Bkk/Bkv Fejlesztései

1-es és 3-as villamos fejlesztése (Befejezett)

A projekt célja

Fejlesztésünk Budapest két kiemelt fontosságú, körgyűrűs villamosvonalának felújítását, illetve bővítését célozza meg. Átfogó felújítást végzünk az 1-es és a 3-as vonalakon, előbbit pedig meg is hosszabbítjuk a Rákóczi hídon és a Szerémi úton keresztül a Fehérvári útig. A projekt részeként megújul a vonalak infrastruktúrája, csökken a környezetterhelés, nő az utazási sebesség. Akadálymentesítjük a megállókat, járataink versenyképessé tétele céljából pedig új forgalmi rendet vezetünk be.

Előzmények

A körutak kiemelt szerepet töltenek be Budapest közlekedési hálózatában, lehetővé teszik ugyanis, hogy egyes külsőbb városrészek között a belváros érintése nélkül lehessen közlekedni. Kiépítésük már a XIX. század végén elkezdődött: a Nagykörúton már az 1890-es években lehetett villamossal utazni. A külsőbb körutak tervei ugyan szintén nem új keletűek, kiépítésükre azonban csak a XX. század második felében került sor.

z 1-es villamos

A Hungária körúti gyorsvillamos első szakaszát 1984-ben adták át. A 80-as és a 90-es években a vonal folyamatosan bővült, 2000 decemberében érte el jelenlegi végpontját, a Rákóczi híd pesti hídfőjénél található Közvágóhíd végállomást. A járat két évtized alatt a főváros egyik legforgalmasabb villamosvonalává vált, melynek törzsszakaszán csúcsidőben három percenként követik egymást a szerelvények. Útvonala legnagyobb részén új területeket kapcsolt be a villamosvasúti hálózatba, más helyeken korábbi villamosvonalak szerepét vette át (23, 33, 38).

A vonal kiépítésekor mindenütt új pálya épült, azonban az első szakaszok infrastruktúrája mára meglehetősen elhasználódott, sokhelyütt ezért 10-30 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben. Ez jelentősen megnöveli a villamosok menetidejét, növeli a szükséges járműszámot, elriasztja az utasokat. Az egykor gyorsvillamosnak tervezett vonal mára lassúságáról és gyakori üzemzavarairól híres az utasok körében. A vonalon Tatra T5C5 típusú villamosok járnak, melyeket újonnan állítottak forgalomba a villamosvonal megnyitásakor.

A vonal újbudai meghosszabbítása a Rákóczi híd 1995-ös átadása óta napirenden van. A fejlesztés 2004-ben bekerült az uniós finanszírozással megvalósítható projektek közé, az előkészítés azonban később elakadt. A BKK 2010-es megalakulását követően újra elővette a projektet, így az még ebben a finanszírozási ciklusban megvalósulhat.

Az 1-es villamos szakaszainak átadása
  1984 1987 1990 1993 1995 2000 2015
Bécsi út- Lehel u. Kacsóh Pongrác út Thököly út Kerepesi út Salgótarjáni út Rákóczi híd Fehérvári út

A 3-as villamos

A 3-as villamos jelenleg Budapest legkülső villamosvasúti körgyűrűje. Vonala az 1950-es évektől kezdett el kiépülni, többek között régi iparvasúti vágányok felhasználásával. Mai formáját és körgyűrűs szerepét 2001-ben nyerte el: a 13-as és a 63-as villamosok összekötésével ekkor jött létre a 3-as jelzésű vonal, ekkor debütáltak a Hannoverből használtan beszerzett TW6000 típusú villamosok is, melyek azóta is megbízhatóan szolgálják Zuglót, Kőbányát és Dél-Pestet. A járat utasforgalma az összekötést követően megnövekedett: a törzsszakaszon (Nagy Lajos király útja – Kőbánya alsó vasútállomás) csúcsidőben három percenként követik egymást a 3-as, valamint az itt vele együtt közlekedő 62-es és 62A viszonylatok szerelvényei. Az 1-es villamoséhoz hasonlóan a 3-as vonal infrastruktúrája is nagyon elhasználódott: a legrosszabb állapotban a Kőrösi Csoma Sándor úti szakasz van, de Kőbánya-Hízlaló vasútállomásnál a 3-as használja Budapest utolsó egyvágányú szakaszát is.

A beruházás elemei

Az 1-es villamos

A Bécsi úti végállomás és a Puskás Ferenc Stadion között 8,3 kilométer hosszban teljesen új pálya épül a régi, elhasználódott vágányok helyett. Délen 3,2 kilométer hosszú új szakasz épül ki a Rákóczi híd – Szerémi út – Hengermalom út útvonalon, új – ideiglenes – végállomás épül a Fehérvári út és a Hengermalom út kereszteződésében. A Vörösvári úton és Újbudán fűburkolatú pálya létesül, melynek zölden tartásáról automatikus öntözőrendszer gondoskodik majd. A villamosok menetideje jelentősen lecsökken, megszűnnek az eddigi sebességkorlátozások, az új pálya tervezési sebessége 60 km/h lesz, az 50 km/h jogszabályi határ alól felmentést kérünk. Az érzékenyebb pályarészeken – kitérőkön, vágánykereszteződéseken, kissugarú ívekben – lehetőség szerint a jelenlegi sebességhez képest magasabb sebességet alkalmazunk.

A vonal áramellátási rendszere is megújul: A Bécsi út és a Kerepesi út között teljes felsővezeték-cserére kerül sor, a vonal teljes energiaellátási hálózatát megújítjuk, az új rendszer alkalmas lesz a visszatáplálásra.

Megújulnak a vonal megállói is: egységesen 26 centiméter magas peronok épülnek ki, melyekről a beszerzendő alacsonypadlós járművekbe akadálymentesen lehet majd beszállni. Az akadálymentesítés jegyében nyolc megállóba lifteket építünk, két másik helyszínen új gyalogátkelőhelyet hozunk létre, Közvágóhíd megállóhelyen rámpát létesítünk. Minden megállóban új perontető kerül kialakításra, a forgalmasabb csomópontokban teljesen fedett peronok épülnek. A Fehérvári úti végállomásnál a 18-as, 41-es és 47-es villamosok számára is új, középperonos megállóhely létesül.

Bővülnek a visszafordítási lehetőségek is: a Szentlélek tér és az Árpád híd megállónál új vágánykapcsolat létesül, így az észak-budai oldal üzemzavara esetén a pesti szakasz zavartalanul kiszolgálható marad, a metróról átszálló utasok így nem kényszerülnek pótlóbuszok igénybevételére. A kapcsolódó úthálózatokon is lesznek felújítási munkák: a forgalmasabb kereszteződésekben az eddigi aszfaltburkolatot jóval teherbíróbb bazaltbeton váltja majd fel.

Árpád híd-a mai 15-30 km/h helyett 50 km/h mehetnek majd a villamosok

Rákóczi híd, végállomás– Már a híd építésekor biztosították a helyet a villamosnak

A 3-as villamos

Teljes pályafelújítást lesz a Mexikói úton, az Erzsébet királyné útján, a Fehér úton, az Élessarok térségében, a Kőrösi Csoma Sándor úton és az Üllői úti kereszteződésnél. A kőbányai szakasz egy részén füves pálya épül, a kitérőkön és az ívekben megemelik az alkalmazható sebességet. A Bihari utcában a villamos két vágányon halad majd. Az Élessaroknál és az Ónodi utcánál tömegközlekedési sávot alakítanak ki, amelyet a villamosokon kívül a buszok is használhatnak. A vonal teljes energiaellátása megújul.

Korszerűsítik a vonal megállóit is: minden peron 26 centiméter magas lesz, amelyekről a beszállás lényegesen könnyebb az alacsonypadlós villamosokba. Fedett megállóhely épül a Mexikói úti végállomáson, részlegesen befedik az Örs vezér tere – Zugló, Szent László tér és Kőbánya alsó vasútállomás megállókat is.

A fejlesztések érintik az utakat is: a forgalmasabb kereszteződésekben az aszfaltburkolatot jóval nagyobb teherbírású bazaltbetonra cserélik.

A felújítást követően itt is két vágányon megy a forgalom

A beruházás előnyei

Mindkét körgyűrűs vonalon jelentősen gyorsul a közlekedés: megszűnnek a sebességkorlátozások, csökken a jelzőlámpáknál töltött várakozási idő is. Közel tíz év után ismét új villamosvonalat épül Budapesten, húsz év várakozás után villamos jár majd a Rákóczi hídon, ezzel kiváltva a 103-as busz egyik részét, Újbuda új, átszállásmentes kapcsolatokkal gazdagodik. Kényelmesebbé válik a közlekedés: több megállóban lift épül, új gyalogátkelőhelyeket létesülnek. A forgalmas csomópontokban teljesen lefedett megállóhelyek épülnek, az utasokat az aluljáró lépcsőin sem éri eső.

Teljes hosszukban akadálymentesek lesznek a vonalak, minden megállót meg lehet majd közelíteni kerekesszékkel, babakocsival, a látásukban korlátozottakat vakvezető sávok segítik majd. Korszerűsödik az utastájékoztatást is, a jelentősebb megállókban kijelzőkön lesz olvasható a villamosok érkezési ideje. Minden megállóban lesznek hangszórók, így egy váratlan üzemzavarról, balesetről, forgalmi intézkedésről az utasok is azonnal értesülhetnek. A hangszórók környezetfüggő automatikus hangerőszabályzóval rendelkeznek, hogy a nappali csúcsforgalomban is jól hallhatóak legyenek, éjjel pedig ne zavarják fölöslegesen a környezetüket.

A fejlesztés a környezettudatosság jegyében zajlik. Az 1-es vonal áramellátása alkalmassá válik visszatáplálásra, a fékező villamosok által termelt energiát a gyorsítást végző villamosok tudják felhasználni. A sebességkorlátozások felszámolásával megszűnnek a felesleges fékezések és gyorsítások is. Az 1-es és a 3-as villamos egyes szakaszain füves pálya épül, mely elnyeli a port és a zajt.

Fejlesztési lehetőségek

Az 1-es villamos déli meghosszabbítása

A vonal nem állna meg véglegesen a Fehérvári útnál, tervezzük meghosszabbítását a Kelenföldi pályaudvar felé. Az Etele úton építendő új szakasz teljes egészében kiváltaná a 103-as buszt, közvetlen kapcsolatot biztosítana a 4-es metró, a vasút, valamint számos felszíni járat felé. A meghosszabbítást felvettük előkészítési projektjeink közé, így az a következő európai uniós finanszírozási ciklusban megvalósulhat.

Az észak-budai villamosok meghosszabbítása

Terveink szerint az 1-es villamos vagy a budai fonódó villamoshálózat bizonyos járatai továbbhaladnának jelenlegi végállomásuktól a külső Bécsi úton. Új pálya létesülne a Vörösvári út és az Aranyvölgy között, a tervezett végállomás a Kocsis Sándor út és a Bécsi út kereszteződésénél helyezkedne el, ahol Aranyvölgy névvel új vasúti megállóhely létesül az esztergomi vasútvonalon, kiváló átszállási lehetőséget biztosítva a villamosok utasainak. Az új szakaszt az 1-es villamos és Dél-Buda felől érkező járatok is használhatnák, a pontos járat- és megállókiosztás a tervezés során dől el.

A fejlesztés megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséhez megítélt európai uniós támogatás áll rendelkezésre.

A 3-as villamos meghosszabbítása

A vonal az Erzsébet királyné útja és a Nagy Lajos király útja kereszteződésétől a Teleki Blanka, majd a Szegedi úton folytatná útját a Béke tér felé. A vonal nem vesztené el kapcsolatát a földalattival, annak meghosszabbítása esetén új átszállóhely jönne létre Zuglóban. Az új vonalvezetés csatlakozást biztosítana a váci és a veresegyházi vasútvonalra, valamint a 14-es villamosra is. A fejlesztés megvalósíthatóságát előkészítési projektjeink keretein belül vizsgáljuk.

A 3-as villamos meghosszabbítása Pesterzsébeten át Csepelre

A vonal jelenlegi Gubacsi úti végállomása Pesterzsébet lakónegyedeinek szélén helyezkedik el, a 3-as villamos jelenleg a legtöbb XX. kerületi utas számára csak átszállással érhető el, ez jelentősen csökkenti a vonal déli szakaszának vonzerejét. Pesterzsébet központjában ma számos autóbuszjárat közlekedik, melyek jelentős része Dél-Pestet köti össze a Csepel-szigettel.

Terveink szerint a 3-as villamost a Török Flóris utcán, a Topánka utcán és a Gubacsi hídon keresztül meghosszabbítanánk Csepelre. A villamos ezzel átvenné az autóbuszok feladatainak egy részét a régióban, elérné Pesterzsébet központját, számos utasnak jelentve könnyebbséget. A fejlesztés megvalósíthatóságát előkészítési projektjeink keretein belül vizsgáljuk.

Fontos információk

Áttekintőtérkép, fejlesztési elemek

Projektadatok

A projekt neve: “Az 1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztésének I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként”
Azonosító száma: KÖZOP-5.5.0-09-2010-0025
Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Közreműködő szervezet: KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt.
Kedvezményezett: BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.
Forrása: Közlekedési Operatív Program keretében, Európai Uniós és hazai költségvetési forrásból. A szükséges önrészt Budapest Főváros Önkormányzata biztosítja.
Összköltsége: 44 442 766 742 Ft
Támogatás intenzitás: 93,92 %
TSZ hivatalos megkötésének napja: 2011. szeptember 13.
Tervezési szerződés megkötése: 2012. március. 20.
Kiviteli tervek elkészítése: 2012. 03.20. – 2013. I. né.
Független ellenőrző Mérnök szerződés megkötése: 2012. augusztus 3.
Kivitelezés: 2013 III. né. – 2015. I. né.
Fő megvalósítandó feladatok: 1-es villamos vonal:
 • Bécsi út – Árpád híd M: 2013. október – 2014. május
 • Árpád híd M – Lehel utca 2013. október – 2013. december
 • Lehel utca – Kerepesi út: 2014. június – 2014. november
 • Kerepesi út – Közvágóhíd: 2014. II. né. – 2014. III. né.
 • Meghosszabbítás: 2014 . I. né. – 2015. I. né.
3-as villamos vonal:
 • Örs vezér tere – Mázsa tér: 2013. november – 2014. július
 • Mázsa tér – Üllői út: 2014. II. né – 2014. III. né
 • Mexikói út – Örs vezér tere: 2014. II. né – 2014. IV. né
 • Üllői út – Gubacsi út: 2014. III. né – 2014. IV. né

EU kohéziós alap logo

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

200 új busz Budapestnek (Folyamatban van)

2015 májusától több ütemben mintegy 200 új, klimatizált, alacsonypadlós, a legkorszerűbb környezetbarát motorral felszerelt MAN Lion’s City A21 és Mercedes-Benz Conecto G autóbusz áll forgalomba Budapesten. A fejlesztés az új autóbusz-üzemeltetési modell része, amellyel a BKK autóbuszvonalain közlekedő járművek már több mint 70 százaléka alacsonypadlós lesz. Az új buszok összértéke megközelítőleg 19 milliárd forint.

Az autóbuszflotta megújításának célja, hogy a magyar fővárosban is kényelmes, alacsonypadlós, klimatizált, a legkorszerűbb Euro 6-os környezetbarát motorral szerelt, magas utazási komfortot nyújtó járművek közlekedjenek az elavult, környezetszennyező régiek helyett.

A 82 db szóló MAN Lion’s City A21 (ebből 75 db forgalmi) és a 132 db csuklós Mercedes Conecto G (ebből 120 db forgalmi) jármű a Fővárosi Közgyűlés határozata alapján Budapest déli városrészeiben közlekedik majd a VT-Arriva Kft. üzemeltetésében. Így Nagytéténytől Csepelen, Pesterzsébeten, Kőbányán, Soroksáron keresztül Rákosmentéig új buszok állnak forgalomba.

A beruházás az új autóbusz-üzemeltetési modell alapján történik, melynek lényege, hogy a szolgáltatást megrendelő BKK a BKV-n kívül más társaságokat is megbíz – pályáztatás útján – egy-egy vonal vagy vonalcsoport üzemeltetésével, amelyeknek biztosítaniuk kell az ehhez szükséges új és környezetkímélő járműveket. A korszerűsítés költségei ezért sem a BKK-t, sem pedig a főváros költségvetését nem terhelik.

A Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán 2013 októberében írtuk ki a részvételi felhívással induló új szóló és csuklós autóbuszos szolgáltatásra vonatkozó tendert. A pályázatot a VT-Arriva Kft. nyerte a szóló járműveknél 742 Ft/km, a csuklósoknál 885 Ft/km árral.

A Mercedes-Benz Conecto G és az MAN Lion’s City A21 autóbusz

A buszok a Mercedes-Benz és az MAN legkipróbáltabb, számos nagyvárosban már közlekedő típusai, melyekből eddig több tízezer példány készült.

 • Az új buszok az Euro 6 környezetvédelmi kategóriába tartoznak, vagyis fokozottan környezetkímélők.
 • Az utasok kényelme érdekében a járművek jobb oldala az ajtó kinyitásakor kismértékben lesüllyed, ezzel megkönnyíti a kerekes székes, a mozgásukban korlátozott és babakocsis ügyfeleink közlekedését.
 • A járműveket olyan biztonsági rendszerrel látták el, amely megakadályozza, hogy akár ügyfelünket, akár a táskáját, kabátját odacsukja a záródó ajtó.
 • A buszok minden oldalán látható majd a járatszám, a hátsó kijelző pedig nagyméretű lesz, ez nagy segítséget jelent a rosszul látóknak. Belül modern, nagy felbontású TFT monitorok segítik az utastájékoztatást.
 • A végállomáson várakozó járművek ajtaja automatikusan visszacsukódik, ha nincs le- vagy felszálló. Az autóbusz ezért télen nem hűl ki, nyáron pedig nem melegszik fel.
 • A buszokban kamerarendszer működik.
 • Járművek a FUTÁR-ba integrálva közlekednek.
 • A buszokat az elektronikus jegyrendszer technikai követelményeinek megfelelően alakították ki.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

42-es villamos meghosszabbítása

A 42-es villamos jelenlegi végállomásától (Kispest, Tulipán utca) a Havanna lakótelepen át a Gloriett lakótelepig történő, 2,7 kilométer hosszú meghosszabbításának szükségességét elsősorban az indokolja, hogy az érintett lakótelepi területek feltárása jelenleg magas kihasználtságú, zsúfolt autóbuszokkal történik. Az autóbuszjáratok a torlódó közúti forgalomban haladnak, az utak többnyire egy forgalmi sávosak, így a zavarokra igen érzékenyek. A közúti torlódások mellett az autóbuszok a lajosmizsei vasútvonal szintbeni keresztezése miatti időszakos sorompós zárások következtében jelentős késésekkel közlekednek, így a menetrendszerűség és a járatok megbízhatósága rossz.

A villamosok akadályoztatás nélküli közlekedése érdekében a 42-es villamos Gloriett lakótelepig történő meghosszabbítása részeként új aluljáró valósulna meg a lajosmizsei vasútvonal alatt.

Az új vonalszakasz kiépítése mellett a meglévő Ady Endre úti villamospálya is megújul, átépül a Határ úti végállomás, felújításra kerül a villamospálya, átépülnek a meglévő megállók. A projekt a jelenlegi és új szakaszon összesen kilenc jelzőlámpás csomópontot érint.

A villamos fejlesztési projektjétől függetlenül, de azzal összhangban az Ady Endre út 2013. év őszére tervezett, Baross utca – Rákóczi utca közötti szakaszának felújítása keretében az érintett villamos megállóhelyek peronjai felújításra kerülnek.

A fejlesztéshez szükséges engedélyezési tervek a BKV Zrt. megbízásából elkészültek, jelenleg a BKK megbízásából, a Fővárosi Önkormányzat által biztosított forrásból a XVIII., és XIX. kerületi Kerületi Szabályozási Tervek módosításának előkészítése folyik, mivel a villamosvonal kiépítéséhez a Puskás Ferenc utcában, az Új Temető úton, és a Csapó utcában számos ingatlan megvásárlására van szükség. A projekt sikeres előkészítéséhez ugyanis szükséges, hogy a Fővárosi Szabályozási Kerettervben (FSZKT), valamint a Kerületi Szabályozási Tervekben (KSZT) a 42-es villamos fejlesztésével összefüggő kisajátítási és más kérdések kapcsán felmerülő szabályozások rögzítve legyenek, illetve átvezetésre kerüljenek.

A fejlesztéssel Dél-Pest két fontos, nagy lakosságszámú lakótelepe kaphat gyors és színvonalas kötöttpályás metrókapcsolatot, továbbá Kispest 42-es villamossal ma is kiszolgált területein jelentősen javulhat a kiszolgálás színvonala. A vonalon az akadálymentességet az alacsonypadlós járművek beszerzésével a villamos és trolibusz járműbeszerzési projekt egy következő üteme biztosíthatja.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A belső Üllői út felújítása

2015-ben teljesen megújul az Üllői út Kálvin tér és Nagykörút közötti szakasza, amelynek részeként félszáz új autóparkoló hely és kerékpársáv is létesül.

Miről szól a projekt?

Az Üllő út Kálvin tér és József körút közötti szakaszát teljesen átépítjük. Az útpályát újraaszfaltozzuk, az út két oldalán egy-egy forgalmi sávot, irányhelyes kerékpársávot és – ahol lehetséges – parkolósávot alakítunk ki.

Milyen előzményei vannak a fejlesztésnek?

A rossz állapotú útszakasz felújításának tervezése 2013–2014-ben történt a kerületi önkormányzatokkal együttműködve és egyeztetve. A felújítás elvégzésére kiírt közbeszerzési pályázat 2014-ben jelent meg, melynek nyertese a Swietelsky Magyarország Kft. A szerződést 2014 decemberében írjuk alá. A kivitelezési munkálatok 2015 márciusában kezdődnek.

Milyen kerékpárosbarát fejlesztésekkel jár a felújítás?

A Kálvin téren a kerékpársáv csatlakozik a kiskörútihoz, valamint a Baross utca felé vezető gyalog- és kerékpáros zónához. A Nagykörútnál a tervek szerint átvezet a jelzőlámpás csomóponton, és a Kisfaludy utcánál ér véget, illetve onnan indul a városközpont felé.

Az egyirányú Erkel utcát megnyitjuk a kétirányú kerékpáros forgalom számára, akárcsak a Köztelek utcát, ahol előretolt kerékpáros felállóhelyet jelölünk ki.

Hány új parkolóhely létesül?

A felújított szakaszon összesen 50 új autóparkoló hely létesül. A kerületi önkormányzat kérése volt a minél több parkolóhely kialakítása. A kérés teljesítése érdekében megszűnik az egyik fogalmi sáv (ez teszi lehetővé a kerékpársáv kialakítását is). Néhány szakaszon – pl. az Iparművészeti Múzeumnál – csak az egyik oldalon lesznek parkolóhelyek. A Kálvin tér Üllői úti csatlakozásánál 12, a Kinizsi utcánál 8 férőhelyes kerékpárparkoló létesül.

Az Üllői út–Ferenc körút csomópontjában a centrum felé vezető irány számára a jelenlegi kettő helyett egy forgalmi sáv vezet majd át. A Corvin-köz mellett kialakított taxiállomás átkerül az Üllői út centrum felőli oldalára.

A Köztelek utca Üllői út felőli torkolata jelenlegi kétirányú helyett egyirányú forgalmú út lesz az Üllői út felé. Az Üllői úti balra kanyarodó sáv megszűnik.

Üllői út (Kálvin tér–József körút) Meglévő parkolóhelyek száma (db) Tervezett kialakítás szerint a parkolóhelyek száma (db) Parkolószám-változás (+/-)
Szabó Ervin tér–Szentkirályi utca 15 (+2 db mozgáskorlátozott-ph) 41 (+4 db mozgáskorlátozott-ph) + 28
Szentkirályi utca–Mária utca 4 (+1 db mozgáskorlátozott-ph) 12 (+1 db mozgáskorlátozott-ph) + 8
Mária utca – József körút 0 14 + 14
Üllői út összesen 19 (+3 db mk ph) 69 (+3 db mk ph) + 50

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A csepeli Kossuth Lajos utca felújítása (Folyamatban van)

A BKK 2015 márciusában megkezdi a XXI. kerületi Kossuth Lajos utca felújítását. A rekonstrukció része a Fővárosi Önkormányzat útfelújítási programjának.

A beruházás eredményeként az autóval és a kerékpárral közlekedők új, sima aszfaltburkolatot, a gyalogosok szélesebb és jó minőségű járdákat használhatnak. A Kossuth Lajos utcán középszigeteket alakítunk ki, amelyek szerepe kettős. Egyrészt elősegítik a gyalogosok biztonságos átkelését, másrészt a forgalom csillapítását. Megújulnak a buszmegállók is. A munkálatokat a BKK megbízásából a STRABAG végzi.

A beruházás ütemezése

A Kossuth Lajos utca felújítása két ütemben történik. A munkálatok 2015. március 7-én kezdődnek. Április közepére megújul a Kossuth Lajos utca Corvin út és Szent Imre tér közötti szakasza. Május végére pedig elkészül a Szent Imre tér és az Erdősor utca közötti rész.

Közúti fejlesztések

Az útszakasz jelentős része, összesen 10 924 m2 felület új, korszerű aszfaltburkolatot kap. Több helyen, összesen 959 méter hosszúságban lecseréljük az útszéli szegélyköveket.
Az Ady Endre úti és a Vermes Miklós utcai csomópontban a teljes pályaszerkezet megújul.
A Karácsony Sándor utca és a Csepeli Szakorvosi Rendelő között a meglévő ferde parkolókat átépítjük.
A Völgy utcai csomópontban a jelenlegi járdát kiszélesítjük, ezáltal a bekanyarodó járművek megvezetést kapnak, és az itt párhuzamosan parkoló járművek biztonságosabban várakozhatnak. A Kossuth Lajos utca végén a középső elválasztó sziget végét átépítjük, hogy az Erdősor utcából a Rákóczi Ferenc út irányába haladó járművek jobbra kanyarodását elősegítsük.

Kerékpárosbarát fejlesztések

31 darab kerékpártámaszt telepítünk a felújításban érintett szakaszra. A meglévő kerékpárutak jelentős részét újraburkoljuk. A kerékpáros átvezetéseknél, a jelzőlámpák előtt, a csomópont irányába nézve jobb oldalra 1,4-1,4 m hosszúságban hajlított csőkorlátokat helyezünk el. A biztonságos kerékpáros átkelés érdekében a középszigeteket (járdaszigeteket) átépítjük.

Közösségi közlekedési fejlesztések

A Kossuth Lajos utcában felújítjuk a buszmegállókat, az autóbuszöblök új aszfaltréteget és szegélyköveket kapnak.

Gyalogosbarát fejlesztések

Az útszakasz több részén kiszélesítjük és/vagy újraburkoljuk a gyalogosjárdákat. A látásukban korlátozott gyalogosok közlekedését úgynevezett taktilis jelek és sávok építésével segítjük. Az úton a biztonságos átkelést középszigetek kialakításával és csőkorlátok telepítésével támogatjuk.

A beruházás költségei

A Kossuth Lajos utca felújításának nettó költsége 257 319 865 forint.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A fogaskerekű fejlesztése

A 60-as villamos, vagy ahogyan többen ismerik, a fogaskerekű vasút a XII. kerület hegyvidéki részét – a Svábhegyet és a Széchenyi-hegyet – köti össze a Városmajorral.

A járatot napi rendszerességgel használó utasok száma alacsony. Ennek legfőbb oka, hogy a vonal sem menetidejét, sem hálózati kapcsolatait tekintve nem jelent valódi alternatívát a térségben közlekedő 21 és 21A autóbuszoknak.

A vonal rossz műszaki állapota miatt a járatok átlagsebessége alacsony, a menetidő hosszú.

Az itt közlekedő hét ikerjármű közel 40 éves és az utóbbi idők – főleg esztétikai – felújításai ellenére kijelenthető, hogy elérték gazdaságos üzemeltethetőségük határát, műszaki meghibásodásaik száma magas. Az átszállási kényszer (a vonal nem érint egyetlen fontos csomópontot sem) tovább csökkenti a potenciális utasszámot.

A fogaskerekű vasút felújításának elsődleges célja ezért, hogy a vonal egy olyan megbízható, korszerű, utasbarát, Budapest közlekedési rendszerébe illeszkedő közlekedési eszközzé váljék, amely elég utast vonz ahhoz, hogy működése gazdaságos is legyen. Így a rekonstrukció célja egyfelől az utasigények jobb feltárása és hatékonyabb kiszolgálása, másfelől az üzembiztonság és a gazdaságos üzemeltethetőség megteremtése.

Ahhoz, hogy a fogaskerekű Budapest közösségi közlekedési hálózatának versenyképes részévé váljon, jelentős fejlesztésekre van szükség. Szükséges a pálya rekonstrukciója, valamint mindkét irányú meghosszabbítása: a jövőbeni végállomások a tervek szerint a Széll Kálmán térre, valamint a Normafához kerülnének. Az így meghosszabbított nyomvonal miatt várhatóan jelentősen nőne a fogaskerekűt napi szinten, illetve hétvégén használók száma. A vonal műszaki állapota miatt elengedhetetlen a teljes rekonstrukció. A felújított vonalra új, korszerű járművek beszerzése a cél.

A fejlesztés eredményeként

 • a Fogaskerekű a Szilágyi Erzsébet fasoron keresztül, a meglévő villamosvágányokon haladva éri el a Széll Kálmán teret,
 • a mai Széchenyi-hegyi végállomástól a Normafáig a jármű villamosként közlekedik, mivel a meghosszabbítás magassági vonalvezetése nem teszi szükségessé fogasléces pálya kiépítését,
 • jelentősen növekedni fog a szerelvények átlagsebessége (hegymenetben 40 km/h, völgymenetben 30 km/h, villamosként közlekedve 50 km/h.) ezáltal csökken a menetidő,
 • megújul a városmajori járműtelep,
 • javulnak a kerékpárszállítás feltételei.

A fejlesztést megalapozó koncepció 2013 februárjában elkészült. A vonal rekonstrukciójára, meghosszabbítására és új járművek beszerzésére a BKK Európai Uniós forrásból kíván forrást teremteni, várhatóan a 2014-2020 közti pénzügyi ciklusban.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A fővárosi villamos- és trolibuszhálózat fejlesztése (Folyamatban van)

STARTVONALON – A BKK évekkel ezelőtt megkezdte a felkészülést a 2014–2020 közötti európai uniós pénzügyi ciklusra, hogy amint a közlekedésfejlesztési források elérhetővé válnak, megalapozott, részletesen kidolgozott tervekkel pályázhasson, és megkezdhesse a beruházásokat. Azaz a tervezett és előkészített projektek már a „startvonalon várják”, hogy elindulhassanak.

Mi a célja a fejlesztési koncepciónak?

A Budapesti Közlekedési Központ sokféle szempont figyelembevételével megvizsgálta a felmerülő villamos- és trolibuszhálózatfejlesztési javaslatokat, majd meghatározta, melyek megvalósítása lenne leginkább célszerű. A tanulmány alapján a főváros és a BKK megalapozott döntést hozhat arról, hogy mely projekteket kívánja megvalósítani a 2020-ig tartó uniós költségvetési periódusban.

1-es villamos vonalának meghosszabbítása Kelenföldig

Jelenleg is dolgoznak az 1-es villamos vonalának felújításán, illetve meghosszabbításán a Fehérvári útig. A munka nem ér itt véget: a tervek szerint a vonal eléri Kelenföld vasútállomást. A fejlesztés eredményeként létrejön egy akadálymentes, korszerű kényelmes járművekkel kiszolgált, kör irányú villamosvonal, mely érinti a nagy forgalmú Volán- és MÁV-pályaudvarokat, valamint kapcsolatot teremt több BKK-járattal.

A villamosvonal meghosszabbítása

 • javítja Dél-Buda és Dél-Pest közlekedési kapcsolatát,
 • Kelenföld vasútállomásnál új, magas színvonalú átszállási lehetőséget teremt az elővárosi vonatokról,
 • a 103-as autóbusz kiváltásával a korábbinál magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt, hosszú szakaszon teljesen kiváltja a buszközlekedést,
 • támogatja a kerület közterület-felújítási terveit, a lakótelepek megújítását.


A Bajcsy-Zsilinszky úti villamos kiépítése

A cél a főváros észak–déli tengelyén egy egységes villamoshálózat kialakítása, amely a Lehel téri és a Deák Ferenc téri villamos-végállomást köti össze, és azokat átmenő megállóvá alakítja. Ezzel egyidejűleg elősegíti a belváros gyalogosbaráttá alakítását, lehetővé teszi a közúti forgalom további csillapítását.

A projekt megvalósulásával az észak-pesti térségből a mai 14-es villamost használók átszállás nélkül érhetik el a belvárost és a dél-budai térséget. További fontos szempont, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci út érintett szakaszán az M3-as metró állomásaitól távol fekvő épülettömbök elérhetőségét nagymértékben javítja a felszíni villamoskapcsolat.

A villamosvonal kiépítése

 • a kapcsolódó felszíni buszhálózat átszervezésével és a Nyugati tér jelentős átépítésével jár,
 • észak–déli átszállásmentes kapcsolat alakul ki,
 • a Bajcsy-Zsilinszky úti körzet közösségi közlekedése javul,
 • a Nyugati tér a mainál emberközelibbé válik,
 • 2,2 km hosszú kétvágányú új villamospálya épül 6 új megállóhellyel,
 • részben forgalomcsillapított, megújult arculatú sugárutak jöhetnek létre.

A 3-as villamos vonalának északi meghosszabbítása

A XIV. kerület egyik legfontosabb közlekedési tengelye, a Nagy Lajos király útjának fejlesztése régóta szerepel a napirenden. Északkeleti irányú, a XIII. kerület irányába történő meghosszabbításával és korszerűsítésével nemcsak a közúti forgalom, hanem az itt közlekedő 3-as villamosvonal meghosszabbítása is segítheti a kerületek közötti kapcsolat javulását.

A Nagy Lajos király útja keresztmetszeti kialakítása a kerület elvárásának megfelelően nem változik: az átmenő közúti forgalom növekedése nem lenne célszerű, ezért nem bővül a közúti kapacitás. A villamosvonal Béke téren keresztül az Árpád hídig történő meghosszabbításához kapcsolódó fejlesztés a kerületközi közlekedés körülményeinek javítását, nem pedig az átmenő forgalom segítését célozza.

A projekt

 • a XIII. és XIV. kerület között hoz létre új kapcsolatot a vasúti pályát áthidalva,
 • jelentősen javítja a kerékpáros és a közúti közlekedés feltételeit,
 • a városképet meghatározó hosszú szakaszokon újítja meg a közterületeket,
 • támogatja Zugló és Angyalföld központjának kapcsolatát és azok fejlődését,
 • a villamosvonal megvalósításával meggyorsítja az elhanyagolt állapotú Rákosrendező térségének régóta esedékes megújulását,
 • a 3-as villamos továbbvezetésével egyidejűleg megindíthatja az M1-es metró meghosszabbítását a Kassai térig.

A 2-es és a 24-es villamos összekötése

Középső-Ferencváros jelenleg nem rendelkezik megfelelő tömegközlekedési kapcsolatokkal. Bár a városrész szélein metró és villamos is közlekedik, a megállók csak hosszú gyaloglással érhetők el. A terület tengelyében, a Mester utcán közlekedő villamos hálózati kapcsolatai gyengék, a közeli belváros csak átszállással érhető el. A projekt célja, hogy a belső-ferencvárosi közlekedési kapcsolatok javuljanak. A Haller utca–Soroksári út kereszteződésében a hiányzó vágánykapcsolat megépítésével és új villamosjárat kialakításával közvetlen, átszállásmentes kapcsolat jöhet létre a Haller utca térsége és a belváros között a 2-es villamos vonalán.

A vonalak összekötése

 • javítja Középső-Ferencváros közlekedési kapcsolatait,
 • kis költséggel, gyorsan valósítható meg.

Rákóczi út–Thököly út villamostengely kialakítása

A Rákóczi úton a jelentős közúti forgalom, valamint az M2-es és az M4-es metró biztosította gyorsvasúti kapcsolat ellenére magas a felszínen az autóbuszos közlekedők aránya. Ez utóbbi kiváltása és a rövidebb utazások kiszolgálása érdekében indokolt a tengely megújulását is szolgáló környezetbarát közlekedési rendszer kiépítése, amely elősegítené a régóta elhanyagolt állapotú Rákóczi út élhetőségének és környezetminőségének javítását. Fontos cél a Thököly út–Zugló–Újpalota kötöttpályás kiszolgálásának megteremtése. Az extrém beruházási költségek miatt az M4-es metró meghosszabbítása a Keleti pályaudvartól a Bosnyák térig és Újpalotáig a közeljövőben nem várható. A jelentős utazási igény kielégítése azonban szükségessé teszi egy olcsóbb, ezért pár éven belül megvalósítható felszíni kötöttpályás kapcsolat kiépítését a belváros (Astoria) és Újpalota között.

