kapnak azokon a napokon, amikor kerékpárral érkeznek az iskolába. Minél többször tesznek így, annál hosszabban tekeregnek a kígyók az iskolák falán, a győztes pedig az a diák vagy osztály, amelyik a legtöbb matricát gyűjti. A játékban 2 STARS iskolánk vett részt a Regional Environmental Center (REC) közreműködésével.

A Kandó téri Általános Iskola meghívására két Közlekedési délutánon is részt vettek a BKK képviselői az iskolában. Közlekedési délután a Kandó téri Általános IskolábanA szülők és gyermekeik közös részvételével zajló közlekedésbiztonsági foglalkozáson a gyerekek nagy igyekezettel rajzolták az általuk legjobban ismert KRESZ táblákat, a kerékpár kötelező tartozékait – de az előkészületek során a BKK munkatársai ugyanilyen lelkesedéssel állították össze a gyerekek biztonságos közlekedésének segítésére szánt szórólapot. Egy másik alkalommal alsó tagozatos diákokkal terveztük meg közösen az iskolába vezető útvonalakat gyalogosan és kerékpárral is.

Fiatal Utazónagykövetek a középiskolákban

 

A középiskolákban elsősorban diákokkal működünk együtt, egy-egy kapcsolattartó tanár közreműködésével. A diákoknak Fiatal Utazónagykövetekként az a feladatuk, hogy iskolai környezetükre szabott kampány keretében felhívják diáktársaik figyelmét a fenntartható közlekedési módok előnyeire, és a gépjárműhasználat helyett kerékpározásra, gyaloglásra ösztönözzék társaikat.

STARS workshop a Városmajori GimnáziumbanA program nemcsak a közlekedés iránt érdeklődő diákok számára érdekes, hanem olyanoknak is, akik később kommunikációs területen kívánnak továbbtanulni és dolgozni. A diákoknak ugyanis interaktív workshopokon segítünk megtalálni azokat az eszközöket, illetve kommunikációs csatornákat, amelyekkel sikeresen befolyásolhatják diáktársaik utazási szokásait. Az előző és a jelenlegi tanévben is számos vidám és ötletes megoldás született plakátok, videók, szórólapok, közösségi oldalak, iskolarádiós üzenetek vagy éppen kerékpáros reggeli formájában. A kampány végén a diákok csapatokba szerveződnek és részt vesznek egy 4 hétig tartó Kerékpáros Kihívás nevű versenyen. A Kerékpáros Kihívás lényege, hogy a diákok és a tanárok csapatokat alkotva, egymással versenyezve gyűjtsék és rögzítsék az aktív közlekedési móddal megtett kilométereket valamint utazásszámokat egy online felületen. A versenyt az a csapat nyeri, amelyik a legtöbb kilométert gyűjti, valamint a legtöbbször használ környezetbarát közlekedési módot, és ezáltal a leginkább hozzájárul a főváros széndioxid kibocsátásának csökkentéséhez. A Kerékpáros Kihívást 2015 májusában rendezzük meg.

A STARS programhoz a 2015/16-os tanévben csatlakozni kívánó iskolák jelentkezését várjuk a bicikli@bkk.hu email címen.

A projektben részt vevő általános iskolák:

A STARS iskolák képviselői az I bike Budapest felvonuláson

  • Bajza Utcai Általános Iskola
  • Bartók Béla Általános Iskola (Gyál)
  • Brassó Utcai Általános Iskola
  • Domokos Pál Péter Általános Iskola
  • Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola
  • Kandó Téri Általános Iskola
  • Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola és Óvoda
  • Katona József Általános Iskola
  • Kelenvölgyi Általános Iskola
  • Kolonics György Általános Iskola
  • Kós Károly Általános Iskola
  • Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola (Dunaharaszti)
  • Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola
  • Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium
  • Szent András Katolikus Általános Iskola (Szentendre)
  • Veres Péter Gimnázium (általános iskola felső tagozat)
  • Zrinyi Miklós Általános Iskola (Gyál)

A projektben részt vevő középiskolák:

  • Keleti Károly Közgazdasági Szakközép Iskola
  • Kölcsey Ferenc Gimnázium
  • Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola
  • Magyar Gyula Kertészeti Szakképző Iskola
  • Városmajori Gimnázium
  • Veres Péter Gimnázium
  • Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiu

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Május 11-étől új forgalmi rend a Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utcai körforgalom kiépítése miatt

korforgalom

2015. május 11-étől (hétfőtől) várhatóan 17-éig (vasárnapig) a XII. kerületi Németvölgyi út Kiss János altábornagy utca és Stromfeld Aurél út közötti szakaszát a Stromfeld Aurél út felé egyirányúsítják, mert a Stomfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utcai csomópont körforgalommá alakításának új üteme kezdődik. Előreláthatóan május 18-ától újra változik a környék forgalmi rendje: a június végéig tartó ütemben visszaadják a forgalomnak a lefelé egyirányú Pagony utcát, valamint mindkét irányban megnyitják a forgalom előtt a Németvölgyi út két ágát is. Ugyanakkor – a május 11-én bevezetendő közlekedési rend szerint – a Németvölgyi út keleti ágán (azaz a Kiss János altábornagy utca és a Stromfeld Aurél út között) megmarad a Stromfeld Aurél út irányú egyirányúsítás. A XII. kerület egyik fontos csomópontjának körforgalommá alakítását a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ koordinálja. Az építkezés 2015 márciusában kezdődött, és várhatóan július 31-ére készül el a Colas Út Zrt. kivitelezésében, közel nettó 124 millió forintért.

Forgalmi változások május 11-étől 17-éig

Ütemterv szerint zajlik a XII. kerületi Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utcai körforgalom márciusban megkezdett kiépítése. A sikeresen lezajlott első ütem után május 11-étől (hétfőtől) várhatóan 17-éig (vasárnapig) – a körforgalom kiépítésének második ütemében – az alábbiak szerint változik meg a környék forgalmi rendje:

A Németvölgyi út Kiss János altábornagy utca és Stromfeld Aurél út közötti szakaszát a Stromfeld Aurél út felé egyirányúsítják. A Pagony utca és a Németvölgyi út nyugati ága a csomópontban továbbra is lezárva marad.

A Németvölgyi úton (a temető felől) az Alkotás utca felé haladók részére a Németvölgyi út–Szendi árok–Stromfeld Aurél út–Apor Vilmos tér–Böszörmény út terelőút ajánlott.

A Németvölgyi úton a Királyhágó tér felől érkezve csak a Stromfeld Aurél útig lehet haladni, legkésőbb ebben a csomópontban felfelé vagy lefelé el kell kanyarodni. A Böszörményi út felől érkezőknek ezért a Böszörményi út–Apor Vilmos tér–Stromfeld Aurél út–Szendi utca–Németvölgyi út az ajánlott kerülőút.

A Stromfeld Aurél úton egyenesen közlekedők irányonként 1-1 forgalmi sávon továbbra is át tudnak haladni a csomóponton, de a Stromfeld Aurél útról a Németvölgyi útra nem lehet elkanyarodni sem a temető, sem a Királyhágó tér felé.

Forgalmi változások május 18-ától június 28-áig

A második ütemet követően várhatóan május 18-ától (hétfőtől) megkezdődik, és előreláthatóan június 28-áig tart a körforgalom építésének harmadik üteme. A tervek szerint június végéig érvényben lévő forgalmi rend szerint visszaadják a forgalomnak a lefelé egyirányú Pagony utcát, valamint mindkét irányban megnyitják a forgalom előtt a Németvölgyi út nyugati ágát is. Ugyanakkor – a május 11-én bevezetendő közlekedési rend szerint – a Németvölgyi út keleti ágán (azaz a Kiss János altábornagy utca és a Stromfeld Aurél út között) megmarad a Stromfeld Aurél út irányú egyirányúsítás. A Németvölgyi út forgalma ebben az időszakban a Mártonhegyi út és a Stromfeld Aurél út között mindkét irányban folyamatosan haladhat, de a temető felől érkezve a csomópontban csak a Stromfeld Aurél útra lehet elkanyarodni; a Németvölgyi úton a Királyhágó tér felé továbbra sem lehet egyenesen továbbhaladni.

A Németvölgyi úton a (temető felől) az Alkotás utca felé továbbhaladóknak továbbra is a Németvölgyi út–Szendi árok–Stromfeld Aurél út–Apor Vilmos tér–Böszörményi út a javasolt terelőút, míg a Böszörményi út felől érkezőknek a BKK továbbra is a Böszörményi út – Apor Vilmos tér – Stromfeld Aurél út – Szendi utca – Németvölgyi út kerülőutat javasolja.