A beruházás jellemzői:

 • emelt (50-70 km/óra) sebességű villamosközlekedés a Csömöri út–Drégelyvár utca–Nyírpalota út vonalán,
 • a 24-es villamos, valamint az Erzsébet királyné úti villamosvonal Mexikói úti bekapcsolása a Thököly út közlekedésébe,
 • a kapcsolódó buszhálózat átszervezése,
 • közös közösségi közlekedési sáv kialakítása a Rákóczi út közepén a közúti kapacitás szűkítése nélkül,
 • az utazási idő és az átszállások számának csökkentése a közvetlen belvárosi kapcsolat eredményeként,
 • a jelenleg igen gyakran közlekedő autóbuszok kiváltása a villamosokkal, melynek köszönhetően csökken a légszennyezés.

A nagykörúti villamosközlekedés kiterjesztése Hűvösvölgy irányába

A nagykörúti villamosok továbbvezetésével lehetőség nyílik arra, hogy lényegében az összes fontosabb fővárosi villamosvonallal közvetlen kapcsolat alakuljon ki. A Nagykörút által érintett területek tehát a mainál több utas számára válnak átszállás nélkül elérhetőkké, a belvárosi célpontok is gyorsabban és kevesebb átszállással lennének megközelíthetők.

A fejlesztés eredményeként

 • a körúti villamosok egy része továbbközlekedik Hűvösvölgybe,
 • a korszerű alacsonypadlós 55 méter hosszú villamosok elérik Hűvösvölgyet is,
 • csökken az utazási idő és az átszállások száma Hűvösvölgy és a városközpont között,
 • a közúti kapcsolatok nem csökkennek.

A 2-es villamos vonalának északi meghosszabbítása

Az elmúlt időszakban Újlipótvárosban, valamint az Árpád hídtól északra, a Népsziget vonaláig terjedő területen számos új lakópark létesült, melyek tovább növelték a terület amúgy is sűrű beépítettségét. Az észak–déli irányú közlekedési igényeket jelenleg elsősorban az M3-as metró elégíti ki. A kiszolgálandó terület nagysága, beépítettsége, valamint a metró nyomvonalából fakadó korlátozott elérhetősége szükségessé teheti egy új, a területen keresztülhaladó észak–déli kötöttpályás kapcsolat kiépítését, mely a meglévő, jelenleg a Jászai Mari térig közlekedő 2-es villamos vonalának meghosszabbításával valósulhat meg.

A beruházás jellemzői:

 • ütemezetten történik; az intenzíven beépült Róbert Károly körúton belüli szakasz, valamint az attól északra fekvő, még jelentős fejlesztési potenciállal rendelkező terület eltérő településszerkezeti adottságai miatt,
 • megoldódik az eddig közösségi közlekedéssel nem megfelelően kiszolgált területek (Foka-öböl, Marinapart) integrálása,
 • több nyomvonalon is lehetséges,
 • a beruházással párhuzamosan megvalósulhat a Duna-parti területek forgalomcsillapítása,
 • a Váci út és a Duna közti terület színvonalas tömegközlekedési kapcsolatot kap,
 • megvalósul a Dagály strandfürdő helyén épülő komplexum kiszolgálása különös tekintettel az itt megrendezendő úszó-világbajnokságra.

A trolibuszhálózat fejlesztése

A budapesti trolibuszhálózat fejlesztésével a környezetbarát trolibuszok markánsabb szereplőivé válhatnak Budapest közösségi közlekedésének. Ennek fontos eleme lehet néhány végállomás áthelyezése annak érdekében, hogy a vonalak jobban kapcsolódjanak a közösségi közlekedési hálózat többi eleméhez. Az önjárási képességgel rendelkező, azaz hosszabb-rövidebb szakaszon áramszedő nélkül közlekedő modern járművek is kiterjeszthetik a trolibuszhálózat határait.

Vizsgált elemek:

 • a 82-es trolibusz vonalának meghosszabbítása a Mexikói út M-ig (a 3-as villamos északi meghosszabbításával a Kassai térig),
 • a 77-es trolibusz vonalának meghosszabbítása a Baross térig a Stefánia út–Thököly út nyomvonalán,
 • a 74-es trolibusz vonalának meghosszabbítása a Deák Ferenc téri metróállomásig,
 • a 83-as trolibuszok útvonalának meghosszabbítása, az Elnök utca térségének bekapcsolása a trolibuszhálózatba, részben a meglévő felsővezeték-hálózathoz igazodva Népliget metróállomás elérésével,
 • a Dózsa György úton északnyugat felé közlekedő trolibuszjáratok (75-ös, 79-es) vonalának módosítása a Hősök tere közelében.

Melyik beruházás valósulhat meg?

A megvalósításra érdemes projektek közül a tervezés következő fázisában a BKK a párhuzamosan lebonyolított egyeztetések alapján több részfejlesztést választott ki, amelyek megépítése 2020-ig elképzelhető.

Ezek az alábbiak:

 • Trolibusz-hálózat fejlesztése (77-es, 83-as trolibuszok útvonalának meghosszabbítása)
 • Észak-déli tengely kialakítása a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton keresztül
 • Külső villamos körgyűrű északi irányú meghosszabbítása
 • Astoria – Újpalota villamosvonal kialakítása

Mindegyik kiválasztott részfejlesztésre – uniós források felhasználásával – engedélyezési és kiviteli tervet, valamint részletes megvalósíthatósági tanulmányt készíttet a BKK a közbeszerzési eljárásokon kiválasztott tervezőkkel. Ezek a projektek ezután országos szinten – tehát más fejlesztési javaslatokkal – versenyeznek az uniós forrásokért az IK OP operatív programban. A források és a szükséges engedélyek megszerzése után 2016–2020 között indulhat a nyertes projektek kivitelezése, majd használatba vétele.

Vizsgált más fejlesztési lehetőségeket is a BKK?

Az alábbi fejlesztési elképzeléseket is megvizsgáltuk, és kiderült, hogy megvalósításuk nem lenne kifizetődő és hatékony.

A 3-as villamos vonalának déli meghosszabbítása

A Csepel–Pesterzsébet–Kőbánya/Pestlőrinc vonalon a 148-as és a 151-es autóbusz szolgálja ki a közlekedési igényeket. A járatok erős helyi – Csepeltől független – forgalmat is lebonyolítanak. A Csepel és a pesti térségek közötti forgalmi igényeket a 3-as villamos átvezetése csak korlátozottan lenne képes kielégíteni, a buszhálózatot nem tudja kiváltani, a két üzem egyidejű fenntartása drága és nem hatékony.

A vizsgálat a Budára átvezetett változatra nem terjedt ki, ezért a 3-as villamos vonalának déli meghosszabbítása hosszú távon – a budai kapcsolattal összefüggésben – tovább vizsgálható.

Az 50-es villamos vonalának meghosszabbítása a Market Centrálig

 

A meghosszabbítás jelentős költsége, az esetleges új szakasz alacsony beépítettsége, a távlati továbbvezetés értelmének és lehetőségének hiánya miatt a beruházás indokoltsága és megtérülése kérdéses.

Pacsirtamező úti villamos

A villamospálya építésével egyidejűleg csökkenne a közút áteresztőképessége. Ennek következtében a közúti közlekedésben időveszteség várható, melyet a gyorsabb villamosközlekedés összességében nem egyenlít ki. Növekvő működési költségek várhatók, mivel a jelenleg közlekedő autóbuszok üzemköltsége kisebb, mint a tervezett villamosé. A projekt összességében nem hatékony.

Újpest–Újpalota villamosvonal kiépítése

A közúti kapacitások erőteljes csökkenése miatt a közúti időveszteség nem áll egyensúlyban a villamos létesítésével elérhető utasidő-megtakarításokkal.

Kőbánya–Újhegy kötöttpályás kiszolgálása

 

A fejlesztés elhanyagolható időmegtakarítást eredményez, költségvonzata viszont jelentős.

A településszerkezet miatt a villamos nem tudja elérni a lakótelepek azon részét, ahol a legnagyobbak a tömegközlekedési igények, ezért a szolgáltatási színvonal a jelenlegi – jó térbeni lefedettséget biztosító – autóbusz-közlekedés színvonalát nem érné el, az autóbusz-közlekedést a villamos nem váltja ki, ezért az üzemeltetés összességében drágul.

Miért szükségesek a megvalósíthatósági tanulmányok?

A főváros és a Budapesti Közlekedési Központ több éve megkezdte a felkészülést a 2014–2020 közötti európai uniós pénzügyi ciklusra. Erre azért volt szükség, hogy – amint a finanszírozási időszak pénzügyi forrásai megnyílnak – az elérhető fejlesztési forrásokra már jól előkészített, megalapozott közlekedésfejlesztési projektekkel lehessen pályázni. A fejlesztések célja nemcsak a járművek cseréje, a pálya átépítése, hanem a kapcsolódó közterületek vonzóbbá tételével az érintett városrészek értékének növelése. A megújuló, megszépülő közterületeken a mozgásukban korlátozottak, illetve a gyalogosok és a kerékpárosok is könnyebben közlekedhetnek.

Az ehhez szükséges stratégiai tervezési feladatokat uniós források felhasználásával a BKK – nyílt közbeszerzési pályázaton kiválasztott hazai tervezőirodák bevonásával – végezte el.

Milyen szempontokat vettek figyelembe a tervezésnél?

A tervek elkészítését a forgalomszámláláson és a különféle statisztikai és városrendezési adatok feldolgozásán kívül a várható forgalom modellezése, valamint széles körű szakmai egyeztetés előzte meg.

Végül a szakemberek azokat a terveket választották ki, amelyek várhatóan a leghasznosabbak lesznek a főváros, valamint az agglomeráció lakói számára, és amelyeknek legjobbak aköltséghatékonysági mutatói.

Melyek azok a tervek, amelyeket részletesen kidolgozott a BKK?

A Budapesti Közlekedési Központ négy különálló tanulmányt készíttetett:

Az M1-es metró korszerűsítésének és meghosszabbításának koncepciója*

 

 

Az M2-es metró és a H8-as hév összekötésének, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal megvalósításának koncepciója**

Az Észak–déli Regionális Gyorsvasút déli szakasz kialakításának koncepciója

A fővárosi villamos- és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciója

* A tanulmány eredeti címe: Az M1 Millenniumi Földalatti Vasút korszerűsítésének és meghosszabbításának megvalósíthatósági tanulmánya
** A tanulmány eredeti címe: Az M2 metró és a gödöllői hév összekötése, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal megvalósíthatósági tanulmánya

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A városi és elővárosi hajózás fejlesztése

A budapesti hajózás jelenlegi helyzete

A dunai hajózás az 1960–70-es években élte virágkorát, amikor az ágazat évi 2 millió utast szállított. A rendszerváltást követően lassú leépülés kezdődött, a hajózás hivatásforgalmi jellege megszűnt. A folyamat visszafordítására a BKV 2009–2012 között európai uniós támogatással 9 kikötőt alakított ki, illetve újított fel, melyeket a BKK három hajóval (D11, D12, D13) kapcsolt be a közforgalmú közlekedés hálózatába. A járatok jelenleg a Haller utcától Rómaifürdőig, illetve Újpest–Árpád útig közlekednek.

Az eltelt két évben egyértelműen bebizonyosodott, hogy a hajójáratok nagyon népszerűek sétahajóként és a Duna menti szabadidős helyszínek, valamint a turistalátványosságok megközelítésére. A projekt eredeti célja – miszerint a hajózás váljék a közösségi közlekedés integráns részévé, a hivatásforgalmú közlekedés teljes értékű eszközévé – nem teljesült. Az eleve szezonális jellegű utasforgalom a hétvégékre koncentrálódik.

A jelenlegi flotta átlagosan 30 éves hajói menetdinamika és akadálymentesség szempontjából egyaránt alkalmatlanok a városi közlekedés elvárásainak teljesítésére.

Az összesen 9 hajóból álló járműpark nem elegendő a szükséges sűrűségű követés fenntartásához, illetve a hálózat esetleges bővítéséhez. A több mint 120 perces menetidőt a lassú kikötési folyamat is növeli, továbbá több kikötő elhelyezkedése és átszállókapcsolata sem ideális. Ezek a problémák megnehezítik a 2019-ig fenntartási kötelezettséggel terhelt projekt gazdaságos működését.

A Duna sok lehetőséget magában rejtő közlekedési folyosó, amely az adottságaihoz képest továbbra is erősen alulhasznosított. Más vízparti nagyvárosokhoz (Rotterdam, London, Brisbane, Lisszabon stb.) hasonlóan Budapesten és környékén is minden lehetőség adott egy átgondoltan felépített, hatékony vízi közlekedési rendszer létrehozásához. A Duna mentén számos olyan település vagy városrész található, amelynek szárazföldi megközelítése nehézkes a part menti utak és az átkelők hiánya, illetve az adminisztratív korlátozások miatt. Ilyen például a Szentendrei-sziget vagy a Margitsziget.

Annak érdekében, hogy a személyhajózás a főváros és agglomerációja közösségi közlekedésének teljes értékű elemévé válhasson, olyan projektet kell megvalósítani, amely nem csupán a hajópark cseréjéből áll, hanem összefüggéseiben kezeli a járművek, a kikötők, a különféle utasforgalmi és karbantartó létesítmények működését, valamint a turisztikai és városfejlesztési szempontokat.

Hogy ezeket a komplex kérdéseket megválaszolja, a BKK fővárosi forrásból megvalósíthatósági tanulmányt készíttetett, azzal párhuzamosan pedig hallgatói ötletpályázatot bonyolított le a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) együttműködve.

Tervezési folyamat

A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a BKK 2013-ban tervezői szolgáltatásokra indított beszerzést, amelynek győztese a Közlekedés Kft. lett. 2014 áprilisára készült el „A városi és elővárosi személyszállító hajók és kiszolgáló létesítmények fejlesztése” című megvalósíthatósági tanulmány.

Ezzel párhuzamosan 2013 őszén a BKK a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tanmenetébe illesztve hallgatói ötletpályázatot szervezett. A pályázóknak az ekkor született formatervek erős és kézzelfogható inspirációt jelentettek a jövő budapesti hajótípusának tervezésében, és beépültek a megvalósíthatósági tanulmány anyagába is.

MOME-pályaművek:

 

Nyertes plakátPDF Formátumban (8 MB)

VIZA hajóPDF Formátumban (29 MB)

VIZA kikötőPDF Formátumban (52 MB)

CIKCAK gyorshajóPDF Formátumban (9 MB)

CIKCAK kikötőPDF Formátumban (2 MB)

BÖBEPDF Formátumban (2 MB)

PULIPDF Formátumban (16 MB)

SIRÁLY hajóPDF Formátumban (3 MB)

SIRÁLY kikötőPDF Formátumban (3 MB)

VÍZEN JÁRÁS PROJEKTPDF Formátumban (35 MB)

A megvalósíthatósági tanulmány céljai

Az elkészült dokumentum több, egymással szinergikus várospolitikai, terület- és közlekedésfejlesztési szándék műszaki-gazdasági alátámasztását célozza:

 • A főváros Duna menti területeinek átfogó fejlesztése elválaszthatatlan a közlekedési infrastruktúra színvonalának emelésétől. A hajózás érdemi szerepvállalásának lehetőségei és korlátai azonban korábban tisztázatlanok voltak, hiányoztak a kellő mélységű elemzések.
 • A budapesti agglomeráció Duna menti területeinek jelentős hányada gyenge közlekedési adottságokkal rendelkezik.
 • A 2012-ben elindult vonaljáratok műszaki hátterének korrekciója és továbbfejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy a szolgáltatás érdemi szerepet töltsön be a főváros és környéke közforgalmú közlekedési hálózatában.
 • Olyan szolgáltatást kell létrehozni, amely az utazási igények minél szélesebb körű kielégítésére alkalmas.
 • A projekt olyan ütemezhető és előremutató lépéssorból épüljön fel, amely a reálisan elérhető finanszírozási lehetőségekkel számol.
 • A járművek kialakítása és a kikötők elhelyezése az év lehető leghosszabb időszakában és eltérő vízállásnál tegye lehetővé a szolgáltatás fenntartását. A mederkotrás mértékét csökkenteni kell.
 • A hajók és kikötők mind megjelenésüket, mind funkcióikat tekintve alkossanak összeillő, markánsan egyedi, de a városképbe illeszkedő egységet. A vízi közlekedési infrastruktúra egységes tervezői gondolkodást tükrözzön.

Megvalósíthatósági tanulmány I. kötetPDF Formátumban (97 MB)

Megvalósíthatósági tanulmány II. kötetPDF Formátumban (54 MB)

Megvalósíthatósági tanulmány mellékletekPDF Formátumban (0,2 MB)

Változatelemzés

A megvalósíthatósági tanulmány készítésekor a tervezőknek az alábbi fő változatokat kellett vizsgálniuk:

0 – a jelenlegi városi hálózat és flotta, illetve a helyközi személyhajózás fenntartása;

A – a személyhajózás azonnali megszüntetése érdemi pótlás nélkül;

a városi hajóflotta cseréje a hálózat kiterjesztése és az elővárosi személyhajózás fejlesztése nélkül;

C – a városon belüli hajójáratok fejlesztése és kiterjesztése a jelenleg ki nem szolgált külső kerületekre az elővárosi személyhajózás fejlesztése nélkül;

D – a kétszintű városi-elővárosi személyhajózási rendszer kialakítása.

A bírálati terv elkészítését követően a C és D változat viszonylatszervezése és a kikötők kiosztása módosult, így jött létre a részletes elemzéseknek alávetett, végleges városi és elővárosi változat.

Főbb megállapítások

A menetrend szerinti hajójáratok a szárazföldi közlekedési ágak értékes kiegészítői, bizonyos útvonalakon akár alternatívái lehetnek, amennyiben megbízható, ütemes, könnyen hozzáférhető szolgáltatást képesek nyújtani, valamint a rá- és elhordás is megoldott.

 • Budapest külső, belvárosi kapcsolatokkal gyengén kiszolgált városrészeiben (Budafokon, a Római-parton, Békásmegyeren), valamint a kötöttpályás elérhetőségekkel nem rendelkező agglomerációs településeken élőknek közvetlen összeköttetést nyújt.
 • A belvárosi területeken átlós összeköttetésekkel lerövidíti a két part közötti utazási időt.
 • Átkelő járatként kiváltja a jelenlegi révhajókat, illetve hídpótló jelleggel kiegészíti a ma hiányzó haránt irányú összeköttetéseket (pl. Budafok és Csepel között).
 • Feloldja a szigetek és a kieső Duna menti területek (különösen a Szentendrei-sziget, az Óbudai-sziget, a Kopaszi gát stb.) izolációját.

A célcsoport a már meglévő és a projekt révén kibővített hálózattal lefedett területek lakossága, illetve – jellemzően a belváros és a Dunakanyar kapcsán – a hazai és a külföldi turisták.

A városi és elővárosi személyhajózás versenyképes alternatívát jelenthet a jelenleg rendelkezésre álló közlekedési módokkal szemben.

Hálózat

A megvalósíthatósági tanulmányban két fő változat részletes bemutatása szerepel, mivel azok közgazdasági mutatói igen közel állnak egymáshoz. Bár összességében az elővárosi jellegű verzió bizonyult optimálisnak, ennek első ütemeként a Budapest közigazgatási határán belül megvalósítható városi opció is életképes lehet.

Városi személyhajózási rendszer

Hálózat: a változat a fővárosi Duna-szakasz mintegy egészére kiterjeszti a hajóközlekedést. A hálózat 4 viszonylatból áll, közülük közül a 2 alapjárat a belső városrészek kikötőit tárja fel. A külső városrészekből a belváros átellenes széléig közlekedő gyorsjáratok csak a jelentős csomópontokban állnak meg.

A követési idő csúcsidőben egyenként 20-20 perc (a közös belvárosi szakaszon 5 perc), ami csúcsidőn kívül 60 percre ritkul. Csúcsidőn kívül és hétvégén az alapjáratok érintik az Óbudai-sziget, a Kopaszi gát és a Margitsziget kikötőit is.

Flotta: a hálózat 17 + 1 db 40 km/h sebességre képes, városi jellegű hajóval működtethető.

Kikötők: a meglévő és a tervezett kikötőkön felül újabbak létesítése a következő helyszíneken: Rómaifürdő (áthelyezés), Kolosy tér, Jászai Mari tér (áthelyezés), Batthyány tér (áthelyezés), Vigadó tér (áthelyezés), Fővám tér, Egyetemváros (szükség szerint áthelyezés), Nemzeti Színház, a csepeli Színesfém u. és Budafok-belváros.

Utasforgalom: napi 21.000 fő/irány, a legnagyobb forgalmú keresztmetszet a Batthyány tér–Vigadó tér között jelentkezik napi 3100 utas/irány értékkel. A ráhordó járatokon a kihasználtság növekedése várható, az észak–déli és a Dunát keresztező gerincjáratokon csökken az utasszám.

Elővárosi személyhajózási rendszer

Hálózat: a változat a fővárosi Duna-szakaszon túl déli irányban Százhalombattáig, észak felé a Szentendrei-ágon Nagymarosig terjeszti ki a hajóközlekedést. A váci ágon a hajózás nem versenyképes a vasúttal.

A hálózat 4 viszonylatból áll, melyek közül a 2 alapjárat a belső városrészek kikötőit tárja fel. A külső városrészekből a belváros átellenes széléig közlekedő gyorsjáratok csak a jelentős csomópontokban állnak meg.

A követési idő csúcsidőben egyenként 20-20 perc (a közös belvárosi szakaszon 5 perc), ami csúcsidőn kívül 60 percre ritkul. Csúcsidőn kívül és hétvégén az alapjáratok érintik az Óbudai-sziget, a Kopaszi gát és a Margitsziget kikötőit is. Az északi agglomerációs járathoz Szentendrén csatlakozik a szigetmonostori, Leányfalunál a pócsmegyeri átkelőhajó.

Flotta: a városi és az északi agglomerációs járatok 17 + 1 db 40 km/h sebességre képes, városi jellegű hajóval működtethetők. A déli agglomerációs járat a távolság és az utasforgalom nagyságrendje okán 5 + 1 db 60 km/h sebességre képes gyorshajóval üzemeltethető.

Kikötők: a meglévő és tervezett kikötőkön felül újabbak létesülnek a következő helyszíneken: Rómaifürdő (áthelyezés), Kolosy tér, Jászai Mari tér (áthelyezés), Batthyány tér (áthelyezés), Vigadó tér (áthelyezés), Fővám tér, Egyetemváros (szükség szerint áthelyezés), Nemzeti Színház, Csepel, Színesfém u., Budafok-belváros, Csepel, Rózsa u., Nagytétény-kastélypark és az összes városhatáron kívüli helyszín.

Utasforgalom: napi 24.000 fő/irány, a legnagyobb forgalmú keresztmetszet a Batthyány tér–Vigadó tér között napi 5200 utas/irány értékkel. A Budapest határát átlépő keresztmetszeti utasforgalom észak felé 1800, déli irányba pedig 2400 utas/nap.

A menetidő radikálisan csökken a korszerű hajóknak és a fejlettebb kikötési módszernek köszönhetően: Budafok és az Árpád híd között például menetrend szerint 35 perc, Szentendre és a Nemzeti Színház között 53 perc a várható utazási idő.

Járművek

A projekt kéttörzsű (katamarán) hajók beszerzését teszi szükségessé. Cél a lehető legkisebb geometriai hajóméret kialakítása, ideértve a merülés minimalizálását is.

Általános jellemzők

 • Akadálymentesített, klimatizált utastér, mely minden irányban jó kilátást nyújt.
 • A városi hajótípusnál viszonylag nagy, az agglomerációsnál kisebb kilátófedélzet található a tatrészen, amelyet a menetszél és az időjárás viszontagságai ellen oldalsó és felső árnyékolás véd. A gyors be- és kiszállást oldalanként 2-2 db, minimum 2,0–2,4 m szabad szélességű önműködő tolóajtó és széles, lépcső nélküli közlekedőfolyosók teszik lehetővé.
 • A járműveken büfé-kávézó és akadálymentes WC található.
 • Mindkét változaton szállítható kerékpár.
 • A hajókon wifi, leszállásjelző és a FUTÁR-ba illesztett utastájékoztatás is működik.
 • A kisebbik hajótípus belső tere a városi tömegközlekedési járművekéhez hasonló, az agglomerációs típusúnál a szigorú jogi szabályozás 100%-os ülőhelyarányt ír elő.
 • A járművek jól manőverezhető, csavarhajtású hajók, amelyek menetdinamikájuknak köszönhetően a viszonylag zsúfolt belvárosi folyamszakaszon is biztonsággal mozoghatnak.
 • A hajtásrendszert tekintve az LNG-s (cseppfolyós földgáz) és az Euro 6 dízelüzem bizonyult életképesnek a jóval alacsonyabb üzemanyagköltség, a kedvezőbb zajszint és a kisebb emisszió okán.
Hajóparaméterek
Hajótípus Városi hajó
C: 17+1 db
Agglomerációs hajó
D: 5+1 db
Geometria 24,5 m x 7,5 m x 0,8-0,9 m 32,5 m x 8,5(9,0) m x 1,1-1,3 m
Férőhelyek 110 165
Ülőhely/állóhely arány 40% / 60% 100% ülőhely
Szállítható kerékpárok 10 darab 10 darab
Mozgáskorlátozottak férőhelye 2 darab 2 darab
Elérhető max. utazósebesség 40 km/h 60 km/h
Fogyasztás 120 l/h 190 l/h
Fogyasztás naponta (16 üzemóra) 2000 l 3000 l
Előállítás költsége 440 millió Ft/db
Prototípus: 616 millió Ft/db
550 millió Ft/db
Prototípus: 770 millió Ft/db
 

Kikötők

A rendszer működésének alapvető feltétele a kikötő infrastruktúrájának fejlesztése és az átszállási kapcsolatok javítása.

A jelenlegi helyzettel ellentétben az utasok majd a részben fedett úszóművön várakoznak, ahová szabványos e-ticketing beléptetőkapun át jutnak. A kikötőket minden szükséges biztonsági, utastájékoztatási, beléptetési és kényelmi elemmel ellátjuk, a várakozó utasok biztonságát peronkapuk garantálják.

A hajók a kikötés gyorsítása érdekében irányhelyesen állnak majd a ponton mellé, amelyhez félautomata kapcsolószerkezettel rögzülnek.

Kritikus kérdés a kikötő akadálymentesítése, hiszen a part és a hajók közötti útvonalnak a Duna 6-8 méteres vízszintingadozása ellenére is járhatónak kell lennie. A szakértők megállapítása szerint a rendszer funkcionálisan akadálymentesíthető, azonban a jogszabályi előírásoknak nem mindenhol és nem minden esetben lehet megfelelni, ezért a kisebb forgalmú kikötőknél célszerű felmentésért folyamodni.

A kikötőkkel együtt azok környezete is fejlődik: gyalogosutakat, zöldfelületeket létesítünk és térvilágítást alakítunk ki. Az átszállást segíti az összesen 1310 db kerékpártámasz (B+R), a Hungária-gyűrűn kívüli kikötőknél létesítendő 585 db P+R parkoló férőhely, valamint több autóbuszjárat megállójának vagy végállomásának áthelyezése is.

A projekt ütemezése

Közgazdasági mutatók

A megvalósíthatósági tanulmány a közlekedés- és területfejlesztési projekteknél elvárt módszertan szerint készült, és a multiplikatív hatásokat (gazdaságélénkítés, életminőség-javulás stb.) is figyelembe vette.

A kiválasztott elővárosi változat beruházási költségének mintegy 60%-át teszi ki a járműbeszerzés összege. Az elővárosi variáns közgazdasági teljesítménymutatói úgy a dízel-, mint az LNG-meghajtást figyelembe véve meghaladják az európai uniós támogathatóság határát, melynek a városi változat kevéssel alatta marad. Ezért az elővárosi projekt változat, azon belül is az LNG-meghajtás javasolt a megvalósításra.

Kapcsolódó beruházások

A hajózás fejlesztésével szoros összefüggésben a budapesti Duna-szakaszon több olyan beruházás van előkészületben, amelyek összességében új minőségű élettérré teszik a folyó menti városrészeket.

Várkert Bazár

A Várlejtő hajdani ékességének számító kerti építmények 2014-re megújultak, és egyebek között a királyi palota déli irányú megközelítését is lehetővé teszik. Ehhez csatlakozik az új rakparti hajóállomás, amely a hajózás fejlesztésével az egyik legfontosabb átkelési pont lehet a pesti belváros (Vigadó tér) felől.

Dagály úszókomplexum

2017-ben, illetve 2021-ben Budapesten rendezik az úszóvébét, majd a vizes sportok világbajnokságát. Ezek központi helyszíne a Rákos-patak torkolatánál felépülő új versenyuszoda lesz. A Dagály fürdő környékén nincsen kötöttpályás közlekedés, a hajózás azonban rugalmassága révén alkalmas lehet a látogatók egy részének szállítására.

A belvárosi Duna-partok komplex közterületi rehabilitációja

A Duna-partok élhetőségének javítása, a folyó és a városszövet kapcsolatának javítása várospolitikai prioritás. Első lépésként a pesti belvárosban, a pesti alsó rakpart Fővám tér és Kossuth Lajos tér közötti szakaszán épülhet gyalogossétány és újulhatnak meg a kikötők, később a Rákos-patakig terjedő pesti partszakaszt és a bel-budai partokat rendezik. Mindez a legnagyobb utasforgalmú kikötők környezetének megújítását és gyalogoskapcsolataik javítását is magával vonja.

Óbudai-szigeti sportközpont

Az állami tulajdonba került déli szigetcsúcson a jelenlegi elképzelések szerint szabadidő- és sportközpont épülhet, melynek központi eleme a Hajógyári-öbölben kialakítandó kajak-kenu versenypálya. Ezzel párhuzamosan a tervek között szerepel a római kori helytartói palota bemutatása és az északi közpark fejlesztése. A sziget megközelítésére a jövőben is a hajózás lesz a legalkalmasabb eszköz.

Összegzés

A megvalósíthatósági tanulmány egyértelműen igazolta a korábban megfogalmazott település- és közlekedésfejlesztési szándékokat. Egy kellő komplexitással és körültekintéssel kialakított, minden elemében átgondolt személyhajózási szolgáltatás versenyképes eleme lehet a közép-magyarországi régió közforgalmú közlekedési hálózatának. Javasolt tehát az előkészítési munka további folytatása, hogy a beruházás mielőbb megvalósuljon.

A projekt közgazdasági mutatói teljesítik az európai uniós támogathatóság kritériumait, különösen az elővárosokat is kiszolgáló, cseppfolyós földgáz üzemű változat

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása

Jelenleg is zajlik az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása Kelenföld vasútállomásig: 2015-re már a Rákóczi hídon haladnak tovább a villamosok Dél-Budára, egészen a Fehérvári út–Etele út kereszteződéséig. A térség közösségi közlekedését azonban az segítené igazán, ha a vonal egészen az Etele térig érne, és közvetlen átszállási kapcsolat jöhetne létre az 1-es villamos és a M4-es metró, valamint a Kelenföld vasútállomás között. A beruházást a BKK európai uniós forrásból valósítaná meg.

Az 1-es villamos a főváros egyik legfontosabb villamosjárata, melynek jelenleg zajlik az átfogó rekonstrukciója. A beruházás I. ütemének részeként nem csupán az infrastruktúra újul meg, de a villamosvonalat is meghosszabbítjuk. A Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon haladva 2015-ben éri el a Fehérvári utat, ahol ideiglenes végállomást alakítunk ki. (https://www.bkk.hu/fejleszteseink/1-es-es-3-as-villamos-fejlesztese/)

A 2014–2020-as európai uniós pénzügyi ciklus közlekedésfejlesztési forrásainak sikeres lehívása érdekében a Budapesti Közlekedési Központ négy fontos közlekedési nagyberuházás előkészítését kezdte meg: az M1-es metró meghosszabbítását, az M2-es metró és a H8-as (gödöllői) hév összekötését, az észak–déli regionális gyorsvasút déli szakaszának előkészítését, valamint a fővárosi villamos- és trolibuszhálózat fejlesztését. (https://www.bkk.hu/fejleszteseink/elokeszitesi-projektek/)

Ez utóbbi részeként 13 villamosfejlesztési, valamint 6 trolibuszhálózat-fejlesztési projekt (https://www.bkk.hu/wp-content/uploads/2012/08/villamos-troli.pdf) tanulmánytervei és előzetes megvalósíthatósági tanulmányai készültek el 2013 őszén. Erre azért volt szükség, hogy a fejlesztési elképzeléseket összehasonlíthassuk, és megalapozott döntéssel választhassuk ki a megvalósítandó beruházásokat.

A megvalósíthatósági tanulmány alapján az 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig történő meghosszabbítása a megtérülő projektek közé tartozik, ezért elkezdődött a beruházáshoz kapcsolódó engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése.

A fejlesztés eredményeként Észak- és Dél-Buda között létrejön egy akadálymentes, korszerű és kényelmes járművekkel ellátott kör irányú villamosvonal, mely érinti a nagy forgalmú Volán-pályaudvarokat, több vasútállomást. A villamosról át lehet majd szállni a legfontosabb BKK járatokra, beleértve az összes metró- és a legtöbb hévvonalat. A vonal meghosszabbításával kiváltható lesz a 103-as autóbusz.

A fejlesztés nagymértékben javítja majd Dél-Buda és Dél-Pest közlekedési kapcsolatait, valamint elősegíti a XI. kerület közterület-felújítási terveit és a lakótelepek megújítását. A villamos az egyik leginkább környezetbarát közlekedési eszköz, ráadásul a tervezett pályaszakasz füvesítve lesz, ezért a beruházás eredményeként a levegő minősége is javulni fog a környéken.

Amennyiben a szükséges források rendelkezésünkre állnak, a kivitelezéshez szükséges tervek elkészültek, és az engedélyeket is megszereztük, a fejlesztés 2015–2016-ban valósulhat meg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az M2-es metró és a H8-as hév összekötése

STARTVONALON – A BKK évekkel ezelőtt megkezdte a felkészülést a 2014–2020 közötti európai uniós pénzügyi ciklusra, hogy amint a közlekedésfejlesztési források elérhetővé válnak, megalapozott, részletesen kidolgozott tervekkel pályázhasson, és megkezdhesse a beruházásokat. Azaz a tervezett és előkészített projektek már a „startvonalon várják”, hogy elindulhassanak.

Miről szól a projekt?

A tanulmány megvizsgálja, hogyan lehetne összekötni az M2-es metrót és H8-as hévet az Örs vezér terénél, és ehhez kapcsolódva megvizsgálja egy új, a Rákosfalva–Rákoskeresztúr központ közötti szárnyvonal kialakításának lehetőségét.

Mely területeket érinti?

A projekt fejlesztési területe az M2-es metróvonal, valamint a H8-as (gödöllői) és a H9-es (csömöri) hév vonala.

Miért szükséges a fejlesztés?

A projektet a társadalmi és gazdasági folyamatok, a hévvonalak és a -járművek műszaki állapota, valamint a tömegközlekedés versenyképességének növelése iránti igény indokolja.

 • A fejlesztéssel érintett agglomerációs települések (Gödöllő, Csömör, Kerepes, Kistarcsa, Mogyoród és Nagytarcsa) lakosainak száma az elmúlt 15 évben 150 százalékkal, a települések lakóinak tulajdonában lévő gépjárművek száma 2000 óta pedig 68 százalékkal nőtt. Ez az autós forgalom a főváros számára egyre nagyobb környezeti terhet jelent.
 • A fejlesztési terület az északkeletbudapesti közlekedési folyosóban helyezkedik el, amely Budapest második legforgalmasabb elővárosi tengelye. Az összes napi utazás száma egy irányban körülbelül 73.000, ami a Budapesten megjelenő teljes agglomerációs forgalom 12 százalékát teszi ki.
 • Az érintett terület lakóinak száma jelenleg 130.000 fő. Közülük naponta mintegy 40.000 utas számára eredményezi majd a fejlesztés az érezhető menetidő-csökkenést és a szolgáltatási színvonal látványos emelkedését.

Mi jellemző jelenleg a hévvonalra?

A H8-as hév nyomvonala nagyon kedvező, számos települést és külső kerületet (X., XIV. és XVI.) ér el. A benne rejlő lehetőség azonban a jelenlegi alacsony szolgáltatási szint miatt kihasználatlan.

 • Az infrastruktúra rossz állapota miatt, a járművek átlagsebessége alacsony. A vonal nagy részén sebességkorlátozást kellett bevezetni.
 • Nincsenek akadálymentesített megállóhelyek, P+R és B+R parkolók, nem megfelelő az utastájékoztatás.
 • Kedvezőtlen az átszállási kapcsolat az Örs vezér terén.
 • Elöregedett a járműállomány.
 • A vonalon még mindig a bal oldali közlekedési rend érvényes.
 • Jelentős a vonal területelvágó hatása.

Mik a fejlesztés céljai?

 • A XXI. század elvárásainak és műszaki színvonalának megfelelő városi-elővárosi közlekedési rendszer létesítése.
 • Az agglomerációs települések és a Budapesten található munkahelyek, iskolák és közintézmények jobb megközelíthetőségének biztosítása.
 • Az autós közlekedéssel szemben is versenyképes menetidővel rendelkező, átszállásmentes kapcsolat megvalósítása az agglomeráció és/vagy a budapesti kerületek és a belváros között.
 • P+R és B+R parkolók építése.
 • Az érintett vonal akadálymentesítése, minőségi utastájékoztatás.
 • A mai kor igényeinek megfelelő korszerű járművek beszerzése.

Milyen változások lesznek a vonalon?

 • A megállók elhelyezkedése gyakran nem a jelenlegi, hanem a múltbéli utasigényeknek felel meg, amelyek pedig az elmúlt időszakban igencsak megváltoztak. Ilyen megállóhely például Nagyicce, Sashalom és Mátyásföld, repülőtér. Annak érdekében, hogy ügyfeleink minél kedvezőbben érjék el a vonalat, szükséges a budapesti megállóhelyek újraosztása, mely együtt jár a felszíni ráhordó autóbusz- és trolibuszhálózat átszervezésével.
 • A vasúti pályát és az azzal kapcsolatos létesítményeket teljesen át kell építeni.
 • A peronok akadálymentesek lesznek fedett utasváróval.
 • P+R és B+R parkolók épülnek a vonalon.
 • Korszerű utastájékoztatási rendszert létesítünk, biztosítjuk a jegyés bérletvásárlást.
 • Ahol szükséges, különszintű közúti átjárókat hozunk létre.

Hogyan történik a metró és a hév összekötése?

A két vonal az Örs vezér terén találkozik. A vasúti pálya a Pillangó utca állomásnál süllyed a föld alá, majd Körvasút megállóhelynél bukkan a felszínre. A tervezett új Örs vezér tere állomást a Kerepesi út közepén, a jelenlegi gyalogosaluljáró alatt alakítjuk ki, a –2. szinten. Az új állomásról előreláthatólag lehetőség lesz közvetlen gyalogos kapcsolat kialakítására a két nagy bevásárlóközpont, illetve a Kerepesi út/Gyakorló köz lakótelepei felé. Az állomást mozgólépcsőn és lifttel is meg lehet majd közelíteni.

A metró üzemhatára a közeljövőben is az Örs vezér terén marad, a szerelvények ezen a ponton túl nem közlekednek. A jelenlegi hévszakaszon a felsővezetékes rendszerű üzemet tartjuk fenn.

Milyen előnyökkel jár a metró és a hév összekötése?

 • A fejlesztés révén Budapest keleti része intenzíven részesülhet mindazokból az előnyökből, amelyeket a kötöttpályás közlekedés jelent.
 • A két rendszer fizikai összekötésével megszűnik az átszállási kényszer Budapest számos városrésze felé.
 • A mai H8-as hév vonalán gyakrabban közlekednek a szerelvények.
 • Az Örs vezér terén az átszállást is számítva 15 perc menetidő-megtakarítás várható, Gödöllő és a Déli pályaudvar között a menetidő jellemzően mintegy 30 százalékkal csökken.
 • A kapcsolódó autóbuszjáratok és a metró, valamint a hév közötti átszállás könnyebbé válik.
 • A hév vonalán megszűnik a bal oldali közlekedés, ezzel Budapesten végre megteremthetjük az egységes jobb oldali közlekedést.
 • A közúti-vasúti átjárók biztonságosabbak lesznek, a várakozási idők csökkennek.
 • Az Örs vezér terén lehetőség lesz a tér rendezésére, a közösségi és zöldfelületek európai színvonalú kialakítására.
 • A vonalon megszűnő állomásépületek területét hasznosíthatjuk.
 • A gyors és megbízható közlekedési rendszer létrehozásával minden bizonnyal csökken az autóforgalom és a torlódás, valamint mérséklődik a környezetterhelés.

Milyen járművek közlekednek jelenleg az érintett vonalakon?

A H8-as hév vonalán jelenleg közlekedő szerelvények

 • elérték a 40 éves életkort,
 • tervezett élettartamuk lejárt,
 • műszakilag elavultak,
 • gazdaságosan nem újíthatók fel,
 • nem alkalmasak arra, hogy az M2-es metróvonal alagútjában közlekedjenek.

Azaz a járműpark cseréjét mihamarabb el kell kezdeni, mivel a szerelvények már elérték a selejtezési kort. Az M2-es metró vonalán közlekedő szerelvények

 • 2012 szeptembere és 2013 májusa között álltak forgalomba,
 • modern, a kor követelményeinek megfelelő járművek,
 • utasterük légkondicionált,
 • hangos és digitális utastájékoztató berendezésekkel vannak ellátva,
 • teljesen egyterűek, kocsinként, oldalanként 4 ajtó segíti a gyors kiés beszállást.

Milyenek lesznek az új járművek?

A szerelvények műszaki kialakítása egyszerre illeszkedik az elővárosi vasút utasforgalmi igényeihez (több ülőhely), illetve a metróval utazók utazási szokásaihoz (gyors utascsere), ezért az új szerelvényeken az utazás mindenkinek kényelmes lesz.

 • A metró és a mai hév vonalán is képesek közlekedni.
 • Modern, a kor követelményeinek megfelelő a kialakításuk.
 • A szerelvények egyterűek, 2 x 60 méteresek annak érdekében, hogy a rendszer gazdaságosan üzemeltethető legyen.
 • 20 méterrel hosszabbak, mint a jelenlegi ALSTOM szerelvények, és a zsúfoltság elkerülése érdekében 20 százalékkal több férőhellyel rendelkeznek.
 • Nyáron hűthetők, télen fűthetők.
 • Alkalmasak kerékpárszállításra is.
 • A babakocsival és a kerekes székkel közlekedőknek külön helyet alakítanak ki bennük.
 • A jelenleg használt Alstom szerelvények kb. fele a projekt megvalósulását követően is közlekedni fog a metró vonalán.

Milyen további fejlesztési lehetőségeket rejt a vonal?

A távolabbi jövőben elképzelhető, hogy a metrószerelvények az Örs vezér tere helyett egészen Mátyásföldig közlekedjenek.

A rákoskeresztúri szárnyvonal kialakításának terve azért merült fel, mert a XVII . kerület található a belvárostól a legtávolabb, ráadásul területének mindössze 25 százaléka közelíthető meg a belvárosból 45 percen belül, míg a metrószárnyvonal kiépítésével ez az arány 45 százalékra változna. A kerület közösségi közlekedését jelenleg túlnyomó részben autóbuszok bonyolítják le, a vasút elkerüli a sűrűn lakott területeket és a kerületközpontot.

Az elképzelés szerint a rákoskeresztúri szárnyvonal Rákosfalvánál, a Körvasútnál ágazna ki az akkorra már összekötött M2-es metró és a H8-as hév nyomvonalából.

A „kiágazás” innen többnyire a felszínen vezetne egészen Akadémia-újtelepig, ahonnan föld alatt futna tovább. A XVII . kerületben 4 állomás megépítése indokolt. Rákoskeresztúr városközponttól a menetidő a belváros felé a jelenlegi 35 percről 23 percre csökkenne.

A H8-as hévvonal rekonstrukciójának tervei úgy készültek el, hogy a megújult pálya lehetővé tegye a rákoskeresztúri szárnyvonal későbbi megépítését is.

Mely közúti átjárók átalakítása várható?

A sűrűbb hévközlekedés okán szükséges a közúti-vasúti átjárók fejlesztése is.
A projektben a következő közúti átjárókat fejlesztjük jelentősebb mértékben:

Útátjáró megnevezése Település Meglévő állapot Tervezett állapot
Kerepesi út–Keresztúri út–Szentmihályi út Budapest szintbeli átjáró különszintű átjáró
Lándzsa utca–Thököly út–Veres Péter út Budapest szintbeli átjáró különszintű átjáró
Batsányi János utca–Veres Péter út Budapest szintbeli átjáró különszintű átjáró
Baross Gábor utca– Veres Péter út Budapest szintbeli átjáró különszintű átjáró
Ostoros út–Szabadföld út–Vidám vásár utca Budapest szintbeli átjáró különszintű átjáró
Gazdaság út–Magtár utca–Szabadföld út Budapest különszintű aluljáró aluljáró szélesítése
(1 sávból 2 sáv lesz)
Szabadság út–Széchenyi utca Kistarcsa különszintű aluljáró aluljáró szélesítése
(1 sávból 2 sáv lesz)
Szabadság út–Széphegyi út (Vis Vitalis Hotel) Kerepes különszintű aluljáró aluljáró szélesítése
(1 sávból 2 sáv lesz)
Szabadság út–Táncsics Mihály út
(Gödöllő, Erzsébet park H)
Gödöllő szintbeli átjáró átjáró átépítése, vasúti kereszteződés megszüntetése
Szabadság út–Vasút sor Csömör különszintű aluljáró aluljáró szélesítése
(1 sávból 2 sáv lesz)

Miért szükségesek a megvalósíthatósági tanulmányok?

A főváros és a Budapesti Közlekedési Központ több éve megkezdte a felkészülést a 2014–2020 közötti európai uniós pénzügyi ciklusra. Erre azért volt szükség, hogy – amint a finanszírozási időszak pénzügyi forrásai megnyílnak – az elérhető fejlesztési forrásokra már jól előkészített, megalapozott közlekedésfejlesztési projektekkel lehessen pályázni. A fejlesztések célja nemcsak a járművek cseréje, a pálya átépítése, hanem a kapcsolódó közterületek vonzóbbá tételével az érintett városrészek értékének növelése. A megújuló, megszépülő közterületeken a mozgásukban korlátozottak, illetve a gyalogosok és a kerékpárosok is könnyebben közlekedhetnek.

Az ehhez szükséges stratégiai tervezési feladatokat uniós források felhasználásával a BKK – nyílt közbeszerzési pályázaton kiválasztott hazai tervezőirodák bevonásával – végezte el.

Milyen szempontokat vettek figyelembe a tervezésnél?

A tervek elkészítését a forgalomszámláláson és a különféle statisztikai és városrendezési adatok feldolgozásán kívül a várható forgalom modellezése, valamint széles körű szakmai egyeztetés előzte meg.

Végül a szakemberek azokat a terveket választották ki, amelyek várhatóan a leghasznosabbak lesznek a főváros, valamint az agglomeráció lakói számára, és amelyeknek legjobbak a költséghatékonysági mutatói.

Melyek azok a tervek, amelyeket részletesen kidolgozott a BKK?

A Budapesti Közlekedési Központ négy különálló tanulmányt készíttetett:

 

Az M1-es metró korszerűsítésének és meghosszabbításának koncepciója*

 
 

Az M2-es metró és a H8-as hév összekötésének, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal megvalósításának koncepciója**

 

Az Észak–déli Regionális Gyorsvasút déli szakasz kialakításának koncepciója

A fővárosi villamos- és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciója

A tanulmány eredeti címe: Az M1 Millenniumi Földalatti Vasút korszerűsítésének és meghosszabbításának megvalósíthatósági tanulmánya
** A tanulmány eredeti címe: Az M2 metró és a gödöllői hév összekötése, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal megvalósíthatósági tanulmánya

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Az M3-as metróvonal komplex rekonstrukciója

Az M3-as vonal szerepe Budapest tömegközlekedésében

Az M3-as metróvonal Magyarország legnagyobb forgalmú tömegközlekedési járataként jelentős szerepet tölt be Budapest közösségi közlekedésében. A fővárost észak–déli irányban átszelő 17,3 km-es vonal Kőbánya-Kispest és Újpest-Központ végállomás között 20 állomás érintésével biztosít széles körű utazási kapcsolatot. Ezt bizonyítja az is, hogy munkanapokon megközelítőleg félmillióan választják utazásukhoz, hiszen csúcsidőben 2-3 percenként, csúcsidőn kívül napközben és hétvégén 5 percenként, késő este pedig 10 percenként az év minden napján 4:30 és 23:50 között 32 darab hatkocsis 120 méteres, mintegy ezerfős kapacitással rendelkező szerelvény szállítja az utasokat. Ez azt jelenti, hogy az M3-as metróvonal szerelvényein többen utaznak naponta, mint az ország összes vasútvonalán együttvéve. A vonalhoz tartozik a kőbányai Kőér utcából nyíló, a szerelvények tárolására, üzemeltetésére és karbantartására alkalmas telephely, valamint az M2 vonallal a Deák Ferenc téri állomásoknál összeköttetést teremtő üzemi alagút is. Az 1976 és 1990 között öt ütemben épült vonal első, a Deák Ferenc tér és Nagyvárad tér közötti szakasza 1976-ban nyílt meg. Négy évvel később, 1980-ban megépült Kőbánya-Kispest végállomás, majd 1981-ben, a vonal északi folytatásaként átadták a Deák Ferenc tér–Lehel tér közötti szakaszt. 1984-ben az Árpád hídig bővült a vonal, 1990-ben pedig Újpest-Központ állomással az északi – eleve ideiglenesnek szánt – végállomás is elkészült. A vágányok a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomás között a város alatt mintegy 30 méter mélyen fúrt alagutakban futnak, míg a Lehel tér és Újpest-Központ, valamint a Nagyvárad tér és a Határ út állomás között a vonal nyílt technológiával épült, a felszíntől számítva 5-10 méter mélységben, azaz kéreg alatt fekszik. A metróállomásokon és az azokhoz kapcsolódó 16 csomópont aluljáróiban összesen 55 mozgólépcső működik. Az M3-as metró és az M1-es és M2-es vonal között közvetlen átszállási kapcsolat a Deák Ferenc tér állomáson található, míg a 2014 tavaszán induló M4-es metróval a Kálvin téren lesz kapcsolata.

Az M3-as metró pályája, állomásai, műszaki berendezései és szerelvényei a több mint három évtizedes, érdemi felújítás nélküli folyamatos működés alatt elhasználódtak, egyúttal elavulttá is váltak, jelenlegi állapotukban ráadásul az esélyegyenlőségi elvárásoknak sem felelnek meg. A korábbi évek alulfinanszírozottsága következtében az elmaradt felújítások és a beszűkült karbantartási lehetőségek miatt a közelmúltban egyre több, késéssel és menetkimaradással járó meghibásodás történt, ezért a vonal és a szerelvények átfogó felújítása halaszthatatlanná vált.

Felújítás európai uniós források bevonásával

Az M3-as metró felújítására, szerelvényeinek cseréjére 2010 őszéig nem történt érdemi előkészület a korábbi fővárosi vezetés részéről, pedig a szerelvények kora és az infrastruktúra állapota ezt indokolttá tette volna. Tarlós István főpolgármester és az új városvezetés hivatalba lépését követően alig fél évvel a BKK 2011 áprilisában támogatási kérelemmel fordult a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz a metróvonal rekonstrukciójának európai uniós (KÖZOP) forrásból történő támogatása érdekében. Az NFM 2012. november 15-én meghozott döntése alapján a BKK a projekt tervi előkészítésére vissza nem térítendő támogatásban részesült. A BKK és a BKV munkájának köszönhetően több ezer oldalnyi előkészítő vizsgálat, állapotfelmérés készült. További beavatkozás nélkül már csak jelentős korlátozásokkal lehetne biztonságosan üzemeltetni az M3-as metróvonalat. Ennek elkerülése érdekében a BKV szakemberei a kritikus helyek folyamatos ellenőrzésén kívül a hosszabb szakaszokon a leginkább elhasználódott sínszálakat cserélik, de végleges megoldást csak egy komplex felújítás jelenthet a teljes vágányhálózat cseréjével. Az elöregedett járműpark frissítésére az M2-es metró vonaláról 20 fiatalabb, még tovább üzemeltethető, orosz gyártmányú kocsit helyeztek át az M3-as metróvonalra. Lehetővé téve ezzel a leginkább elhasználódott kocsik forgalomból történő kivonását.

Az M3-as metróvonal rekonstrukciójának és meghosszabbításának előkészítését szolgáló projekt célja, hogy a több mint 30 éves, az építés óta átfogó felújítás nélkül folyamatosan üzemelő, mára mind a pályát, az állomásokat, a gépészeti berendezéseket, mind pedig a járműparkot tekintve korszerűtlen és rendkívül leromlott állapotú vonal a 2014–2020 közötti uniós finanszírozási időszakban teljesen megújulhasson. Az infrastruktúra felújítását célzó projekt várható költsége igen jelentős, a majdani tervváltozattól függ, de a legkedvezőbb esetben is legalább 100 milliárd Ft-ra tehető. Ez nem tartalmazza a járműpark megújításának költségét, mely – attól függően, hogy a meglévő járművek teljes körű újjáépítése vagy új szerelvények beszerzése mellett születik-e döntés – 65-90 milliárd Ft körüli összegre tehető.

A járműpark és az infrastruktúra teljes megújítása, egyúttal a vonal meghosszabbítása csak európai uniós források bevonásával, a 2014-ben indult hétéves uniós finanszírozási időszakban kezdődhet el a 2014–2020 közötti uniós ciklus várhatóan legnagyobb fővárosi közösségi közlekedési projektjeként. A Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ 2013 júliusában pályázatot írt ki a vonal komplex rekonstrukciójának tervezésére.

Az uniós nyílt közbeszerzési eljárásban három ajánlat érkezett, közülük egy a tervezésre rendelkezésre álló forráskereten belül, míg kettő ezt jelentősen meghaladva. A BKK 2013 őszén lefolytatta a beérkezett ajánlatok elbírálását és a szükséges hiánypótlásokat. Ez alapján két ajánlat a törvényi előírásokra tekintettel érvénytelen lett, míg a harmadik, a rendelkezésre álló forrásokat jelentősen (mintegy kétszeresen) meghaladó tervezői ajánlatot jogilag érvényesnek nyilvánítottak. Mivel a rendelkezésünkre álló uniós forrás nem fedezte volna a dupla tervezői kiadásokat, az eljárás a közbeszerzési törvény 74. § (1) bekezdés c) pontja alapján eredménytelen lett. Ezzel egy időben ugyanakkor a Kbt. 94. § (2) bekezdés a) pontja alapján mindhárom ajánlattevővel hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás lefolytatását kezdeményezzük, így a második fordulóban gyorsított eljárásban választhatjuk ki a tervezőt. A közbeszerzési eljárások ugyanakkor minden ilyen volumenű beruházásnál több hónapot vesznek igénybe, hiszen a munkák uniós forrásokból zajlanak, így maradéktalanul figyelembe kell vennünk mind az európai uniós, mind pedig a magyar közbeszerzési szabályokat, valamint a szakmai és közbeszerzés-jogi szempontú minőségbiztosítási folyamatokat, különben elveszíthetjük a támogatást.

Fejlesztési elképzelések

Az M3-as metró komplex felújításakor terveink szerint megújulnak az állomások, a mozgólépcsők, az utastájékoztatási rendszer, de jelentősen javulnak az esélyegyenlőségi feltételek is. Az alagút szigetelésén és a teljes pályacserén kívül a metró működését a háttérből kiszolgáló egységeket ugyancsak felújítjuk. Így az infokommunikációs rendszert, a biztosítóberendezéseket, a világítástechnikát és a szellőztetőrendszert is, mindemellett vizsgáljuk a vonal északi meghosszabbításának lehetőségét. A rekonstrukciós munkálatokban évente négy állomást és a hozzájuk tartozó pályaszakaszt zárnánk le és újítanánk fel teljes körűen, így öt év alatt az egész vonal megújulhat. Amennyiben a megvalósíthatósági tanulmány alátámasztja, később megépülhet az M3-as metró régóta tervezett szakasza a Káposztásmegyeri lakótelepig négy új közbenső megállóval, az új végállomás pedig a Megyeri útnál tervezett intermodális csomópontban kapna helyet. A káposztásmegyeri meghosszabbítást már a nyolcvanas évek óta tervezik, de uniós szempontok szerinti részletes érdemi vizsgálatát, illetve megtérülési elemzését először végzik majd el.

A tervezés első lépéseként a BKK uniós források felhasználásával megvalósíthatósági tanulmányt készíttet, elsősorban a vonal leromlott állapotú infrastruktúrájának megújítására koncentrálva. Ekkor készülnek majd el a meglévő vonalszakasz felújításengedélyezési tervei, valamint a szükséges hatósági jóváhagyások megszerzése után előkészítjük a kivitelezési eljárás közbeszerzési kiírásához szükséges dokumentumokat.

A komplex tervezési folyamat 100%-ban az Új Széchenyi Terv és az európai uniós források segítségével várhatóan 2016-ban fejeződik be, kivitelezése pedig előreláthatóan a 2014–2020-as európai uniós pénzügyi ciklusban valósulhat meg.

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az újpesti Tél utca komplex felújítása

A BKK megkezdte a rossz állapotú IV. kerületi utca felújításának előkészítését. A rekonstrukció a Fővárosi Önkormányzat útfelújítási programjának része.

A jelenlegi helyzet

A Tél utca Újpest egyik fontos, 2 x 2 sávos, középen járdaszigettel kettéválasztott közlekedési útvonala. A környéken lakók, illetve dolgozók parkolási igényeinek kielégítése érdekében a Tél utca északi útpályáján, a Pozsonyi utca és Erzsébet utca közötti szakaszon a szélső sáv és a középső elválasztó sziget is parkolóként funkcionál. A Tél utcán közlekedik a 20E, a 25, a 120 és a 121 jelzésű autóbusz, amely szintén a szélső forgalmi sávban áll meg. Az útburkolat a jelentős forgalom miatt rossz állapotú, megsüllyedt, kátyús, töredezett. A meglévő betonszegélyek helyenként tönkrementek, hiányosak, magasságuk nem megfelelő.

A felújítás utáni állapot

Az utca felújításának részletes terveit a BKK 2014 áprilisára elkészíti. Ezt követően, várhatóan ez év őszén megkezdődnek a rekonstrukciós munkálatok, melyek eredményeként a Tél utca nemcsak új burkolatot kap, de a sávkiosztás is megváltozik. A meglévő 2 x 2 forgalmi sáv helyett mind az északi, mind a déli oldalon egy-egy forgalmi sávot, irányhelyes kerékpársávot, valamint parkolósávot alakítunk ki. A zavartalan közlekedés, valamint a Tél utcától északra található lakótelep megközelíthetőségének javítása érdekében az itt található csomópontoknál, a déli pályán egy balra kanyarodó sávot is használhatnak majd az autósok. A felújítást követően a kerékpársávoknak köszönhetően a Tél utcát teljes hosszában használhatják a biciklisek.

Az új sávkiosztás eredményeként nő majd a parkolóhelyek száma, a kevesebb forgalmi sáv miatt a gyalogosok biztonságosabban tudnak átkelni az úton. A felújítással megújulnak a járdaszegélyek, a buszmegállók új, ellenállóbb burkolatot kapnak, a déli oldalon található „Erzsébet utca” buszmegállót áthelyezzük az Erzsébet utca és a Nap utca közé.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Budai fonódó villamoshálózat (Folyamatban van)

A projekt célja

Fejlesztésünk célja, hogy a jelenleg széttagolt budai villamosvonalak ismét egységes hálózatot alkossanak, új átszállásmentes kapcsolatok jöjjenek létre Észak-, Közép- és Dél-Buda között.  A projekt keretében 17-es villamos egyesül három budai járattal, így hosszú, észak-déli irányban egész Budát átszelő vonalak jönnek létre. Óbudáról átszállásmentes, az autós közlekedéssel szemben is versenyképes kötöttpályás kapcsolat létesül a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva valamint Kelenföld felé.  A fejlesztés keretében átépül a Széll Kálmán tér vágányhálózata is, kapcsolódva a tér rekonstrukciójához.

Előzmények

Az óbudai villamosközlekedés története

Budapest az 1970-es évekig összefüggő fonódó-elágazó villamoshálózattal rendelkezett: a nagyobb forgalmú útvonalakat több járat szolgálta ki, így egy pontból többfelé lehetett átszállás nélkül utazni. Az elavult járművek, és a korszerűtlen forgalomirányítás miatt azonban ezt a rendszert felszámolták, a hangsúlyt a gyorsvasutakra és a ráhordó járatokra helyezték. A metróépítéseket követően egyszerűsítették a viszonylatrendszert, számos villamosvonalat felszámoltak, többek között olyanokat is, amelyek értékes elemei maradhattak volna a főváros közlekedési rendszerének. Erre a sorsra jutott a Bem rakparti vonal is: 1970-ben a HÉV földalatti szakaszának építése miatt megszűnt a forgalom a Batthyány tér és a Margit híd között. Az óbudai térség 1981-ben újabb kötöttpályás kapcsolattal lett szegényebb: a Flórián téri csomópont kiépítése miatt megszűnt a villamosközlekedés a Pacsirtamező utcában, ezzel az észak-déli irányú forgalom jelentős része autóbuszra, illetve személygépkocsira terelődött át.

Az óbudai közlekedés jelene

Óbuda észak-déli tengelyének forgalmát ma jellemzően autóbuszok látják el. A HÉV ugyan aránylag gyors, nagy kapacitású, de a városrész szélén halad, Óbuda gerincét képező Pacsirtamező utcától messze, a nagy forgalmat generáló lakótelepnek csak kis részét tudja kiszolgálni. A 17-es villamos a buszokkal ellentétben nem éri el a metrót, ritkábban is jár, ráadásul lassabb, a közúti forgalom is gyakran akadályozza közlekedését; az utasok többsége ezért inkább a sűrűbben közlekedő buszokat választja úti célja eléréséhez.

Budán az észak-déli irányú közlekedési kapacitások meglehetősen szűkösek. Az alsó és a felső rakpart, valamint a Fő utca zsúfolt, a budai körúton és a Rózsadombon keresztül vezető kerülő útvonalak is telítettek. A budai hegyek és a Duna által behatárolt területen nincs a pesti Hungária körúthoz hasonló elkerülési lehetőség, a városhatáron belül a közúti forgalom enyhítésének egyetlen módja a közösségi közlekedés fejlesztése.

A beruházás elemei

A 17-es villamos felújítása

A vonal infrastruktúrája teljesen megújul a Margit híd és a Tímár utca között, korszerű pályát, felsővezetéket, megállóhelyeket építünk ki, a felújítás kiterjed Frankel Leó utca és Bécsi út kockaköves szakaszaira is. Új forgalmi rendet vezetünk be: a villamosokat mentesítjük a torlódások hatásaitól.  A megállókba akadálymentes közlekedésre alkalmas peronok épülnek, a folyamatban lévő járműbeszerzési projektünk keretében új, alacsonypadlós villamosok is érkezhetnek a vonalra. A fejlesztés kapcsolódik a III. kerület Óbudai Promenád fejlesztése című projektjéhez, melynek keretében a Bécsi út – Nagyszombat utca – Lajos utca – Kolosy tér által határolt terület újul meg.

Széll Kálmán téri ág

A projekt keretében átkötés épül a Frankel Leó utca és a Margit körút között, ezáltal a Széll Kálmán tér és Óbuda között átjárható villamospálya létesül, lehetőség nyílik hosszú vonalak létrehozására.

Vonalvezetés

A Széll Kálmán tér felé haladó villamosok a Török utca bal oldalán haladnak a Margit körút felé, míg  az óbudai irány a nagykörúti vonalról annak Margit híd, budai hídfő megállója előtt ágazik le észak felé, és a Frankel Leó utcán keresztül éri el az óbudai vonalat. A Széll Kálmán téri irány megállója a Margit körút–Török utca sarka előtt, a Bem mozinál, a baloldali járdán, az óbudai irányé a Frankel Leó utca és a Vidra utca sarkán lesz.

A Török utcát, a Frankel Leó utat és a Bécsi utat is teljes szélességben felújítjuk a Tímár utcáig. A projekt része – önkormányzati forrásból – a Margit híd budai hídfő és a Török utcai vágánycsatlakozás közötti terület megépítése. A közműszolgáltatók a beruházás megindítása előtt a szükséges közműkiváltásokat, illetve -felújításokat elvégzik, majd kezdődhet a vágány és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra építése. Városképi elemekkel is gazdagodik a fejlesztési terület A Török utca és a Frankel Leó út által határolt könyvtár előtti parkba utcabútorokat és növényeket telepítünk. A Zsigmond teret pedig új forgalmi renddel biztonságosabbá, könnyebben átjárhatóvá tesszük, illetve parkosítjuk.

 

 

Megváltozik az Üstökös utcai kereszteződés forgalmi rendje: balra kanyarodási lehetőséget ad a Batthyány tér felől érkezőknek. Az Árpád fejedelem útja–Komjádi Béla csomópontban szintén biztosítva lesz a balra kanyarodási lehetőség a déli irányból érkezők számára.

 

Széll Kálmán téri vágányhálózat átalakítása

A Széll Kálmán tér rekonstrukciója egy régóta várt, nagyszabású beruházás. A korábbi túlméretezett tervekkel ellentétben egy reálisabb, ütemezhető elképzelés szerint újul meg a tér, kiemelt figyelemmel a közösségi közlekedés szempontjaira. A tervezés során nagy hangsúlyt kapnak az átszállási útvonalak, ahol lehet, közelebb kerülnek egymáshoz a megállók,a tér vágányhálózata is átalakul:

 • A 4-es és a 6-os villamos végállomása a jelenlegi helyén marad
 • Az egykori 56-os villamos hurokvágányát elbontjuk, helyette gyalogos felületek létesülnek
 • Kialakítjuk a 60-as vonal (fogaskerekű) leendő végállomását
 • A leendő Óbuda – Móricz Zsigmond körtér járat megállópárja a 18-as villamos jelenlegi végállomásának helyén épül ki, a peronokat azonban áthelyezzük, mindkét irányban a tér felőli oldalra kerülnek.

A felújítás minden vágányhálózatot érintő része az észak-déli villamosközlekedés fejlesztésének keretében valósulna meg, a tér rekonstrukciójának esetleges csúszása nem hátráltathatja a villamosfejlesztést.

Bem rakparti ág

A projekt keretében új villamospálya épül a 17-es villamos Margit hídi és a 19 és a 41-es vonal Batthyány téri végállomása között, egy közbenső megállóval a Bem téren.

Vonalvezetés

A vonal a 17-es villamos jelenlegi végállomását elhagyva áthalad a Margit híd alatt, ahol vágányok egy rövid szakaszon egymásba fonódnak, a váltakozó irányú villamosforgalmat jelzőlámpa szabályozza. Az alsó rakparti lehajtó és a Margit hídi felhajtó között a pálya áttér a Duna felőli oldalra, majd a kerékpárút mellett halad a Batthyány tér felé. A kerékpárút végig megmarad, csak – a jelenlegi kialakításhoz hasonlóan – a Bem téri megállónál kell egy rövid szakaszon a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak együtt haladniuk.

A Margit hídnál az óbudai irányú megálló a Vidra utcában lesz, közel a Széll Kálmán tér felől érkező villamosok megállójához, így a várakozó utasok mindig az előbb érkező villamosra szállhatnak fel. A kialakítás oka, hogy a nagykörúti villamosokról érkezők számára az óbudai villamosok közös, 3-4 perces követése már így ebben a megállóban érvényesül. A Batthyány tér felé közlekedő villamosok megállója a 17-es járat jelenlegi végállomásának a helyén lesz, de a peron a sínek másik oldalára kerül.

A Bem rakpart turisztikai és városképi szempontból is rendkívül fontos terület, ezért a villamosvonal fejlesztésének előkészítésekor kiemelt figyelmet fordítottunk a végleges környezet kialakításra. A Batthyány tér és a Margit híd közötti szakaszát teljesen felújítjuk: padokkal, új burkolattal és növények telepítésével tesszük barátságosabbá a környezetet.

Megerősítjük a hév födémszerkezetét, hogy biztonsággal viselje a megnövekedő terhelést, és a felújítás utólagos vízszigeteléssel is jár. Az új vágányok megépítésével a jelenlegi kerékpárút nem szűnik meg.

 

Változások a közúti közlekedésben

A közúti kapacitások, az utak áteresztőképessége a beruházás következtében nem csökken. Mivel a Margit híd alatt haladó kétirányú villamos csak egy forgalmi sávnyi területet foglal el, a jelenleg dél felé haladó sáv megmarad, a buszsáv megszűnik.  Az Árpád fejedelem útja és az alsó rakpart közötti forgalmat a villamos nem keresztezi, mivel csak a lehajtót követően tér át az út másik oldalára.

A Török utcán két sáv halad egyenesen a Margit körút felé, a szélső sávból jobbra, a Margit utca és a Rómer Flóris utca felé lehet majd kanyarodni, az új parkolási rend részletei tervezés alatt állnak. A Vidra utcában a parkolás megszűnik, de az áthaladást nem korlátozzuk ezen a szakaszon..

A beruházás előnyei

A fejlesztés révén Óbuda újra bekapcsolódik Budapest villamosközlekedésének vérkeringésébe. Megszűnik az átszállási kényszer Budapest számos városrésze felé, melyeket ma csak kétszeri átszállással, illetve zsúfolt buszjáratokkal lehet elérni. A beruházás hasznosságát mutatja, hogy egy szűkebb területen végzett aránylag kismértékű fejlesztés hatása egész Budára kiterjed, alig van olyan budai városrész, amely ne profitálna belőle.

Óbuda sűrűbben közlekedő villamosokat, gyors és közvetlen kapcsolatot kap Közép- és Dél-Buda felé, beleértve csomópontokat, melyeken keresztül csaknem a teljes budai térség elérhető.

Dél-Budán Albertfalva és Kelenföld közvetlen kapcsolathoz jut Óbudával és a Margit híd budai hídfőjének térségével.

Víziváros a fenti előnyök mellett mentesül az autóbuszok terhétől, a Fő utcai buszsáv feleslegessé válik, a Batthyány tér és a Clark Ádám tér közötti szakaszon további parkolóhelyek alakíthatók ki.

Hűvösvölgy a 18-as villamos révén visszakapja a Szabadság híd felújításának idején fennálló közvetlen kapcsolatát a Fehérvári úthoz, a Krisztinavároshoz és a Szent Gellért térhez.

Közép-Budán az Alkotás utca és a Villányi út térsége számos kapcsolattal gyarapodik, az új 61-es villamos közvetlen kapcsolatot nyújt a Margit körút, a Margit híd és Óbuda felé.

Gyors és megbízható villamosjáratok létrehozásával az autóforgalom is csökkenhet, a torlódások és a környezetterhelés mérséklődhetnek.

További fejlesztési lehetőségek

Északi meghosszabbítás

A budai fonódó villamoshálózat viszonylatai, valamint az 1-es villamos a jelenlegi Vörösvári úti végállomástól együtt haladnának tovább a Bécsi úton. Tervezett végállomásuk a Kocsis Sándor út és a Bécsi út kereszteződésénél helyezkedne el, ahol Aranyvölgy névvel új vasúti megállóhely létesülne az esztergomi vasútvonalon, kiváló átszállási lehetőséget biztosítva a villamosok utasainak.

A fejlesztés megvalósíthatósági tanulmányának elkészítéséhez megítélt európai uniós támogatás áll rendelkezésre.

Déli meghosszabbítás

A lágymányosi egyetemi negyed, az Infopark és a Lágymányosi öböl térsége folyamatosan Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő térsége: növekedésének üteme miatt magas színvonalú, nagykapacitású közlekedési kapcsolatra van szüksége. Terveink szerint a területet egy új villamosvonal tárná fel: új pálya épülne a Műegyetem rakparton keresztül az Infoparkig, érintve a lágymányosi egyetemi tömböt. Az új végállomás a Dombóvári út és a Budafoki út kereszteződésénél helyezkedne el, jó átszállási kapcsolatot biztosítva az 1-es villamos leendő megállójához.

A pacsirtamező utcai vonal

Óbuda legnagyobb forgalmat lebonyolító autóbuszjáratai a Pacsirtamező utcán közlekednek, mivel ez az útvonal szeli át a városrész legsűrűbben lakott területeit. A budai fonódó projekt I. és II. ütemének megvalósulása után a forgalom egy része átterelődik a Bécsi útra, egy része azonban továbbra is a Pacsirtamező utcán fog haladni. Az útvonal kiszolgálásának legkorszerűbb módja az 1981-ben megszűnt villamosvonal modern formában történő visszaépítése lenne; társaságunk felvette ezt a fejlesztési lehetőséget előkészítési projektjei közé, melyeknek keretében megvizsgáljuk a fejlesztés hasznosságát és megvalósíthatóságát.

Fontos információk

Ütemezés

 • Széll Kálmán téri ág kiépítése Széna tér – Margit krt – Frankal Leó út (Török utca) – Bécsi úton keresztül a, Tímár utcáig
 • Széll Kálmán téri vágányhálózat rekonstrukciója
 • Bem rakparti ág kiépítése (Batthány tér – Germanus Gyula park közötti szakaszon, Margit híd alatti vágány fonódással.