A Stromfeld Aurél úton egyenesen haladók irányonként 1-1 forgalmi sávon továbbra is áthaladhatnak a csomóponton. Emellett a Stromfeld Aurél úton a Szent Orbán tér felől érkezők el tudnak kanyarodni a temető felé a Németvölgyi útra, de a Királyhágó tér felé továbbra sem lehet elkanyarodni egyik irányból sem.

gyalogosok forgalmát egyik ütemben sem korlátozzák, úti céljukat – legalább az utcák egyik oldali járdáján – mindvégig elérhetik.

A közösségi közlekedési járatok útvonala sem a második, sem a harmadik ütemben nem változik.

Az kapubehajtók használatát az ingatlantulajdonosoknak a kivitelező mindvégig biztosítja, ez alól csak a behajtó előtti burkolatcsere néhány napig tartó időszaka jelent majd kivételt.

A Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utcai körforgalom várhatóan július 31-ére készül el. A várhatóan június 29-étől tervezett további forgalomkorlátozásokról a BKK hamarosan tájékoztatást ad. Az átépítés ideje alatti esetleges kellemetlenségekért a BKK az ott lakók és az arra közlekedők türelmét kéri.

Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utcai körforgalom építéséről

A XII. kerület egyik fontos csomópontjának, a Stromfeld Aurél út–Németvölgyi út–Pagony utca kereszteződésének körforgalommá alakítását a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ koordinálja. Az építkezés 2015 márciusában kezdődött, és várhatóan július 31-ére készül el a Colas Út Zrt. kivitelezésében, közel nettó 124 millió forintért.

A korábban ötágú jelzőlámpás csomópontot egy szintén ötágú, egy forgalmi sávval rendelkező körforgalommá építik át; a belső kör átmérője 14 méter lesz. A belső kört zöldfelület díszíti majd, amelyet egy fél méter széles, kiskockakő burkolatú optikai vezetősáv szegélyez. Az útpálya, amelyen a gépjárművek a középső kört kerülik meg, egy négy méter széles aszfalt burkolatú, valamint egy három és fél méter széles nagykockakő burkolatú felületből áll. Mindkettő egyszerre és együttesen járható, az eltérő burkolat célja, hogy felhívja a figyelmet a nagyobb járművek kanyarodásának helyigényére.

A körforgalomba belépő, valamint azt elhagyó járműveket az úttorkolatban csomóponti terelőszigetek választják majd el. Az átépítéssel új zöldfelületek jönnek létre, amelyeket öntözőrendszer locsol, a kör közepén található dísznövények pedig egyedi megvilágítást kapnak a talajra helyezett, LED forrású dekor lámpatestekkel. A körforgalom környezetében átépülnek a kapubehajtók és a járdák is, amelyek a zöldövezeti lakókörnyezetbe illő, nemes zúzalék felületű térkőburkolatot kapnak.

Budapest, 2015. május 8.

Budapesti Közlekedési Központ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Demonstrációk miatt több járat közlekedése is módosul kedd délután

bkk_attention1

2015. május 12-én, kedden délután, az Ápolók Nemzetközi Napján az egészségügyi dolgozók figyelemfelhívó demonstrációkat tartanak 16:30-tól várhatóan 20 óráig Budapest belvárosában, ezért lezárnak a forgalom előtt több útszakaszt, többek között a Clark Ádám teret, a Lánchidat, a Széchenyi István teret, az Andrássy utat, valamint a József Attila utcát. A forgalomkorlátozások miatt változik a 2-es villamos, a 15-ös, a 16-os, a 105-ös és a 115-ös busz közlekedése is.

A két helyszínen is zajló demonstráció közül az első résztvevői 16:30-tól gyülekeznek a Clark Ádám téren, majd 17 órától a Clark Ádám tér–Lánchíd–Széchenyi István tér–József Attila utca–József nádor tér–Nádor utca–Vértanúk tere útvonalon a Kossuth Lajos térre vonulnak, majd onnan 19 órától a Nádor utca–Arany János utca útvonalon csatlakoznak a második demonstrációhoz.

A második demonstráció résztvevői 17 órától a Hősök terén gyülekeznek, majd 17:45-től az Andrássy út–József Attila utca–Október 6. utca–Arany János utca útvonalon az Akadémia utca kereszteződéséig vonulnak, ahol várhatóan 19 órától egyórás rendezvényt tartanak.