Tervezett viszonylathálózat

elzés Útvonal Tervezett csúcsidei követés

(perc)

Csúcsórai indulások száma irányonként Tervezett menetidő

(perc)

17 megszűnik      
18 Hűvösvölgy – Széll Kálmán tér – Krisztina tér – Móricz Zsigmond körtér – Savoya Park 7-8 8 56
19 Bécsi út – Batthyány tér – Móricz Zsigmond körtér – Kelenföldi pályaudvar 15 4 39
41 Bécsi út – Batthyány tér – Móricz Zsigmond körtér – Kamaraerdő 15 4 60
56 Hűvösvölgy – Széll Kálmán tér – BAH-csomópont – Móricz Zsigmond körtér 7-8 8 34
61 Bécsi út – Széll Kálmán tér – BAH-csomópont – Móricz Zsigmond körtér 7-8 8 32

Projektadatok

A projekt neve: A Budai fonódó villamosközlekedés megteremtése c. projekt átdolgozásához szükséges tervezési feladatok A Budai fonódó villamosközlekedés megteremtése, Bem rakparti ág (Budai észak-déli villamos kapcsolat kialakítása) A Budai fonódó villamosközlekedés megteremtése, Széll Kálmán téri ág (Budai észak-déli villamos kapcsolat kialakítása)
Azonosító száma: KÖZOP-5.4.0-09-11-2011-0001 KÖZOP-5.5.0-09-2011-0015 KÖZOP-5.5.0-09-2011-0016
Támogató: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Közreműködő szervezet: KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt.
Kedvezményezett: BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt.
Forrása: Közlekedési Operatív Program keretében, Európai Uniós és hazai költségvetési forrásból. Közlekedési Operatív Program keretében, Európai Uniós és hazai költségvetési forrásból. A szükséges önrészt Budapest Főváros Önkormányzata költségvetési forrásból biztosítja. Közlekedési Operatív Program keretében, Európai Uniós és hazai költségvetési forrásból. A szükséges önrészt Budapest Főváros Önkormányzata költségvetési forrásból biztosítja.
TSZ hivatalos megkötésének napja: 2011. november 21. 2012. március 12. 2012. március 12.
Tervezési közbeszerzési eljárás: 2012. II. negyedév - -
Kiviteli tervek elkészítése: 2012. II. – 2013. IV. negyedév - -
Kivitelezési közbeszerzési eljárás: - 2013. IV. – 2014. I. negyedév 2013. IV. – 2014. I. negyedév
 
Kivitelezés: - 2014. I. – 2015. III. negyedév 2014. I. – 2015. III. negyedév
Fő megvalósítandó feladatok: Széll Kálmán téri, és Bem rakparti ág engedélyezési terveinek átdolgozása, és kiviteli terveinek elkészítése;

A külső Bécsi úti villamosvonal megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése

Bem rakparti villamosvonal kiépítése a Margit híd – Batthyány tér közötti szakaszon A 17-es villamosvonal bekötése a Török utca/Frankel Leó utcáknál a Margit körúti villamosvonalba;

A Széll Kálmán téri vágányhálózat átépítése;

A 17-es villamosvonal felújítása, és a megállóhelyek akadálymentesítése a Margit körút – Tímár utca között

Látványtervek

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Budapest Szíve

A BKK 2010 decembere óta szorosan együttműködik a Fővárossal és az V. kerülettel a Budapest Szíve program keretében jelenleg zajló fejlesztések megmentése érdekében. A Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése, valamint a Reprezentatív kaputérség kiépítése projektek I. ütemének megvalósítása a számos előkészítési, engedélyezési és projektmenedzsment hiányosság okán jelentős késésben van. A kivitelezés előrelátható befejezése a Hídfőterek esetében július vége - szemben az eredeti, február végi határidővel -, a Kaputérségnél pedig az eredeti, április elejei határidő várhatóan szeptember végére tolódik. A projektzárás mindkét projekt estében 2012. év közepére módosul. Mindkét fejlesztés esetén a nagymértékű műszaki tartalmi változások nem időben történő kezelése, valamint a kötelező soft-elemek megvalósítása tekintetében (identitásteremtés és közösségépítés) a jelentős lemaradás nagy gondot okoz a támogatás elszámolhatósága vonatkozásában. Ennek a problémakörnek a kezelésében a BKK kulcsfontosságú szerepet tölt be, jelenleg a válság menedzselése érdekében felállított projekt csapat operatív vezetését látja el.

A BKK a szakmai támogatás biztosítása mellett nagy erőfeszítéseket tett a Főváros és az V. kerület sikeres együttműködése érdekében. Ennek a munkának az egyik legfontosabb állomása az a szerződés, amelyet a Fővárosi Közgyűlés a 2011. április 27-i ülésén fogadott el a két önkormányzat között. A szerződés egyrészt lehetővé teszi az ütemezve megvalósuló Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése (Március 15. tér) beruházás elemei közül az I. ütem keretein belül már megépült projekt lezárását, biztosítja a II. ütem megvalósíthatóságát, továbbá megnyitja a lehetőséget új, jövőbeli fejlesztések előtt. Ennek eredményeképp a Budapest Szíve program további elemekkel bővül: az V. kerület gondozásában, Uniós támogatással megvalósításra kerül a Belváros új főutcájának kiépítése – II. ütem, továbbá a BKK előkészítésében történik a Reprezentatív kaputérség kiépítése – II. ütem fejlesztése.

A Ferenciek tere és a Március 15-e tér déli részének megújítása

A Budapest Szíve Program II. ütemének keretében megújul a Ferenciek tere és környéke, valamint a Március 15. tér déli része. A fejlesztés az V. kerület Önkormányzata beruházásában és a BKK szakmai támogatásával, a korábbi Petőfi Sándor utcai és Károlyi Mihály utcai felújítások összekötéseként valósul meg.  A Budapest Szíve Program fő célja a közúti forgalom csillapítása, a gyalogos-, valamint a közösségi közlekedés erősítése, a Ferenciek terének a városszövetben betöltött szerepének helyreállítása, valamint a közösségi és kereskedelmi élet élénkítése. A gépjárműforgalom csökkenésével a levegő minősége is jelentősen javul.

Ferenciek tere

A Ferenciek terén jelenleg található aluljáró-kijárat nagy helyet foglal el a téren, a hat sáv szélén autóbuszváróként üzemel a két, egymástól elválasztott térrész. Felszíni gyalogosátvezetés hiányában lépcsőzés nélkül nem lehet átjutni a tér egyik oldaláról a másikra. A dübörgő forgalom okozta zaj- és levegőszennyezés miatt a vendéglátás és kiskereskedelem nem tud megtelepedni, sok az üresen álló üzlet a téren. A Károlyi Mihály utca mai jellegét szintén a közúti aluljáró rámpája, ezáltal az ide vonzott közúti forgalom határozza meg. A széles utca két oldalát teljesen elszakítja egymástól a kétsávos út és az aluljáró lehajtója, megbontva ezzel szerves egységét és megváltoztatva a sűrű városszövetben betöltött régi szerepét.

Forgalmi szempontból koncepcionális változást jelent, hogy a Ferenciek terén lezárjuk a közúti forgalom elől az „Y-aluljárót”, melynek szerepét a Március 15. téren kialakítandó új jelzőlámpás forgalmi csomópont veszi át.

Kétirányúvá válik a Duna utca Váci utca és Belgrád rakpart közötti szakasza, ezzel az Irányi utca és Károlyi Mihály utca tehermentesíthető a jelentős közúti forgalomtól. Minden korábban lehetséges irányból továbbra is megközelíthető marad az Erzsébet-híd, azonban a Ferenciek tere érintése nélkül, jóval rövidebb útvonalon lehet majd felhajtani rá. A hídfőben kialakítandó új forgalmi csomópontban – a jelenlegiek megtartásán túl – új főúthálózati kapcsolatok jönnek létre. Az új elrendezés lehetővé teszi, hogy az Irányi utca és Károlyi Mihály utca, valamint a Reáltanoda utca és Szép utca terhelése nélkül közvetlenül lehessen a Belgrád rakpart és Apáczai Csere János utcák felől felhajtani a hídra és a Szabad sajtó út – Kossuth Lajos utca irányába.  A Duna utcán keresztül közvetlenül lehet majd eljutni a Váci utca északi része és Pest Barnabás utca irányába is. Zsákutcává alakul a Kéményseprő utca, valamint a Váci utcának az Irányi utca és Duna utca közötti szakasza is, mely jellegében is átalakul, itt járdaszintre emelt díszburkolatos utcát alakítunk ki. Megszűnik a Váci utca déli és északi részét összekötő aluljáró, helyette felszíni, akadálymentes gyalogos átkelő épül.

A Március 15. téri új forgalmi csomópont kialakításával lehetőség nyílik a Ferenciek terei a közúti aluljáró lezárására, amely így összenyithatóvá válik a jelenlegi, a metrólejárathoz vezető gyalogos aluljáróval, többszörösére növelve annak területét. Ez lehetőséget ad egy egységes arculatú, színvonalas üzleteket magába foglaló, rendezett aluljáró kialakítására. Eltűnnek a régi „Y-aluljáró” le- és felhajtó rámpái, sor kerülhet a felszín teljes, faltól-falig történő rekonstrukciójára is. A Petőfi Sándor utca Pilvax köz és Kossuth Lajos utca közötti szakasza, valamint a Károlyi Mihály utca Irányi utca és Curia utca közötti szakasza a Budapest Szíve Program I. ütemében már megépült kialakításához hasonlóan épül át. A Károlyi Mihály utca Curia utca és Kossuth Lajos utca közötti szakaszán pedig korlátozott forgalmú útszakasz épül, oda csak a BKK járművei és az engedéllyel rendelkező gépjárművek hajthatnak be. A Curia utca zsákutcás kialakítása megszűnik, a Károlyi Mihály utca felől kinyitásra kerül és egyirányúvá válik a Veres Pálné utca irányába.

A Ferenciek tere és környéke felújításának fontos eleme az akadálymentesítés. Ennek jegyében az új gyalogos aluljáró és az utcaszint között lift épül ki, a felszínen süllyesztett szegélyű gyalogátkelők épülnek a Kossuth Lajos utca elején, valamint a téren kialakítandó középen elhelyezett buszmegálló mindkét végén. A Ferenciek tere északi és déli oldalát tehát három felszíni gyalogosátkelő köti majd össze, melyek segítségével a tér visszanyeri városképi egységét, a forgalmas térrészek egybekapcsolásával biztosított funkcionális előnyökön túl, a tér építészeti értékeihez méltó elrendezést tesz lehetővé.

A projekt megvalósulásával jelentősen javul a terület kerékpáros infrastruktúrája. Új, kétirányú kerékpárút létesül a Duna utcában a hídi felhajtó sávok mentén, mely a meglévő kerékpárút-hálózatba bekapcsolva biztosítja a Váci utca északi irányába, valamint az Erzsébet hídon keresztül Buda irányába történő eljutást. A Ferenciek terén kialakuló új felszíni csomópont szintén lehetővé teszi a felszíni kerékpáros összeköttetést a már elkészült Új Főutca déli és északi része között.

A fejlesztés jelentős eredménye továbbá a zöldfelületek arányának növekedése a meglévő fák megtartása mellett. Új fasor létesül az Irányi utcában és a Károlyi Mihály utca mindkét térfala mentén. A Ferenciek terén az egyedi burkolati rendszer méretrendjébe illeszkedő, nagyméretű, növénnyel beültetett favermeket helyezünk el.

Az V. kerület Önkormányzata által végzett projekt előkészítési munkák jelenleg a kivitelezői tender fázisában tartanak, a kivitelezési munkák várhatóan 2012. november végén kezdődnek.

További fejlesztési lehetőségek – egy élhető Kossuth Lajos utca

A Szabad sajtó út – Kossuth Lajos utca tengely kialakításánál kiemelt szempontot jelentett, hogy az új útszegélyek között, azok módosítása nélkül lehetőség nyíljon a közeljövőben a kétirányú középen vezetett autóbuszsáv kialakítására, melyet egészen a Baross térig vezetnénk. Távlati céljaink között szerepel a villamosközlekedés visszaállítása az Erzsébet híd – Rákóczi út tengelyen, ezért a most kialakításra kerülő sávszélességek és útszegélyek erre is lehetőséget adnak. A BKK elhivatott a Kossuth Lajos utca és Rákóczi út mielőbbi teljes felújítása mellett annak érdekében, hogy a jelenleg „városi autópálya” funkciót betöltő útszakasz a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása által ismét a Főváros egy élettel teli sugárútjává válhasson.

Megújul a Széchenyi tér

A Széchenyi István tér (korábbi Roosevelt tér) megújítása új elem, melynek keretében egy reprezentatív városi tér jön létre a Magyar Tudományos Akadémia előtt, a Szent István térről induló Zrínyi utcai gyalogostengely, valamint a Hősök terétől induló turisztikai folyosó átvezetésével a Lánchíd-Budai Vár és a Duna-korzó irányába. A pesti korzó északi meghosszabbításaként átépül, megújul a Széchenyi István tér, megnövekszik a gyalogos felület, illeszkedve a hangsúlyos történelmi környezethez. A projektelem megvalósításához kapcsolódó előkészítési munkák jelentős része már lezajlott. A projekt komplex városrehabilitációs beavatkozás, ezért tartalmaz olyan kiegészítő projektelemeket is, amelyek szintén fontosak a történelmi belváros megújulása szempontjából: a lakosság, a helyi gazdasági élet szereplőinek bevonása, a zöldfelületek gondozása és falfirka-mentesítése a városlakókkal közösen és egyéb, a projektfejlesztés során rögzítendő projektelemek.

A tervnek a gyalogoskapcsolatok javításán túl célja, hogy egy forgalmilag működőképes sávkialakítás mellett az autók által elfoglalt terület csökkenjen, így a Buda felé tartó forgalom is a tér déli oldalán és nem az Akadémia előtt hajtana fel a hídra. Az így megnövekedett gyalogosfelületen kényelmesen, kerülő nélkül megközelíthetővé válik a Bazilika felől a Lánchíd járdája, és nagykerülő nélkül át lehet majd jutni a tér egyik feléről a másikra vagy a tér közepén kialakítandó és megtartandó zöldfelületre. A beruházás jegyében a József Attila utca átépítése is betervezésre kerül, a tömegközlekedés előnyben részesítésének fokozásával és a járdák szélesítésével az Erzsébet tér vonalában.

Az Erzsébet híd és a Lánchíd pesti hídfőjének térsége a Belváros gyalogos és kerékpáros átjárhatósága, turisztikai vonzereje szempontjából egyaránt fejlesztésre szoruló területek. A Budapest Szíve program folytatásával tehát a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és az V. kerület sikeresen folytathatja Budapest belvárosának megújítását a legfontosabb soron következő lépésekkel, a Ferenciek tere átépítésével a város egyik legfontosabb csomópontjának korszerűsítését és ezzel a Főutca-program hiányzó szakaszának megépítését végezve el.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Budapest XXII. kerület Városház téri fejlesztés

Lakossági fórum a Budapest XXII. kerület Városház téri fejlesztésről

Tájékoztató hirdetmény – meghívó

A XXII. kerület legfontosabb terének, a leromlott állapotú Városház térnek és környékének a rendezése régóta húzódó feladat. A BKK-nál folyamatban lévő, új, 100%-ban alacsonypadlós villamosjárművek beszerzését célzó projekt II. ütemének előkészítése keretében lehetőség nyílt Budafok, Városház tér villamos végállomás térségének rendezésére, a végállomás átépítésére.

A fejlesztést az indokolja, hogy az M4-es metróvonal átadása után már két villamosvonal végállomása lenne itt, melyekkel a Deák Ferenc térre és a Széll Kálmán téren keresztül Hűvösvölgybe lehet majd átszállás nélkül eljutni. A Városház téri villamos végállomás átépítésével biztosítható az esélyegyenlőség, valamint lehetővé válik a jövőben itt közlekedő szerelvények fordítása. A fejlesztés illeszkedik „A budai fonódó villamosközlekedés megteremtése”, megvalósulás alatt lévő projekthez, melynek célja, hogy a jelenleg széttagolt budai villamosvonalak ismét egységes hálózatot alkossanak, új átszállásmentes kapcsolatok jöjjenek létre Észak-, Közép- és Dél-Buda között. Ezzel párhuzamosan a kerület Integrált Városfejlesztési Stratégiájához, Kerületfejlesztési koncepciójához igazodva megtörténik a Kossuth Lajos utca felújítása, valamint a Mária Terézia utca kétirányúsítása is.

A fejlesztéshez szükséges egyesített engedélyezési és kiviteli tervek elkészíttetése a Fővárosi Közgyűlés 2733/2012. (XII.12.) döntése alapján a BKK feladata, amihez fejlesztési megállapodás keretében forrást is biztosított a Főváros. A kivitelezéshez szükséges forrás a Főváros 2014-es és 2015-ös költségvetési tervében szerepel.

A BKK és a XXII. kerületi Önkormányzat elképzeléseit egy előzetes terven keresztül mutatjuk be, mely ide kattintva megtekinthető. A tervek szerint a villamos végállomás átépülése mellett a Mária Terézia utca kétirányúvá válna, így lehetővé válik a Kossuth Lajos utca felújítása és forgalomcsillapítása. A forgalomcsillapítást váltakozóan egyirányú útszakaszokkal, új burkolat kialakításával, továbbá szélesebb gyalogosfelületek létrehozásával kívánjuk megvalósítani, ami lehetővé teszi az átmenő forgalom megszüntetését. Emellett a jelenlegi, egyes pontjain mindössze 0,65 m széles Városház téri autóbuszmegálló-peron is kiszélesedik, illeszkedve az utasok igényeihez, kényelmesebbé téve az autóbuszokra történő le- és felszállást. A tervezett felújítás által az érintett térség méltóvá válik arra, hogy vonzó, attraktív, kerületközponti funkciókat lásson el és látványában a kor városépítészeti követelményeinek megfelelően megújuljon, ezáltal felértékelje Budafok nagy múltú, értékes belvárosi területét.

A kivitelezéshez szükséges tervek 2014 februárjára készülhetnek el, majd a hatósági engedélyek megszerzése után 2014 IV. negyedévében kezdődhet a kivitelezés és 2015-ben fejeződhet be a fejlesztés.

A bemutatott terv egy előzetes terv, a kidolgozandó változat műszaki diszpozíciójának véglegesítése előtt kikérjük a kerületi lakosság, a vállalkozók, a civil szervezetek, és minden érintett véleményét a tervezett kialakítással kapcsolatban.

Tisztelettel:

Budapesti Közlekedési Központ és Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata

Somodi László vezérigazgató-helyettes prezentációja

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Easyway projekt – digitális kijelzők

A Fővárosi Önkormányzat közútjainak kezelője, a Budapesti Közlekedési Központ az M1-M7 autópálya közös, immár a BKK kezelésében levő szakaszán és a 6-os számú főút budapesti bevezető szakaszán, valamint kapcsolódó főútjain állította föl azokat a forgalomjelző digitális táblákat, amelyek arról informálják a gépjárművezetőket, hogy Dunán átvezető hidakhoz mennyi idő alatt lehet eljutni. A táblák így csökkentik a forgalmi dugók kialakulásának lehetőségét, mivel a kijelzett információ alapján a torlódó útvonalakról és hidakról a gyorsabb átjutást biztosító átkelők felé terelődik a forgalom.

A számítógép-vezérelt, automatikusan frissülő táblákon megjelenő információk arról tájékoztatják az autósokat, hogy az adott időpontban melyik fővárosi Duna-hídhoz mennyi idő alatt juthatnak el, megkönnyítve ezzel az útirányválasztást. A rendszer az alábbi hidak elérési idejét jeleníti meg: Lánchíd, Erzsébet híd, Petőfi híd, Rákóczi híd. A 6-os főút bevezető szakaszára telepített kijelző emellett a P+R parkoló telítettségéről és az onnan induló közösségi közlekedési járművek indulási idejéről is tájékoztatást ad.

A táblák alkalmasak arra is, hogy aktuális, sokak érdeklődésére számot tartó információkat jelenítsenek meg, rendkívüli helyzetekre – útlezárás, baleset, árvíz – figyelmeztessék a közlekedőket.

Mérési módszer

Az intelligens kamerákra épülő rendszer a szóban forgó útszakaszokról a Duna-hidakig tartó tényleges utazási időket határozza meg diszkrét mérőhelyek (kamerás portál vagy konzol) között. A mérések az egyes járművek szakaszsebességét adják meg, de a várható eljutási idő tényleges értékét a mérőpontokon áthaladó járművek pillanatnyi és szakaszsebességének értékelésével számos mérés átlagából, valamint a forgalomintenzitás jellemzőiből (összforgalom az úton, sávok kihasználtsága) becsüli meg a központi egység anélkül, hogy a rendszámokat rögzítené. A forgalomtechnikai adatok értékelése valós időben történik, és szükség szerint a rendszer a központ részére figyelmeztető jelzéseket ad a szokásos trendektől eltérő folyamatok esetén. Az Állami Autópálya Kezelővel, mint társüzemeltetővel a gyorsforgalmi úthálózat érintett fővárosi bevezető szakaszai tekintetében folyamatos adatcserét végzünk.

A BKK és a BKK Közút az euro-regionális EasyWay projekt II. fázisában építette ki a változtatható jelzésképű táblákat, a kamerás megfigyelésre, járműazonosításra és számlálásra alkalmas intelligens végpontokat, amely egy kapcsolódó számítóközpont telepítésére is kiterjedt. A projekt keretében létesített intelligens táblák sokféle – az útvonalra jellemző – forgalmi helyzet előjelzésére alkalmasak, a táblák jelenleg az utazásbefolyásolás illetve a tájékoztatás legegyszerűbb módját, a várható eljutási időket jelenítik meg.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Elektronikus jegyrendszer

Aláírtuk az elektronikus jegyrendszer szállítói és üzemeltetői szerződését

Tarlós István jelenlétében aláírták a fővárosi elektronikus jegyrendszer kiépítésére és üzemeltetésére vonatkozó szerződést a német Scheidt&Bachmann-nal a Főpolgármesteri Hivatalban. A teljes rendszert 2017-re vezetik be, lépcsőzetesen, több ütemben. A papíralapú bérletet felváltó első elektronikus bérletet a budapestiek ingyen fogják megkapni. A fejlesztésnek köszönhetően Budapest nemcsak utol fogja érni Európát, de még egy lépéssel előbbre is kerül mindazoknál, akik mögött kullogtunk évtizedeken keresztül – mondta Tarlós István a szerződés aláírásakor.

Ez komoly lépés a fővárosi közlekedés szervezésében, az utazóközönség korszerű és sokkal kényelmesebb kiszolgálásában – mondta az aláírást megelőzően Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: elindul annak az időalapú jegyrendszernek a bevezetése, „amelyet többen megígértek már, érdekes módon ebben a kampányban is, valaki nem szólt nekik, hogy már folyamatban van a dolog. Emlékeztetett rá, hogy „jóval korábban, már 2004 körül – a tegnapi fellépése alapján aggasztó állapotban lévő – Demszky Gábor is elkezdte ezt a munkát, de aztán a pannon puma eltévesztette az ugrást, és végül nem lett belőle semmi”

A főpolgármester felidézte, hogy 2010-ben, amikor átvették a város vezetését, elindították a programot, a Fővárosi Önkormányzat a BKK-t bízta meg az előkészítéssel. 2013-ra sikerült megállapodni az EBRD-vel a finanszírozásról: 54,5 millió eurós megállapodást sikerült kötni, majd elindult a tendereztetés. 79 érdeklődő volt, majd az előminősítéseknél nyolcan maradtak állva, végül a Scheidt&Bachmann német cég nyerte el a tervezés, a kivitelezés, a karbantartás és az üzemeltetés feladatát is. Kérdésre válaszolva a főpolgármester azt mondta: a főváros saját forrásból 5,3 milliárd forintot biztosít a megvalósításhoz.
Tarlós István úgy fogalmazott: éppen ideje volt az időalapú jegyrendszer bevezetésének, „mert a jelenlegi, papíralapú rendszer már Európa szégyene kezdett lenni”. Kitért arra, hogy a komplett beruházás 2017-ben fejeződik be, akkorra fogják elhelyezni a körülbelül 800 db kaput, amelyen az elektronikus jegyrendszer használói be tudnak lépni a metrómegállók mindegyikébe. Nem lehetséges mindenhová kapukat felszerelni, a héveknél például a falra vagy az oszlopokra szerelt érvényesítő berendezések lesznek csakúgy, mint a járműveken. Csaknem 2500 járművön mintegy 10 ezer ilyen érvényesítő berendezés lesz, másfél millió megszemélyesített és anonim (alapvetően a rendszeres utazóknak szóló), valamint csaknem 9 millió eldobható chipkártyát fognak kiállítani. Utóbbi a vidékek, a turisták, a fővárosba látogatók céljait hivatott szolgálni – tette hozzá a főpolgármester. Ismertette: ütemesen, több lépcsőben vezetik be a rendszert, először a bérleteket fogják kiváltani, utoljára a jegyeket. Hangsúlyozta: az első chipkártyákat minden

budapesti ingyen fogja megkapni.
Első hallásra talán fel sem lehet mérni, milyen minőségi változást hoz kényelem szempontjából is az új rendszer. Nem kell többet sorba állni, mobiltelefonnal vagy az interneten is megvásárolhatók lesznek a jegyek és a kártyák. Budapest nemcsak utol fogja érni Európát, de még egy lépéssel előbbre is kerül mindazoknál, akik mögött kullogtunk évtizedeken keresztül – jegyezte meg a főpolgármester.

A ciklus elején a nulláról kellett kezdeni a munkát

Tarlós István főpolgármester programjának részeként a Fővárosi Közgyűlés megbízásából és támogatásával a BKK a ciklus elején fogott hozzá az elektronikus jegyrendszer előkészítésének. A munkát nulláról kellett kezdenie, érdemben felhasználható előzmények nem álltak rendelkezésére. A Fővárosi Közgyűlés által 2012 elején elfogadott koncepció alapján sikerült a BKK-nak először finanszírozást szereznie a projekthez, majd lefolytatnia a beszerzési eljárást. Magyarország legnagyobb, legtöbbek által igénybe vett közlekedési hálózatának régi nagy hiányossága volt egy korszerű, könnyen és egyszerűen használható jegy- és bérletrendszer, mely az utasok igényeihez rugalmasan és innovatívan alkalmazkodik. Az elmúlt évtizedekben a világ számos nagyvárosában vezettek be hasonló rendszert, most ez végre Budapesten is megtörténik. Bár több mint 20 éven át ígérték, az érdemi előkészítés és megvalósítás 2011-ben kezdődött el.
Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével jelentősen emelkedik a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. Az időalapú jegy bevezetésével megújul a tarifarendszer, az új BKK-automaták és ügyfélközpontok nyújtotta értékesítési szolgáltatásokat kiegészíti majd az internetes és mobiltelefonos vásárlási lehetőség, valamint modernizálják az ellenőrzési rendszert is. Hamarosan végleg eltűnnek tehát a papírjegyek és -bérletek Budapesten.Mindezek megvalósításában az elektronikus jegyrendszerek világpiacának egyik legnagyobb európai szereplője, a német Scheidt&Bachmann, valamint alvállalkozójaként a hongkongi kártyarendszert is működtető Octopus lesz a BKK mint a Főváros közlekedésszervezőjének partnere. A 2013 nyarán indult beszerzési eljáráson nyertes vállalkozás a szerződés értelmében nemcsak a rendszer részletes tervezését és kiépítését végzi, hanem ötéves üzemeltetését is. A Scheidt&Bachmann nem ismeretlen szereplő a budapesti közösségi közlekedésben. Az 1872-ben alapított mönchengladbachi székhelyű cég gyártotta a BKK új jegy- és bérletkiadó automatáit is, melyekből már több mint 200 darab üzemel sikeresen Budapesten és a környező településeken.
A szerződés aláírását követően kezdődik meg az elektronikus jegyrendszer részletes, több hónapig tartó műszaki-informatikai szállítói előkészítése, majd a tesztidőszak után először az ingyenesen utazó utasok kapnak kártyát. Ezt követi a bérlet típusú termékek kiváltása, majd ha az elektronikus kapuk és a járműfedélzeti jegykezelők cseréje megtörtént, a projekt az időlapú jegy és a díjplafon-konstrukció bevezetésével ér véget. A fejlesztésben az összes felszíni járművön új érvényesítő készülékeket szerelnek fel, valamint az összes metró- és kiemelt hévállomást automatikusan működő be- és kiléptető kapuval látják el, mindezt megelőzően pedig kiépül a rendszer központi része. A rendszer teljes egészében 2017-ben váltja ki a mai papíralapú jegyeket és bérleteket, ezért az átmeneti időszakban a két rendszer párhuzamosan működik majd.

Beszerzés és finanszírozás

Az elektronikus jegyrendszer bevezetését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 54,5 millió euró értékben finanszírozza a 2013. szeptemberben aláírt Kölcsönszerződés értelmében. A  Fővárosi Önkormányzat a 2013 áprilisában megkötött Fejlesztési Megállapodásból 5,3 milliárd forintot bocsátott a BKK rendelkezésére.
Az elektronikus jegyrendszer tendere az EBRD beszerzési eljárása alapján zajlott le, amelyben 8 pályázó közül 6-an teljesítették a BKK által megszabott – és az EBRD által jóváhagyott – komoly előminősítési kritériumokat. Ezt követően, az előminősítés lezárása után, 2014 márciusában kezdődött el az első ajánlattételi szakasz, ahol az előminősített ajánlattevők a legfontosabb műszaki és üzleti követelményeket tartalmazó műszaki specifikáció alapján elkészítették saját műszaki ajánlatukat.
A beérkező javaslatok és az azt követő műszaki tárgyalások alapján a BKK elkészítette a végleges műszaki specifikációt, amelyre az előminősített ajánlattevők műszaki és kereskedelmi ajánlatot adtak. Mind a négy előminősített pályázó, azaz a – nyertes Scheidt&Bachmannon kívül – az amerikai Cubic, a dél-koreai LG CNS, valamint a francia Thales-Xerox konzorcium is érvényes ajánlatot adott be. A Scheidt&Bachmann árajánlata a rendszer bevezetésére és ötéves üzemeltetésére összesen 91 millió euró, a második helyezett LG CNS ajánlata 112 millió euró, a harmadik Cubicé 128 millió euró, míg a negyedik Thales-Xerox ajánlata 168 millió euró, azaz rendkívül erős versenyhelyzetben egyértelmű eredménnyel végződött az eljárás: a legolcsóbb, műszakilag is megfelelő ajánlat nyert.
A nemzetközi piac a beadott műszaki-technológiai, valamint árajánlatokon keresztül visszaigazolta a BKK koncepcióját és költségbecslését a bevezetési, valamint üzemeltetési költségeket érintve egyaránt: a nyertes ajánlat alatta marad az előzetesen becsült költségeknek. Ennek eredményeképp kijelenthető, hogy a projekt megvalósítása és majdani üzemeltetése nem forráshiányos.

A rendszer fő elemei

Az elektronikus jegyrendszer működésének alapját a központi rendszer jelenti, amely nyilvántartja a kártyákat és más utasmédiákat, a termékvásárlásokat és egyenlegfeltöltéseket, elvégzi az árkalkulációt és a kapcsolódó pénzügyi elszámolásokat, valamint támogatja az új, integrált értékesítési csatornákat. A szállító feladata a rendszer összes hardver- és szoftverelemének szállítása, üzembe helyezése, teljes körű konfigurációja, tesztelése, majd átadása üzemeltetésre.
Számításaink szerint 1,5 millió megszemélyesített és anonim (alapvetően a rendszeres utazóknak szóló), valamint csaknem 9 millió eldobható (alapvetően a Budapestre látogatóknak szóló, rövidebb idejű felhasználást lehetővé tevő) okoskártyát bocsátanak ki a következő években. Ehhez új internetes felületet fejlesztenek, a BKK-automatákat integrálják az elektronikus jegyrendszerbe, bevezetik a telefonos ügyfélszolgálaton történő értékesítést, valamint kártyamegszemélyesítő géppel látnak el minden BKK ügyfélközpontot.

A bevételvédelmi rendszert is megújítják, hiszen a metró- és a kiemelt hévállomásokra mintegy 800 automatikusan működő be- és kiléptető kaput telepítenek, az ellenőrök pedig összesen több mint 600 új, hordozható kézi készülék segítségével végzik majd munkájukat, amelyek segítségével könnyen és gyorsan ellenőrizhetik a kártyák érvényességét. A szállító feladata lesz az összes állomás kapcsolódó szerelési terveinek elkészítése, a teljes hatósági engedélyeztetés, a kapuk gyártása, szállítása és kiépítése.
A rendszer részét képezi majd a 2500 járműre (buszra, trolibuszra, villamosra) felszerelendő mintegy 10 ezer darab új érvényesítő készülék, míg a kapuval nem lezárható hévállomásokra 450 állomási érvényesítő készüléket helyeznek ki. A járművek elektronikus jegyrendszerre való felkészítése a projekt legidőigényesebb része (tanulva a FUTÁR telepítésének tapasztalataiból is), emiatt tart a beruházás mintegy 3 évig, és nyilvánvalóan csak ennek a folyamatnak a végén lehet teljesen kivezetni a mai papíralapú jegyeket.

Változások az elektronikus jegyrendszer bevezetésével

 

A fejlesztéseknek köszönhetően a papírbérletet és -jegyeket felváltja egy chippel ellátott műanyag kártya, amelynek megszemélyesített és anonim formáját is választhatják az utasok.
A névvel és fényképpel ellátott (megszemélyesített) utazási kártya más részére nem lesz átadható, és bármilyen kedvezményes terméket (díjmentes, nyugdíjas stb.), valamint különböző bérlettípusokat is csak ezzel a megszemélyesített műanyag kártyával lehet majd vásárolni. Az anonim kártya ezzel ellentétben fényképet és nevet nem, csak egy kártyaszámot tartalmaz, ennek megfelelően mások részére átruházható, átadható majd. Ez a kártya a hozzá rendelt egyenleg terhére kizárólag jegy típusú termékek vásárlására jogosít.

Kinek mi változik majd?

Bérleteseknek: a bérletigazolványt felváltja egy megszemélyesített chipkártya, a papír bérletszelvény megszűnik, és virtuális termékké válik. Hasonlóan működik majd, mint egy bankszámla, a hozzá tartozó bankkártya, illetve a pénz, ami a számlán van. A számlát a BKK fogja vezetni, a bankkártyának az utazási kártya felel meg, míg a számlán lesz nyilvántartva a bérlet. Lehetőség lesz a bérlet automatikus meghosszabbítására vagy – a kártya elvesztése esetén annak – letiltására és a bérlet új kártyára való áttöltésére, akár interneten keresztül is. Az összes, a BKK által forgalmazott bérlet elektronikus rendszerűre áll át a projektben, a papíralapú bérletek fokozatosan megszűnnek. A mai ismert bérlet típusú termékek (havi, éves stb.) a koncepció értelmében megmaradnak. A diákok – terveink szerint – az új diákigazolvány segítségével tudnak bérletet vásárolni, illetve a kártyát a rendszerben közvetlenül tudják majd használni.

Csak jeggyel utazóknak: a jeggyel rendszeresen utazóknak is szükségük lesz – anonim vagy megszemélyesített – chipkártyára, melyre előre kell pénzösszeget feltölteniük. Kedvező változás, hogy az eddig megszokott jegyeket felváltja az időalapú jegy, amely érvényességi idején belül (pl. 30 vagy 60 perc) korlátlan számú átszállást és utazást tesz lehetővé Budapesten, ezért minden fel-, illetve átszálláskor érvényesíteni szükséges. Az utasok többségének ez könnyebbséget, olcsóbb utazást is jelenthet a jelenlegi vonaljegyhez képest, hiszen nem bünteti az átszállást. Bevezetik a napi költési díjplafont, amely az előre váltott napijegyeket fogja kiváltani: ha a jeggyel utazók egy napon belül meghatározott számú jegyet használnak fel, akkor aznap már többet nem von le a rendszer a számlájukról. Ez azért praktikus, mert adott napon az utazás megkezdésekor nem kell eldönteni, hogy jegyet vagy napijegyet vásároljon az utas: adott összegnél semmiképp nem tud többet BKK-s utazásra költeni Budapest területén. Anonim kártya vásárolható majd a BKK automatáiból, feltölteni pedig az interneten is lehet.

Azok az alkalmi utasok, akik rendszertelenül és ritkán, évente egyszer-kétszer használják a budapesti közösségi közlekedést, és ezért nem rendelkeznek sem anonim, sem megszemélyesített kártyával, egy papíralapú okoskártya („smart paper”) használatával utazhatnak. Ez gyakorlatilag egy olyan időalapú jegy, amely Budapest közigazgatási határán belül az érvényességi időtartam alatt (pl. 30 vagy 60 perc) korlátlan átszállásra jogosítja tulajdonosát. Egyszeri használat után eldobható, hiszen újabb termék vásárlása nem lehetséges vele. A jegy az automatákból elérhető lesz.

Érvényesítés: a metrón belépéskor a kapukba épített új érvényesítő készülékhez való érintéssel – bérleteseknek, ingyen utazóknak és jegyeseknek is. Buszon, villamoson, trolibuszon a járműfedélzetre telepített érvényesítő készülékhez való érintéssel – bérleteseknek, ingyen utazóknak csak elsőajtós járatokon, jegyeseknek minden felszálláskor. A héven  a főbb állomásokon a kapuknál, a metróhoz hasonló módon, a kapukkal nem rendelkező megállóhelyeken a peronra telepített érvényesítő készülékeknél kell érvényesíteni induláskor és érkezéskor is, mivel a hévek átlépik Budapest közigazgatási határát, és így tarifazónát váltanak – bérleteseknek, ingyen utazóknak és jegyeseknek minden esetben.

Ellenőrzés: az elektronikus jegyrendszer bevezetésével az ellenőrök hordozható készülékekkel fogják ellenőrizni a jegyek és bérletek érvényességét. Az elektronikus ellenőrzésnek köszönhetően gyorsabban és könnyebben történik majd a kontroll. A felszíni véletlenszerű ellenőrzés megmarad, a metrókban az állandó beléptetési ellenőrzést a kapuk váltják fel, de a kapusoron belül a véletlenszerű ellenőrzés megmarad.

Megszűnhet a pénztárak előtti sorban állás, mert az utazási kártyákat és az azokhoz tartozó utazási számlát a jövőben pillanatok alatt, interneten vagy telefonos ügyfélszolgálat segítségével, valamint az újonnan telepítendő 300 jegyautomata bármelyikén is fel lehet tölteni.

Fejlesztési terveinkben szerepelt, hogy a jelenlegi diákigazolványok alkalmasak legyenek a kedvezményjogosultság igazolására, valamint a budapesti elektronikus jegyrendszer közvetlen használatára. Továbbá az is, hogy az érintés nélküli bankkártya (MasterCard – PayPass, Visa – PayWave) is alkalmas lesz az elektronikus jegyrendszerben való közvetlen használatra, ahol az utazások összegét a nap végi összesítéskor vonja le majd a rendszer. A bankkártyák használatához előzetes regisztráció nem lesz szükséges a BKK háttérrendszerében, azonban a regisztrációkor az utas tájékozódhat az utazástörténetről, a tranzakciókról.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Előkészítés alatt lévő projektek

Új közlekedésfejlesztési nagyberuházások előkészítése kezdődik meg Budapesten

A villamoshálózat fejlesztése (kis kép)

A következő, 2014 és 2020 közötti uniós támogatási ciklusra való felkészülésként a Budapesti Közlekedési Központ négy fontos közlekedési nagyberuházás előkészítését kezdte meg: a kisföldalatti meghosszabbítására, a kettes metró és a gödöllői HÉV összekötésére, a fővárosi villamos- és trolibuszhálózat fejlesztésére és az észak-déli regionális gyorsvasút déli szakaszának előkészítésére vonatkoznak. A 2014-től induló finanszírozási ciklusban a BKK által most előkészített projektek ütemezetten megvalósulhatnak, ezáltal olyan fejlesztések indulhatnak meg, melyek a BKV műszaki lemaradásának behozatalát szolgálhatják.

Tarlós István főpolgármesterKözös sajtótájékoztatójukon Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója elmondták: a Fővárosi Önkormányzat új vezetésének 2010 őszén történt hivatalba lépését követően 4 hónappal, 2011 januárjában már döntött a Fővárosi Közgyűlés azon közlekedésfejlesztési beruházások előkészítésének megindításáról, melyek a 4-es metró megépülte utáni, következő nagyprojektekként valósulhatnak meg Budapesten. Az akkori döntések nyomán európai uniós forrásokra vonatkozó pályázatokról megkötöttük a támogatási szerződéseket, melyek értelmében a BKK összesenmintegy 3,1 milliárd forint vissza nem térítendő, 100%-os intenzitású támogatásra vált jogosulttá. A Kormány ezzel a döntéssel teljesítette a Széll Kálmán tervben foglalt célkitűzését és a Fővárossal a közösségi közlekedés fenntartható finanszírozására megkötött szerződésében szereplő egyik vállalását.

Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta: a most induló előkészítési munkák az Európai Unió következő, 2014-2020 közötti pénzügyi támogatási ciklusára való felkészülést, műszakilag és gazdaságilag kellőképp alátámasztott, előkészített beruházások mihamarabbi megindítását szolgálják. 2007-ben, az előző uniós ciklus kezdetén az akkori városvezetés nem rendelkezett indítható, előkészített projektekkel, helyette a már megindított 4-es metróval kötötték le a forrásokat, ezzel lekötve az erőforrásokat minden más fontos beruházás és a BKV műszaki állapotainak javítása elől. Budapestnek elemi érdeke, hogy ez 2014-ben ne ismétlődhessen meg és a Főváros előkészített programokkal váljon képessé az uniós források lekötésére, erre immár minden esély megvan.

A 14-es villamos Káposztásmegyeren

Fontos azt is kihangsúlyozni, hogy a BKK által benyújtott programok szakítanak a korábbi városvezetés gyakorlatával: az uniós fejlesztések jelentős mértékben szolgálhatják majd a BKV hosszú évek óta megoldatlan, mintegy 800 milliárd forintos műszaki lemaradásának, belső adósságának ledolgozását is – hangsúlyozta a főpolgármester.

Tarlós István kiemelte: a döntés értelmében a Főváros és a BKK mintegy 3,1 milliárd forint vissza nem térítendő, 100%-os intenzitású európai uniós támogatásra jogosult, melyet az alábbi nagyprojektek megtervezésére, előkészítésére használhat fel, a következő mértékben:

Projekt neve és tartalma Támogatás mértéke
A fővárosi villamoshálózat és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciója, új villamos- és trolibuszhálózati fejlesztések előkészítése, tervezése 883 millió forint
Az M1 Millenniumi Földalatti Vasút korszerűsítésének és meghosszabbításának, a vonal járműcseréjének, akadálymentesítésének előkészítése 883 millió forint
Az M2 metró és a Gödöllői HÉV összekötés, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal, illetve a HÉV rekonstrukciójának, járműcseréjének előkészítése 639 millió forint
Az Észak-Déli regionális gyorsvasút („5-ös metró”) déli szakaszának, azaz a csepeli és ráckevei HÉV vonalak belvárosi meghosszabbításának, a HÉV-vonalak járműcseréjének és rekonstrukciójának előkészítése 720 millió forin

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az elmúlt 7 éves időszakban a fővárosban mindössze egy közlekedési nagyprojekt, az M4 metróvonal I. ütemének építése kezdődött meg, további projektek az új városvezetés hivatalba lépéséig és a BKK létrejöttéig a megfelelő előkészítés hiányából fakadóan nem valósultak meg, 2011-ben tudtunk támogatási szerződést kötni az 1-es és 3-as villamosok fejlesztésére és nemrég a Budai Fonódó villamoshálózatra vonatkozóan.

A BKK vezérigazgatója kiemelte, hogy a fenti beruházások előkészítése a következő okok miatt kiemelt jelentőségű:

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója

A BKK vezérigazgatója kiemelte, hogy a fenti beruházások előkészítése a következő okok miatt kiemelt jelentőségű:

 • Az előkészítési projektek célja, hogy az Európai Unió következő, 2014-2020 közötti pénzügyi tervezési ciklusára Budapest megfelelően előkészített projektekkel rendelkezzen, amelyek alkalmasak arra, hogy a Főváros felhasználja a támogatási kereteket, és fejlessze elmaradott közlekedési infrastruktúráját.
 • A Főváros képes legyen a közösségi közlekedést versenyképesebbé tenni számos fontos közlekedési főtengelyen, különösen a külső városrészek és az agglomeráció irányában. A HÉV-vonalak fejlesztése és metróhálózatba integrálása ezt szolgálja, illetve lehetővé teszi nagy arányú P+R kapacitások kiépítését.
 • A beruházásokhoz kapcsolódó rekonstrukciós tartalmak hozzájárulhatnak majd a BKV súlyos belső eladósodottságának csökkentéséhez is (HÉV és villamos infrastruktúra fejlesztése, új járművek beszerzése), ezzel érdemben mérséklik a budapesti közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozhatóságának kockázatát. Az előkészítési projektekkel elinduló beruházások megvalósítására uniós források bevonása nélkül is szüksége lenne a Fővárosnak, hiszen a HÉV-vonalaink felújítása, az ott közlekedő 40-48 éves szerelvények cseréje éppúgy időszerű és fontos feladat, mint a kisföldalatti 39 éves kocsijainak lecserélése, ezeket azonban uniós források nélkül nem tudnánk finanszírozni.

A következő uniós pénzügyi ciklusban elérhető források felhasználása ezekre a célokra és kapcsolódó fejlesztésekre azonban csak akkor lehetséges, ha a projekt előkészítése, műszaki tervezése, gazdaságossági számításai, költség-haszon elemzése időben és megfelelően megtörténik – hangsúlyozta Vitézy. Az uniós források megszerzése nélkül – a Főváros anyagi lehetőségeit áttekintve – nem lett volna esély a projektek megvalósulására, a leromlott infrastruktúra állapotának javítására. A megfelelő előkészülés hiányában a Főváros nem vagy csak kevesebb uniós forrást tudott volna lehívni. A fenti munkák megindításával tehát nem a Főváros és a BKV mai pénzügyi helyzetétől elrugaszkodott céltalan álmodozásról van szó, hanem alapos és időben történő előretervezésről és felkészülésről az uniós fejlesztési források későbbi sikeres felhasználása érdekében. Mindezekre tekintettel a Főváros életében történelmi jelentőségű döntések születtek a fenti támogatások Kormány általi odaítélésével.

Tarlós István a sajtótájékoztatón elmondta: a pozitív támogatói döntést szerzett négy projekten túlmenően a korábban jelzettek szerint elbírálás alatt van a BKK 3-as metróvonal rekonstrukciójának előkészítését célzó projektje, mely a támogatás elnyerése esetén hozzájárulhat a 3-as metró rekonstrukciójának részben uniós forrásokból történő fedezéséhez is.

EV3 típusú metrószerelvény az Örs vezér terén

Tarlós István kiemelte: az új városvezetés hivatalba lépése és a BKK létrejötte óta több mint 50 milliárd Ft értékű európai uniós forrásokra köttetett szerződés Budapest közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére vonatkozóan, tekintettel az 1-es és 3-as villamosvonalak fejlesztésére, a Budai Fonódó villamoshálózat megteremtésének megkötött támogatási szerződésére, a Széll Kálmán tér rekonstrukciójának állami támogatására, a beindított közösségi kerékpár, azaz bubi-programra és a fenti előkészítési projektekre. Ezek a tények egyértelműen igazolják a Kormány és Budapest vezetésének eredményes együttműködését, illetve az új fővárosi közlekedési intézményrendszer működőképességét, rácáfolva a gyakran elhangzó alaptalan kritikákra.

A BKK az előkészítési munkák során az érintett szakmai szervezetekkel, hatóságokkal, kerületi és agglomerációs önkormányzatokkal részletesen egyeztetni fog, a Fővárosi Közgyűlésnek rendszeresen beszámol, illetve honlapján keresztül minden érdeklődőnek lehetőséget biztosít majd konzultációra. A tervezési, előkészítési munkák közbeszerzési eljárásai még ebben a hónapban megindulnak.

A Fővárosnak egyetlen előkészítési projektje van még elbírálási szakaszban: a 3-as metró felújításának előkészítésére vonatkozó projektjavaslat, melynek Kormány általi támogatásában megalapozottan bízunk.

A most induló négy előkészítési projekt, ha megvalósul, kb. 700-800 milliárd forintba kerülne. Nem állíthatjuk, hogy az összes előkészített beruházás megvalósul azonnal 2014-től, hiszen ez egy hatalmas összeg. A célunk most az, hogy legyen elegendő alaposan előkészített beruházás ahhoz, hogy ha ismerjük, mennyi uniós forrás van, jó döntést hozhassunk. Egy biztos: a most induló tervezési munkák alapján a 2014 utáni uniós forrásokról szóló döntések végre mérnöki munka, tervek és pontos adatok ismeretében születhetnek meg. Végre nem térképre behúzott színes vonalak alapján dől majd el, merre fejlődik tovább közlekedési rendszerünk, hanem alapos műszaki tervek, költség-haszon elemzések, a közműkiváltások, a tulajdonviszonyok és más kockázatok mérlegelése, illetve alapos költségvetés alapján.

Az M1 Millenniumi Földalatti Vasút korszerűsítésének és meghosszabbításának, a vonal járműcseréjének, akadálymentesítésének előkészítése

A kisföldalatti szerelvénye a kocsiszínbenA Kisföldalatti, bár Budapest legrégebben megépített metróvonala, szerepe ma is kiemelkedően fontos, mind a rendszeres hivatásforgalmi, mind a turistaforgalom számára. Egy korszerű, versenyképes főváros közlekedési hálózatát tekintve alapvető igény, hogy az akadálymentes közlekedés mindenki számára biztosított legyen a közösségi közlekedés vonalain.

A projekt keretében részletesen előkészítjük az egyes állomások akadálymentesítési lehetőségeit, a cserére szoruló 1973-ban beszerzett szerelvényeket felváltó új járművek paramétereit, valamint a vonal külső, zuglói irányú hosszabbításának és nyomvonalának lehetőségét. A munka végeredményeként 2014-re olyan új, indítható beruházás állhat készen, mellyel a Kisföldalatti ma 39 éves szerelvényei lecserélhetők, a vonal akadálymentesíthető és ha igazolható a meghosszabbítás szükségessége, a vonal Zugló felé továbbvezethető.

A kisföldalatti lehetséges meghosszabbítása (térkép)

A projekt keretén belül elkészül egy olyan, teljes Budapest és az agglomeráció területét is lefedő forgalmi modell is, amely friss forgalomszámlálási és statisztikai adatokon alapulva, valamint folyamatosan frissítve képes megalapozni a főváros közlekedésfejlesztési projektjeit, valamint biztosítani az összehasonlítás lehetőségét. A modell már a most elkészülő előkészítési projektek során is felhasználásra kerül.

A projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére irányuló vállalkozási szerződés a nyílt közbeszerzési eljárásban kiválasztott Tervezővel 2013 júliusában megkötésre került, a munkát megkezdtük, a tervezői kooperációk folynak. A megvalósíthatósági tanulmány elkészülése 2014 III. negyedévében várható.

Részletek ide kattintva olvashatók. (PDF, 1,6 MB)

Az M2 metró és a Gödöllői HÉV összekötés, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal, illetve a HÉV rekonstrukciójának, járműcseréjének előkészítése

A projekt során a 2-es metró és a gödöllői (illetve csömöri) HÉV Örs vezér terén történő összekötésének műszaki lehetőségeit, valamint ehhez kapcsolódóan egy új Rákosfalva – Rákoskeresztúr, városközpont szárnyvonal kialakítását vizsgáljuk és készítjük elő. Fontos szempont a ráhordást segítő P+R parkolók létesítése, különös tekintettel az M0 keresztezésére. A munka végeredményeként 2014-re olyan új, indítható beruházás állhat készen, mellyel a HÉV mai szerelvényei lecserélhetők, a vonal akadálymentesíthető és felújítható, illetve megvalósulhat a 2-es metróval való összekötés és ha igazolható a leágazás szükségessége, a vonal Rákoskeresztúr felé második ütemben továbbvezethető.

A 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötése (térkép)

A projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére irányuló vállalkozási szerződés a nyílt közbeszerzési eljárásban kiválasztott Tervezővel 2013 júliusában megkötésre került, a munkát megkezdtük, a tervezői kooperációk folynak. A megvalósíthatósági tanulmány elkészülése 2014 IV. negyedévében várható.

Részletek ide kattintva olvashatók. (PDF, 0,8 MB)

Az Észak-Déli regionális gyorsvasút déli szakaszának, azaz a csepeli és ráckevei HÉV vonalak belvárosi meghosszabbításának, a HÉV-vonalak járműcseréjének és rekonstrukciójának előkészítése

Az Észak-Déli regionális gyorsvasút a Főváros új észak-déli, belvárosi, a HÉV vonalak összekötésével létrejövő vonala lehet hosszú távon (más néven: 5-ös metró). Jelen előkészítési munka a projekt első, déli szakaszát, a ráckevei és csepeli HÉV-vonalak összekötésének és Astoriáig történő meghosszabbításának műszaki lehetőségeit vizsgálja és a projekt előkészítését szolgálja. Ma a két HÉV-vonal nem éri el a metróhálózatot (a ráckevei HÉV még a Nagykörút vonalát sem), így az utasok jelentős többsége több átszállásra kényszerül utazása során.

A munka végeredményeként 2014-re olyan új, indítható beruházás állhat készen, mellyel a két HÉV-vonal mai, részben több mint 40 éves szerelvényei lecserélhetők, a vonalak akadálymentesíthetők és felújíthatóak, illetve megvalósulhat a két vonal összekötése és meghosszabbítása is.

MX sorozatú HÉV-szerelvény a H6-os (ráckevei) HÉV vonalán

A projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére irányuló vállalkozási szerződés a nyílt közbeszerzési eljárásban kiválasztott Tervezővel 2013 júliusában megkötésre került, a munkát megkezdtük, a tervezői kooperációk folynak. A megvalósíthatósági tanulmány elkészülése 2013 IV. negyedévében várható.

Részletek ide kattintva olvashatók. (PDF, 3,8 MB)

A fővárosi villamoshálózat és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciója

MAN/G&S ÖAF trolibusz a 80A viszonylatonA fővárosi villamoshálózat a metró és HÉV-hálózat mellett a város legfontosabb közlekedési rendszere, melynek fejlesztése hozzájárul a városon belüli közlekedés minőségi, versenyképes és környezetbarát lebonyolításához.

Az előkészítési munka két lépcsős lesz: a BKK először részletesen vizsgálja majd az eddigi hosszú távú tervekben szereplő villamosfejlesztési elképzeléseket, ötleteket, majd több szempontú (gazdasági, városszerkezeti, műszaki) értékelés és költség-haszon elemzés alapján a projekt első fázisának végére prioritási sorrendet határoz meg az egyes projektelemek között.

A prioritási skála tudja meghatározni azt a fejlesztési-megvalósítási sorrendet, amely alapján a fővárosi városvezetés és a BKK megfelelő megalapozottsággal döntheti el, hogy mely projektek megvalósítását kívánja végrehajtani 2020-ig uniós és más források felhasználásával.

A prioritási lista élére kerülő projektekre részletes engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció készül.

A villamoshálózat fejlesztése

Az első körös vizsgálat alá vont projektelemek az alábbiak:

 • 82-es trolibusz Mexikói út M-ig történő hosszabbítása
 • 77-es trolibusz Baross térig történő hosszabbítása
 • 74-es trolibusz Deák Ferenc tér M-ig történő hosszabbítása
 • 9-es buszviszonylat trolibusz-viszonylattá alakítása
 • Az Elnök utca térségének kiszolgálása trolibusszal, a részben meglévő felsővezeték-hálózathoz
 • A Dózsa György úton északnyugat felé közlekedő trolibusz-járatok (75-ös, 79-es)
 • Észak-déli tengely kialakíthatósága a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci úton keresztül
 • Kelet-nyugati tengely kialakíthatósága az Erzsébet hídon és a Rákóczi úton
 • 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig történő meghosszabbítása
 • Külső villamos körgyűrű északi irányú meghosszabbítása
 • Külső villamos körgyűrű déli irányú meghosszabbítása Csepelig
 • Fogaskerekű vasút fejlesztése, külső Bécsi úti villamos
 • 2-es villamos északi szakasz kiépítése az angyalföldi új beépítésű lakóterületekig
 • A 2-es és 51-es villamos összekötésével Pesterzsébet belvárosi kapcsolatainak javítása, Pesterzsébeten belüli villamoshálózat korszerűsítése
 • Az 50-es villamos meghosszabbítása a városhatárig
 • Kőbánya-Újhegy kötöttpályás kiszolgálása
 • Thököly út–Bosnyák tér–Újpalota kötöttpályás kapcsolata
 • Pacsirtamező úti villamos
 • Nagykörúti villamos közlekedés kiterjesztése a budai oldalon

A projekt megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére irányuló vállalkozási szerződés a nyílt közbeszerzési eljárásban kiválasztott Tervezővel 2013 júliusában megkötésre került, a munkát megkezdtük, a tervezői kooperációk folynak. A megvalósíthatósági tanulmány elkészülése 2013 IV. negyedévében várható.

Részletek ide kattintva olvashatók. (PDF, 1,7 MB)

Futó közlekedésfejlesztések

A sajtótájékoztatón Tarlós István beszámolt arról is, hogy miközben a következő, 2014-től kezdődő uniós finanszírozási ciklusra zajlik a felkészülés, a BKK dolgozik számos projekt megvalósításán a következő évekre vonatkozóan is. A főpolgármester kiemelte: a 4-es metró hetven százalékos készültségi szinten van jelenleg, így a 2014-re tervezett átadás tartható. Ehhez kapcsolódóan várhatóan ősszel megérkezhet a vonalra szánt első metrószerelvény is, melynek 2013 tavaszáig kell típusengedélyt szereznie. Eközben 2012 szeptemberétől 2013 tavaszáig fokozatosan forgalomba állnak az új metrószerelvények a 2-es metró vonalán, kiváltva a régi, szovjet metrókocsikat. 2013-ban indul a munka az 1-es és 3-as villamosvonalakon, melyek felújítása mellett  meghosszabbítjuk az 1-es villamos vonalát, a Rákóczi hídon átkelve a Fehérvári útig járnak majd a szerelvények. 2014-ben indulhat a Budai fonódó villamoshálózat kiépítése a Török utcai összekötéssel, a Bem rakparti villamossal és a Széll Kálmán tér átépítésével. Az utastájékoztatást még jövőre korszerűsítjük: 2013 nyaráig üzembe helyezzük a FUTÁR rendszert, amely műholdas nyomkövetés és menetrend-felügyeleti rendszer révén elősegíti majd, hogy a járatok egyenletesen közlekedjenek, csökkenjen a várakozási idő és kevesebb zavar legyen. 257 csomópontban kijelzőket telepítünk, melyek a következő járatok érkezését mutatják, illetve 30 csomópontban lesz jelzőlámpa-befolyásolás a tömegközlekedési járművek előnyben részesítése érdekében. Ugyancsak 2014-ben kezdheti meg működését a BuBi a fővárosban. Az új közösségi kerékpáros rendszer 1000 biciklivel és 75 dokkolóállomással indul majd el a belvárosban. Az elektronikus jegyrendszerrel kapcsolatban zajlik a műszaki előkészítés és a tenderspecifikáció, a rendszer 2014-től több ütemben kerülhet bevezetésre.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FUTÁR (Folyamatban van)

Az évtized egyik legjelentősebb közlekedésfejlesztési beruházása valósult meg 2014 őszére Budapesten. Kiépült egy olyan integrált rendszer, amely valós idejű, percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt, teljes mértékben kiváltva a főváros felszíni tömegközlekedésének korábbi, korszerűtlen, egymással nem összekapcsolható utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszerét.

FUTÁR
Kijelzők a városban
Kijelzők a járműveken
Diszpécserközpontban
GY.I.K.
Hasznos adatok

 

Mit szükséges tudni a FUTÁR-ról?

A FUTÁR (Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer) a legmodernebb technológiai vívmányokat alkalmazva biztosítja, hogy a fővárosi közösségi közlekedési hálózatot igénybe vevők a lehető legtöbb információhoz juthassanak, ezáltal a leggyorsabban érjék el úti céljukat. A műholdas járműkövetésen alapuló rendszer a BKK számára lehetővé teszi a budapesti forgalom valós idejű, folyamatos, 24 órás felügyeletét, a menetrend szerinti közlekedés fenntartását, rendkívüli helyzetben pedig a gyors és hatékony közbeavatkozást. A fejlesztés első körben a busz-, villamos- és troliágazatot érintette, majd dunai hajójáratokkal is kiegészült, és tervben van a hév- és a metróközlekedés integrálása az új rendszerbe.

Percre pontos járatinformációk

A megállóhelyeken elhelyezett FUTÁR-kijelzők segítségével az ügyfelek valós idejű információkat kapnak, azaz percre pontosan láthatják, hogy mikor indulnak a megállóból az egyes járatok. Ez megkönnyíti az utazás tervezését, és kiszámíthatóbbá is teszi azt. Az új kijelzők a jármű útirányán és indulási idején kívül természetesen tájékoztatnak az esetleges forgalmi változásokról is. Ilyenkor az utasok mind a járműveken, mind a megállókban azonnal megkapják a szükséges információkat.

Interneten is elérhető

Az utasok maguk is rákapcsolódhatnak a FUTÁR hálózatára bármilyen készülékkel, mely internetezésre alkalmas. Az új utazástervező rendszer beépült a BKK honlapjába, platform- és böngészőfüggetlen felületen lehet úgynevezett ajtótól ajtóig terjedő utazástervezést indítani, mely térképes modullal egészül ki, és alkalmas az akadálymentes útvonalak megtervezésére is. A mobiltelefonra optimalizált megoldások a rendszert kiegészítve és azzal teljes mértékben integráltan valósultak meg, kihasználva az okostelefonok helymeghatározó képességét. Az alkalmazás képes bármely megállóra megadni a járművek indulási időpontjait, megjeleníti a járművek aktuális helyzetét, és valós idejű utazástervezőt is magában foglal.

A FUTÁR projekt európai uniós pályázati támogatás eredményeképpen jön létre, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ épít ki a szerződött szolgáltatók közreműködésével.

Kijelzők a városban

A projekt leglátványosabb elemei azok a megállóhelyi, csomóponti utastájékoztató berendezések, amelyekből a projekt révén városszerte már 263 darab működik, és az újonnan beszerzett és telepített berendezésekkel együtt számuk 285-re emelkedett. A kijelzőkön lévő feliratok tartalmáról az azokra telepített hangszórók segítségével a látássérült utasok is könnyedén tájékozódhatnak.

A közterületen elhelyezett kijelzőknek több típusuk létezik: a metróaluljárókban például falra rögzített utastájékoztató monitorokkal, a felszíni megállóhelyeken pedig tartóoszlopokra szerelt kijelzőkkel találkozhatunk.

Az új kijelzők széles körű tájékoztatást tesznek lehetővé

 • Forgalmi zavaroktól mentes időszakban alapvetően a járművek számjelzése, útiránya (végállomásának neve) és az indulásig hátralévő idő percre pontos jelzése látható, ezeken kívül a jövőben egyéb információkat (például a jármű alacsonypadlós jellegét) is jelezni kívánjuk majd.
 • A várható forgalmi változásokról és a forgalmi zavarokról mozgó szöveges és hangos tájékoztatást is adnak a berendezések.
 • A telepített eszközök a járatok közlekedési idejéhez igazodva éjjel-nappal működnek.
 • A vakok és gyengén látók számára – távirányítással – hangos információt szolgáltatnak a készülékek.

Több szakmai szempont figyelembevételével történt a kijelzők helyszínének kiválasztása. Legfontosabb alapelv az volt, hogy a megjelenő információk alapján ügyfeleink könnyen kiválaszthassák a számukra legcélszerűbb közlekedési módot és járatot. (Választhatja az alap- és gyorsjáratokat, az eltérő útvonalon azonos cél felé közlekedő járatokat, illetve egy csomópont különböző pontjain található, esetleg egymástól nem látható megállókból azonos irányba induló járatokat is.) Természetesen előnyt élveztek a nagyobb utasforgalmú helyszínek, de törekedtünk arra, hogy „egyenletesen terítve” helyezzük el a kijelzőket, illetve hogy az éjszakai járatokról is tájékoztassunk.

A FUTÁR projekt megvalósítását követően a BKK további kijelzőket szerzett be részben az 1-es és a 3-as villamos vonalának felújítása révén, részben egyéb beszerzés útján, így 285 kijelző működik már Budapesten és agglomerációjában.

Kijelzők a fedélzeten

Összesen 1597 db autóbuszba, 557 db villamosba és 141 db trolibuszba építettük be a FUTÁR működéséhez szükséges fedélzeti számítógépeket, illetve – ahol az szükséges – az ügyfeleink számára aktuális és pontos utazási információkat megjelenítő kijelzőket.

Az újonnan beszerzett járművekbe is beépítjük a FUTÁR működéséhez szükséges berendezéseket, ezért a járműpark változásaival összhangban a ténylegesen felszerelt járművek darabszáma a fentieknél jóval nagyobb. Az átszereléseknek köszönhetően a szolgáltatási területen valamennyi jármű a rendszerbe kapcsoltan közlekedhet.

Járműfedélzeti eszközök minden járművön

A FUTÁR programba vont járművek mindegyikébe egy-egy járműfedélzeti műszaki eszköz került, melynek segítségével azok képesek jelezni helyzetüket a diszpécserközpontnak. A rendszer a beérkezett helyzetinformációk alapján számítja ki a várható indulási időt, és küldi az adatokat az utcai kijelzőknek, valamint a webes utazástervezőnek és az okostelefonos alkalmazásnak. A járművekbe szerelt műholdas eszközöknek köszönhetően több és pontosabb adat áll rendelkezésre azok helyzetéről, ezáltal nemcsak ügyfeleink, de a közlekedésszervező számára is tervezhetőbbé vált a közlekedés.

Valamennyi jármű vezetőfülkéjébe érintőképernyős kezelő- és vezérlőegység került, mely vezérli a kijelzőket, elvégzi a hangos utastájékoztatást, biztosítja a valós idejű forgalomkövetést, valamint vezérli az elektronikus jegykezelő készülékeket is, illetve az arra alkalmas járműveken begyűjti és továbbítja a fedélzeti utasszámláló berendezésekből érkező adatokat is.

Modern tájékoztató kijelzők

A buszokon, trolibuszokon és villamosokon tartózkodó ügyfeleink új kijelzőkön kapnak tájékoztatást a megállóhelyekről, az átszállási lehetőségekről és egyéb fontos, az utazásukat befolyásoló információkról. A legrégebbi autóbuszokba nem szereltük be a FUTÁR utastájékoztató kijelzőit, mert ezeket a járműveket az újabbak beállításával folyamatosan kivonjuk a forgalomból.

A diszpécserközpontban

Új időszámítás kezdődött a forgalomirányításban is. A FUTÁR kiépítésével a BKK diszpécserei már műholdas nyomkövetéssel figyelik a forgalmat, vagyis folyamatosan tudják szabályozni a felszíni járművek közlekedését, vagy éppen sokkal könnyebben és gyorsabban tudnak megszervezni egy villamos- vagy metrópótlást, ha bármilyen zavar történik

Bár ügyfeleink közvetlenül nem találkoznak a Budapest forgalomirányítását végző diszpécserközpontban dolgozó szakemberekkel, a BKK és a BKV háttérben dolgozó munkatársainak hozzáértése, az ott meglévő technikai feltételek nagyban meghatározzák a fővárosi közlekedés színvonalát, utasaink komfortérzetét. Korábban a BKK és a BKV diszpécsereinek nem volt információjuk arról, melyik busz vagy villamos merre tartózkodik, erről információt csak a járművezetőtől kaphattak egy igen alacsony megbízhatóságú rádiórendszer segítségével. Ezáltal nehezen tudták befolyásolni, hogy a járatok ne egyenetlenül közlekedjenek a vonalakon, és ne forduljon elő, hogy két busz jön egymás után, majd hosszú ideig nem érkezik járat a megállóba. Ennek vetett véget a FUTÁR projekt, amelynek eredményeképp a diszpécserközpontban hatékonyabban tudják biztosítani az egyenletes, menetrend szerinti járműkövetést, váratlan esemény bekövetkezésekor pedig gyorsabban és eredményesebben tudnak közbeavatkozni. Összességében tehát nagymértékben javult a szolgáltatás minősége, melyet minden budapesti utas megtapasztalhat.

A közösségi közlekedés minőségét és hatékonyságát ugyanis nemcsak a járműpark állapota határozza meg, hanem a forgalomirányítási rendszer is. A járművezetők, az utasok és a forgalomirányítók közötti többoldalú, azonnali és gyors kommunikáció révén ez a rendszer teszi a járműveket a változó közlekedési feltételekhez alkalmazkodni képes, egységes flottává.

Gyakran ismételt kérdések

Melyek a FUTÁR legfontosabb újdonságai?

 • A diszpécserek műholdas nyomkövető rendszer segítségével követik a járműveket, ezáltal folyamatosan szabályozhatják a felszíni járművek közlekedését, vagy pedig sokkal könnyebben és gyorsabban szervezhetnek meg egy villamos- vagy metrópótlást forgalmi zavar esetén.
 • A megbízható kommunikációt új rádiórendszer is segíti.
 • A közlekedés lebonyolítóin kívül az ügyfelek is élvezhetik a FUTÁR előnyeit, hiszen a dinamikus utastájékoztatásnak köszönhetően a megállóhelyeken és a járműveken elhelyezett kijelzők a jármű útirányán, indulási idején túl valós idejű információkat adnak nemcsak a járatok közlekedéséről, de egy esetleges forgalmi változásról is, és megkönnyítik, kiszámíthatóvá teszik az utazás tervezését.

Miben segíti a közlekedést az új rendszer?

 • A rendszer a menetrend és a valós forgalmi helyzet alapján szinte hibátlanul képes kiszámítani, melyik járat mikorra ér az útvonalán található megállókba. Mindez már 2295 járművön, 263 megállóhelyen és csomópontban, mobileszközökön, valamint internetes felületeken is elérhető.
 • A rendszer a járművek mindenkori helyzetének pontos ismeretén, az utasok azonnali tájékoztatásán túl a közlekedésszervező munkáját is megkönnyíti, hiszen tervezhetőbbé válik a közlekedés, és pontosabb, megbízhatóbb, költségtakarékosabb menetrendek készülhetnek. A hatékonyságjavításból származó forrásokat szolgáltatásaink fejlesztésére használjuk fel, ami növeli a szolgáltatás pontosságát és megbízhatóságát.
 • A közösségi közlekedés járműveit 30 jelzőlámpás helyszínen részesíti előnyben. Ezzel nem csupán az utazási idő válik rövidebbé, hanem a szolgáltató számára is jelentős megtakarítást eredményez.

Miért könnyebb az útvonaltervezés? Milyen platformokon használható?

 • Az új útvonaltervező rendszer teljes mértékben a FUTÁR-ba integrált, amelynek webes verziója beépült a BKK honlapjába. Nem flash alapú alkalmazás, hanem platform- és böngészőfüggetlen felületen lehet úgynevezett ajtótól ajtóig terjedő utazástervezést indítani, melyet egy térképes modul kiegészít, valamint alkalmas arra is, hogy megtervezze az akadálymentes útvonalakat is. Mivel a FUTÁR nyilvántartja az esetleges menetrendi eltéréseket, ezért az újratervezés is lehetséges.
 • A mobiltelefonra optimalizált megoldások a rendszert kiegészítve, de azzal teljes mértékben integráltan kihasználva az okostelefonok helymeghatározó képességét (pl. közeli megállóhelyek, indulási időpontok).
 • Alkalmas arra, hogy iPhone és iPad (iOS), Android és Windows Phone platformon is működjön.
 • Képes egyes platformokon a járművek helyzetének valós idejű térképes megjelenítésére, valamint testre szabható push üzenetek (tehát újabb, az alkalmazáshoz kapcsolódó információk) ügyféloldali fogadására, azaz valós idejű ügyfél-tájékoztatásra.
 • Mindezeken kívül a kapcsolódó applikáció weboldalát HTML5-ös mobilböngészőre is optimalizáltuk.

Hány jármű kapott új viszonylatjelzőt és/vagy új belső kijelzőt?

 • Ikarus 412T trolibusz: új front-, oldal-, hátsó és belső kijelzők (15 db járművön)
 • Ikarus 435T trolibusz: új front-, oldal-, hátsó és belső kijelzők (15 db járművön)
 • Tatra T5C5 villamos: új front-, oldal- és belső kijelzők (242 db járművön)
 • Tatra T5C5K villamos: új oldalkijelzők (80 db járművön)
 • TW 6000 és TW 6100 villamos: új front-, oldal- és belső kijelzők (74 db járművön)
 • Ganz csuklós villamos: új belső kijelzők (88 db járművön)

Miért maradtak ki a metrók és a hévek a projektből?

 • A FUTÁR projektet a 2009-ben, az európai uniós támogatásra történő pályázás idején rendelkezésre álló forrásokhoz igazítottuk. Ebből az összegből az egyébként sok szempontból (pl. alagúti közlekedés, vágányút figyelembevétele) eltérő műszaki kialakítású rendszert igénylő ágazatok bevonását nem lehetett megvalósítani.

Mennyiben változott a diszpécserek munkája a FUTÁR bevezetésével? Mit tettek eddig, és mit tesznek majd a FUTÁR-ban egy pótlás vagy bármilyen forgalmi helyzet esetén?

 • A diszpécserek műholdas nyomkövető rendszer segítségével követik a járműveket, ezáltal folyamatosan szabályozhatják a felszíni járművek közlekedését, vagy épp sokkal könnyebben és gyorsabban szervezhetnek meg egy villamos- vagy metrópótlást forgalmi zavar esetén. A megbízható kommunikációt új rádiórendszer is segíti.