Szakaszosan lezárják a közúti forgalom elől

  • 17:10-től 20 óráig a Clark Ádám tér – Lánchíd – Széchenyi tér – József Attila utca – Nádor utca – Arany János utca útvonalat, valamint
  • 17:45-től 18:40-ig az Andrássy út– József Attila utca – Nádor utca – Arany János utca útvonalat.

Változások a közösségi közlekedésben

2-es villamos

Várhatón 18 és 19 óra között a Kossuth Lajos tér lezárása esetén a villamosok rövidített útvonalon, a Közvágóhíd H és a Kossuth Lajos tér M között közlekednek. A Nagykörút felé ebben az időszakban a 15-ös vagy a 115-ös busszal célszerű továbbutazni.

15-ös és 115-ös autóbusz

Várhatóan 18 és 19 óra között a József Attila utca részleges, valamint az Október 6. utca, a Nádor utca és a Vértanúk tere lezárása miatt a 15-ös és 115-ös autóbusz módosított útvonalon közlekedik.

  • A Gyöngyösi utca M és az Árpád híd M felé közlekedő buszok az Erzsébet tértől a József Attila utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca–Szemere utca felé kerülnek, ezért nem érintik a Hercegprímás utca, a Hold utca, a Kossuth Lajos tér M és a Batthyány-örökmécses megállókat. A terelt útvonalon az autóbuszokra az alábbi megállókban lehet felszállni:
    • Deák Ferenc tér M: a 16-os és a 105-ös autóbusz megállóhelye,
    • Szent István Bazilika: a 9-es autóbusz megállóhelye,
    • Arany János utca M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
    • Kossuth Lajos tér (Szemere utca): a Szemere utca kereszteződése előtt kihelyezett ideiglenes megállóhely.
    • A Boráros tér H felé közlekedő autóbuszok a Pannónia utcától a Szent István körút–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Múzeum körút–Kálvin tér–Üllői út felé kerülnek, ezért nem érintik a Markó utca, a Kossuth Lajos tér M, a Széchenyi utca, a Zrínyi utca, a Szende Pál utca, a Petőfi tér, a Március 15. tér és a Fővám tér M megállóhelyeket. A terelt útvonalon az autóbuszokra az alábbi megállókban lehet felszállni:
      • Nyugati pályaudvar M: a 9-es autóbusz megállóhelye Szent István körúton a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződése előtt,
      • Báthory utca: a 9-es autóbusz megállóhelye,
      • Arany János utca M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
      • Szent István Bazilika: a 9-es autóbusz megállóhelye,
      • Deák Ferenc tér M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
      • Astoria M: a 9-es autóbusz megállóhelye.

16-os autóbusz

Várhatóan 17 óra és 17:40 között a 16-os busz a Lánchíd, a Széchenyi István tér, a József Attila utca és a Nádor utca lezárása miatt az Erzsébet hídon át, módosított útvonalon közlekedik.

  • A Deák Ferenc tér M felé közlekedő buszok az Apród utca–Döbrentei tér–Krisztina körút–Erzsébet híd–Szabad sajtó út–Váci utca–Március 15. tér–Belgrád rakpart–Irányi utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca–Bécsi utca–Erzsébet tér–József Attila utca módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Széchenyi István tér és a József nádor tér megállót. Az autóbuszokra az alábbi ideiglenes megállókban lehet felszállni:
    • Döbrentei tér: az 5-ös és a 178-as busz megállóhelye,
    • Március 15. tér: a 8-as, a 110-es és a 112-es busz megállóhelye,
    • Ferenciek tere: a 15-ös és a 115-ös busz megállóhelye,
    • Szervita tér: a 15-ös és a 115-ös busz megállóhelye,
    • Erzsébet tér: a 15-ös és a 115-ös busz megállóhelye.
  • A Széll Kálmán tér M felé közlekedő autóbuszok a Deák Ferenc tér M–Erzsébet tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Kossuth Lajos utca–Ferenciek tere–Szabad sajtó út–Erzsébet híd–Döbrentei tér–Apród utca–Lánchíd utca–Clark Ádám tér módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Hild tér és a Széchenyi István tér megállót. Az autóbuszokra az alábbi ideiglenes megállókban lehet felszállni:
    • Deák Ferenc tér M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
    • Ferenciek tere M: az 5-ös, a 7-es, a 8-as, a 107-es, a 112-es, a 133-as, a 178-as, a 233-as és a 239-es autóbusz megállóhelye,
    • Március 15. tér: a 8-as, a 110-es és a 112-es autóbusz megállóhelye,
    • Döbrentei tér: a 8-as, a 110-es és a 112-es autóbusz megállóhelye,
    • Várkert Bazár: a 17p és a 86-os autóbusz megállóhelye)