Hasznos adatok a projektről

A projekt összköltségvetése 6,7 milliárd forint, megvalósítására a BKK és a BKV mintegy 4 milliárd forintos támogatást nyert az Új Széchenyi Tervből, az Európai Unió fejlesztési forrásaiból.

Összesen 1597 db autóbuszon, 557 db villamoson (a Combinók szerelése még hátravan) és 141 db trolibuszon üzemelnek a FUTÁR működéséhez szükséges fedélzeti számítógépek, illetve az ügyfeleink számára aktuális és pontos utazási információkat megjelenítő kijelzők. A fejlesztés érintette valamennyi új vagy újonnan vásárolt járművünket, vagyis az új autóbuszokat is.

A professzionális rendszer bevezetésének fő vállalkozója a Synergon Integrator Kft., míg a rendszer alapjait és legfőbb elemeit alvállalkozójaként egy világszinten jegyzett szállító, a német IVU Traffic Technologies AG biztosította. Az IVU széles körű referenciával rendelkezik a világban (pl. London, Berlin, Hollandia, Lengyelország, Svédország, Ausztria stb.), díjat nyert a UITP genfi világkonferencián a londoni rendszer innovatív megvalósításával. A közterületi kijelzők a német Lumino GmbH hasonlóan világszínvonalú, karbantartást nem igénylő, kiváló referenciákkal (Berlin, Dortmund, Hamburg, Stuttgart, valamint Rotterdam, Moszkva, Szentpétervár stb.) rendelkező termékei.

Az új rendszer 21. századi szolgáltatást nyújt, a szoftver nem igényel komolyabb karbantartást, valamint arra is alkalmas, hogy az üzemeltetők szerződésben vállalt szolgáltatásainak teljesítése nyomon követhető, ellenőrizhető legyen.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Görgey Artúr utca komplex felújítása

Az újpesti Görgey Artúr utca útburkolatának állapota mára olyannyira leromlott, hogy a közlekedés ezen a szakaszon veszélyessé vált. Ezért a Budapesti Közlekedési Központ felújítja a IV. kerületben található utca burkolatát és a villamosvágányokat. Az út- és vágányépítés 2015 tavaszán indul.

A Görgey Artúr utca Budapest legrégebben felújított utcája. A burkolatot utoljára 1957-ben cserélték, a meglévő villamospálya 1975-ben épült. Az út rossz állapota miatt a személyautók is évek óta a vágányokra kényszerülnek. A nagypaneles villamospálya állapota is olyan mértékben leromlott, hogy a 12-es és 14-es villamos csak csökkentett sebességgel haladhat rajta. Mivel nincs kiépített megálló, az utasok az úttestre szállnak le. A villamosok közlekedéséhez szükséges felsővezeték-hálózat, az azokat tartó oszlopok és az áramellátási rendszer szintén rekonstrukcióra szorul, ahogy a járda sincs megfelelő állapotban, illetve a zöldfelületek is rendezetlenek.

Akadálymentesített, szebb és biztonságosabb útvonal

Új, bazaltbeton burkolatú, csendes villamospálya épül, melyen a személyautók is közlekedhetnek. Az út mellett aszfaltozott kerékpársávokat alakítunk ki. Az úttest két oldalán parkolósávok lesznek. A Vécsey Károly utcánál visszaépül a korábban elbontott vágánykapcsolat, tehát szükség esetén lehetséges a villamosok visszafordítása.

A Corvin utcai és a Deák Ferenc utcai villamosmegállót összevonjuk, az új megálló a Kiss Ernő utcánál lesz. Mindenhol akadálymentes, 26 cm szegélymagasságú peronok épülnek térkő burkolattal, a villamosokra így kényelmesebben és biztonságosabban lehet fel-, illetve róluk leszállni. A csatlakozó járdák is térkő burkolatot kapnak, valamint a terület fásításáról is gondoskodunk. A kockakő burkolat eltűnik, a teljes útpályát felújítjuk (ahogyan a rajta lévő felsővezeték-hálózatot is), új tartóoszlopokat állítunk, és megújul az áramellátás. A közvilágítási rendszer is újjászületik: a világítótestek a felsővezeték-tartó oszlopokra kerülnek.

A munkálatok idén tavasszal kezdődnek

A Görgey Artúr utca felújításának előkészítése már 2012 végén megkezdődött, amikor a BKK a IV. kerülettel, a Fővárosi Vízművekkel és a Fővárosi Csatornázási Művekkel szorosan együttműködve meghatározta a fejlesztés műszaki tartalmát.

Újpest polgármesterével és alpolgármesterével, a zöldterületek kapcsán a kerületi főépítésszel, illetve az illetékes szakterületi vezetőkkel az előkészítő munkában és a kivitelezésben is szorosan együttműködött a BKK annak érdekében, hogy a városrész lakói elégedettek legyenek a felújítás eredményével. A BKK komplex terv elkészítésére a közbeszerzési pályázaton nyertes Budapest Zsongásban Konzorciummal kötött szerződést 2013-ban. A Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek saját beruházásában cseréli ki a teljes szakaszon a közművezetékeket.

Az út és a villamosvágányok építésére vonatkozó kivitelezési közbeszerzést várhatóan 2014 tavaszán írjuk ki. A beruházás a csatorna felújításával 2014. február végén elindult, míg az út- és vágányépítés 2015 tavaszán kezdődik meg.

A kivitelezés ütemezése

A felújítás három ütemben történik. Az elsőben az István út és a Rózsa utca közötti szakasz készül el az utca teljes szélességű lezárásával. A másodikban (az első ütemmel egy időben) a Rózsa utca és a Szilágyi utca közötti szakasz déli oldala, a harmadikban pedig a Rózsa utca és a Szilágyi utca közötti szakasz északi oldala újulhat meg. A Rózsa és a Szilágyi utca közötti szakasz két részben történő rekonstrukciója azért szükséges, hogy az itt található ingatlanokat a lakók az építkezés teljes ideje alatt megközelíthessék.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szombaton elindul az átalakított fogaskerekű, melyen már 16 kerékpár szállítható

Kerékpárszállítás a Fogaskerekűn_kicsi

A hétvégén forgalomba áll a módosított fogaskerekű szerelvény, mely az eddigi 8 helyett már 16 kerékpár kényelmes és biztonságos szállítását teszi lehetővé. Az első – már átalakított – kocsi március 28-án, szombaton kezdi meg 30 napos utasforgalmi tesztüzemét.

A BKK Zrt. és BKV Zrt. fontosnak tartja a kerékpározás integrációját a közösségi közlekedéssel, a kombinált utazási lehetőségek támogatását. Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a kerékpározás a fővárosban, többszörösére nőtt a bringázók száma, ennek hatása pedig a fogaskerekű járatain is jelentkeztek. A fogaskerekű (60-as villamos) eddig 8 kerékpár szállítására alkalmas szakasza egyre kevésbé tudott megbirkózni a megnövekedett igényekkel. Időszerűvé vált a járművek kerékpárszállítási kapacitásának bővítése. A BKK célja, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása eredményeként egyre többen válasszák rövid városi utazásaikhoz alternatívaként a kerékpárt, és a kerékpározás részaránya Budapesten 10%-ra növekedjen 2030-ig (a főváros közlekedésfejlesztési stratégiájában, a Balázs Mór-tervben foglaltaknak megfelelően).

A beruházás fontos feladata volt, hogy egyenként rögzítve, kulturált körülmények között biztosítson lehetőséget a megnövekedett mennyiségű kerékpár szállítására.

Az elvégzett módosítás során a fogaskerekű vezérpótkocsijában a korábban 8 férőhelyes kerékpárszállító szakaszt kibővítettük, így most már 16 kerékpárt lehet kényelmesen és biztonságosan szállítani.

A fejlesztés első lépéseként elkészült az első szerelvény az új, kibővített kerékpárszállító résszel.

Az átalakítás eredményeként az alábbi módon változott a vezérpótkocsi befogadóképessége:

Ülőhelyek száma: 24 fő + 18 fő lehajtható ülésen, amelyet nem foglal kerékpáros

Állóhelyek száma: 133 fő (24 fő ülő utas és 16 kerékpár esetén)

Kerékpárhelyek száma: 16 db

Az 55-65 pályaszámú, 16 kerékpár szállítására alkalmas jármű helyzetéről a BKK FUTÁR Utazástervező felületén lehet tájékozódni.

Amennyiben az új rendszer az elvárásoknak megfelelően teljesít, a többi szerelvényünk átalakítását is elvégezzük.

Használati útmutató

A fogaskerekű hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen lehet a kerékpárokat szállítani. A járművön a kampókra akasztva tépőzárral kell rögzíteni a kerékpárt. A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításét is meg kell fizetni, tehát a kerékpárosnak is rendelkeznie kell jeggyel vagy bérlettel. Egyes bérlettípusok mellé kerékpárbérlet váltható a pénztárakban és a BKK-automatákból. A kerékpárbérletért annak is fizetnie kell, aki egyébként térítésmentesen utazhat a BKK járatain. A bérleten a díjmentességre jogosító igazolvány sorszámát kell feltüntetni; a kerékpárbérlet csak azzal együtt érvényes, és csak a tulajdonosa használhatja.

Tanácsok a kerékpárok szállításához

 • Utazás közben a biciklit rögzíteni kell, hogy az ne veszélyeztesse a többi utas biztonságát vagy a ruhájuk tisztaságát, illetve a jármű épségét.
 • A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert.
 • Speciális kialakítású (cargo, tandem, motoros stb.) kerékpárt nem lehet szállítani.
 • A menetrend betartása érdekében, kérjük, hogy a kerékpárral minél gyorsabban szálljak le, illetve fel.

Tanácsok az utasoknak

Kérjük, figyeljenek a kerékpárral közlekedőkre, segítsék elő, hogy a biciklivel fel- és le tudjanak szállni, illetve azt a kijelölt helyen el tudják helyezni.

Az átalakított, 16 kerékpár szállítására alkalmas járműről készült képgalériát ITT tekinthetik meg.

BKV Zrt.

Budapesti Közlekedési Központ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jön a nyári időszámítás – figyeljen az éjszakai járatok közlekedésére!

Éjszakai autóbuszok (kis kép)

A 2015. március 28-áról 29-ére (szombatról vasárnapra) virradó éjjel áttérünk a nyári időszámításra, ezért vasárnap hajnalban 2 órakor az órákat 3 órára kell előreállítani. Az óraátállítás miatt az éjszakai járataink hajnali 2 és 3 óra közötti indulásai elmaradnak. Emellett egyes éjszakai járatok menetrendjében ezen az éjszakán további változásokra is számítani kell.

A 2015. március 28-áról 29-ére (szombatról vasárnapra) virradó éjszaka áttérünk a nyári időszámításra, ezért vasárnap hajnalban 2 órakor az órákat 3 órára kell előreállítani. Az óránkénti, vagy annál gyakoribb, és egyenletes követési idővel közlekedő éjszakai járatok, azaz a 6-os villamospótló busz, valamint a 900-as, a 901-es, a 907-es, a 908-as, a 909-es, a 914-es, a 914A, a 922-es, a 923-as, a 931-es, a 950-es, a 950A, a 960-as, a 963-as, a 966-os, a 972-es, a 973-as, a 979-es, a 979A, a 994-es és a 998-as éjszakai busz 2:00 és 2:59 közötti indulásai elmaradnak. Emellett egyes éjszakai járatok menetrendjében további változásokra is számítani kell:

 • 918-as autóbusz: a Kelenföldi pályaudvartól 1:24-kor és 1:54-kor induló járatok az Óbuda, Bogdáni út helyett az Óbudai autóbuszgarázsig közlekednek.
 • 930-as autóbusz: Újpest-Központ M végállomásról egy többletindulást biztosítunk 1:59-kor.
 • 938-as autóbusz:
  • Az 1:52-kor Csepel, Szent Imre térről induló járat 2:22 helyett – az óraállítás miatt – 3:22-kor indul tovább a József Attila utcából, és 4:00-ra ér vissza Csepel, Szent Imre térre.
  • A 3:20-kor Lakihegy, Cseresznyés utcától Csepel, Szent Imre tér felé közlekedő járat indulása változatlan.
  • A József Attila utcától Csepel, Szent Imre tér felé többletindulást biztosítunk 1:22-kor. Ez a busz 3:00-kor ér Csepel, Szent Imre térre.
  • 40-es autóbusz: a Budaörsi lakóteleptől 2:52-kor induló járat – még a téli időszámítás szerint – egy órával korábban, 1:52-kor indul, de már a nyári időszámítás szerint, 3:27-kor érkezik a Móricz Zsigmond körtérre.
  • 941-es autóbusz: a Móricz Zsigmond körtér M végállomásról 2:15-kor induló járat már a nyári időszámítás szerint, 3:15-kor indul.
  • 943-as autóbusz: a Békásmegyer H (Csobánka tér) végállomási 2:23-as, valamint a Szentendre H végállomási 1:20-as indulások elmaradnak, helyettük Szentendre H végállomásról – még a téli időszámítás szerint – 1:50-kor indul autóbusz.
  • 948-as autóbusz: a Csepel, Hollandi úttól 1:30-kor induló járat a Szent Imre tér helyett teljes útvonalán, a Dél-pesti autóbuszgarázsig közlekedik.
  • 956-os autóbusz: az 1:29-kor Hűvösvölgyből induló autóbusz csak Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedik, ahova 3:45-kor érkezik meg.
  • 964-es autóbusz: az óraállítás miatt Solymár, PEMÜ végállomástól kimaradó 2:07-es indulás helyett 3:07-kor indul autóbusz, ami 3:27-kor érkezik Hűvösvölgybe.
  • 980-as autóbusz: a Dél-pesti autóbuszgarázstól 2:51-kor induló járat elmarad, a Rákoskeresztúr, városközponttól 2:54-kor induló pedig – még a téli időszámítás szerint – egy órával korábban, 1:54-kor indul, de 3 órától már a nyári időszámításba érve menetrend szerint közlekedik.
  • 990-es autóbusz: a Normafától a téli időszámítás szerint 1:49-kor induló járat csak Rákoskeresztúr, városközpontig közlekedik, a 2:49-es pedig elmarad. A 2:48-kor induló, keresztúri körforgalomban közlekedő járat – még a téli időszámítás szerint – egy órával korábban, 1:48-kor indul, de 3 órától már a nyári időszámításba érve menetrend szerint közlekedik.
  • 992-es autóbusz: a Gödöllő H végállomástól 2:50-kor induló járat – még a téli időszámítás szerint – egy órával korábban, 1:50-kor indul, de 3 órától már a nyári időszámításba érve menetrend szerint közlekedik.
  • 996-os és 996A autóbusz:
   • az Újpest-Központ M végállomástól elmarad a 2:07-es és a 2:37-es indulás, helyette – még a téli időszámítás szerint – egy órával korábban, 1:37-kor indul autóbusz 996-os jelzéssel, de 3 órától már a nyári időszámításba érve menetrend szerint közlekedik.
   • a Cinkotai autóbuszgarázstól történő 2:08-as indulás elmarad
   • 999-es autóbusz: a Dél-Pesti autóbuszgarázstól 2:44-kor induló járat korábban – még a téli időszámítás szerint – 1:48-kor indul, de 3 órától már a nyári időszámításba érve menetrend szerint közlekedik.

   A 916-os, a 934-es, a 937-es és a 968-as éjszakai járatok közlekedését az óraállítás nem befolyásolja.

   Kérjük utasainkat, hogy ezen az éjszakán fokozottan figyeljék az éjszakai járatok indulását!

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Közlekedés a vasárnapi labdarúgó-mérkőzés idején

bkk_foci_218x1642015. március  29-én, vasárnap 20:45 és 22:30 között a ferencvárosi Groupama Arénában Magyarország és Görögország válogatottja labdarúgó-mérkőzést játszik. Javasoljuk, hogy a várhatóan nagyszámú érdeklődőt vonzó sporteseményre az M3-as metróval, illetve a már meghosszabbított útvonalú Bécsi út/Vörösvári út és az Etele út/Fehérvári út között közlekedő 1-es villamossal utazzanak a Népliget M megállóig. Felhívjuk a mérkőzésre érkezők figyelmét, hogy ezen a hétvégén az M3-as metró megosztva közlekedik Újpest-Központ és az Árpád híd, valamint a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között. A Nyugati pályaudvar M és az Árpád híd M között metrópótló buszok szállítják az utasokat. A mérkőzés után szükség szerint sűrítve közlekedik az M3-as metró, az M3-as pótlóbusz és az 1-es villamos. A forgalmi torlódások csökkentése érdekében kérjük a mérkőzésre látogatókat, hogy a Groupama Arénát ne autóval közelítsék meg.

A vasárnap 20:45 és 22:30 között megrendezendő Magyarország–Görögország labdarúgó-mérkőzés helyszíne, a Groupama Aréna a leggyorsabban az M3-as metróval és az 1-es villamossal közelíthető meg. Az M3-as metrót, az M3-as pótlóbuszt és az 1-es villamost a mérkőzés után a kényelmesebb hazautazás érdekében szükség szerint sűrűbben indítjuk. Javasoljuk, hogy aki nem rendelkezik a járatainkra érvényes bérlettel, előre váltsa meg menetjegyét, hogy a mérkőzésről hazafelé emiatt ne legyen szükség sorban állnia. A mérkőzésről távozók a Népliget M metróállomásnál a nap 24 órájában rendelkezésre álló jegy- és bérletkiadó automatákból, illetve a mérkőzés miatt 23:00 óráig nyitva tartó BKK-pénztárban válthatják meg menetjegyüket.

A Magyarország–Görögország-mérkőzés helyszíne, a Groupama Aréna az alábbiak szerint közelíthető meg:

 • A belváros, Pestszentlőrinc, Kispest, Kőbánya és Újpest felől az M3-as metró és az M3-as pótlóbusz igénybevételét ajánljuk.
 • Az Óbuda és a XIII. kerület irányából érkezőknek 1-es villamost javasoljuk.
 • Újpalota, Rákospalota, illetve a XVI. kerület felől legkönnyebben az 5-ös, illetve a 7-7E-107-es busszal közelíthető meg az Aréna, a járatokról Zugló vasútállomásnál kell leszállni, onnan az 1-es villamossal a Népliget M-ig továbbutazni.
 • Az Újlipótvárosból, valamint a Városliget környékéről a 75-ös trolibusszal utazhatnak közvetlenül a Puskás Ferenc Stadion M végállomásig, míg Zugló belsőbb területeiről a 80-as és 80A trolibuszt javasoljuk, amelyekről a Puskás Ferenc Stadion M (Hungária körút) megállóban kell leszállni. Innen az 1-es villamossal lehet továbbutazni a Népliget M végállomásig.
 • Dél-Budáról az Etele út/Fehérvári út és a Bécsi út/Vörösvári út között a Rákóczi hídon át közlekedő 1-es villamos igénybevételét javasoljuk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Március 29-én közösségi közlekedési járatokkal megközelíthetők a nyitva tartó hipermarketek

Menetrendváltozás (kis kép) (fotó: Nyitrai Dávid)

Ezen a hétvégén – élve a törvény adta lehetőséggel – vasárnap (2015. március 29-én) több áruház mellett nyitva tart egy-egy fóti, budakeszi és vecsési bevásárlóközpont, illetve hipermarket is, ezért a BKK Zrt. az azokat érintő közösségi közlekedési járatokkal biztosítja megközelíthetőségüket. Ennek megfelelően most vasárnap a 22-es és a 236 busz is közlekedik, a 224-es járat pedig – mint a hét többi napján – érinti a bevásárlóközpontot.

A kétszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok vasárnapi zárva tartásáról rendelkező törvény lehetőséget ad arra, hogy az áruházak bizonyos vasárnapokon nyitva tarthassanak. 2015. március 29-én – élve ezzel a lehetőséggel – több áruház mellett nyitva tart egy-egy budakeszi, fóti és vecsési bevásárlóközpont is. Ezen áruházak most vasárnapi megközelíthetőségét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) a korábbi vasárnapi menetrendek szerint biztosítja:

 • A Széll Kálmán tér M és Budakeszi, Tesco-Parkcenter végállomások között a 22-es busz viszi az utasokat. A járat reggel a Széll Kálmán tér felől 8:30 és 19:30 között, Budakeszi felől pedig 9 és 20 óra között, félóránként közlekedik. Kora reggel a Széll Kálmán tér felől 5:30-kor és 5:50-kor, Budakeszi felől 5:55-kor és 6:15-kor, míg késő este a Széll Kálmán tér felől 21:20-kor és 21:50-kor, Budakeszi felől pedig 21:45-kor és 22:15-kor indul. A 22A jelzésű autóbusz március 29-én a menetrendben feltüntetettnél ritkábban indul majd, ugyanakkor a Dózsa György teret mindkét járat érinti, Budakeszi és Budapest között pedig nem változik a 22-es buszcsalád járatainak követési rendje.
 • Az Újpalota, Szentmihályi útról induló 224-es busz ezen a napon érinti Fót, Auchan áruház megállóhelyét is, a hipermarket nyitva tartása miatt.
 • A Havanna utcai lakótelep és Vecsés, Market Central Ferihegy között szombati menetrendje szerint a 236-os busz viszi az utasokat. Ezen a napon a 236A járat nem közlekedik.

2015. március 15-e óta megváltozott a speciálisan bevásárlóközpontokat kiszolgáló közösségi közlekedési járatok menetrendje: azok vasárnap nem érintik a zárva tartó bevásárlóközpontokhoz tartozó megállóhelyeket, kivéve amikor azok élnek törvény adta lehetőségükkel, és a hét utolsó napján is nyitva tartanak. A BKK minderről bővebben korábbi közleményében írt.

Budapest, 2015. március 26.
Budapesti Közlekedési Központ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Útbaigazító táblák segítik a gyalogosok közlekedését a Széll Kálmán téren

Útbaigazító tábla a Széll Kálmán téren_kicsi

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK Zrt.) a gyalogosok közlekedésének elősegítése érdekében 53 útbaigazító táblát helyezett ki a felújítás alatt lévő Széll Kálmán téren. A BKK szakemberei továbbra is folyamatosan figyelik a tér forgalmát, valamint a megrongált tájékoztató táblákat cserélik.

Az új tájékoztatók kihelyezését helyszíni szemle előzte meg, ennek során a BKK elemezte a gyalogosok közlekedési szokásait. A szemle és a területen dolgozó forgalomirányítók tapasztalatait is felhasználva 53 új útbaigazító és figyelmeztető táblát helyeztek ki a munkaterület közelében, ezzel is segítve a gyalogosok közlekedését.

Többször előfordult, hogy a kihelyezett táblákat letépték, áthelyezték, összefirkálták. A BKK Zrt. kéri a járókelők együttműködését és azt, hogy vigyázzanak a táblákra, mert azoknak a tájékoztatáson kívül a balesetek megelőzésében fontos szerepük van.

Előfordulhat, hogy a helyszíni munkák miatt a szakemberek ideiglenesen megbontják egy-egy szakaszon az építési terület kordonjait, ennek ellenére a BKK kéri a gyalogosokat, hogy ne menjenek be az építési területre, és saját biztonságuk érdekében használják a kijelölt útvonalakat

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Kerékpáros közlekedés fejlesztése

Budapest számára kiemelten fontos a környezettudatos közlekedés fejlesztése, melynek célja, hogy a város lakói tiszta és fenntartható környezetben élhessenek. Ezért a kerékpározás, mint az egyik legtisztább közlekedési forma, kiemelt szerepet foglal el a BKK stratégiájában. A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása által egyre többen válasszák a rövid városi utazásaikhoz alternatívaként a kerékpárt.

A BKK Igazgatósága 2011. november 28-án hagyta jóvá azt a koncepciót, amely rögzíti a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb teendőket, forgalomszervezési alapelveket és kijelöli a fejlesztések fő irányát.

A koncepció alapelvei:

A kerékpáros közlekedés részarányának növekedése hozzájárul a városi életminőség javulásához, a gépjárműforgalom egy részének kiváltása által csökkenhetnek a dugók, javulhat a levegő minősége, a több kerékpározással járó napi rendszeres testmozgás pedig hozzájárul az egészség megőrzéséhez is.

Célunk, hogy a főváros közlekedésben integrált fejlesztések induljanak, melyek eredményeképpen az egyes közlekedési ágazatok optimális együttműködése valósulhat meg. A közlekedési munkamegosztásban a kerékpár szerepét a városi rövid utazások kiváltásában, a munkába járó autós-ingázó forgalom alternatívájaként, nagyobb utazási távolságok esetén a közösségi közlekedéssel kombinálva és a B+R lehetőségek kihasználásában látjuk. A kerékpárhasználat további elterjedésének fontos alapja a kerékpározás biztonságának és elfogadottságának növelése.

Budapest Közlekedési Rendszerének Fejlesztési Terve szerint „2020-ig a kerékpáros közlekedés fejlesztésének célja, a helyváltoztatásokon belül a kerékpározás 10 %-os részesedésének elérése”. Ennek megvalósítása érdekében az alábbi fejlesztéseket hajtjuk végre:

 • Kerékpárforgalmi főhálózat fejlesztése, kapacitív és biztonságos kiépítése,
 • Kerékpárosbarát alaphálózat fejlesztése (a MOL Bubi hatásterületére fókuszálva),
 • Kombinált utazások (közösségi közlekedés és a kerékpár kapcsolat) támogatása,
 • Kerékpáros oktatás, valamint tudatos és szabályos közlekedésre nevelő kampányok indítása,
 • Kerékpáros szolgáltatások fejlesztése és információ felületek kialakítása,
 • Közbringa-rendszer (MOL Bubi) bevezetése.

Budapest belső városrészének komplex kerékpárosbarát fejlesztése

A belváros kerékpárosbarát fejlesztésének célja, hogy a MOL Bubi működési területén belül mindenhol könnyen lehessen kerékpározni. Ennek érdekében 2012-ben több fejlesztési projekt tervezése kezdődött meg.  A tárgyban a BKK három tervezési szerződést kötött, amelynek nyomán 2013 májusára elkészültek a VI. és VII. kerületi tervek. Az V. és XIII. kerület, valamint az I. – II.  – VIII. – IX. és XI. kerület vonatkozásában 2013. augusztusáig készültek e a tervek. 2013 novemberében kezdődött meg a  kerékpárosbarát forgalomtechnikai beavatkozások ütemezett végrehajtása a VI. és VII. kerületben.  2014-ben valósulnak meg azok a beruházások, amelyek komolyabb építési beavatkozással is járnak. A komplex kerékpárosbarát fejlesztési terv az alábbi irányelvek mentén kerül kidolgozásra:

 • Főútvonalak és gyűjtőutak kerékpározhatóvá tétele (beleértve a hidakat);
 • Csomópontok felülvizsgálata, előretolt kerékpáros felállóhelyek kialakítása;
 • Egyirányú utcák megnyitása a kétirányú kerékpáros forgalom számára;
 • Forgalomcsillapítás: sebességcsökkentő intézkedések, gyalogos és kerékpáros övezetek bővítése;
 • Akadályok felszámolása a kényelmes kerékpározás érdekében: szegélysüllyesztések, rámpák, toló sínek, kerékpáros átkötések kialakítása;
 • Autóbuszsávok kerékpározhatóvá tétele;
 • Kerékpártámaszok tervezése, és MOL Bubi gyűjtőállomások környezetének forgalomtechnikai tervezése.

A belváros kerékpárosbarát fejlesztésének célja, hogy a MOL Bubi működési területén belül mindenhol könnyen lehessen kerékpározni. Ennek érdekében a  2013 nyarára elkészültek a forgalomtechnikai tervek, a kivitelezés 2014 nyaráig várható folyamatosan. A beavatkozás kilenc kerületet érint, összesen hozzávetőlegesen 120 egyirányú utcát, 60 jelzőlámpás csomópontot, 30 fő- és gyűjtőút szakaszt, emellett magában foglal 20 kiskorrekciót. A tervek a főhálózati elemeken kerékpársáv illetve kerékpáros nyom terveit tartalmazzák. A mellékutcákban a kétirányú kerékpározhatóságot kiegészítő táblák és burkolat jelek teszik lehetővé. Itt csomóponti felálló helyeket is terveztünk, beláthatóságot biztosítottuk, figyelemfelhívó táblákat terveztünk és szabályoztuk az elsőbbségi viszonyokat. Ferde parkolás esetén tolatós parkolást javaslunk. Funkcionálisan alapvető cél a MOL Bubi állomások jó megközelíthetősége, ezen túl általában a belső városrész kerékpáros átjárhatóságának javítása – Kényelmes és vonzó kerékpározhatóság főként az újonnan kerékpározók, MOL Bubi használók számára.

A MOL Bubi beindulása és MOL Bubi által lefedett területen végrehajtott együttes fejlesztések által reményeink szerint jelentősen növekedni fog a kerékpárral közlekedők száma és részaránya, olyan mértékben, hogy az nyilvánvalóvá teszi a további fejlesztések szükségességét és a hangsúlyok áthelyezését a város közlekedésben.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Körforgalom épül a Stromfeld Aurél úton

2015. március 16-án megkezdődik a XII. kerület egyik fontos forgalmi csomópontjának, a Stromfeld Aurél út – Németvölgyi út – Pagony utca kereszteződésének körforgalommá alakítása.

 


                            1. ábra: megvalósuló körforgalom
                                                                                                                                                                 

A jelenleg ötágú jelzőlámpás csomópontot egy ötágú, egy forgalmi sávos körforgalmú csomóponttá építjük át. Az átalakítás nem érinti a körforgalomba érkező útvonalak forgalmi rendjét, azaz a Stromfeld Aurél út és a Németvölgyi út kétirányú, a Pagony utca a körforgalom irányában egyirányú marad.

Az átépítést a jelzőlámpák elbontását és a szükséges közműkiváltásokat követően kezdjük meg. A körforgalom középső körének (járművel nem járható felület) sugara 7 méter lesz, a közepén zöldfelülettel, a szélén kiskockakő burkolatú vezetősávval. A középső kört egy 15 cm magas kiemelt szegély választja el az úgynevezett járható gyűrűtől. A járható gyűrű nagykockakő burkolatot kap 3,5 méter szélességben, mellette a körpálya aszfaltburkolata 4 méter széles lesz. A körforgalomba belépő és abból kilépő járműveket csomóponti terelőszigetek választják majd el. A csomóponttal új zöldfelületek jönnek létre, amelyeket öntözőrendszer locsol, a kör közepén található dísznövények pedig egyedi megvilágítást is kapnak. Az átalakítással egy időben átépülnek a kapubehajtók és a járdák, amelyek a zöldövezeti lakókörnyezetbe illő, nemes zúzalék felületű térkő burkolatot kapnak.

Az átalakítás várható befejezése: 2015. július 31.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kossuth Lajos utca-Rákóczi út rekonstrukciója

 

STARTVONALON – A BKK évekkel ezelőtt megkezdte a felkészülést a 2014–2020 közötti európai uniós pénzügyi ciklusra, hogy amint a közlekedésfejlesztési források elérhetővé válnak, megalapozott, részletesen kidolgozott tervekkel pályázhasson, és megkezdhesse a beruházásokat. Azaz a tervezett és előkészített projektek már a „startvonalon várják”, hogy elindulhassanak.

A projekt indokoltsága, jelenlegi állapot

A Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út jelenleg Budapest egyik legforgalmasabb útvonala, amelyik jelenleg is az 1970-es években kialakított formáját őrzi, komplex felújítás több évtizede nem történt. Az autópályáéhoz hasonló sűrű forgalom teljesen kettévágja a belvárost, miközben parkolási és rakodási lehetőség hiányában az útvonal mentén elhelyezkedő irodák, kereskedelmi és vendéglátó-létesítmények ellehetetlenültek, jelentős részük üresen tátong. Egyik főbb csomópontban sem lehet a felszínen átjutni az utca egyik feléről a másikra, ezért a gyalogosok az aluljárókban lépcsőzésre kényszerülnek, az akadálymentesítés szinte sehol sincs megoldva. A kerékpárosok számára nincs kijelölt kerékpáros útvonal: a tömött, szűk és a kipufogógázzal erősen szennyezett forgalmi sávokban, valamint a buszsávban szinte életveszélyes a biciklizés. Annak érdekében, hogy a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út ismét élettel teljék meg, javuljanak a közösségi közlekedés feltételei, valamint jelentős gyalogos- és kerékpáros infrastruktúra-fejlesztés legyen végrehajtható, elengedhetetlenné vált a tengely mielőbbi összetett és átfogó rekonstrukciója.

A projekt fő célkitűzései

 • A Budapest Szíve program fő célkitűzéseinek és szellemiségének érvényesítése a Kossuth Lajos utca–Rákóczi út-tengelyen.
 • A belvároson áthaladó tranzitforgalom annak minden káros következményével ne a sűrű városmagot terhelje.
 • Javuljanak a közösségi közlekedés feltételei.
 • A célforgalom feltételeinek javítása balra nagy íves kanyarodási lehetőségekkel.
 • A gyalogosfelületek és zöldfelületek lehető legnagyobb mértékű növelése, fasorok telepítése.
 • Akadálymentes kapcsolatok létrehozása a csomópontokban és a köztes szakaszokon.
 • A forgalomcsillapítás következtében a zaj- és levegőszennyezés csökkentése.
 • Kerékpáros infrastruktúra fejlesztése a teljes tengelyen.
 • Lehetőség szerint várakozóhelyek és koncentrált rakodóhelyek létesítése az útvonal mentén.
 • Új díszburkolattal ellátott gyalogosfelületek, az utcabútorok és a közterületi minőség komplex javítása.
 • A tengely menti kereskedelmi és szolgáltatói funkciók fellendítése.
 • Hosszú távon a villamos-visszaállítás feltételeinek megteremtése.

 

A projekt várható átalakításai

 • A Hegyalja út forgalmi átalakítása a BAH-csomóponttól a Döbrentei térig a tömegközlekedési járművek előnyben részesítésével;
 • P+R parkoló létesítése a BAH-csomópontnál;
 • forgalomtechnikai kiskorrekciók a Döbrentei téren és a Szarvas téren;
 • középen kialakított buszsáv az Erzsébet hídon pesti irányban;
 • középen vezetett közösségi közlekedési sávok kiépítése a Ferenciek tere és a Baross tér között változó keresztmetszeti kialakítással;
 • új középperonok a középre helyezett buszsávok mentén a nagy csomópontokban, valamint a VII. és a VIII. kerületi lakótömbök feltárása céljából a közbülső területeken;
 • a Ferenciek tere, az Astoria és a Blaha Lujza téri új középperonokról lépcsők épülnek a metróaluljárókba;
 • az Astoria és a Blaha Lujza téri aluljáró szerkezeti és belsőépítészeti felújítása;
 • új felszíni gyalogátkelők létesítése a középperonoknál, valamint a nagy csomópontokban;
 • növekvő, új burkolattal ellátott gyalogosfelületek;
 • zöldfelületek növelése, új fasorok létesítése.

A projekt eredményei a forgalomváltozásban

 • A változó keresztmetszeti kialakítással a jelenlegi autópálya sűrűségű gépjárműforgalom csillapodik majd a Március 15. tér és a Baross tér között.
 • Irányhelyes kerékpársávok jönnek létre az Erzsébet híd–Rákóczi út tengely egész hosszában.
 • Az új forgalmi rend kialakítása lehetővé teszi parkoló és kijelölt rakodófelületek kialakítását a Rákóczi út mindkét oldalán.
 • A célforgalom segítése érdekében a Rákóczi útról balra nagy íves kanyarodási lehetőség jön létre a Vas utca, a Nyár utca, a Kiss József utca és a Szövetség utca felé.
 • Több kijelölt akadálymentes gyalogosátkelő létesül a Március 15. tér és a Baross tér között.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Közösségi közlekedés előnyben részesítése

Közösségi közlekedés előnyben részesítéseA tömegközlekedési járművek előnyben részesítése valamennyi közlekedő érdeke, ez mind a szolgáltatást igénybe vevők, mind a közúti forgalomban résztvevő egyéni közlekedők számára előnyös. Az autóbusz forgalmi sávok kijelölését, építését elsősorban olyan helyszíneken tervezzük, ahol a sávok kijelölése nem jár a közúti kapacitás érdemi csökkenésével, ezáltal a közúti torlódások sem növekednek. A buszsávok hatékony és gyors létrehozása érdekében azokra a helyszínekre koncentrálunk, amelyeken kisebb építési beavatkozásokkal, szegélykorrekciókkal, jelzőlámpás csomópontok módosításával, vagy meglévő, jelenleg zárt villamospályák használatával emelhetők ki az autóbuszok a torlódó közúti forgalomból.

A továbbiakban az építés alatt, vagy közvetlenül megvalósítás előtt álló projektjeinket mutatjuk be.

I., Mészáros utca, Győző utca

A projekt keretében sor kerül az I. kerület Mészáros utcában és a Győző utcában (az Alagút utca – Márvány utca közötti szakaszon) a jelenlegi buszsáv meghosszabbítására minimális útszélesítéssel, illetve ezzel párhuzamosan forgalomtechnikai módosításokra is. Egyidejűleg megtörténik az Alagút torlódásmentesítése is különböző forgalomtechnikai eszközökkel.