    05-ös autóbusz

    Várhatóan 17 óra és 17:40 között a 105-ös busz a Lánchíd, a Széchenyi István tér, a József Attila utca és a Nádor utca lezárása miatt az Erzsébet hídon át, módosított útvonalon közlekedik.

  • A Gyöngyösi utca M felé közlekedő buszok az Apród utca–Döbrentei tér–Krisztina körút–Erzsébet híd–Szabad sajtó út–Váci utca–Március 15. tér–Belgrád rakpart–Irányi utca–Ferenciek tere–Petőfi Sándor utca–Bécsi utca–Erzsébet tér–József Attila utca módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Széchenyi István tér és a József nádor tér megállót. Az autóbuszokra az alábbi ideiglenes megállókban lehet felszállni:
    • Döbrentei tér: az 5-ös és a 178-as busz megállóhelye,
    • Március 15. tér: a 8-as, a 110-es és a 112-es busz megállóhelye,
    • Ferenciek tere: a 15-ös és a 115-ös busz megállóhelye,
    • Szervita tér: a 15-ös és a 115-ös busz megállóhelye,
    • Erzsébet tér: a 15-ös és a 115-ös busz megállóhelye.
  • Az Apor Vilmos tér felé közlekedő autóbuszok a Deák Ferenc tér M–Erzsébet tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Kossuth Lajos utca–Ferenciek tere–Szabad sajtó út–Erzsébet híd–Döbrentei tér–Apród utca–Lánchíd utca–Clark Ádám tér módosított útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Hild tér és a Széchenyi István tér megállót. Az autóbuszokra az alábbi ideiglenes megállókban lehet felszállni:
    • Deák Ferenc tér M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
    • Ferenciek tere M: az 5-ös, a 7-es, a 8-as, a 107-es, a 112-es, a 133-as, a 178-as, a 233-as és a 239-es autóbusz megállóhelye,
    • Március 15. tér: a 8-as, a 110-es és a 112-es autóbusz megállóhelye,
    • Döbrentei tér: a 8-as, a 110-es és a 112-es autóbusz megállóhelye,
    • Várkert Bazár: a 17p és a 86-os autóbusz megállóhelye).

    Várhatóan 17:50 és 18:50 között a 105-ös busz a Hősök tere–Andrássy út–József Attila utca lezárása miatt az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán közlekedik

  • A Gyöngyösi utca M felé közlekedő buszok a Bajcsy-Zsilinszky út–Podmaniczky utca–Munkácsy Mihály utca–Szondi utca–Gundel Károly út–Állatkerti körút–Hősök tere–Dózsa György út terelt útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Bajcsy-Zsilinszky út M, az Opera M, az Oktogon M, a Vörösmarty utca M, a Kodály körönd M és a Bajza utca M megállóhelyüket. A terelt útvonalon a buszokra az alábbi megállókban lehet felszállni:
    • Szent István Bazilika: a 9-es autóbusz megállója,
    • Arany János utca M: a 9-es autóbusz megállója,
    • Báthory utca: a 72-es és a 73-as trolibusz megállója,
    • Nyugati pu. M (Podmaniczky u.): a 72-es trolibusz megállója,
    • Ferdinánd híd (Izabella utca): a 72-es trolibusz megállója,
    • Szinnyei Merse utca: a 72-es trolibusz megállója,
    • Bajza utca: a 72-es trolibusz megállója,
    • Munkácsy Mihály utca: a 72-es trolibusz megállója,
    • Honvédkórház (Hősök tere M): a 72-es trolibusz megállója.
  • Az Apor Vilmos tér felé közlekedő buszok a Dózsa György úttól a Szondi utca–Bajza utca–Podmaniczky utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Erzsébet tér terelt útvonalon haladnak, ezért nem érintik a Hősök tere M, a Bajza utca M, a Kodály Körönd M, a Vörösmarty utca M, az Oktogon M, az Opera M és a Bajcsy-Zsilinszky út M megállóhelyüket. A terelt útvonalon a buszokra az alábbi megállókban lehet felszállni:
    • Honvédkórház (Hősök tere M): a 72-es trolibusz megállója,
    • Rippl-Rónai utca: a 72-es trolibusz megállója,
    • Bajza utca: a 72-es trolibusz megállója,
    • Szinnyei Merse utca: a 72-es trolibusz megállója,
    • Ferdinánd híd (Izabella utca): a 72-es trolibusz megállója,
    • Nyugati pályaudvar M (Podmaniczky utca): a 72-es trolibusz megállója,
    • Báthory utca: a 72-es trolibusz megállója,
    • Arany János utca M: a 9-es autóbusz megállóhelye,
    • Szent István Bazilika: a 9-es autóbusz megállóhelye.