A projekt tartalmaz megközelítőleg 100 m útszélesítést a Mészáros utca 13. számtól a Pálya utca torkolatáig, valamint a Mészáros utca és Mészáros köz között a meglévő járda területén. Ezen túlmenően  sor kerül forgalomtechnikai beavatkozásokra, 1 db gyalogos átkelőhely létesítésére, 2 pár autóbuszsáv-figyelő kamera felszerelése és hálózatba kötésére, valamint néhány közmű áthelyezésére.

2012. február 24-én módosítottuk a forgalmi rendet, melynek értelmében kerékpárosok is
használhatják a buszsávot. A jelenlegi szabályozás szerint 4,25 méternél keskenyebb buszsávon akkor
engedélyezhető a kerékpáros közlekedés, ha a csúcsidei buszforgalom nem éri el a 30 autóbusz/
óra mértéket, tehát a sávban közlekedő buszjáratok legkisebb közös követési ideje több, mint 2
perc. A Mészáros utcai buszsáv ennek a követelménynek megfelel, ráadásul az út lejtős-kanyargós
kialakítása miatt az autóbuszok nem is haladhatnak 30 km/h sebességnél gyorsabban, a lejtő miatt a
kerékpárosok viszont rendszerint elérik ezt a sebességet, ezért várhatóan nem fogják akadályozni az
autóbuszokat.

Érintett viszonylat: 105.

A projekt azonosítója: Buszsáv hosszabbítás a Mészáros u. – Győző u. útvonalon / KMOP-2.3.1/B-08-2009-0004.

XVII., Pesti út

A XVII. kerületi Csabai úti csomópont és a Maroshévíz utcai csomópont között a 2×1 sávos Pesti úton buszsáv kialakítására kerül sor útpálya szélesítéssel. A meglévő terep adottságai a szélesítés kivitelezését egy rövid szakasz kivételével az út déli oldalán teszik lehetővé. Az útszakasz torlódásmentesítésére forgalomtechnikai eszközöket is alkalmazunk. A buszsáv kamerás védelemmel lesz ellátva. A tervezett forgalmi sávok egyenként 3 m szélesek, az elválasztás kettős terelővonallal történik. A végleges burkolatszélesség – elválasztó- és biztonsági sávokkal együtt – 9,75 m.

A felújítás által érintett buszmegállók erősített aszfalt szerkezetűre kerülnek átépítésre 18 m hosszban, párhuzamosan a peronok felújítása is megtörténik. Egy buszmegálló peronja a szélesítés miatt a járda területére kerül, ezért annak két végére 2 m hosszú rámpa kerül kiépítésre akadálymentesítés céljából.

Érintett viszonylatok: 97E, 161, 201E, Volán járatok.

A projekt azonosítója: A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya szélesítéssel KMOP-2.3.1/B-08-2009-0006.

A buszsáv a Csabai út – Pesti út csomópontban csatlakozik a Rákoskeresztúri autóbusz folyósóhoz.

Budapest Főváros – Nagykörúti előnyben részesítés

KMOP-2.3.1/B-08-2009-0007 számú projekt

A villamosvonal optimális kihasználását eddig gátolták a nem megfelelően beállított közlekedési lámpaciklusok, a szerelvények nem tudták tartani az optimális sebességet és a követési időt, így gyakran előfordult, hogy a megállókban az egyik szerelvény utolérte a másikat. A lámpahangolás eddig az autókhoz igazodott, mostantól a villamosok haladásához és megállóhelyi várakozásához igazodik majd, tekintettel arra, hogy a Nagykörúton utazók túlnyomó többsége a villamosokat használja.

A projekt keretében 52 db jelzőlámpa központi programozására és 16 db közlekedési csomópont fejlesztésére került sor, a kivitelező Siemens segítségével. A Nagykörút vonalán 68 db csatlakozó, keresztirányú csomópontban is szükség volt a jelenlegi programok módosítására. Eddig a 4-6-os villamos szerelvényei leggyakrabban csak 90 másodpercentként indulhattak, a beruházásnak köszönhetően azonban akár 60 másodpercenként is követhetik egymást anélkül, hogy a megállóban feltorlódnának, ráadásul az optimális kihasználásnak köszönhetően az eddigi, átlagos 32 perces menetidő akár 28-30 percre is csökkenhet. A projekt keretében új, radaros bejelentkezők létesültek a villamosok számára, és a megfelelő indítási időpontok biztosítása érdekében ún. indítójelzők kerültek felszerelésre a végállomásokon.

Változott néhány kereszteződés forgalmi rendje is: az Üllői út – Ferenc körút kereszteződésben a kifelé tartó belső sáv, egyenes, illetve balra kanyarodó pályává alakult, így már 3 sávon tudnak az autósok kifelé haladni. A Nyugati téren, a Szent István körútról a Váci útra balra kanyarodó irány esetén forgalomtechnikai korrekcióra került sor, így a csomópont előtt keletkező sorok nem akadályozzák az autóbuszok és az egyenesen továbbhaladók közlekedését.

XI., Budaörsi út

A projekt megközelítőleg 790 m útszélesítést tartalmaz a hozzá tartozó közműátépítéssel, védelembe helyezéssel (útvíztelenítés, vízellátás, közvilágítás, 10 kV-os és 0,4 kV-os hálózat kiváltása, távközlési hálózat kiváltása); a buszsávok gépjárműforgalomtól való elválasztása burkolati jelekkel történik. A buszsáv létesítése miatt sor kerül a meglévő kerékpárút vonalvezetésének korrekciójára két helyen, illetve egy buszmegálló átépítésére. Kamerarendszer kerül kiépítése 2 db telepítési hely kialakításával, 2×2 db kamera telepítésével, hálózatba kötéssel.

A buszsáv mintegy 800 méteres hosszon a Gazdagréti úttól nyugati irányban, a szelvényezés szerinti bal oldalon történő szélesítéssel kerül kialakításra. A buszsáv létesítése miatt a meglévő kerékpárút vonalvezetését két helyen kell módosítani. A Kőérberki csomópontban az FKF Zrt. üzemeltetői véleménye alapján a Kőérberki útról balra, a Budaörsi útra történő kanyarodás lehetőségét megszüntetjük. A meglévő szigeteket ennek biztosítására összeépítjük. Sziget-korrekcióra kerül még sor a 0+840 km szelvényben lévő kerékpáros átvezetésnél, valamint a Gazdagréti úti csomópontban. A 0+760 km szelvényben lévő védőszigetek elbontásra kerülnek.

Érintett viszonylatok: 40, 240, 240E.

A projekt azonosítója: Közösségi közlekedés előnyben részesítése c. projekt – Régi Budaörsi út KMOP-2.3.1/B-08-2009-0008.

XI., Budaörsi út, I., Hegyalja út

A projekt keretében megvalósul a teljes nyomvonalon (Dayka Gábor utca – BAH csomópont – Döbrentei tér, összesen 0,78 km) a haladási feltételek javítása költséghatékony forgalomtechnikai eszközökkel. Sor kerül a meglévő buszsáv meghosszabbítására a Dayka Gábor utcától a városközpont irányába a Budaörsi úton a közúti kapacitás csökkentésével, valamint intelligens, forgalomfüggő jelzőlámpa programok beépítésére a Hegyalja úti torlódások kezelése érdekében: a Hegyalja út torlódása esetén, a Hegyalja út – Mészáros utca csomópontban módosított programok lépnek életbe, ennek hatását segítendő a Hegyalja út – Alsóhegy utca csomópontban az Alsóhegy utca felől kisívben érkező irány jelzőlámpás szabályozást kap.

Érintett viszonylatok: 8, 40, 112, 139, 153, 239, 240.

A projekt azonosítója: Haladási feltételek javítása a Budaörsi és Hegyalja úton / KMOP-2008-2.3.1/B-08-2009-0009.

A projekttel kapcsolatos hírek:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

M1-es metró korszerűsítése és meghosszabbítása

STARTVONALON – A BKK évekkel ezelőtt megkezdte a felkészülést a 2014–2020 közötti európai uniós pénzügyi ciklusra, hogy amint a közlekedésfejlesztési források elérhetővé válnak, megalapozott, részletesen kidolgozott tervekkel pályázhasson, és megkezdhesse a beruházásokat. Azaz a tervezett és előkészített projektek már a „startvonalon várják”, hogy elindulhassanak.

Miért vizsgálja a BKK az M1-es metróvonal fejlesztését?

 • Az M1-es metró gyors és megbízható közlekedési eszköz, mely – mivel kéregvezetésű, azaz közvetlenül az úttest alatt közlekedik – gyorsan elérhető az utcáról. Sajnos a főváros többi metró- és villamosvonalához képest rövid, és átszállási kapcsolatai is hiányosak: noha az M2-es és az M3-as metróra közvetlenül át lehet róla szállni, nem érhető el vele sem az 1-es, sem a 2-es villamos, valamint a vasút sem.
 • A metró környezetében nagy P+R parkoló kialakítására nincs elegendő hely.
 • A vonal nem akadálymentesített. Az idősek, a babakocsis szülők és a kerekes székesek ma nehezen tudják használni.
 • A jelenleg közlekedő szerelvények 40 évesek, a tervezett élettartamuk lejárt, elavultak, gazdaságosan nem újíthatók fel.
 • Az M1-es metró műemlék:
  a világörökség része, turisztikai érdekesség. Fontos cél, hogy a menetrend szerinti nosztalgiajáratokkal megmutathassuk a vonalnak ezeket az értékeit is.

Melyek a beruházás legfontosabb elemei?

 • Új, korszerű járművek beszerzése.
 • A vonal meghosszabbítása mindkét irányban.
 • Az átszállási lehetőségek fejlesztése.
 • A vonal akadálymentesítése.

Milyenek lesznek az új járművek?

 • Egyterű, légkondicionált és nagyobb belmagasságú, valamint a mainál halkabb szerelvények.
 • Az új, egyterű járművek a jelenleg közlekedőknél 4 méterrel hosszabbak lesznek, és belső terük lényegesen nagyobb lesz. A szerelvények befogadóképessége a mai 161 főről 200-ra növekszik.
 • Az új metrókocsik külseje is rendkívül modern lesz, hiszen a megnyitásakor számos szempontból világelső vonal szellemiségéhez kizárólag innovatív és jövőbe mutató megoldás illik.
 • Az új járművek szállítására kiírt közbeszerzési pályázat elindításának legfontosabb feltétele a közlekedési hatóság által kiadott elvi előzetes típusengedély. Az előkészítési projekt során az ehhez szükséges részletes műszaki dokumentáció elkészült, s így a hatósági jóváhagyást követően a beszerzési folyamat elindulhat.

Hogyan történik a metróvonal északi (zuglói) meghosszabbítása?

 • A BKK több változatot vizsgáltatott meg, ezek közül a legjobbnak az M3-as autópálya bevezető szakasza menti meghosszabbítás bizonyult.
 • A meghosszabbított vonal az M3-as autópálya szervizútja mentén halad majd első ütemben a Kassai térig. A második ütemben a felszínen folytatódik.
 • Az M1-es metró eléri a külső körvasutat. Az új végállomás környezetében igen nagy befogadóképességű P+R parkoló is kialakítható, mely versenyképes alternatívát kínál az M3-as autópályáról gépkocsival a városközpont felé igyekvőknek.
 • A váci és esztergomi vasútvonal, a külső körvasút és az M1-es metró találkozásánál új átszállóhely jöhet létre.
 • A metróvonal új szakasza elősegítheti az autópálya és a vasút közötti potenciális fejlesztési terület hasznosítását.
 • A vonalhosszabbítás eredményeként a jelenleg troli- és autóbuszjáratokat igénybe vevő utasok gyorsabban és kevesebb átszállással érhetik el a belvárost.

 

Mi indokolja a metróvonal nyugati (belvárosi) meghosszabbítását?

Az M1-es metró végállomása jelenleg ugyan a Vörösmarty téren található, ám az alagút egészen a Vigadó tér sarkáig nyúlik. Ezért a vonal akár kis anyagi ráfordítással is meghosszabbítható a Vigadó térig. Ez jóval kényelmesebb és gyorsabb átszállást tenne lehetővé a 2-es villamosra.

A Vigadó téri hosszabbítást műszaki okok is indokolják: a hosszabb járművek eleve a meglévő végállomás bővítését igénylik. Az elmúlt időszakban történt kisiklásokat okozó váltók nagyobbra cseréléséhez is több hely, tehát hosszabb alagút szükséges.

Miként javul az átszállási lehetőség az 1-es villamosra?

 • Új állomás épül a Hungária körút – Kacsóh Pongrác úti csomópontnál, ez lehetővé teszi, hogy az 1-es villamosra egyszerűbb legyen az átszállás.
 • A tervezett Kacsóh Pongrác úti állomás kétkijáratos lesz: a peron egyik végéről közvetlenül az 1-es villamos megállójába lehet jutni, a másik végéről pedig a volt Vidámparkhoz, ahol a kibővülő Állatkert új bejáratot kaphat.
 • Az új megálló környezetében jelentősen megnő az M1-es metró és az 1-es villamos utasforgalma is. A Hungária körúti és a Vigadó téri új megálló együtt naponta körülbelül 20 ezer ügyfelünk utazását teszi könnyebbé.

Elbírja-e az utasszám növekedését az M1-es metró?

 • Az új, a jelenleginél 20%-kal nagyobb befogadóképességű járművek forgalomba állásával a zsúfoltság a vonal meghosszabbítása ellenére sem növekszik.
 • A fejlesztésekkel a vonal két végének forgalma nő számottevően, a középső, jelenleg is nagy kihasználtságú szakaszon csupán kisebb mértékű növekedés várható. A forgalom tehát egyenletessé válik, ez pedig gazdaságossági szempontból ideális.

Akadálymentes lesz-e a metróvonal?

 • A BKK liftek kialakításával teszi akadálymentessé a vonalat. Az akadálymentesség közügy, egyúttal törvényi kötelezettség is. Ma a mozgáskorlátozottak, a lépcsőn nehezen járó idősek, a babakocsisok nehezen tudják használni ezt a közlekedési eszközt.
 • A felszínen megjelenő liftházak kisméretűek lesznek, anyaguk üveg, ezért jól illeszkednek majd az Andrássy út elegáns világába.

Miért szükségesek a megvalósíthatósági tanulmányok?

 

A főváros és a Budapesti Közlekedési Központ több éve megkezdte a felkészülést a 2014–2020 közötti európai uniós pénzügyi ciklusra. Erre azért volt szükség, hogy – amint a finanszírozási időszak pénzügyi forrásai megnyílnak – az elérhető fejlesztési forrásokra már jól előkészített, megalapozott közlekedésfejlesztési projektekkel lehessen pályázni. A fejlesztések célja nemcsak a járművek cseréje, a pálya átépítése, hanem a kapcsolódó közterületek vonzóbbá tételével az érintett városrészek értékének növelése. A megújuló, megszépülő közterületeken a mozgásukban korlátozottak, illetve a gyalogosok és a kerékpárosok is könnyebben közlekedhetnek.

Az ehhez szükséges stratégiai tervezési feladatokat uniós források felhasználásával a BKK – nyílt közbeszerzési pályázaton kiválasztott hazai tervezőirodák bevonásával – végezte el.

Milyen szempontokat vettek figyelembe a tervezésnél?

A tervek elkészítését a forgalomszámláláson és a különféle statisztikai és városrendezési adatok feldolgozásán kívül a várható forgalom modellezése, valamint széles körű szakmai egyeztetés előzte meg.

Végül a szakemberek azokat a terveket választották ki, amelyek várhatóan a leghasznosabbak lesznek a főváros, valamint az agglomeráció lakói számára, és amelyeknek legjobbak a költséghatékonysági mutatói.

Melyek azok a tervek, amelyeket részletesen kidolgozott a BKK?

A Budapesti Közlekedési Központ négy különálló tanulmányt készíttetett:

Az M1-es metró korszerűsítésének és meghosszabbításának koncepciója*

 

 

Az M2-es metró és a H8-as hév összekötésének, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal megvalósításának koncepciója**

 

Az Észak–déli Regionális Gyorsvasút déli szakasz kialakításának koncepciója

A fővárosi villamos- és trolibuszhálózat egységes fejlesztési koncepciója

A tanulmány eredeti címe: Az M1 Millenniumi Földalatti Vasút korszerűsítésének és meghosszabbításának megvalósíthatósági tanulmánya
** A tanulmány eredeti címe: Az M2 metró és a gödöllői hév összekötése, valamint a rákoskeresztúri szárnyvonal megvalósíthatósági tanulmánya

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Margit híd felújítása

Megtörtént a Margit híd műszaki átadás-átvétele, a díszkivilágítás felkapcsolásával lezárult a híd felújítása. A több mint két évig tartó rekonstrukció során kicseréltük a pálya- és a hídszerkezet elemeit, felújítottuk az útpályát, a villamosvágányokat, kiszélesítettük a pályaszerkezetet.

A 2009-ben kezdődött rekonstrukció befejezéseként 2011. december 20-án Tarlós István főpolgármester adta át az eredeti pompájában felújított Margit hidat a budapestieknek. A felújítás során számos új funkcióval gazdagodott az átkelő. A főváros egyik legelegánsabb hídja a felújítás után szélesebb lett, mint eredetileg volt, a híd fel és lehajtóiban hosszabbak lettek a soroló sávok, melynek révén gyorsabb lett a autós közlekedés. Megmaradt a kétszer két sávos közút, de az északi oldalon kétirányú bicikliút is épült, míg a szélső forgalmi sávokban kerékpáros nyomok kerültek kijelölésre. A híd budai parti pillérének áttörésével kerékpáros alagút létesült.  A Zsolnay-csempével díszített kerékpáros folyosó, észak-dél irányban tette folytonossá és így könnyen járhatóvá a felső rakparti kerékpárutat.

Látványos változás, hogy a középpillérnél megszűnt az aluljáró, a gyalogos közlekedés a felszínen zajlik, ezáltal a babakocsikkal, kerékpárral közlekedők valamint mozgáskorlátozottak sokkal kényelmesebben, egyszerűbben tudják a hídon keresztül megközelíteni a Margitszigetet.

A rekonstrukció során a látható útpálya alatt a teljes pályaszerkezet megújult. A régi vasbeton pályalemezek helyét új acél ortotróp pályalemezek váltották fel. Elbontottuk az útburkolatot, a villamos pályát, a korrodált oszlopokat, kicseréltük, a hiányos, repedezett, rossz állapotú járdaszerkezeteket. Megerősítettük a híd tartószerkezeteit, új Andráskeresztek épültek és a teljes fémszerkezet új korrózióvédelmet kapott.

A felújítás különlegességeként a kivitelezés teljes ideje alatt a 4-6-os villamosok mindvégig közlekedtek, úgy, hogy közben a régi hídszerkezetet el kellett bontani. Ennek során a villamos sínek háromszor lettek átépítve, áthelyezve.

A híd hangulatában, esztétikájában, díszítésében immár visszaadja az átadáskori, illetve a 1910-es évek képét. A hídszerkezet óarany színben pompázik és a kő és öntöttvas építészeti elemek is visszanyerték régi fényüket. Az eredeti tervrajzok hiányában fényképek és rajzok alapján készültek el a hídpilléreket díszítő szobrok, címerek, kandeláberek, melyek egykor a Margit híd díszei voltak. A műemléki rekonstrukció keretében az eredeti hangulatot visszaadó, korhű lámpaoszlopokat helyeztünk el a hídon. A régi mesterségbeli tudást elővéve újraöntésre kerültek a híd díszes korlát oszlopai és korlát mezői is.

Az újragyártott korlátok hossza eléri a másfél kilométert.

Újjáépítettük a középpillér mellvédjeit, visszaállították a régi sárkánydísszel ellátott oszlopokat, obeliszkeket is. A középpilléren újra látható a magyar történelmi címer és a kőpárnára ültetett díszes korona. Vasöntödében eredeti, a Dunából előkerült minták alapján öntötték újra a rostral oszlopokat, a középpillérek öntöttvas szárnyas kiméráit, a korhű lámpavasakat, valamint a villamos felsővezetékeit tartó míves oszlopokat.

A rekonstrukció során új díszkivilágítást is kapott a híd.

A pilléreket, a kereszt alakú vasidomokat és az összekötő íveket megvilágító fehér fény tökéletesen kiemeli a híd szépségét. A lámpatestekkel nemcsak az útszerkezet alatti vasszerkezetet világítják meg, hanem a meder- és parti pilléreket, valamint a mederpilléreken lévő szobrokat is. A megvilágított híd új turista látványosságként is szolgál.

A 135 éves Margit híd műemléki rekonstrukciója 26 milliárd forintból valósult meg, melyből 6 milliárd forint az Európai Unió támogatása. Ennek köszönhetően a híd nemcsak visszanyerte régi fényét, de a felújítás után XXI. századi színvonalon szolgálja ki a főváros közlekedését.

A projektmenedzsmentet az új városvezetés döntése alapján a Budapesti Közlekedési Központ végezte.

A projekt adatai:  
Projekt neve: A budapesti Margit híd és a kapcsolódó közlekedési rendszer fejlesztése
Azonosító száma: KMOP-2.1.1/A-2008-0011
Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata, 1052 BP, Városház u. 9-11
Közreműködő szervezet: Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, 1146 BP, Hermina út 17.
Európai uniós támogatás összege: 6 milliárd forint
Projektmenedzsment: Budapesti Közlekedési Központ

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Megújul a Határ úti metróállomás környéke

Az év második felében megújulhat a Határ úti metróállomás környéke. A buszvégállomás átépül, több lesz a gyalogosok által használt terület, a metróállomásnál parkosított, díszmedencével tarkított, rendezett teret alakítanak ki. A busz- és villamosvégállomások akadálymentesített térkőburkolatot kapnak, eltűnik a városképet csúfító bódésor. A kivitelezői közbeszerzési kiírás a tervek szerint március végén, április elején várható. A rekonstrukció – az elkészült tervekhez szükséges jóváhagyások és engedélyek beszerzése, valamint a kivitelezői közbeszerzést követően – várhatóan júliusban kezdődhet.

A Ferde utca átépítésével növekszik a gyalogosok által használható terület, több hely jut a buszmegállókban várakozóknak. Ennek érdekében a szálloda előtti betonfalat is lebontják.

Teljesen átépül a buszvégállomás is. Bővülnek a gyalogosok által használt területek és parkosított, díszmedencével tarkított, rendezett teret alakítunk ki.

A munkák során a ma még kaotikus, a pavilonok labirintusaként leírható közterület helyett szellős, áttekinthető teret alakítanak ki, ahonnan az összes pavilont elbontják. A tér új, kiváló minőségű térkőburkolatot kap, zöldfelületet alakítanak ki, a bevásárlóközpont felőli saroknál pedig díszmedence épül.

Az Üllői út mentén és több helyen magasabb sövényeket, máshol levelükkel és virágukkal díszítő talajtakaró cserjéket, díszfüvet és évelő virágokat ültetnek, hogy ezzel is csillapítsák a forgalmi terhelést. Az Üllői út mentén fasort telepítenek olyan fajtákból, amelyek jól tűrik a városi környezetet.

A munkák során a ma még kaotikus, a pavilonok labirintusaként leírható közterület helyett szellős, áttekinthető teret alakítanak ki, ahonnan az összes pavilont elbontják. A tér új, kiváló minőségű térkőburkolatot kap, zöldfelületet alakítanak ki, a bevásárlóközpont felőli saroknál pedig díszmedence épül.

Az Üllői út mentén és több helyen magasabb sövényeket, máshol levelükkel és virágukkal díszítő talajtakaró cserjéket, díszfüvet és évelő virágokat ültetnek, hogy ezzel is csillapítsák a forgalmi terhelést. Az Üllői út mentén fasort telepítenek olyan fajtákból, amelyek jól tűrik a városi környezetet.

Az autóbusz-végállomás magasított szegéllyel épül, hogy könnyebb legyen a le- és felszállás a járművekre. A buszforduló által közrezárt zöldfelületet is újraparkosítják és padokkal szegélyezett, közvilágítással ellátott gyalogossétányt vezetnek át rajta. A buszvégállomás környezetében található összes gyalogátkelőhely akadálymentes lesz lesüllyesztett szegélyekkel, taktilis burkolati elemekkel.

A 42-es, az 52-es villamos és az 50-es villamosok végállomásánál a peronok díszkőburkolatot kapnak, a megállókban utasváró épül, az utasok a FUTÁR utastájékoztató berendezéseiről tájékozódhatnak az aktuális forgalmi információkról. A fel- és leszállást magasított peronszegélyek teszik könnyebbé, az utasbiztonságot színezett burkolóelemek segítik. Az 50-es villamos peronjához csatlakozó  gyalogosaluljáró előtti terület is a peronéhoz hasonló díszkőburkolatot kap. A vakokat és gyengénlátókat a járművek első és utolsó ajtaja vonalában vezetősáv, valamint biztonságos közlekedőzóna segíti. A peronokon az esélyegyenlőség biztosítására rámpák épülnek a gyalogosátjáróknál.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Megújuló buszmegállók

A Budapesti Közlekedési Központ a főváros 26 autóbusz-megállójában újítja fel az útburkolatot, illetve cseréli ki a szegélyköveket. Ez utóbbi nagy segítséget jelent nehezebben mozgó ügyfeleinknek.

Az eddig használt szegélyköveket felváltó speciális, homorú elemek segítenek az autóbuszoknak közelebb állni a megállóhoz. Ennek eredményeként a kerekes székkel, babakocsival, bottal vagy csupán nagy csomaggal közlekedők könnyebben fel tudnak szállni a járműre. A szegélykövek bordázott felülete megkönnyíti a látásukban korlátozott utasaink tájékozódását is.

A korszerű szegélykövek további előnye, hogy igazodnak a járművek kerékprofiljához, ezért a járművezetők könnyen és pontosan állhatnak be a megállóba anélkül, hogy veszélyeztetnék a kerekek épségét.

Az elhasználódott rossz állapotú nagykockakő, beton térkő vagy aszfaltburkolat helyett a megállók megerősített „strapabíró” aszfalt- vagy bazaltbeton burkolatot kapnak. Ahol a közművek, valamint a járda állapota megengedi, ott új víznyelőket építünk be.

A megállófelújítás tervezett helyszínei:

I. kerület

Alkotás utca, Déli pályaudvar (Széll Kálmán tér felé)
Hegyalja út, Czakó utca

II. kerület

Árpád fejedelem útja, Margit híd

IV. kerület

Árpád út, Árpád kórház
Árpád út, Újpest Városkapu (Váci út felé)
Árpád út, Újpest Városkapu (Városközpont felé)
Árpád út, Városközpont (Váci út felé)
Deák utca, Deák utca 30.
Deák utca, Deák utca 35.

VI. kerület

 

Dózsa György út, Hősök tere: 20-as, 30-as buszmegálló, 75-ös, 79-es trolibuszmegálló (Thököly út felé)
Dózsa György út, Hősök tere: 105-ös buszmegálló (Thököly út felé)
Dózsa György út, Hősök tere: 20-as, 30-as, 105-ös buszmegálló (Váci út felé)
Podmaniczky utca, Szinyei Merse Pál utca: 72-es trolibuszmegálló (Dózsa György út felé)
Podmaniczky utca, Nyugati pályaudvar: 72-es trolibuszmegálló (Dózsa György út felé)

VIII. kerület

Baross utca, Kálvária tér (József krt. felé)
Baross utca, Orczy tér (József krt. felé)

XII. kerület

Zugligeti út, autóbusz-végállomás (hegy felé)
Zugligeti út, autóbusz-végállomás (a város felé)

XIII. kerület

Pap Károly utca, Honvédkórház (Árpád híd M felé)

XIV. kerület

Kerepesi út, Kerepesi út 46.
Hungária krt., Hungária krt. 15–17.

XVI. kerület

Rákosi út, János utca: 144, 177, 244-es busz megállója (a centrum felé)
Rákosi út, József utca: 144, 177, 244-es busz megállója (a centrum felé)
Rákosi út, Batthyány utca: 144, 177, 244-es busz megállója (a centrum felé)

XVII. kerület

Újlak utca, uszoda (Táncsics Mihály utca felé)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Megújult a Béke tér!

Budapest XVIII. kerületében 2014. október 1-jén elkezdődött a Királyhágó út és az Üllői út kereszteződésében a Béke tér felújítása. A munkálatok első ütemében megújult a tér parkosított része, a járda és a közút, új utca- és kerti bútorokat helyeztünk el, sőt kerékpártárolót is létesítettünk. A folyamatos zöldterület érdekében örökzöld növényeket is telepítettünk összesen 1170 négyzetméteren, és új burkolatot építettünk a gyalogosok által használt csaknem 1400 négyzetméter felületen.

 

Az átépítéssel teljesen megújult a Béke tér arculata. A füvesített zöldterületre tűlevelű és lombos fák, valamint cserjék kerültnek, ezek öntözéséről automata locsolórendszer gondoskodik. A parkban az arra közlekedők kényelme érdekében padok, ülőfelületek és egyéb utcabútorok is helyet kaptak.

A felújítás hangsúlyos eleme az akadálymentesítés: a területen nincsenek szintkülönbségek, ezért lehetővé vált a kerekes székes, babakocsis közlekedés rámpa és egyéb kényszermegoldások nélkül is.

A Béke tér felújításának I. üteme több mint nettó 71 millió forintba került, melynek forrását a megrendelő Budapest Főváros Önkormányzata adta. A BKK közbeszerzési eljárásban választotta ki a rekonstrukciós munkálatok tervezőjét és kivitelezőjét, a pályázatot a JÓ-ÉP Építőipari Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság nyerte. A Béke tér felújításának első üteme 2014. december 29-én befejeződött.

Bízunk abban, hogy a felújított térburkolat és a folyamatosan gondozott zöldfelületek kialakításával az eddigihez képest jóval kellemesebbé vált a Béke téren és környékén a közlekedés és a kikapcsolódással töltött időt.

Megújul a Béke tér!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P+R parkolók Budapesten

A Budapesti Közlekedési Központ a közszolgáltatási szerződése értelmében a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában, kezelésében lévő alábbi, a parkolási rendelet szerint őrzött fizető P+R várakozóhelyeket, valamint az európai uniós forrásból megvalósult P+R várakozóhelyeket üzemelteti:

 • Rákoscsaba: 135 férőhely;
 • Rákoscsaba-újtelep: 28 férőhely;
 • Rákoskert: 69 férőhely;
 • Rákoshegy: 136 férőhely;
 • Budafok Belváros: 140 férőhely;
 • Budafok–Háros: 62 férőhely;
 • Etele P+R (Kelenföld pu. mellett) parkoló: 245 férőhely;
 • Kaszásdűlő P+R parkoló: 40 férőhely;
 • Hűvösvölgy P+R parkoló: 82 férőhely;
 • Újpest–Városkapu P+R parkoló: 120 férőhely;
 • Kőbánya-Kispest P+R parkoló: 206 férőhely;
 • KÖKI Terminál P+R parkolóház: 330 férőhely.

A BKK Zrt. a P+R parkolók üzemeltetőjeként 2011-ben elkészítette a rendszer rövid távú, 7+2 helyszínen megvalósuló bővítési koncepcióját. Ez volt az első lépése annak a hosszú távú P+R fejlesztési programnak, amelyikkel Budapest elérné a hasonló nagyságú nyugat-európai városok P+R parkolóinak számát. 2014-es fejlesztéseink eredményeként csökkenhet az autóforgalom a város főbb útjain, ezáltal mérséklődhet a zaj- és a légszennyezettség is.

2015-ben – amennyiben a források rendelkezésre állnak – összesen 1300 új parkolóhelyet létesítünk, tehát az autósoknak 2013-hoz képest 50 százalékkal több parkolóhely áll majd rendelkezésükre, hogy letegyék járművüket, és a közösségi közlekedést igénybevételével gyorsabban eljuthassanak fővárosi úti céljukhoz.

A BKK Zrt. a Fővárosi Önkormányzat megbízásából 2012-ben és 2013-ban megkezdte a fővárosi P+R parkolók fejlesztésének előkészítését. Az I. ütemben, 2014. március végén az Etele téri 245 férőhelyes P+R parkoló nyílt meg, majd ezt követte 2014. április 2-án Kőbánya-Kispesten az új háromszintes, 330 férőhelyes P+R parkoló.

Ezekkel együtt már 4000 P+R parkolóhely áll a fővárosban autózók rendelkezésére, amelyekből csaknem 300-at a kerületi önkormányzatok, mintegy 800-at magántársaságok (pl. bevásárlóközpontok), több mint 1500-at pedig a BKK Zrt. üzemeltet. Hosszabb távú terveink szerint lényeges változásokat a III. ütem fejlesztési végére várhatunk, hiszen akkor már 17.000 körüli fővárosi P+R férőhellyel rendelkezhetünk, mely már eléri a Budapesttel hasonló nagyságú nyugat-európai városokban működő P+R parkolók számát. Ennek előfeltétele azonban a fővárosi kötöttpályás hálózat további fejlesztése, melyhez az előkészítés fázisában lévő nagyprojektek megvalósulása szükséges.

2014-ben megvalósult projektek

Etele tér (XI. kerület):

 

Az Etele téri P+R parkoló ideiglenes kialakításában március végére elkészült. Azóta folyamatos telt házzal üzemel.

KÖKI Terminál (XIX. kerület):

Háromszintes, 330 férőhelyes őrzött P+R parkolót nyitott a BKK Zrt. a KÖKI Terminál bevásárlóközpontnál 2014. április 2-án. Ez az új létesítmény lett Budapest legnagyobb P+R parkolója. Az új, 330 férőhelyes parkolóház a bevásárlóközpont közelében jelenleg is működő nyitott, 206 gépkocsi befogadására alkalmas BKK-üzemeltetésű P+R parkoló mellett a dél-pesti térségből érkező autósoknak az M3-as metró végállomásához kapcsolódva kínál várakozási lehetőséget, ahonnan az M3-as metróval negyedóra alatt elérhető a belváros. A metróvégállomásnál összességében Budapest legnagyobb P+R kapacitása áll több mint 530 autó rendelkezésére. Az itteni parkolásért egész napra mindössze egy BKK-vonaljegy árát (350 forintot) kell fizetni alkalmanként, ezen az időszakon kívül, 22:00-től 06:00 óráig pedig 105 forint/óra a díj.

Kaszásdűlő (III. kerület):

 

Új, díjmentes, kamerával őrzött 40 férőhelyes P+R, valamint 10 férőhelyes B+R parkolót adtunk át 2014 decemberében.

2015-ben tervezett projektek

Akadémia park (II. kerület):

A Hűvösvölgyi út mellett (a volt katonai akadémia előtt) a már meglévő 76 férőhelyes P+R felújítása és kibővítése egy díjmentes, kamerával őrzött 109 férőhelyes P+R parkolóvá.

Csepel (XXI. kerület):

A hévvégállomás keleti oldalán a nagyrészt már meglévő, nem kijelölt P+R parkolók átépítése és bővítése összesen mintegy 360 férőhellyel, díjmentes, kamerával őrzött P+R és 40 férőhelyes új B+R parkolóvá.

Hűvösvölgy (II. kerület):

 

már meglévő őrzött fizetőparkoló közelében, a volt Népkerti buszforduló és Balázs étterem területén új parkolót alakít ki a BKK Zrt. A díjmentes, kamerával őrzött, 70 férőhelyes új P+R kiépítése 2015. év végéig várható, ha a források rendelkezésre állnak.

Cinkota (XVI. kerület):

A hévállomásnál a már meglévő buszfordulók átépítésén és bővítésén kívül a korábbi 82 férőhelyes P+R parkoló felújításával és kibővítésével egy díjmentes, kamerával őrzött, 165 férőhelyes P+R és egy 40 férőhelyes B+R is épül.

Pillangó utca (X. kerület):

A metróállomás mellett lévő 53 férőhelyes P+R felújításával és kibővítésével egy díjfizetős, kamerával őrzött 121 férőhelyes P+R és egy 40 férőhelyes B+R parkoló létesül.

Etele tér (XI. kerület):

 

Az M4-es metró beruházásához kapcsolódó Etele téri felszínrendezési munkákkal egyidejűleg 245 férőhelyes ideiglenes parkoló épült 2014-ben a Gyergyótölgyes utca mellett. A parkoló végleges kialakítása 2015 végére megtörténik, ezzel egy újabb őrzött, díjfizetéses P+R parkolót kap a főváros.

A DBR Metró Projektigazgatóság megvalósításában a Kelenföldi pályaudvar környékén további két P+R parkoló épül a közeljövőben. 2015 második felében a Volán-pályaudvar mögött 220 autónak, míg az őrmezői oldalon a buszterminál mellett 490 gépkocsinak biztosítunk majd helyet.

2016-ban tervezett P+R fejlesztések:

Őrmező P+R (XI. kerület):

Egy új, 500 férőhelyes parkoló épül a Péterhegyi úton, 8 vasúti vágány helyén.