    A demonstráció vonulásakor az Andrássy utat keresztező tömegközlekedési járatokat – a 4-es, a 6-os villamos, a 70-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os, a 78-as, a 79-es trolibusz, valamint a 4-6-os, a 9-es, a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as busz – szakaszosan átengedik, azonban forgalmukban néhány perces korlátozásra kell számítani.

    A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a lehetőségekhez képest a demonstráció idején is zavartalan legyen a forgalom. A változások okozta kellemetlenségek miatt ezúton is kérjük és köszönjük az arra közlekedők türelmét és megértését!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az utazási igényekhez igazítják a FUTÁR-t

FUTAR a Kökinél_kiskép_NyitraiDavid

Több közterületi FUTÁR kijelzőt áthelyezett a Budapesti Közlekedési Központ azzal a céllal, hogy az ügyfeleit azonnali információkhoz juttassa valamennyi olyan járatról, ami az adott megállót érinti. A BKK folyamatosan elemzi a FUTÁR működését, hogy a meglévő rendszer – a műszaki lehetőségeket figyelembe véve – mindig az aktuális utazási igényekhez igazodjon.

A Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer (FUTÁR) kiépítése óta számos ponton átalakult Budapest közösségi közlekedése. A legnagyobb változás az M4-es metróvonal átadásakor az ahhoz kapcsolódó felszíni hálózat módosításával történt, ami miatt több esetben jelentősen módosult a megállókat érintő járatok száma is. Ezek a változások több olyan megállóhelyet érintettek, amelyek közelében FUTÁR kijelzők működnek. A megváltozó forgalmi rendet követően néhány helyen az ötsoros kijelző soknak bizonyult, máshol pedig a háromsoros eszközöknél a kijelző mérete túl kicsi volt az összes járat megjelenítésére.

A BKK célja, hogy a meglévő rendszert a műszaki lehetőségek figyelembevételével az aktuális utazási igényekhez igazítsa. Eddig összesen 12 pár kijelzőt helyeztek át, minden esetben három- és ötsoros eszközök helyét cserélték. A kijelzőváltásokat az üzemeltetés költségeinek terhére végezték el többletdíj fizetése nélkül, vagyis ez külön forrást nem igényelt a BKK-tól.

Öt soros helyett három soros kijelzőket telepítettek az alábbi helyszíneken:

 

  • a Széna téren a Margit híd felé (érintett járatok: a 4-es és 6-os villamos),
  • a Harminckettesek terén (érintett járatok: a 9-es és a 83-as autóbusz),
  • az Orczy téren (érintett járatok: a 9-es, a 83-as és a 217E autóbusz),
  • a BAH-csomópontnál (érintett járatok: a 61-es villamos),
  • a Móricz Zsigmond körtéren a Bosnyák tér felé (érintett járatok: a 7-es, a 107-es, a 907-es és a 973-as autóbusz),
  • a Budagyöngyénél (érintett járatok: a 61-es villamos),
  • Kőbánya-Kispesten a Vas Gereben utca felé (érintett járatok: a 68-as, a 151-es, a 909-es és a 968-as autóbusz),
  • Kőbánya-Kispesten az Akadémiatelep felé (érintett járatok: a 68-as, a 151-es, a 909-es és a 968-as autóbusz),
  • a Blaha Lujza téren, Újbuda irányába (érintett járatok: a 4-es és a 6-os villamos),
  • Újpest-Központban (érintett járatok: a 12-es és a 14-es villamos),
  • Kőbánya alsó vasútállomásnál (érintett járatok: a 162-es, a 162A és a 262-es autóbusz)

Három soros helyett öt soros kijelzőket telepítettek az alábbi helyszíneken:

 

  • A Kossuth Lajos téren (érintett járatok: a 15-ös, a 115-ös autóbusz, illetve a 70-es és a 78-as trolibusz),
  • a Kosztolányi Dezső téren (érintett járatok: az 53-as, a 86-os, a 150-es, a 153-as, a 153A, a 154-es, a 212-es, a 258-as, a 258A és a 918-as autóbusz),
  • az Apor Vilmos téren (érintett járatok: a 102-es, a 110-es, a 112-es, a 990-es autóbusz),
  • Újpalotán a Fő téren (érintett járatok: a 7-es, a 7E, a 107-es, a 133-as, a 233-as és a 979-es autóbusz),
  • Rákospalota MÁV-telepnél (érintett járatok: az 5-ös, a 62-es, a 62A és a 69-es autóbusz),
  • a Csaba vezér téren (érintett járatok: a 161-es, a 169E, a 201E, a 202E és a 990-es autóbusz),
  • Újpest-Központban (érintett járatok: a 30-as, a 30A, a 147-es, a 170-es, a 220-as, a 230-as autóbusz),
  • az Egressy úton (érintett járatok: a 77-es és a 82-es trolibusz),
  • a Jahn Ferenc Kórháznál (érintett járatok: a 35-ös, a 36-os, a 123-as, a 123A, a 135-ös, a 135A és a 923-as autóbusz),
  • Kőbánya alsó vasútállomásnál (érintett járatok: a 9-es, a 117-es, a 151-es, a 185-ös és a 217-es autóbusz),
  • a Margit híd budai hídfőjénél (érintett járatok: a 9-es, a 17-es, a 26-os, a 86-os, a 160-as, a 226-os, a 260-as, a 260A, a 923-as és a 934-es autóbusz).

A Széll Kálmán tér felújítása után a téren az 59-es és a 61-es villamosok megállójában 5 soros, s ezzel egy időben a Várfok utcában 3 soros kijelzőt telepítenek.

A FUTÁR rendszer kiépítésével összesen 284 darab megállóhelyi kijelzőt és monitort telepítettek. A projekt tervezése még 2008–2009-ben történt, ekkor döntöttek a rendszerhez szükséges eszközök számáról, ezért az elmúlt időszakban a nagy kötöttpálya-felújítások során (1-es és 3-as villamos projektek) jelentkező további igények kielégítésére új eszközök is érkeztek a fővárosba. A megállóhelyeken elhelyezett FUTÁR kijelzők segítségével az ügyfelek valós idejű információkat kapnak, azaz percre pontosan láthatják, hogy mikor indulnak a megállóból az egyes járatok. Ez megkönnyíti az utazás tervezését, és kiszámíthatóbbá is teszi azt. A kijelzők a jármű útirányán és indulási idején kívül természetesen tájékoztatnak az esetleges forgalmi változásokról is. Ilyenkor az utasok mind a járműveken, mind a megállókban azonnal megkapják a szükséges információkat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szombattól változik a Bécsi út forgalmi rendje a budai fonódó villamoshálózat építése miatt

fonodo 20150502

2015. május 2-ától (szombattól) több hónapra lezárják a Bécsi út Nagyszombat utca és Szépvölgyi út közötti részét a budai fonódó villamoshálózat kialakításának vágány- és közműépítési munkái miatt. A forgalomkorlátozás miatt a Lajos utca Nagyszombat utca és Kolosy tér közötti szakaszán várhatóan megnövekszik a városközpont irányú autóforgalom, ezért a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban fokozódhat a torlódások mértéke. A BKK kéri az autósokat, hogy aki teheti, válasszon másik útvonalat.

A Bécsi út Szépvölgyi út és Zsigmond tér közötti szakasza továbbra is egyirányú marad a centrum felé, és csak egy sávon járható. A Nagyszombat utca felől érkező, városhatár irányú forgalmat ugyanakkor a villamospályát keresztezve a szembejövő útpályára terelik át, ahol 2×1 sávban haladhat majd a kétirányú forgalom a Tímár utcáig, onnan pedig a villamosvágányon mehetnek tovább a Selmeci utcáig a kifelé tartók. Innentől a jelenlegi ideiglenes forgalmi rend szerint a parkolósáv helyén haladhat tovább a forgalom.