Örs vezér tere (X. kerület):

Ha az építési engedély jogerőssé válik, valamint a források is rendelkezésre állnak, egy díjfizetéses, kamerával őrzött 265 férőhelyes P+R parkoló épülne a metróállomás mellett már meglévő 97 férőhelyes P+R parkoló felújításával és déli irányú kibővítésével.

Fentieken túl további helyszíneken (Békásmegyer, Újpest-városkapu és Zugló vasútállomás) is zajlik a P+R parkolók lehetséges kialakításának feltérképezése.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rákoskeresztúri buszkorridor

A XVII. kerület (Rákosmente) és Budapest belső kerületei közötti gyorsabb, biztonságosabb közúti kapcsolat kialakítását célozza két nagy közlekedésfejlesztési projekt,  a „Rákoskeresztúri autóbusz folyosó kialakítása és XVII. Pesti út felújítása”, valamint „A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya szélesítéssel”.

Az első projekt célja Rákoskeresztúr városközpont és az Örs vezér tere (illetve átszállással a belváros) közötti, jobb szolgáltatási színvonalat nyújtó, gyorsabb, megbízhatóbb, az esélyegyenlőséget is lehetővé tevő közösségi közlekedés biztosítása, ami versenyképes lehet az egyéni közlekedéssel. A projekt nem csak a főváros, hanem a régió és az agglomeráció számára is kiemelt fontosságú, hiszen az elővárosi autóbuszvonalak egy része is az autóbusz folyosót használja. A közlekedési folyosóban ma 15 városi- és három elővárosi autóbusz-viszonylat közlekedik. Az érintett útvonalon lévő megállókban a BKK autóbuszaira több mint 67 ezer utas száll fel naponta.

A fejlesztés keretében Rákoskeresztúr városközpont és az Örs vezér tere között a Fehér út – Jászberényi út – Pesti út útvonalon az autóbusz közlekedést gyorsító beavatkozások történtek: közel 3,4 km hosszon létesült autóbuszsáv, vagy külön autóbusz útpálya; 11 csomópontban történt beavatkozás a közforgalmú járművek haladásának elősegítése, a közösségi közlekedés előnyben részesítése céljából. Az akadálymentesítés érdekében 20 buszmegálló átépült, süllyesztett szegélyek és vakvezető burkolati elemek létesültek, a várakozó utasok számára utasvárókat, menetrendi tájékoztató oszlopokat helyeztünk ki. Az autóbusz folyosó jogtalan használatának megelőzésére vezeték nélküli kamerás védelmi rendszert építettünk ki, amely az öt legproblémásabb helyen teszi lehetővé a hatékony ellenőrzést és intézkedést.

A projekt az alábbi öt szakaszra osztható:

 

 • I. A Fehér úton a meglévő útpálya szélesítésével mindkét irányban középen vezetett önálló autóbuszsáv létesült, 2011 májusában átadtuk a forgalomnak.
 • II. A Jászberényi úton, a Maglódi út és az Éles sarok között, a meglévő iparvágányok megszüntetésével, illetve átépítésével a közúttól és a villamos-pályától független új autóbuszpálya épül. Az építkezés jelenleg is tart, tervezett forgalomhelyezés 2013 júniusában várható.
 • III. A Jászberényi úton a Tűzálló utcától a Maglódi út felé – az Orion megállótól induló meglévő autóbuszsávig – főként a meglévő útpályán a sávok átstrukturálásával, három csomópontnál helyi útszélesítésekkel autóbuszsáv létesült, amelyet 2011 májusában átadtunk a forgalomnak.
 • IV. A Jászberényi úton a Maglódi út felé a Tündérfürt utcai felüljárótól egy többlet forgalmi sáv épült, valamint a Kozma utcai jelzőlámpás csomópont átépítésre került, ahol Budapesten egyedülálló módon a csomóponttól elválasztott, önálló buszsáv átvezetés létesült. A szakaszt 2012 júniusában adtuk át a forgalomnak.
 • V. A Pesti úton a beavatkozás – kisebb útpálya szélesítésekkel és forgalomtechnikai változtatásokkal – autóbuszsáv kijelölést jelentett: kiszélesítettük az utat az 509. utca és az 503. utca valamint a Kis utca és a Bakancsos utca között. Külön buszöbölbe helyeztük a forgalmas Borsó utcai buszmegállót, és új autóbusz megállóhely létesült a bevásárlóközpont könnyebb elérése érdekében. A szakaszt 2010 szeptemberében adtuk át a forgalomnak.

A projekt eredményeként a közforgalmú autóbuszok haladása nagymértékben függetlenedik a közúti forgalomtól, így kevésbé lesz kitéve a torlódásoknak, csökken a forgalmi zavarok száma. Ebből adódóan csökken az autóbuszok menetideje.

Érintett viszonylatok: 68, 97E, 161, 161A, 162, 162A, 169E, 262, 201E, 202E, Volán-járatok

A buszfolyósóhoz Pesti úti buszsáv.

A projekt azonosítója: Rákoskeresztúri autóbusz folyosó kialakítása és XVII. Pesti út felújítása, KMOP-2.3.1/A-2008-0001.

Rákosmente közlekedésének minőségi javulását eredményezi az a projekt, melynek során a XVII. kerületi Pesti út 2×1 sávos szakaszán, a Maroshévíz utcai csomópont és a Csabai úti csomópont („Elágazás”) között a városközpont felé az útpálya szélesítésével új buszsávot alakítunk ki a harmadik sávban.

A torlódások megelőzése érdekében forgalomtechnikai eszközöket alkalmazunk: átépül a terelősziget a Pesti út – Csabai út kereszteződésében, a buszmegállók pedig a buszsávba kerülnek. A felújításban érintett buszmegállók nem csupán megújulnak, de erősített aszfaltszerkezetet is kapnak. A tervezett forgalmi sávok mindegyike 3 méter széles lesz, a buszsáv elválasztása pedig kettős terelővonallal történik. A biztonságos közlekedést a szélső forgalmi sávok melletti biztonsági sáv szolgálja, míg a buszsáv forgalmát és a sávot illetéktelenül használókat vezeték nélküli hálózatban működő videokamerák figyelik majd.

Az új autóbuszsávnak köszönhetően jelentősen csökken majd a naponta összesen több mint 38 ezer utast szállító 97E, 161-es, és 201E járatok menetideje, az erre közlekedők pedig gyorsabban és biztonságosabban juthatnak el a belvárosba.

Az új forgalmi sávokat várhatóan 2013 júliusától használhatják az erre közlekedők. A projekt sikeres megvalósítása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ és Rákosmente Önkormányzata szorosan együttműködik.

„A budapesti közösségi közlekedés fejlesztése – a Pesti úton buszsáv kialakítása útpálya szélesítéssel” projekt (KMOP-2.3.1/B-08-2009-0006) mintegy 206 millió Ft összköltséggel megvalósuló beruházás, amelyből több mint 185 millió forint az Új Széchenyi Terv keretében érkező európai uniós támogatás.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Széll Kálmán tér felújítása (Folyamatban van)

A Széll Kálmán tér Budapest egyik legforgalmasabb tere. Állapota az utóbbi években jelentősen leromlott. A régóta esedékes felújítás Tarlós István főpolgármester programjában már kiemelt projektként szerepelt. A fejlesztés érdemi tervezését a Budapesti Közlekedési Központ – a Fővárosi Önkormányzat kiemelt beruházásainak megvalósításáért felelős szervezeteként – 2011-ben az alapoktól kezdte meg, mivel azt megelőzően nem történtek meg a szükséges előkészítő munkák.

Az elmúlt évek előkészítési, tervezési, engedélyezési, illetve forrásbiztosítási munkáit követően a beruházás megszerezte az építési engedélyeket. A tér átépítésének költségeit jelentős részben a kormány finanszírozza, az ehhez szükséges támogatási szerződések a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a Belügyminisztériummal megköttettek. A teret érintő villamoshálózat felújítása a budai fonódó villamoshálózat projekt európai uniós forrásainak felhasználásával, a felújításához szükséges egyéb munkálatok finanszírozása fővárosi, illetve állami forrásokból történik. A tér teljes felújítására nettó 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

A kivitelezési munkálatok 2015 legelején kezdődtek el. A beruházás eredménye a Széll Kálmán tér mértéktartó, de funkcionális és városképi szempontból teljes értékű megújítása.

A felújítás részletei

A munkálatok eredményeként új arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, a mainál sokkal jobban használható tér jön létre, mely erősíti a közösségi, a gyalogos- és a kerékpáros közlekedés szerepét a térségben.

A projekt részeként
 • Akadálymentes kapcsolatokat hozunk létre valamennyi irányban, ehhez kapcsolódva mozgólépcsőt és liftet építünk a Várfok utcai autóbusz-megállók felé.
 • Az utasok szempontjait előtérbe állítva alakítjuk ki az autóbusz-végállomásokat és a villamosmegállókat.
 • Csökkentjük az autóbusz-parkolók területének nagyságát. Átépítjük a tér északnyugati (Szilágyi Erzsébet fasori) sarkában található közúti csomópontot.
 • A kerékpárosok számára minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá tesszük a teret.
 • Megszüntetjük a rendezetlen bódékat, egységesítjük a tér építészeti arculatát, és növeljük a zöldfelületek arányát.
 • Megteremtjük a lehetőséget a fogaskerekű új, Széll Kálmán téri végállomásának kialakításához.

A Széll Kálmán tér szabadon „bejárható” 3D modelljét a Letöltés gomb megnyomása és a Real5D program saját számítógépre telepítése után nézheti meg. A 3D modell segítségével bebarangolhatja a Széll Kálmán teret, és benézhet többek között a BKK Ügyfélközpontba is. A Real5D program futtatásához szükséges rendszerkövetelményeket az oldal alján olvashatja. A telepítőprogram .exe formátumú. Amennyiben nem tudja letölteni, kérjen segítséget a rendszergazdájától.

A teret a pályázaton kiválasztott új építészeti-arculati koncepció modern eleganciával, igen egyszerű építészeti eszközökkel teszi emberközelibbé és jobban használhatóvá. A metrólejárat jelenlegi épülete átalakul, megszűnnek az oldalsó épületszárnyak. A jelenleg szétszórtan elhelyezkedő funkciókat egy új, a tér északnyugati sarkán felépítendő szolgáltatóépületben helyezzük el. A peronok részben fedettek lesznek. A téren áthaladó gyalogosokat a burkolatba rejtett LED-világítású sávok vezetik majd. Törekszünk a tér eredeti funkciójának megtartása mellett a lehető legtöbb zöldfelület kialakítására.

A teret határoló utakat és a villamosvágányok nyomvonalát a maihoz hasonló módon, de részleteiben jobban átgondolva alakítjuk ki. A téren belül a Vérmező utcai rézsű tövében kerékpárutat jelölünk ki, mellette MOL Bubi állomást telepítünk.

A BKK megbízásából a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. az Építész Stúdió Kft.-vel és a Lépték-Terv Kft.-vel együttműködve készítette el a Széll Kálmán tér részletes engedélyezési és kiviteli terveit.

A tér bontási munkálatai 2015 elején kezdődtek meg. Buda legforgalmasabb tere várhatóan 2016 tavaszára újul meg.

Előzmények

A Széll Kálmán tér rekonstrukciójáról szóló koncepciót (így az átalakításkor követendő vezérelveket, a megvalósítandó elemeket) a Fővárosi Közgyűlés 2011. augusztus 31-én fogadta el.

A részletes tervek elkészítésére pályázatot írtunk ki. A tendert a Főmterv Zrt. nyerte, a szerződést 2012 augusztusában írtuk alá. Az elnyert megbízás értelmében az ő feladatuk volt a budai fonódó villamoshálózat, valamint az ahhoz szorosan kapcsolódó Széll Kálmán téri rekonstrukció megvalósításához szükséges engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, az engedélyezési eljárás lefolytatása, illetve a Széll Kálmán tér átépítéséről szóló városépítészeti és építészeti tervpályázat kiírása, mely 2012 novemberében zárult. A Finta Sándor fővárosi főépítész által vezetett, az érintett kerületek, az építészkamarák, a főváros és a BKK szakértőinek részvételével működő bírálóbizottság 2012. december 11-én hirdette ki a pályázat eredményét.

A pályázaton nyertes tervet az Építész Stúdió Kft. és a Lépték-Terv Kft. csapata készítette. Az ő feladatuk volt – akár a többi díjazott vagy megvásárolt pályamű egyes elemeit felhasználva – a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.-vel együttműködve elkészíteni a Széll Kálmán tér részletes engedélyezési és kiviteli terveit.

Látványtervek

szk2

szk3

szk4

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Új BKK-automaták

A Budapesti Közlekedési Központ 2014 tavaszától – több lépcsőben – 300 új, korszerű jegy- és bérletkiadó automatát állít üzembe Budapesten és agglomerációjában. Ezek a gépek a modern kor követelményeinek megfelelve már a legtöbb jegy- és bérlettípust árusítják, érmét és bankjegyet egyaránt elfogadnak és visszaadnak, sőt bankkártyás fizetésre is alkalmasak. Üzembe helyezésükkel mintegy hatszorosára bővül a készpénzes és kártyás fizetésre alkalmas értékesítőhelyek száma.

A Budapesti Közlekedési Központ a főváros közlekedésszervezőjeként 2012 májusában vette át a jegy- és bérletértékesítési tevékenységet. A BKK előzetesen egy átfogó piackutatást végzett, majd 2013 januárjában írt ki közbeszerzési eljárást új jegykiadó automaták gyártására, szállítására, telepítésére és teljes körű üzemeltetésére, amelyet a T-Systems Magyarország Zrt. nyert meg. Az elbírálás döntő szempontjai között szerepelt a készülékek beszerzési, telepítési és üzembe helyezési, valamint üzemeltetési költsége, a jótállás időtartama és az automaták szállításának határideje.

Az új készülékeket a közbeszerzési eljárás nyertese, a T-Systems Magyarország Zrt. szállítja; a vezető infokommunikációs szolgáltató cég nettó 5,7 milliárd forintos ajánlattal nyerte a tendert. Ez az összeg magában foglalja a készülékek gyártását, szállítását, telepítését, valamint 5 éven keresztül a teljes körű üzemeltetésüket. A beruházáshoz szükséges 3 milliárd forintot a főváros és a BKK között létrejött fejlesztési megállapodási szerződés szerint a Fővárosi Közgyűlés biztosította.

Az automaták tervezésekor a BKK természetesen gondolt arra is, hogy az elektronikus jegyrendszer bevezetése után azok megfeleljenek az új követelményeknek, ezért a készülékek képesek a majdani utazási kártyák kiadására vagy az utasoknál már meglévő kártyák feltöltésére. Elmondhatjuk tehát, hogy az új automaták telepítése egyúttal az elektronikus jegyrendszer kiépítésének „nulladik” üteme.

Az új automaták előnyei

 • Az automata modern érintőképernyős kezelőfelülettel rendelkezik.
 • A készülékekből a BKK által forgalmazott legtöbb jegy és bérlet megvásárolható.
 • Érmével, bankjeggyel vagy hagyományos, illetve érintésmentes technológián alapuló bankkártyával is lehet fizetni. A gép érmét és bankjegyet egyaránt visszaad.
 • Az automaták alkalmasak áfás számla kiállítására is. (Ehhez előzetes regisztráció szükséges!)
 • Egyetlen tranzakcióval több terméket megvásárolhatunk, ezáltal pedig csökkenthető az egy vásárlásra jutó idő.
 • Lakóhelye, munkahelye vagy iskolája közelében meg tudja venni jegyét, bérletét, és elkerülheti a sorban állást a pénztáraknál.
 • Az új BKK-automaták a legtöbb helyen a nap 24 órájában állnak rendelkezésre.
 • A külföldiek jegyvásárlását többnyelvű menürendszer segíti.

Fontos változás, hogy bérletvásárláskor kötelező egy igazolványszámot megadni, amelyet a szelvényen feltüntetünk. Az új automatáknál már most, a pénztáraknál 2014. május 12-étől lép ez életbe.

Nagyobb hálózati lefedettség térben és időben

Budapesten eddig alig kilencven helyen lehetett bérletet vásárolni, közülük ráadásul csak ötven ponton volt lehetőség bankkártyával fizetni. A 300 új automata telepítésével mintegy hatszorosára bővül a készpénzes és kártyás fizetésre alkalmas értékesítőhelyek száma. Az új hálózat kiépítésekor a BKK nemcsak az eszközállomány modernizálásával, a kor elvárásainak megfelelő technológiai színvonal biztosításával foglalkozott kiemelten, de a jegyhez és bérlethez jutás egyéb lehetőségeinek (pénztárak, viszonteladói pontok) figyelembevételével az automaták elhelyezését is újragondolta. Ezért a berendezéseket megtalálhatják majd minden metró- és sok hévállomáson, rajtuk kívül a főváros összes fontos nappali és éjszakai közlekedési csomópontján. Még ott is, ahol jelenleg nem működik, illetve csak időszakosan van nyitva pénztár. A Budapesti Közlekedési Központ a helyszínek kijelölésekor ráadásul mindent megtett azért, hogy minél több helyen legyen napi 24 órában elérhető jegykiadó automata a fővárosban.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Új buszüzemeltetési modell

A fővárosi autóbusz-közlekedést lebonyolító járművek az elmúlt évtizedekben erősen elhasználódtak, ezért cseréjük már nem halasztható tovább. Az új autóbusz-üzemeltetési modell lényege, hogy a szolgáltatás nyújtásáért felelős BKK a BKV-n kívül – pályáztatással – más társaságokat is megbíz autóbuszok üzemeltetésével, melyhez a korszerű környezetbarát járműveket és a képzett járművezetőket is a vállalkozónak kell biztosítania, míg a BKK kilométer-alapú szolgáltatási díjat fizet havonta. A közösségi közlekedés színvonala tehát úgy javítható, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak nem kell vállalnia az új autóbuszok megvásárlásával járó jelentős, tízmilliárdos nagyságrendű beruházást. Ezzel együtt a piac megnyitása versenyhelyzetet teremt, ami eleve jobb minőségre és hatékony működésre ösztönzi a járműveket üzemeltető cégeket. Ennek előnyeit ügyfeleink is minden utazásukkor érezhetik.

A fővárosi autóbusz-közlekedést lebonyolító járművek 2010-re a végletekig elhasználódtak. Az öreg, korszerűtlen és rossz műszaki állapotú autóbuszok lecserélése modern, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetbarát, tehát a mai kor kívánalmainak megfelelő járművekre nem halogatható tovább. Ugyanakkor sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a BKK nem rendelkezik az ehhez szükséges sok milliárd forintos forrással.

A probléma megoldása érdekében a Budapesti Közlekedési Központ olyan modellt vezetett be, amely lehetővé teszi az új autóbuszok üzembe állítását anélkül, hogy ennek sokmilliárdos költsége egyszeri kiadásként terhelje a Fővárosi Önkormányzat költségvetését.

Az új modellben a BKK pályáztatás útján ítéli oda az autóbuszok üzemeltetését a különböző szolgáltató társaságoknak. A szolgáltatók között versenyhelyzet csak a pályázáskor alakul ki. A szolgáltatás nyújtásakor egymással természetesen nem versenyeznek, hiszen a BKK égisze alatt az utasok számára az egységes. A szolgáltató feladata kizárólag az autóbuszok tényleges üzemeltetése a mindenkori megrendelések alapján. Az új rendszerben a BKK végzi a szolgáltatás egységessége érdekében központosított feladatokat: a vonalhálózat- és menetrendtervezés, a forgalomirányítás, az utastájékoztatás, valamint a jegy- és bérletrendszer továbbra is egységes marad Budapesten. Ám míg a kötöttpályás ágazatban a BKV marad a kizárólagos szolgáltató, addig az autóbusz-közlekedésben nyílt pályáztatás után megjelennek más cégek. Velük a Budapesti Közlekedési Központ részletes, hosszú távú (8+2 éves), mindkét fél érdekeit szem előtt tartó közszolgáltatási szerződést köt.

Mit jelent ez? A jegyárbevétel és az üzemanyagár-változás kockázatát a kiíró, tehát a BKK viseli, az üzemeltető társaságok pedig az utasszállítási teljesítésük után kilométerdíjat kapnak havi elszámolásban. A napi üzemeltetést a BKK szakemberei az új FUTÁR rendszer segítségével és személyes ellenőrzésekkel követik nyomon. A szerződések része a szigorú kötbérrendszer, amelynek lényege, hogy az autóbuszokat üzemeltető cégeknek előre meghatározott minőségi mutatóknak kell megfelelniük. Részletes előírások szabályozzák az utasok kiszolgálásának elvárt minőségét, úgymint a járművezető szolgálatvégzése, a menetrend betartása, a járművek műszaki megfelelősége, esztétikai állapota, tisztasága. Amennyiben a szolgáltatás ellenőrzésekor kiderül, hogy ezeket a mutatókat nem teljesíti az üzemeltető, kötbért fizet. A minőségi mutatók meghatározásánál a cél az, hogy az üzemeltetők folyamatosan olyan szolgáltatási szint nyújtására törekedjenek, hogy ne terhelje őket kötbérfizetési kötelezettség. A szerződések hossza lehetővé teszi, hogy a társaságok lízingeljenek vagy hitelre vásároljanak új autóbuszokat.

Az új autóbusz-üzemeltetési modell számtalan már jelenleg is érezhető előnnyel jár. Az új modellnek köszönhetően egyre több az új jármű a főváros útjain: 2013-ban 150 modern Mercedes Citaro autóbusz kezdte meg a munkát, 2014-ben is hasonló mennyiségű új autóbusz indul útjára Budapesten és az agglomerációban. A korábban említett kötbérrendszer arra ösztönzi a társaságokat, hogy a szabályoknak megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtsanak: tisztább, pontosabb járművekkel minimalizált számú járatkimaradással, mindezt a korábbinál olcsóbban, mégis magasabb színvonalon.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Új típusú megállók

A Budapesti Közlekedési Központ munkatársai az elmúlt években sokat dolgoztak azért, hogy egységes legyen az aluljárók, a járműfeliratok, a közlekedési ágazatok jelzése, az ügyfélközpontok megjelenése, azaz a budapesti közlekedés arculata. A következő fázisban a buszmegállókat újítjuk meg, amelynek első lépéseként a Ferenciek tere M buszmegállóiba helyeztünk ki új típusú jelző- és tájékoztató táblákat.

A korszerű és esztétikus oszlopok áttekinthetők, jobb tájékoztatást adnak, mint a régiek: felül az új, világoskék busz jelzés és a megálló neve alatt olvasható a megállót érintő járatok száma is. Az oszlop egyben KRESZ-tábla is, ezért a szabály szerint a megállóban, valamit előtte 15 méter és utána 5 méter távolságon belül autóval, motorral, biciklivel megállni tilos.

Minden felújítási, átalakítási munkánál kiemelt figyelmet fordítunk az akadálymentességre. A tájékoztató táblákon kerekes székes ügyfeleink számára is olvasható magasságba helyeztük a menetrendeket, valamint az oszlop talpát úgy alakítottuk ki, hogy babakocsi vagy kerekes szék véletlen nekiütközése ne okozzon sérülést.

A jövőben folyamatosan az összes megállónkat megújítjuk. A mintamegálló megjelenésével kapcsolatban szívesen fogadjuk ügyfeleink visszajelzését a bkk@bkk.hu e-mail címen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Új ügyfélközpontok

Budapest városvezetése és a BKK egyaránt fontosnak tartja, hogy az ügyfelei számára a jegy- és bérletvásárlás minél kényelmesebb, gyorsabb és könnyebben elérhető legyen azonkívül, hogy egyidejűleg a közösségi közlekedéssel kapcsolatos más szolgáltatásokat is igénybe vehessenek.

Stratégiánk szerint a jövőben jegyet és bérletet az interneten, az automatáknál és az ügyfélközpontokban lehet vásárolni, valamint aki még ezekkel sem akar bíbelődni, az jegyként használhatja érintésmentes bankkártyáját. A régi zöld színű automaták, a mai üvegablakos kis pénztárak, azok kialakítása, helyszíne egy letűnt kor ránk maradt költséges emlékei mindamellett, hogy nem tudják képviselni azt a filozófiát, hogy ügyfeleinket megbecsülve, valóban egyenrangú partnerként kezeljük.

Már majd’ két éve, hogy más nyugat-európai városokhoz (Bécs, Berlin, London stb.) hasonlóan a budapestiek is találkozhatnak integrált kiszolgálást biztosító ügyfélközponttal, ugyanis a BKK 2012 nyarán nyitotta meg első ügyfélcentrumát a Deák Ferenc téri metróállomástól nem messze lévő Rumbach Sebestyén utcában. Hamar az utasok és a turisták kedvencévé vált a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának érkezési szintjén 2013 nyarán megnyílt ügyfélpont is, mellyel Budapest közlekedésszervezője több évtizedes adósságot törlesztett a turistáknak és a fővárosiaknak. A Deák Ferenc téri metróállomáson most is zajlanak az új ügyfélközpont kialakításának előkészületei, az ügyfeleket jelenleg az ideiglenesen kialakított ügyfélpont szolgálja ki.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A terminálján nyílt ügyfélponton kívül további két új ügyfélközpontot nyitottunk meg 2014. március végén az M4-es metró átadásához igazítva, a vonal két végállomásán: Kelenföld vasútállomáson és a Keleti pályaudvarnál.

Integrált szolgáltatások futurisztikus környezetben

A bankokhoz vagy más közműszolgáltatókhoz hasonlóan a BKK is jelentősen modernizálja ügyfélkapcsolati rendszerét: ügyfélhívó segítségével, modern környezetben várakozhatnak és intézhetik ügyeiket munkatársaink segítségével.

Az új ügyfélközpontoknak a várható forgalom és a helyszín adottságai szerint két típusuk lesz.

a) Ügyfélközpont

Nagyméretű, több ügyintézői pulttal ellátott helyiség olyan csomópontokban, ahol jelentős az utasforgalom, ezért több pénztárt, illetve ügyintézési lehetőséget igényel.

b) Ügyfélpont

Kisebb forgalmú csomópontban található, ahol a jelenlegi pénztárszám az igényeket kielégíti, ám lehetőség lesz egyéb típusú ügyek intézésére is.

Az ügyfélközpontok nemcsak kialakításukban, hanem funkciójukban is különböznek az évtizedek óta megszokott jegy- és bérletpénztáraktól. Ügyfeleink az alábbi szolgáltatásokat tudják igénybe venni az ügyfélközpontokban:

 • Jegy- és bérletvásárlás (a teljes termékpaletta elérhető bankkártyás fizetéssel is)
 • Pótdíj-befizetés és pótdíjazási ügyek intézése (tervezett)
 • Bérletigazolvány készítése
 • MOL Bubi regisztráció és ügyintézés
 • Teherforgalmi behajtási díjfizetés és tájékoztatás
 • Általános parkolási információk nyújtása
 • Taxi ügyfélpanasz-kezelés
 • Általános információk
 • Talált tárgyak kezelése
 • Közösségi közlekedéssel kapcsolatos információk
 • Térképek, ajándéktárgyak vásárlása

Az ügyfélközpontok belsőépítészeti kialakítása is egyedi: az emblematikus – hálózati térképet ábrázoló – arculati fal már messziről is jól beazonosíthatóvá teszi az ügyfélközpontokat, amelyek szerves részeivé válhatnak a modern, XXI. századi Budapestnek.

További tervek

Az eddigi tapasztalatok a BKK új ügyfélkezelési megközelítésének sikerét mutatják: az ügyfélközpontok hamar rendkívül népszerűek lettek az utazóknál, ezzel párhuzamosan pedig komoly forgalmat bonyolítanak le. Az integrált ügyfélkezelési rendszer megvalósítása kapcsán 2016-ig három ütemben további ügyfélközpontok nyitását tervezzük Budapest legforgalmasabb közlekedési csomópontjaiban, amelyek fokozatosan – a 300 új jegy- és bérletkiadó automatával együtt – átvehetik a jelenlegi pénztárak szerepét.

 

Finanszírozás

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat 2013-ban Fejlesztési megállapodást kötött, melynek értelmében Budapest összesen 400 millió forintot biztosít az ügyfélközpontok több ütemben történő kivitelezésére. A városvezetés támogatását mutatja az is, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2014. februárban további 80 millió forintot nyújtott a projekt megvalósítására.

Kapcsolódás az elektronikus jegyrendszerhez

Az ügyfélközpontok, valamint az új intelligens jegy- és bérletkiadó automaták a jelenleg előkészítés alatt álló elektronikus jegyrendszer előfutárai. Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével az ügyfélközpontoknak kiemelt szerepük lesz az új utazási kártyák kiváltásához és regisztrációjához köthető ügyintézésben (utasmédia), valamint a termékvásárlás, az információnyújtás és a panaszkezelés kapcsán is.

A BKK által előkészítés és megvalósítás alatt álló elektronikus jegyrendszer bevezetésével és az ügyfélközpontok kialakításával egy komplex, integrált értékesítési és ügyfél-kommunikációs, valamint utastájékoztatási platform kialakítása válik lehetővé, mely a szolgáltatási színvonal jelentős emelkedését eredményezi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Útburkolatok, jelzőtáblák, jelzőlámpák felújítása

A „forgalomtechnikai eszközök” vagy forgalomszabályozó eszközök – többek között az útburkolati jelek, jelzőtáblák, jelzőlámpák – felújítását a BKK 2013-ban kezdte meg a fővárosban. A kiemelten fontos felújításokra, illetve annak költségeire a Fővárosi Önkormányzat 70 millió forintot biztosított a BKK-nak. Ezen beruházások eredményeként mindenki számára biztonságosabb, dinamikusabb és könnyebb lesz a közúti közlekedés Budapesten.

ZTV – Zárt Televíziós Lánc

A projekt egyik lényegi eleme a forgalomirányító kamerarendszer felújítása. A hivatalos néven ZTV-nek (Zárt Televíziós Lánc) hívott rendszer 190 db térfigyelő kamerából áll, amelyeken keresztül maximálisan figyelemmel kísérhető a belvárosi, valamint a fontosabb csomópontokban zajló közúti forgalom. A rendszer a forgalomszervezési és forgalomirányítási munkákat segíti.

Tájékoztató táblák

A tájékoztató táblák a forgalomtechnikai eszközök talán legfontosabb csoportját jelentik, ezzel találkozik mindenki, aki részt vesz a forgalomban, vagy Budapest útjain közlekedik. A BKK 14 alábbi helyszínen újítja fel az általában főútvonalak felett tartószerkezeteken elhelyezett nagy alakú KRESZ táblákat:

 1. XI., Egér út – M1-M7 autópálya bevezető
 2. XVII., Kucorgó tér
 3. XVIII., Ferihegyi gyorsforgalmi út – Üllői út
 4. XVIII., Ferihegyi gyorsforgalmi út – Üllői út
 5. XVIII., Méta utcai felüljáró térségében (5 tábla)
 6. II., Szépjuhászné út – Budakeszi út előtt
 7. IX., Gubacsi út – Kvassay Jenő út
 8. IX., Kvassay áttörés úton
 9. IX., Haller út – Soroksári út
 10. XI., Hengermalom úton a Duna felé, Szerémi út előtt
 11. I., Sánc utca – Hegyalja út
 12. I., Mészáros utca – Hegyalja út
 13. XI., Szerémi út – Kitérő út – Budafoki út (5 tábla)
 14. XXII., 6-os út – Vilmos utca (2 tábla)

A tervezett táblák képét itt megnézheti.

A beruházás adatai

Rendelkezésre álló forrás: bruttó 70 millió forint

A beruházás kezdési időpontja: 2013. március 27.

A beruházás befejezésének tervezet időpontja: 2014. július 31.

Beruházó: Budapest Főváros Önkormányzata

Megvalósító: Budapesti Közlekedési Központ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Villamos- és trolibuszjármű-beszerzési projekt

A projekt célja

A Budapesti Közlekedési Központ az alapításakor kitűzött céloknak megfelelően megkezdte a főváros közösségi közlekedési járműparkjának megújításához szükséges előkészítő munkákat. Az autóbusz-ágazatban az új közszolgáltatási struktúra, a gyorsvasúti ágazatokban (metró, hév) a hosszú távú fejlesztési projekteket megalapozó KÖZOP-előkészítési projektek nyújtják majd a járművek cseréjéhez szükséges forrást, konstrukciót. A villamos- és trolibuszágazat évi 400 millió utast szállító járműparkjának megújítása szintén szükséges. A járművek átlagéletkora mindkét ágazatban rendkívül magas, meghaladja a tervezett élettartamot.

A járműbeszerzési projekt célja a túlüzemelt, műszakilag is elavult villamos- és trolibusz-járműpark frissítése és az alacsonypadlós járművek nagyobb arányú megjelenése a vonalakon a szolgáltatási színvonal emelése érdekében. Célunk továbbá az európai uniós forrásból megvalósuló villamos-hálózatfejlesztésekhez szükséges többletjárművek biztosítása, valamint a műszaki állapotokból adódó menetkimaradások mértékének jelentős csökkentése.

Előzmények

A villamosok közül mindössze a 40 Siemens Combino típusú jármű felel meg az akadálymentességi követelményeknek, a járműpark döntő többsége magaspadlós. Az állományban lévő 1967 és 1978 között gyártott Ganz csuklós villamosok (118 kocsi) tervezett élettartamukat meghaladták, műszaki állapotuk rossz, meghibásodási mutatójuk és energiafelhasználásuk is igen magas.

A trolibuszoknál a legrosszabb állapotú járművek a ZiU–9 típusú orosz gyártmányú kocsik, de a GVM–Ikarus 280T típusú csuklós trolik is meghaladták már a tervezett élettartamukat. Jelenleg Budapesten 15 csuklós és 32 szóló alacsonypadlós trolibusz üzemel, a nagy utasforgalmú vonalakon azonban ez a járműszám nem elegendő az akadálymentességi követelményeknek megfelelő kiszolgáláshoz.

Míg az autóbusz-ágazatban a rossz állapotok ellenére a rendelkezésre álló alacsonypadlós járművekkel a város számos területén megvalósítható a legalább részlegesen akadálymentes üzem, a villamos és trolibusz ágazati sajátosságai és az alacsonypadlós járművek hiánya miatt számos nagy forgalmú villamos- és trolibuszvonalon egyáltalán nincs biztosítva az akadálymentesség.

A projekt elemei

A projektben összesen 37 villamost, valamint 24 trolibuszt szerez be a főváros. Valamennyi jármű alacsonypadlós lesz, biztosítva a könnyű akadálymentes beszállást. A kocsik érkezésével egy időben az érintett peronok is átépülnének, ezáltal lehetővé téve a szintbeni lépcsőmentes belépést a járművekbe. A 37 új alacsonypadlós villamosból 25 jármű 34-36 méter, 12 pedig 54-56 méter hosszú lesz. A tervek szerint 2014-ben és 2015-ben érkező járműveket az 1-es, a 3-as, illetve a budai fonódó villamoshálózaton közlekedő 19-es és 61-es villamosvonalakon vehetik majd igénybe az utasok. Az új alacsonypadlós trolibuszok a felújított és akadálymentesített villamosvonalak elérését biztosítják majd. Ezzel jelentős lépést teszünk az esélyegyenlőségi törvényben foglaltak betartása, illetve a vonatkozó EU-s irányelvekkel összhangban az akadálymentes közösségi közlekedés biztosítása felé.

Fontos események

A projekt 2012 áprilisában fontos állomásához érkezett: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megadta támogatását, illetve a KIKSZ Közlekedési Zrt. (a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közlekedési szakértője) támogatásra javasolta a projektet. A kormány ezt követően 2012 novemberében döntött a mintegy 43 milliárd forintos támogatási összeg megítéléséről, ezért elindulhatott a projekt megvalósítása. 2012. december 7-én Tarlós István Budapest főpolgármestere, dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója aláírta a villamos- és trolibuszjármű-beszerzési projekt uniós támogatási szerződését. 2013. február 15-én megjelent a 100%-ban alacsonypadlós villamosok beszerzésének ajánlati felhívása. 2013. június 15-én megjelent a 100%-ban alacsonypadlós trolibuszok beszerzésének ajánlati felhívása.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2013. október 21-ei határozata alapján nem zárhattuk le a villamosjármű-beszerzés értékelését, és még nem köthettük meg a szállítási szerződést az eljárás nyerteseként korábban kihirdetett spanyol szállítóval. A határozatot tiszteletben tartva minden ponton újabb lehetőséget adtunk a Skodának a hiánypótlásra annak ellenére, hogy a korábbi vitás ügyekre a feltett tisztázó kérdések és a hiánypótlások után sem érkezett válasz, mellyel az eljárást kezdeményező Skoda igazolhatta volna ajánlata megfelelőségét.

A júniusban kiírt új trolibuszok leszállítására vonatkozó nyílt közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, mivel mindkét ajánlattevő formailag hibás pályázatot nyújtott be olyan jellegű hibával, amely a szabályok szerint nem javítható. A BKK 2013-ban még meghirdeti a közbeszerzési eljárást.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------