A Bécsi út külső szakaszáról érkező forgalmat a Nagyszombat utcán keresztül a Lajos utcába terelik.

A Bécsi út és a Szépvölgyi út kereszteződésében a Promenád felőli oldalon a gyalogosok jelzőlámpás irányítás nélkül keresztezhetik a közúti forgalom elől elzárt Bécsi út útpályáját, és a szemközti oldalon is csak egy sáv szélességében kell majd az úttesten átkelniük.

A BKK Zrt. honlapján, illetve a kozut.bkkinfo.hu linken már valós idejű közúti közlekedési információk is elérhetők. A fővárosban közlekedő autósok interaktív online térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk. Az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők az új webes felületen.

Budapest, 2015. április 29.

Budapesti Közlekedési Központ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Májusban 25 új MAN busz érkezik Budapestre

MAN (kiskép)

2015-ben a főváros közlekedésszervezője, a Budapesti Közlekedési Központ által lefolytatott buszüzemeltetési közbeszerzési eljárás eredményeként összesen 75 új, klimatizált, alacsonypadlós, a legkorszerűbb környezetbarát motorral felszerelt szóló MAN Lion’s City A21 autóbusszal bővül a fővárosi buszflotta. Közülük 25 májustól több lépcsőben áll forgalomba a fővárosban: május 1-jén, 8-án és 15-én. Az új járművek a Fővárosi Közgyűlés határozata alapján Budapest déli városrészeiben közlekednek majd a VT-Arriva Kft. üzemeltetésében.

A buszflotta megújításának célja, hogy a magyar fővárosban is kényelmes, alacsonypadlós, klimatizált, a legkorszerűbb EURO 6-os, környezetbarát motorral szerelt, magas utazási komfortot nyújtó járművek közlekedjenek az elavult, környezetszennyező, magaspadlós régiek helyett. Az új autóbuszokat a VT-Arriva Kft. üzemelteti majd.

Az új autóbusz-üzemeltetési modell keretein belül forgalomba álló 75 darab szóló járműnek köszönhetően a BKK Zrt. autóbuszvonalain közlekedő állomány immár közel 65 százaléka alacsonypadlós lesz, mely nagy segítség a kerekesszékkel közlekedőknek, a babakocsisoknak, az idős utasoknak és a mozgásukban korlátozottaknak. A légkondicionált utastér a forró nyári hónapokban teszi majd komfortosabbá utasaink közlekedését. A járművekkel végzett szolgáltatásra vonatkozó keretszerződés 8+2 évre szól. Az éves becsült érték évi 7 milliárd forint szolgáltatással együtt.

Az MAN Lion’s City A21 autóbusz

A buszok az MAN számos nagyvárosban közlekedő típusai, melyekből eddig több tízezer példány készült.

  • Az új buszok az EURO 6 környezetvédelmi kategóriába tartoznak, vagyis fokozottan környezetkímélők. Az utasok kényelme érdekében a járművek jobb oldala az ajtó kinyitásakor kismértékben lesüllyeszthető, valamint kihajtható rámpával rendelkeznek, ezzel megkönnyítve a mozgásukban korlátozottak számára a közlekedést.
  • A járműveket olyan biztonsági rendszerrel látták el, amely megakadályozza, hogy az utast vagy annak táskáját, kabátját odacsukja a záródó ajtó.
  • A buszok minden oldalán látható lesz a járatszám, a hátsó kijelző pedig nagyméretű lesz, ami segítséget jelent a rosszul látóknak. Belül modern, nagy felbontású TFT monitorok segítik az utastájékoztatást.
  • A végállomáson várakozó járművek ajtaja automatikusan visszacsukódik, ha nincs le- vagy felszálló utas. Az autóbusz ezért télen nem hűl ki, nyáron pedig nem melegszik fel.
  • A buszokban biztonsági kamerarendszer működik, mely a teljes utastérre való rálátással rendelkezik.

Új autóbusz-üzemeltetési rendszer

Az új autóbusz-üzemeltetési rendszer lényege, hogy a szolgáltatást megrendelő BKK Zrt. a BKV Zrt.-n kívül – pályáztatás útján – más magántársaságokat is megbíz egy-egy vonal vagy vonalcsoport üzemeltetésével, akiknek ehhez biztosítaniuk kell a szükséges új és környezetkímélő járműveket.

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vissza